Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor

Evrim Kepenek & Ege Öztokat
Facebook Twitter Google

bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve “olumlu” ve “olumsuz” yargı kararların çetelesini tutuyor.

Aralık’ta kadınların mücadele ajandasına yansıyanlar

Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

*Altınbaş Üniversitesi, 17-18 Nisan’da İstanbul’da 2. Uluslararası Küresel Dünyada Kadın ve Siyaset Kongresi düzenliyor. Üniversite, araştırmacıları da kongrede sunum yapmaya çağırıyor.

* CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Gamze Akkuş – İlgezdi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’ne sadece yüzde 1 pay ayırmasına tepki gösterdi.

* Şili’de erkek şiddetine karşı başlayıp birçok ülkeye yayılan #LasTesis dansı için Kadıköy’de toplanan kadınlara polis müdahale etti.

Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

* Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) işbirliği ile düzenlediği panelde kadın gazetecilerin güvenliğine dair konuşuldu.

* İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi Etki Araştırması sonuçlarına göre, beyaz yakalı kadın çalışanların yüzde 75’inin en az bir kez şiddetin bir türüne maruz kaldığı ortaya çıktı.

* Adalet Bakanlığı’nın başsavcılıklarına gönderdiği şiddet genelgesini avukatlar Selin Nakıpoğlu ve Ceren Akkaya bianet’e değerlendirdi: “Kritik ve endişe verici.”

* Adalet Bakanlığı, 81 ilin başsavcılıklarına erkek şiddetine karşı genelge gönderdi. Genelgeye göre “Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Büroları” yaygınlaştırılacak, şiddet vakalarına bu bürolardaki uzman savcılar bakacak.

* Yerel Medyada Toplumsal Cinsiyet Politika Belgesinde, kadınların haberde mağdur, suçlu ya da magazin unsuru olarak değil bireysel kimliği ile yer alması gibi esaslar belirlendi.

* Diyarbakır Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı, beş aylık başvuru ve gözlem raporuna ilişkin yaptığı açıklamada, 5 ay içerisinde 838 kadının şiddet ağına başvurduğunu belirtti.

* Avukat Esin Yeşilırmak, gözaltına alınan Ayşen Ece Kavas’ta ve Yaprak Okatalı’da ciddi darp izleri olduğunu; Kavas’ı darp eden çevik kuvvet polisinin kask numarasını alıp hakkında şikâyet dilekçesi verdiklerini söyledi.

* Gazi Üniversitesi öğrencisi Şule Çet’in ölümüne ilişkin davada mahkeme, sanıklar Çağatay Aksu hakkında cinayetten müebbet ve 12 yıl 6 ay hapse karar verdi. Berk Akand’a 18 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Avukat Umur Yıldırım, takdir indirimi uygulanmasının uygun olmadığını belirterek istinafa gideceklerini açıkladı.

 

Meşru Müdafaa

İstanbul’da kendisini darp eden kocasını öldürdüğü iddiasıyla hakkında dava açılan H.Ö. isimli kadının davası 4 Aralık’ta Bakırköy 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eti.

İddianamede, sanığın “haksız tahrik altında eşini kasten öldürme” suçundan 18 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası alması istenmişti. Mahkeme heyeti, otopsi raporunun beklenmesi için sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
Kocaeli’de kendine tecavüz ettiğini söylediği üvey babasını öldüren Ş.A.’ya (33) 12 Aralık’ta 15 yıl hapis cezası verildi.

Adana’da K.S. isimli kadın boşanma aşamasında olduğu, kendisine devamlı şiddet uyguladığını söylediği kocası U.S.’yi bıçaklayarak öldürdüğü gerekçesiyle 24 Aralık’ta 18 yıl hapis cezası aldı. T.S. ifadesinde “5 yıl şiddet gördüm. Ben sadece ayrılmak istedim. Ali K’nin yanına sığındım. Amacım öldürmek değildi, korkutmaktı” dedi. Savcı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve “haksız tahrik” indirimi uygulanmasını talep etti.

Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Y.A. isimli kadın, kendini taciz eden D.Ş.’yi bıçakladığı için kasten öldürmeye teşebbüs suçundan yargılandığı davada 18 Aralık’ta beraat etti, D.Ş.’nin cinsel saldırı suçundan cezalandırılması talebi kabul edildi.

Cinayet

İlk dava görüldü: Bolu’da karısı Saja J.M.’yi (29) 32 kez bıçaklayarak öldüren Irak vatandaşı H.F.H.’nin (36) ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı dava 3 Aralık’ta başladı.

Polise iyi hal indirimi: Adana’da 31 Mayıs 2018’de karısı Nilay G.’yi (57) öldürdüğü iddiasıyla yargılanan emekli polis memuru H.G.’ye “iyi hal” indirimi uygulandı. 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşmasında mahkeme heyeti “eşe karşı kasten öldürme” suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi, sonra cezayı “iyi hal” nedeniyle müebbet hapis cezasına çevirdi.

İlk dava görüldü: Muğla’da eve alkollü geldiği için tartıştığı iddia edilen karısı Gamze Ü.’yü tabancayla vurarak öldüren B.Ü.’nün (37) yargılandığı dava 3 Aralık’ta başladı.

İyi hal indirimine Bakanlık’tan itiraz: Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi Şule Çet’in öldürülmesine ilişkin davada 4 Aralık’ta “cinayet”, “nitelikli cinsel saldırı” ve “hürriyeti tahdit” suçlarından yargılanan, dava sürecinde sahte delil üretmeye çalışan sanık Ç.A.’nın cezasını “iyi hal” indirimi ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasından müebbet hapis cezasına, B.A.’nın cezasını ise 22 yıl 3 ay hapis cezasından 18 yıl 9 ay hapis cezasına indirdi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı istinaf mahkemesine başvurulacağını açıkladı. 25 Aralık’ta mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. Mahkeme Ç.A’nın Şule Çet’e tecavüz ettikten ve boğazını sıktıktan sonra intihar süsü vermek için plazadan attığını, B.A.’nın da sanık Ç.A.’ya yardım ettiğini belirtti.

Bir davada çocuk tanıklığı: Antalya’da 2 yıl önce eski karısı Asiye G.’yi (45) yüzüne kezzap atarak öldürdüğü için tutuklu yargılanan B.B.’nin (53) yargılandığı davanın 4 Aralık tarihli duruşmasında Asiye G.’nin kız çocuğu H.B. (17) “Dışarıya çıktığımda annemin yüzü, gözü, ağzı, kulakları erimişti. Annem bana ‘baban beni yaktı’ gibi sözler sarf etti” dedi.

İlk dava görüldü: 7 Ekim’de Kayseri’de hakkında uzaklaştırma kararı olan Cevahir Ç.’yi (31) otobüs durağında bıçaklayarak öldüren M.Ç.’nin yargılandığı dava 4 Aralık’ta başladı.

Bir sanığa iyi hal indirimi: Bursa’da karısı Gonca A.’yı (35) silahla öldüren sanık E.A. (41) savunmasında “Psikopat bir katil değilim. Beni çocuklarım hayatta tutmaktadır. Keşke böyle bir olay olmasaydı” dedi. Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 5 Aralık’ta görülen duruşmada mahkeme heyeti, sanığa “iyi hal” indirimi uygulayarak cezasını ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasından müebbet hapis cezasına indirdi. Ayrıca ruhsatsız silah bulundurmaktan verilen 2 yıl 1 ay hapis cezasını para cezasına çevirdi.

İlk dava görüldü: Kayseri’de karısı Gizem V.D.’yi (27) silahla öldüren 35 yaşındaki erkek ilk kez hakim karşısına çıktı. Sanık “sus dedim susmadı, sus dedim susmadı, ağzını kapattım, o ara silah patladı, kafasından kan geliyordu, kalk dedim kalkmadı” dedi. Mahkeme heyeti verdiği ara kararda sanığın tutukluluk halinin devamına ve HTS kayıtlarının incelenmesine karar vererek eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 2020 yılının Mart ayına erteledi.

Bir davada beraat: İstanbul’da üst geçitten şüpheli şekilde düşerek ölen Nazan D.’nin o an yanında olan, kadının intihar ettiğini iddia eden sevgilisi U.B.Y. “intihara teşvik” suçlamasıyla açılan davanın 5 Aralık’ta görülen duruşmasında beraat etti. Nazan D.’nin ailesi olay yerinde kamera görüntüsü araştırılmadığı, kadının sırt üstü düşmesine rağmen burnunda ve çenesinde kırıklar olduğu, sırtında sürüklenmeye dair izler olduğu halde suç vasfının değiştirilmesi yönündeki itirazların kabul edilmediği gibi gerekçelerle olayın intihar değil cinayet olduğunu söyleyerek istinaf mahkemesine başvurdu.

Bir sanığa ağırlaştırılmış müebbet cezası: Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde boşanma aşamasında olduğu karısı Cemile E.’yi öldüren M.E.’ye 6 Aralık tarihli karar duruşmasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Bir davada sanığın aklı dengesine bakılacak: Çorum’da Nisan ayında karısı Hanife B.’yi (64) başına balyozla vurarak öldüren A.B. (66) hakkında savcı ağırlaştırılmış müebbet cezası istedi. Çorum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 6 Aralık’ta başlayan davada ifade veren sanık “Sinirlendim elime balyoz geçti, sonrasını hatırlamıyorum. Şuurumu kaybetmişim. … İlk ifademde olayın etkisiyle pişman olmadığımı söylemiştim ancak şimdi pişmanım” dedi. Mahkeme, tutuklu sanığın akli dengesinin yerinde olup olmadığının tespiti amacıyla istenilen raporun beklenmesi için duruşmayı erteledi.

Sanığa müebbet istemi: Mersin’de boşanmak isteyen karısı Cemile E.’yi öldüren, cesedini kıyma makinesinde parçalayan M.E. (36) için savcı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. M.E. “Pişmanım” dedi. Mahkeme heyeti 7 Aralık’ta “kasten ve tasarlayarak öldürme” suçundan indirim uygulamadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Maraş’ta karısı Müberra K.’yi aracında silahla öldüren uzman çavuş G.H. hakkında hazırlanan iddianame 9 Aralık’ta Elbistan Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede G.H.’nin kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. İddianamede sanığın Müberra K.’yi hedef alarak ateş ettiği, görgü tanıklarının sanığın “Yeter artık senin yaptığın”, “Vurdum” gibi beyanlarda bulunduğunu ilettiği bilgileri geçti. 19 Aralık’ta ilk duruşma görüldü. G.K. “Tetiğe yanlışlıkla bastım, istem dışı oldu” dedi. G.K.’nin Müberra K.’yi darp ettiği için ceza aldığı önceki olayda kadının ifadesinde “Eşim beni sürekli dövüyor. Küçük çocuğumu bile dövüyor. Sürekli beni öldürmekle tehdit ediyor” dediği belirtildi. Mahkeme heyeti sanığın tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Bir sanığın cezası onandı: Yargıtay Antalya’da 10 Mayıs 2012’de seks işçiliğine zorladığı Fazilet A.’yı (30) “erkekleri memnun edemediği gerekçesiyle” öldürüp cesedini ormanlık alana attığı için yargılanan E.B.’ye verilen ömür boyu hapis cezasını 9 Aralık’ta onadı.

Bir sanığa ağırlaştırılmış müebbet: Batman’da üç yıl önce 16 yaşındaki kardeşi Amine D.’yi erkeklerle telefonda konuştuğunu iddia ederek bir hafta işkence ettikten sonra elektrik vererek öldüren sanığa “iyi hal indirimi” uygulayan yerel mahkeme kararının Yargıtay tarafından bozulmasından sonra yeniden görülen davada sanığa 9 Aralık’ta ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

3 Ekim 2018’de Tekirdağ’da karısı İkbal D.’yi “dedikodu yaptığı için” öldüren, öldürdükten sonra dilini, dudağını, kulaklarını, burnunu kesen A.D.’nin duruşması 11 Aralık’ta görüldü. Çocukları şikayetçi olmadı. Mahkeme heyeti tutukluluğun devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Bursa’da 19 Ocak tarihinde kendisiyle barışmadığı için eski sevgilisi Sibel D. (45) ve kardeşi Mehmet Ali D.’yi (37) boğazlarını keserek öldüren M.A. (38) hakkında “kasten öldürme” suçundan çifte müebbet hapis cezası istenen iddianame hazırlandı. Bursa 5. Ağır Mahkemesi iddianameyi kabul ederek 12 Aralık’ta dava açtı. Sanık tutuklu yargılanacak.

Mersin’de eski karısı Filiz K.’yi sokakta silahla vurarak öldürdüğü için yargılanan M.C. 12 Aralık’ta ilk kez hakim karşısına çıktı. Mersin 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın ilk duruşmasında tutuklu sanık “Evin önüne kızımdan para almak için gittim. Kızımı beklerken evden Filiz çıktı. Ben de onun peşinden giderek beni affetmesini istedim ama olumsuz yanıt verdi. Ben de bunun üstüne ateş ederek onu öldürdüm. Bu olay birden gelişti” dedi.

Bir sanığın iddianamesi hazırlandı: Isparta’da sevgilisi Güleda C.’yi (19) bıçaklayarak öldüren Z.P. hakkında iddianame 13 Aralık’ta tamamlandı. İddianameyi kabul eden Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesi Z.P.’ye “tasarlayarak” ve “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” suçlarından dava açtı. İddianamede sanığın eylemde tasarlama kastı olduğu, kadını öldürmeden önce tehdit ve darp ettiği, kadının sanıktan kaçmaya çalıştığı kaydedildi ve müebbet hapis cezası istendi. İddianamede sanığın Güleda C.’nin boğazını kulaklıkla sıktığının, kalbini dinlediğinde yaşadığını anlayınca bıçakladığının tespit edildiği ifade edildi. Davanın ilk duruşması 25 Şubat 2020’de görülecek.

Sanık adklı dengesinin yerinde olmadığını iddia etti: Ordu’da Ceren Ö.’yü (20) öldüren Ö.A. (53) hakkında “canavarca hisle kasten öldürme” ve kendisini gözaltına alan iki polis memurunu bıçakla yaraladığı için “kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs” suçlamalarıyla iki iddianame hazırlandı. Ordu 1. Ağır Ceza Mahkemesi 13 Aralık’ta iddianameleri kabul ederek 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle Ö.A.’ya iki dava açtı. Ceren Ö.’nün öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması 23 Aralık 2019’da görüldü. Ö.A. akli dengesinin yerinde olmadığını iddia etti ve “2 kez tecavüze uğradım. Artık insanlara her türlü kötülüğü yapacağıma karar verdim. Tecavüze uğradığımı kimseyle paylaşmadım. Ben bundan sonra yaşasam ne olacak, ölsem ne olacak. ‘Önüme kim gelirse öldüreceğim’ dedim. Akli dengem yok” dedi. Sanığın kendilerinden eter, zıpkın ve silah almaya çalıştığı tanıklar ifade verdi. Mahkeme, sanığın akli dengesinin yerinde olup olmadığının tespiti amacıyla Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden rapor talep edilmesine karar vererek duruşmayı 20 Ocak 2020’ye erteledi. Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nin hazırlandığı rapor sanığın akli dengesinin yerinde olduğunu ve cezai ehliyetinin tam olduğunu gösterdi.

Bir sanığa daha iyi hal indirimi: 13 Aralık’ta Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Şubat ayında karısı Aynur C.’yi (46) öldüren A.C.’nin (51) karar duruşması görüldü. Karısını teslimatı olduğunu söyleyerek çağırttığı kargo firmasında öldüren, “kasten öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan A.C. “Kendimi kaybettim” ve “Pişmanım” gibi ifadeler kullandı. Çiftin oğulları M.C. ve S.C. ve kızları Ö.U. sanıktan şikayetçi olmadı. Kadın kendisiyle barışmak istemediği, yeni bir aile kurmak istediği için mahkeme heyeti ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını “tahrik” ve “iyi hal” indirimi ile 16 yıl 8 aya indirdi.

İzmir’de cezaevinden izinli çıkarak boşandığı karısı Habibe Ç. ve kardeşi Fatma A.’yı öldüren G.S. Karşıyaka Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 13 Aralık’ta ilk duruşmasına çıktı. Duruşmada sanık avukatı olmadığı için savunmalar bir sonraki duruşmaya ertelendi. Ara kararını açıklayan mahkeme çocukların bir sonraki celse dinlenmesine ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma 16 Ocak 2020 tarihine ertelendi.

İstanbul’da 27 Şubat 2018’de iş yerinin üçüncü katından düşerek ölen Aysun Y.’nin 25 Eylül’de “intihar” denerek kapatılan dosyası kadının ailesinin itirazıyla 14 Aralık’ta yeniden açıldı. Aysun Y.’nin tırnağında sevgilisi O.T.’nin dokusuna rastlanıldı, erkek hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Ağırlaştırılmış müebbet cezası: Kars’ta hamile karısı Sezen A.’yı (23) bıçaklayarak öldüren B.A.’nın (33) yargılandığı davanın karar duruşması 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 15 Aralık’ta görüldü. Erkek mahkeme başkanının Sezen A. sanığa “sinkaflı söz” söylediği için “haksız tahrik indirimi” uygulamaya çalıştığı davada mahkeme heyeti kadın üyelerin oy çokluğuyla indirimsiz ağırlaştırılmış ömür boyu ceza verdi.

Burdur’da 8 Şubat günü Afganistan vatandaşı olan dini nikahlı karısı Masoudeh H.’yi başına çekiçle vurarak öldüren, cesedini parçalayarak gömen Afganistan vatandaşı S.A.R.’nin (42) ömür boyu hapis istemiyle yargılandığı dava başladı. 17 Aralık’ta Burdur Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada kadının “Neredeydin” diye sorduğunda kendisine “Seni ilgilendirmez. Burası Afganistan değil Türkiye. Senden izin alacak değilim. Hava almaya çıktım. Seni sevmiyorum” dediği için çekiçle öldürdüğünü, öldürdükten sonra testereyle parçalayıp çuvalla araziye götürüp gömdüğünü söyledi. Mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

Edirne’de 13 Haziran’da aynı üniversitede görevli olduğu araştırma görevlisi J.A.Ç.’yi darp ettiği gerekçesiyle araştırma görevlisi S.K. hakkında “basit yaralama” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar, kadın hakkında da “basit yaralama ve hakaret” suçlarından 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle 27 Aralık’ta dava açıldı.

İstanbul’da dini nikahlı karısı Güneş K.’yi (31) boğarak öldüren S.B. (52) ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılandığı davada 18 Aralık’ta “haksız tahrik indirimi” ile 15 yıl hapis cezası aldı. Anadolu 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanık avukatı Güneş K.’nin çalışmaya başladığı için eve geç dönmeye başlamasının, sığınma evine gitmesinin tahrik olduğunu iddia etti. Kendini aldattığını iddia ettiği kadını elleriyle boğarak öldüren sanık “Keşke bunlar yaşanmasaydı” dedi. Güneş K.’nin kardeşi B.K. ise sanığın kumar borcu yüzünden Güneş K.’yi seks işçiliğine de zorladığını söyledi.

İstanbul’da dini nikahlı karısı Elif Özde U.’yu (29) öldüren ve cesedini üç gün yatak odasında saklayan E.T. (36) 18 Aralık’ta ilk kez hakim karşısına çıktı. Elif Özde U.’yu ellerini bağlayarak bıçaklayan ve cesedi kız çocuklarının da yaşadığı evde tutan E.T. “Daha farklı kıyafetler giyip, daha farklı makyajlar yapıyordu” gibi ifadelerle kadının kendini aldattığını düşündüğü için “şuurunu kaybettiğini” iddia etti ve pişman olduğunu söyledi. Elif Özde U.’nun babası erkeğin resmi nikahlı başka karısı olduğunu söyledi. Diğer tanıkların dinlenmesi için duruşma ertelendi.

Antalya’da karısı Hanife Ö. (47) ve kızı Esra Ö.’yü (23) öldüren S.Ö. (55) 19 Aralık’ta iki kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası aldı. Mahkeme heyeti silahla tehdit suçundan sanığa 2 yıl 15 ay hapis cezası verdi, cezalarda indirim yapmadı.

İstanbul’da aynı iş yerinde çalıştığı Fatma Ş.’yi öldüren Z.A. 19 Aralık’ta “haksız tahrik indirimi” uygulanarak 18 yıl hapis cezası aldı. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ikinci duruşmada konuşan sanık “Yaşananlara isteyerek neden olmadım. Tansiyon ve astım hastasıyım. Tansiyonum yükselince ani refleks gösteriyorum” dedi.

İzmir’de 2005 yılında şiddet gördüğü için boşanmak isteyen karısı E.Ş.’yi (41) 6 yerinden bıçaklayarak “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 16 yıl ceza alan ve tutuklu bulunduğu cezaevinden 2016 yılında kaçarak eski karısının annesi E.U. (55) ve erkek kardeşi H.E.’yi (34) tabanca ile vurarak öldüren sanık M.Y.’ye (48) yerel mahkemeden “tahrik” ve “iyi hal” indirimi ile 2 defa 15’er yıl ceza verildi. İtiraz üzerine üst mahkeme olan İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, yargılamanın tanıkların dinlenmesi bakımından eksik olduğu gerekçesi ile kararı bozdu.

Boşanma aşamasında olduğu karısına ulaşmak için aracına GPS cihazı takarak takip ettiği kızı Gülnur Y.’yi (28) öldüren M.A.Y. isimli erkeğe “tasarlayarak canavarca hisle alt soydan akrabayı kasten öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle 20 Aralık’ta dava açıldı. Burhaniye Ağır Ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği iddianamede Gülnur Y.’nin vücudunda 20 ateşli silah çekirdeği bulunduğu, ateş yoğunluğunun baş bölgesinde olduğu, şüphelinin herhangi bir tehdit ya da tahrik altında bulunmadığı kaydedildi.

Erzurum’da 4 yıl önce nişanlısı B.Ş. ve onun babası S.Ş.’yi bıçaklayarak öldüren, annesi S.Ş.’yi yaralayan A.Y.’ye 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 5 yıl 3 aylık ceza Yargıtay tarafından 22 Aralık’ta onandı.

Iğdır’da 19 Eylül’de ayrı yaşadığı karısı Güney Ç.’yi (46) sokakta bıçaklayarak öldüren M.Ç. (49) hakkında 22 Aralık’ta iddianame hazırlandı. M.Ç.’nin “tasarlayarak eşi kesten öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Aydın’da evden ayrılan karısı Tülin D.’nin (47) abileriyle yaşadığı evde 2 pompalı tüfekle ateş açarak beş kişiyi öldüren, dört kişi de yaralayan tutuklu sanık M.D.’nin (50) yargılanması 23 Aralık’ta Nazilli Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti. 5 kez müebbet, 4 kez de 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan erkek ifadesinde “Sıcak aylarda içine cin kaçmış gibi oluyorum. Kısa süre sonra pişman olup özür diliyorum. Gayem evliliğimi sıkıntıya sokan ve bu duruma gelmemize neden olan Bekir’i öldürmekti” dedi. Mahkeme heyeti sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Bursa’da düğünden bir gün önce nişanlısı Songül Y.’yi (25) döverek öldüren Y.A.E. (27) hakkındaki soruşturma 23 Aralık’ta tamamlandı. İddianamede sanık için ömür boyu hapis cezası istendi. Savcının hazırladığı iddianame Bursa 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Antalya’da trans kadın Gökçe S.’yi (39) bıçaklayarak öldüren Ş.Y.’nin tutuklu yargılandığı davanın üçüncü duruşması 23 Aralık’ta görüldü. Görgü tanığı sanığın ortada herhangi bir neden yokken yatağın üzerinde olan Gökçe S.’yi sırtından bıçaklamaya başladığını, kafasına yastıkla bastırırken boğazına bıçakla vurduğunu, kadının ölmek için yalvardığını söyledi. Görgü tanığı, kendi ifadesinde de cinayeti “rüyasında gördüğü için” işlediğini söyleyen Ş.Y.’nin olay günü de kendisine aynısını söylediğini aktardı. Sanığın akıl sağlığına ilişkin rapor henüz hazırlanmadığı için dava 14 Şubat 2020 tarihine ertelendi.

Maraş’ta eski karısı Aslı Y.G.’yi öldüren sanığın yargılandığı dava 24 Aralık’ta Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti. Mahkeme heyeti duruşmayı 9 Ocak 2020’ye erteledi.

Ankara’da 8 yaşındaki kızına cinsel istismarda bulunduğu için kendisinden şikayetçi olan karısı Döndü Ş.’yi (41), sokakta tabancayla vurarak öldüren tutuklu sanık Ş.Ş. (39) hakkında cinayet suçundan yargılandığı davada savcı 24 Aralık’ta mütalaa verdi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Ş.Ş., “cinsel istismar” suçundan tutuksuz yargılandığı davada, 30 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Cinayet davasının üçüncü duruşmasında tanık ifadeleri dinlendi.

Konya’da karısı G.T. (27) ve iş arkadaşı A.Ü.’yü (35) tabancayla vurarak yaralayan Z.T.’ye (29) verilen 21 yıl 9 ay hapis cezası 13 yıl 6 aya düşürüldü. 24 Aralık’ta gerekçeli kararını açıklayan mahkeme G.T. ve A.Ü.’nün telefon görüşmesini “haksız tahrik” saydı.

Antalya’da dini nikahlı karısı Halime Ş.’yi bıçaklayarak öldüren Ü.G.’nin davası 25 Aralık’ta başladı. Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Halime Ş.’nin vücudunda 17’si öldürücü 25 bıçak darbesi tespit edildiği, ortak çocuğun bakımı nedeniyle kadına husumet besleyen, öldürme düşüncesini benimseyen Ü.G.’nin kadını öldürme amacı ile iş çıkış saatini bekleyerek öldürdüğü ifade edildi. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan sanık ifadesinde “Bebeğimize bakmadı, kendimi kaybettim” dedi, ilk ifadesinde kadını kıskançlıktan öldürdüğünü söylemişti.

Maraş’ta eski karısı Aslı Yıldız G.’yi çocuğunu almaya gittiği okulun önünde silahla vurarak öldüren, kadının kocası A.G.’yi de yaralayan A.D.’nin üçüncü duruşması 25 Aralık’ta görüldü. Sanık kızını annesi ve üvey babasının okuldan almasının “kendisinde huzursuzluğa neden olduğu” için kadını öldürdüğünü söyledi. 8 yaşındaki kız çocuğu Y.A.D.’nin de ifadesi alındı. Mahkeme heyeti tanıkları dinledikten sonra taraflarla ilgili başka herhangi bir ceza soruşturması veya kovuşturması olup olmadığı hususlarının araştırılması için duruşmayı 9 Ocak 2020’ye erteledi.

Kocaeli’de kendisine boşanma davası açan karısı Elif K.Y.’yi öldüren polis memuru İ.Y.’ye verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına “haksız tahrik indirimi” uygulandı. Karısını silahla öldüren polis memurunun cezası 24 yıla indirdi. Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 25 Aralık’ta görülen karar duruşmasında çocukları B.Y., erkekten şikayetçi oldu. Mahkeme heyeti indirimin gerekçesi olarak “ilk haksız hareketi kimin yaptığının belirlenemediğini” ifade etti.

Kayseri’de birlikte yaşadığı Çiğdem T.’yi bıçaklayarak öldüren A.A. 25 Aralık’ta “canavarca hisle veya eziyet çektirerek insan öldürme” suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası aldı. Kayseri 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada ifade veren A.A. “Pişmanım” diyerek tahliye istedi, iyi hal ve haksız tahrik indirimi talep etti. A.A.’ya indirim uygulanmadı, kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası verilerek tutukluluk halinin devamına karar verildi.

2013’te sevgilisi Çilem Hülya B.’yi üzerine benzin dökerek ateşe vererek öldüren A.G.G. hakkında 26 Aralık’ta Yargıtay, Antalya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “iyi hal” indirimi uyguladığı kararı bozdu. Yargıtay Ceza Genel Kurulu yakarak öldürmenin canavarca hisle öldürme suçuna örnek gösterildiğini hatırlattı, sanığın olay sırasında soğukkanlılığını yitirmeden yakma eylemine ısrarla devam ettiğini söyleyerek ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı.

İzmir’de cinsel saldırıya uğradıktan sonra öldürülen, bedeni yakılan Sibel Ç. için açılan davada sanık S.Y.’nin tutuksuz yargılanması devam etti. Almanya’da yakalanan firari sanık H.Y.’nin iadesi bekleniyor. 25 Aralık’ta İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 12. duruşması görülen davada H.Y.’nin işlemleri tamamlanamadığı için duruşma 18 Mart 2020 tarihine ertelendi.

Konya’da tartıştığı karısı Hanife B.’yi av tüfeğiyle öldüren tutuklu sanık 26 Aralık’ta mahkeme heyeti tarafından önce “eşi kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırıldı, sonra cezası “haksız tahrik” iddiasıyla 20 yıla indirildi. Sanık “Kazara oldu” dedi.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26 Aralık’ta yumruk atarak karısının ölümüne neden olduğu iddiasıyla yargılanan E.D. hakkında savcı mütalaasında, sanığın darp etmesi sonucu ölümün meydana geldiği ifade ederek “Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan 11 yıldan 23 yıla kadar hapis cezası talep etti.

İzmir’de karısı Hatice Ü.’yü (24) uyuduğu sırada elleriyle boğarak öldüren S.Ü.’nün (31) yargılanmasına 26 Aralık’ta devam edildi. Sanık “Öldürmek gibi bir kastım olsaydı bıçak kullanırdım. Olaydan sonra dışarıya çıkıp, kardeşimi aradım, ‘Yengen ölmüş mü git bir kontrol et’ dedim” dedi. Kadının kendisini aldattığını düşündüğünü söyleyen sanık “eşi kasten öldürme” suçundan yargılanıyor. Mahkeme heyeti Hatice Ü. ile mesajlaştığı iddia edilen D.İ. arasındaki görüşme kayıtlarının çıkarılmasına ve sanığın tutukluluğunun devamına karar verilerek duruşmayı erteledi.

İstanbul’da karısı Şener A.’yı silahla öldürdüğü iddiasıyla tutuklu yargılanan T.A.’ya 27 Aralık’ta müebbet hapis cezası verildi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşmasında “eşe karşı kasten öldürme” suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Sonra “iyi hal” indirimi ile ceza müebbet hapis cezasına düşürüldü, sanığa “ruhsatsız silah bulundurmak” suçundan 10 ay hapis cezası da verildi.

Muğla’da B.Ü. isimli erkek eve alkollü geldiği için tartıştığı karısı Gamze Ü.’yü (31) kasten öldürme suçundan 27 Aralık’ta ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

İstanbul’da 2016 yılında sevgili olmak istediği Nurcan A.’yı “Beni son bir kez gör, istemediğini yüzüme söyle” diyerek görüşmeye ikna etmeye çalışan, teklifini reddettiği için 11 kurşunla öldüren ve mahkeme tarafından müebbet hapis cezası verilen A.M.B. için Yargıtay kararı bozdu. Tokat’tan İstanbul’a gelen, ruhsatsız silahıyla cinayeti işleyen sanığın “olayı tasarlayarak işlediğine dair kesin bir saptama yapılamadığı” gerekçesiyle cezanın indirilmesini istedi. Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi sanığın duruşmadaki “iyi hal” indirimiyle zaten ağırlaştırılmış müebbet kararını müebbet hapis cezasına çevirmişti.

İstanbul’da evinde çıkan yangında ölü bulunan Feride G.’yi boğarak öldürdüğü ve olayın izlerini ortadan kaldırmak için yangın çıkardığı iddia edilen erkek hakkında 31 Aralık’ta ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açıldı.

İntihara Sürükleme

Ayşenur G.’ye (22) 6 yaşından itibaren tecavüz ederek intihara sürüklediği için tutuklu yargılanan ve 14 yıl hapis cezası verilen kuzeni S.S. (30), üst mahkeme kararıyla tahliye edildi. Sanık daha önce de tutuklu yargılanırken, Yargıtay kararıyla tahliye edilmişti.

Öldürme Teşebbüsü

Konya’da boşanma kararı alan karısı S.G.T.’yi çalıştığı fabrikaya kurye kılığında girerek silahla ağır yaralayan Z.T.’ye 4 Aralık’ta ““eşi kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Mahkeme heyeti eylemin teşebbüs aşamasında kalması ve “haksız tahrik” indirimiyle cezayı 13 yıl 6 aya indirdi. Sanık “bir anda refleks olarak kuryeyim dedim” diyerek saldırıyı tasarlamadığını iddia etti. Sanığa ayrıca başka bir olayda karısı S.G.T.’yi yaralama suçundan 11 ay 7 gün, eşinin iş arkadaşı A.Ü.’yü “kasten yaralama” suçundan 8 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti.

Bursa’da sevgilisi A.Ç.’yi (26) bacağından pompalı tüfekle vurarak yaraladığı iddiasıyla “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanan A.K. (25) Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 8 Aralık’ta karar duruşmasına çıktı. Mahkeme heyeti tutuklu yargılanan A.K.’ye “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan “iyi hal indirimi” ile 11 yıl 3 ay, “silahla tehdit”ten 1 yıl 8 ay olmak üzere toplam 12 yıl 11 ay hapis cezası verdi. Sanığın, mahkeme heyetince tutuklanmasının tedbir niteliğinde oluşu, tutuklu kaldığı süre ve tutuklamadan elde edilmek istenen amaca ulaşıldığı kanaatine varılması gerekçe gösterilerek tahliyesine karar verildi. Ceza Yargıtay tarafından onanırsa kalan cezasını çekmek için cezaevine gönderilecek.

İstanbul’da 9 ay önce kendinden ayrılmak isteyen sevgilisi R.K.’ye (25) boğazını keserek tecavüz etmeye çalışan, ardından öldüğünü düşünerek göl kenarına bırakan ve üzerinden arabayla geçen E.Ç.’nin (25) yargılandığı davanın Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 20 Aralık’taki durulmasında tanıklar dinlendi. Tanıklardan biri “Olaydan bir ay önce mahallede sanık ile sohbet ederken kendisi R. için ‘Onu kimseye yar etmem öldürürüm’ tarzında beyanlarda bulunuyordu” dedi. E.Ç.’nin “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürmeye teşebbüs” ve “nitelikli cinsel saldırı” suçlarından 23 yıldan 30 yıla, Y.K.’nin ise “suçu bildirmeme” suçundan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada E.Ç.’nin tutukluluk halinin devamına karar verilerek duruşma ertelendi.

Antalya’da boşanmak isteyen karısı D.Ü.’yü pompalı tüfekle vurarak ağır yaralayan S.Ü. “eşi kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 15, yardıma gelenlere tüfek doğrultması nedeniyle de “tehdit” suçundan 2,5 yıl hapis cezası aldı. Antalya 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada ifadesinde “Ben size hakkımı helal ediyorum. Siz de bana hakkınızı helal edin” diyen sanık cezayı duyunca teşekkür etti.

Antalya’da cezaevinden kaçarak 7 aylık hamile karısı Z.Ç.’yi (20) 9 kez bıçaklayan M.Ç.’nin (36) yargılandığı davanın ilk duruşması 26 Aralık’ta görüldü. Sanık ifadesinde karısının Z. isimli erkekle fotoğrafını gördüğünü söyledi ve “Ona sorduğumda ‘Nefsime yenik düştüm, aldattım’ yanıtını alınca bıçakladım” dedi. Z.Ç. “Ben ‘Nefsime yenik düştüm, aldattım’ demedim. Z. polis memurudur. Kocam, yani sanık ona zaman zaman muhbirlik yapar. Z. ile beni tanıştıran da odur. Ben Z. ile fotoğraf çektirdim, doğrudur. Ama Z. ile aramda duygusal birliktelik yoktur. Beni Z.’yle görüşmem için eşim gönderdi” dedi. Sanığın tutukluluğun devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Şiddet / Yaralama

Aydın’da karısına sistematik şiddet uyguladığı, cinsel saldırıda bulunduğu, işkence ve eziyet ettiği, psikolojik şiddet uyguladığı, karısının ailesini ölümle tehdit ettiği şüphesiyle yargılanan, ismi basına yansımayan sanık davanın başlamasından 5 ay sonra tahliye edildi. 2 Aralık’taki ikinci duruşmasında karısının yalan söylediğini, “yemek yapamadığını”, “eve gelen arkadaşını öptüğünü” söyleyen sanık 2 Aralık’ta tahliye edildi.

Antalya’da 3 Haziran’da ayrı yaşadığı karısı D.Ü.’yü konuşmak için eve çağıran S.Ü. kadını kendisiyle barışmak istemediği için pompalı tüfekle karnından vurarak yaralamıştı. Antalya 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın 3 Aralık tarihli ikinci duruşmasında sanık “Bana iftira atıyor. Tüfek elimdeyken birden patladı. … Öldürme kastım yoktu. Öldürmek istesem kafasına sıkardım” dedi. Kadın şikayetçi oldu, duruşma ertelendi.

25 Temmuz’da Rize’de eski sevgilisi R.T.’yi oturduğu binanın girişinde bayıltana kadar darp ettiği için tutuklu yargılanan sanık B.G. 5 Aralık tarihli duruşmada ifadesinde “O benimle konuşmak istemedi. Bir anlık sinirime hakim olamayarak kendisine vurdum, pişmanım” dedi. Mahkeme, tahliye talebini reddederek sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Antep’te hamile karısı Ç.A.’yı av tüfeğiyle yaralayan sanık M.A.A.’ya 6 Aralık tarihli karar duruşmasında indirimsiz 25 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Antalya’da karısı A.S.’yi (50) 21 bıçak darbesiyle yaralayan sanık N.S.’nin (53) davasında 10 Aralık’taki duruşmada çocukları dinlendi. M.S. (24) babalarının kendilerine ve annelerine sistematik şiddet uyguladığını söyledi. G.S. (18) sanığın kendisine olay tarihinden önce televizyondaki kadın cinayetlerini örnek göstererek “Oraya gelirsem anneni ve sizi öldürebilirim” diyerek tehdit ettiğini söyledi. Mahkeme heyeti sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Konya’da 25 Eylül’de üniversite öğrencisi sevgilisi T.Ü.G.’yi (22) asansör boşluğuna iterek ağır yaralanmasına sebep olan araştırma görevlisi M.K. (31) 11 Aralık’ta tahliye edildi. T.Ü.G. şikayetçi olmadı. Çalıştığı üniversitede başlatılan idari soruşturma kapsamında açığa alındı.

İstanbul’da birlikte yaşadığı Sırbistan vatandaşı model sevgilisi T.D.’yi (25) kıskançlık nedeniyle darp eden, yaralayan, bıçak ile tehdit eden, odaya kilitleyen erkek yönetmen Ç.T. (44) hakkında hazırlanan iddianame 12 Aralık’ta kabul edildi. İddianamede Ç.T. hakkında “cebir veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istendi. İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul ederek Ç.T. hakkında dava açtı. 18 Aralık’ta ilk duruşma görüldü. Ç.T. ifadesinde “22 yıldır güzellik yarışmaları organize ediyorum. Yönetmenim bir kadına bu şekilde davranmam söz konusu değildir” dedi ve kadının “bipolar” olduğunu ve bu nedenle “saldırgan” olduğunu iddia etti. Duruşma ertelendi.

Bursa’da Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Akış Serintürk ve asistanını bir süre makam odasında silahla alıkoyan, belediye personeli ve polisin müdahalesinin ardından teslim olan sanık “Şeytana uydum” dedi. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilerek duruşma 11 Şubat tarihine ertelendi.

Bolu’da eski karısı A.Y.’ye (42) bir arkadaşıyla satırlı saldırı planlayan koca E.K.’ye 16 Aralık’ta 14 yıl, saldırıyı gerçekleştiren İ.P. isimli erkeğe ise 12 yıl hapis cezası verildi.

İstanbul’da 6 Eylül’de boşandığı karısı M.A. ve kızı C.G.’yi bıçakla yaralayan S.G. isimli erkek 17 Aralık’ta İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Eşim benimle barışsın diye denetimli serbestliğimi yakmaya karar verdim. Böylece tekrar cezaevine girecektim eşim de bana acıyıp cezaevine beni görmeye gelecekti” dedi. M.A. erkeğin “Bu iş bu gece burada bitecek” diyerek kendisini bıçakladığını, kızına vurduğunu, olay yerinden uzaklaştırılırken de kendilerini tehdit ettiğini söyledi. M.A. erkeğin 2013 Temmuz ayında da kendisini bıçakla yaraladığını söyledi. Mahkeme heyeti “kasten öldürmeye teşebbüs”, “kasten yaralama”, “hakaret” ve “tehdit” suçlarından 20,5 yıla kadar hapsi istenen sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Önceden de “cinsel taciz” sabıkası olan İ.M. (54) isimli erkeğin Adana’da tecavüz etmeye çalıştığı kadın F.A.’yı (80) darp ettiği şüphesiyle yargılandığı dava 18 Aralık’ta başladı.

Boşanma davası açarak 2 çocuğuyla birlikte Manisa’ya giden karısı S.K.’yi pompalı tüfek ile vurarak, bacağının diz üstünden kesilmesine neden olan erkek M.K.’nin Manisa 6. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davası 19 Aralık’ta başladı. Tutuklu sanık, yaptıklarından pişman olduğunu ve tahliyesini istemediğini söyledi.

Antep 28. Asliye Ceza Mahkemesi, 15 Kasım’da sokakta karısını darp eden E.Ç. için 4,5 yıla kadar hapis cezası talebi ile hazırlanan iddianameyi 24 Aralık’ta kabul etti. Karısı B.Ç.’nin şikayetçi olmadığını belirten iddianamede “eşe karşı kasten yaralama” suçundan hapis cezası talep edildi.

Tecavüz

Diyarbakır’da Kuran kursu çalışanı kadın H.Y.’ye tecavüz eden müftü İ.K. 2 Aralık’ta 26 yıl 2 ay 15 gün hapis cezası aldı.

Ankara’da hayvan hastanesi sahibi doktor H.B.’nin hastanede çalışan veteriner hekim Ç.B.’ye “nitelikli cinsel saldırı”, “cebir ve tehdit ile hürriyetten yoksun kılma”, “tehdit” ve “hakaret” suçlarından 5 yıldan 27 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması 11 Aralık’ta Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Ç.B., H.B.’nin kendisine sözlü ve fiziksel tacizde bulunduğunu, direnince kafasına vurduğu, zorla içki içirdiği ve cinsel saldırıda bulunduğunu anlattı. Ç.B., S.D.’nin de baygınlık geçirdiğinde yanında çıplak olduğunu, öldürmekle ve görüntülerini ifşa etmekle tehdit ettiğini söyledi. Mahkeme heyeti, Ç.B.’ye, “Mücadele edemedin mi?”, “Yüzüne ya da herhangi bir yerine vuramadın mı?”, “Yardım istemedin mi?”, “Bağırmadın mı?” gibi sorular sordu. Değiştirilmeden önce savcının Ç.B.’ye “Ben de kadınım sen de kadınsın. Ben neden tecavüze uğramıyorum da sen uğruyorsun” dediği ortaya çıktı. Mahkeme sanıkların tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Dava 26 Şubat 2020’ye ertelendi.

Ankara’da, 2017’de kullandığı halk otobüsüne gece 23.00’te binen kadına bilinci kapanına kadar boğazını sıktıktan sonra tecavüz eden ve kadını gasp eden, çıplak fotoğrafını çekerek tehditte bulunan şoför İ.T.’ye verilen 34 yıl 8 aylık hapis cezası istinaf mahkemesinin ardından 16 Aralık’ta Yargıtay tarafından da onandı. Sanık “Bir kadın gece 23.00’te tek başına sokağa çıkar mı, otobüse biner mi?” gibi ifadelerle savunma yaparak itiraz etmişti.

Özbekistanlı I.K. (27) isimli kadına tecavüz eden Ş.Ş. isimli polis memuru hakkında 19 Aralık’ta iddianame hazırlandı. İddiaya göre Ş.Ş. ekip aracında kadına tecavüz etti ve üzerindeki parayı gasp etti, diğer polis memuru İ.K. dışarıda bekledi. Üç polis ise kadının şikayetini almadı. Polislerden Y.S. kadına “Sen şimdi git duşunu al, güzelce dinlen, bu olayları unut takma” diyerek kadının ifadesini almayı reddetti. Diğer polis E.S. “Ben olayı gerçekleştiren polisin komiseriyim. Ceza olarak onu süreceğim” diyerek müracaatı kaydetmedi. Nöbetçi amir A.B. de işlem yapmadı. Çalınan parası kendisine iade edildi. Olayda ismi geçen beş polise dava açıldı. Tecavüzle suçlanan polisin 46 yıl hapsi istendi. 17 Ekim 2018’de polislerden Ş.Ş. ve İ.K. tutuklanırken, işlem yapmayan diğer üç polis bırakıldı. Ş.Ş. hakkında 46 yıla kadar, İ.K. hakkında suça yardımdan 10,5 yıla kadar, tutuksuz üç polis hakkında ise suçluyu kayırma ve suçu bildirmemekten 15,5 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.

Cinsel Saldırı

Kayseri’de dini nikahlı karısı M.N.C.’ye karşı “basit yaralama”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “nitelikli cinsel saldırı” suçlarından tutuklu yargılanan A.K. suçlamaları reddetti. M.N.C. erkeğin kendisine tecavüz ettiğini, hamile kalınca ailenin dini nikah kıydığını, kendisini darp ettiğini ve elektro şok ile yaraladığını söylediği erkekten şikayetçi olmadı. Mahkeme heyeti 4 Aralık’ta A.K.’ye “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “nitelikli cinsel saldırı” suçlarından beraat ve tahliye, “basit yaralama” suçundan ise 3 bin TL para cezası vererek cezayı 5 yıl erteledi.

İstanbul’da yolcu S.U. (22) isimli kadına üç saat boyunca cinsel saldırıda bulunan taksi şoförü T.Ö. isimli erkek hakkında yargılandığı İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde üst sınırdan karar verildi. T.Ö. 6 Aralık’ta “nitelikli cinsel saldırı” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlarından 27 yıl hapis cezası aldı.

Kayseri’de eski karısı B.K.’ye cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle “nitelikli cinsel saldırı”, “hakaret” ve “tehdit” suçlarından tutuklu yargılanan M.K. hakkında 24 Aralık’ta beraat kararı verildi. B.K. şikayetinden vazgeçti.

İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde A.A.’ya bir üniversitenin tıp fakültesine bağlı hastanede doktorluk yaparken muayene ettiği 4 kadına cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla 25 Aralık’ta dava açıldı.

Erasmus programıyla Ankara’ya okumaya gelen 22 yaşındaki İspanyalı kadın öğrenci A.G.R.’ye cinsel saldırıda bulundukları iddiasıyla iki kişi hakkında yürütülen soruşturma 30 Aralık’ta tamamlandı. T.B.’nin “nitelikli cinsel istismar” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından 17 yıla kadar, diğer şüpheli H.İ.K.’nin de aynı suçlardan 12 yıla kadar hapsi istendi. Mayıs ayında kadının içkisine ilaç attığı iddia edilen erkekler kadının kendilerine rıza gösterdiğini iddia etti. Sulh Ceza Hakimliği şüphelileri adli kontrol şartıyla serbest bırakmış, soruşturmayı yürüten savcı “kovuşturmaya yer olmadığına” karar vermişti. A.G.R.’nin avukatı Ankara Cumhuriyet Savcılığına başvurarak dosyayı başka bir savcıya vererek yeniden soruşturma açmıştı.

Taciz

Kocaeli’de kuzeni M.H.Ş. isimli kadına cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla yargılanan A.T. isimli erkek 4 Aralık’ta hakim karşısına çıktı. M.H.Ş. hakkında bir sonraki celseye zorla getirilme kararı çıkarılarak duruşma ertelendi.

Bursa’da üniversite yurdunun önünde üniversite öğrencisi kadınları taciz eden erkek 4 Aralık’taki ikinci duruşmasında 2 bin lira para cezası ile tahliye edildi.

İzmir’de işyerinde çalışan B.S.U. isimli kadını taciz ettiği iddiasıyla “zincirleme cinsel taciz” suçundan yargılanan erkek patron A.T.A.’nın yargılandığı dava 5 Aralık’ta İzmir 48. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tanıkların dinlenmesinden sonra mahkeme heyeti duruşmayı 11 Şubat 2020 tarihine erteledi. Duruşma sonrası sanık avukatı mahkeme salonunun önünde bekleyen kadınlara bağırarak tartışma çıkardı.

Kocaeli’de M.B. isimli erkek “hoca” 1 yıl önce kendisine tedavi için gelen B.Y. isimli kadına cinsel tacizde bulunduğu şüphesiyle tutuklu yargılandığı davada 5 Aralık’ta hakim karşısına çıktı. M.B. suçlamaları kabul etmeyerek tahliye istedi. Mahkeme heyeti sanık M.B.’nin tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

İstanbul’da vapurda mastürbasyon yaparak kadınları taciz ettiği için “zincirleme cinsel taciz” suçundan 3 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanan R.E.’nin davası 5 Aralık’ta başladı. Sanık “Bayanların kendi aralarında benim hakkında cinsel taciz söylemli konuşmalar yaptıklarını duyunca panikledim. Tuvalete gittim. Heyecanlanarak orada montumu unutup gittim. Hastalığımın etkisiyle istemsiz davranışlarda bulunuyorum. Suçlamayı kabul etmiyorum” dedi. Mahkeme eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Konya’da üniversite çalışanı iki kadını taciz eden Spor Kültür Daire Başkanı H.H.S.’nin yargılandığı dava 6 Aralık’ta sonuçlandı. H.H.S. ertelemeli 4 ay 20 gün hapis cezası aldı.

2 Haziran’da İstanbul’da dolmuşta yolcu kadınlara bakarak mastürbasyon yapan M.K. isimli erkeğin davasında 10 Aralık’ta karar çıktı. İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme heyeti M.K.’ye iki kişiye “cinsel taciz” suçundan yönelik 5’er ay olmak üzere toplam 10 ay hapis cezası verdi. Şikayetçi olan kadınlar ceza yetersiz olduğu için itiraz edeceklerini ifade etti.

Kocaeli’de E.T. ve B.T. isimli iki erkek kardeşin G.D. ve M.A.A. isimli iki kadına cinsel taciz suçuyla yargılandığı dava 10 Aralık’ta başladı. Mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

İzmir’de yanında çalışan B.S.U. isimli kadının eteğinin altından fotoğrafını çeken ofis sahibi A.T.A.’nın yargılandığı dava 13 Aralık’ta başladı. İzmir 48. Asliye Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşmasına tutuksuz sanık A.T.A. gitmedi. Tanık olarak dinlenen eski ofis çalışanlarından E.A. “Sanık olaydan sonra beni telefonla arayıp, masa altından B.S.U.’nun fotoğraflarını çektiğini anlatıp, pişman olduğunu ve şeytana uyduğunu söyledi.” dedi. Tanık G.K. de fotoğrafları çektiğini ve sonra telefonunda fotoğrafları gördüğünü söyledi. Tanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme başkanı, duruşmaya gelmeyen sanık A.T.A.’nın bir sonraki oturumda zorla getirilmesine karar verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı İstanbul’da 22 Ekim’de Z.K. isimli erkeğin metrobüs durağında bir kadını taciz etmesiyle ilgili 23 Aralık’ta takipsizlik kararı verdi. Şikayetçi kadının ifadesi alınmadı.

23 Nisan tarihinde İstanbul’da metrobüste N.C. isimli kadını taciz eden F.Ö.’nün yargılandığı taciz davasının 4. duruşması 31 Aralık’ta görüldü. Küçükçekmece 20. Asliye Ceza Mahkemesi’nde sanığın tutuklanma talebi reddedildi, şoför M.K. hakkında tanık olarak dinlenmesi için zorla getirilme kararı çıkarıldı.

Tehdit

Manisa’da boşanma davası açan karısı S.K.’yi (34) çocuğunun önünde pompalı tüfekle vuran, sağ bacağının kesilmesine sebep olan M.K.’ye “konut dokunulmazlığı ihlali” ve “tehdit” suçlarından 10 ay hapis cezası verildi. S.K., “Hakim karşısında bile sürekli sırıtan, şiddete eğilimi olan kişiye bu ceza, bana göre ceza değil” dedi. M.K. “ateşli silahla yaralama” ve “rehin alma” suçundan ayrıca yargılanıyor.

Çocuk İstismarı

Ankara’da kızı Z.H.K.’ye 5 yaşından 8 yaşına kadar cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla 30 yıl hapis cezasına çarptırılan C.Ö.K., istinaf mahkemesinin kararı usulden bozması üzerine 4 ay cezaevinde kaldıktan sonra 1 Aralık’ta tahliye edildi.

İstanbul’da 13 yaşındaki Suriye vatandaşı kız çocuğu V.’yi kaçırdığı ve çocuğu istismar ettiği gerekçesiyle tutuklanan C.Ç. hakkında 2 Aralık’ta iddianame hazırlandı. Savcılık, 35 yaşındaki C.Ç.’nin 56,5 yıla kadar hapsini istedi. Sanık kız çocuğu V. ile “evlendiğini” iddia etti.

İstanbul’da bir ilköğretim okulunda ücretli öğretmenlik ve Kuran kursu öğretmenliği yapan S.T., tutuksuz yargılandığı İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde öğrencisine cinsel istismarda bulunmak suçundan 5 Aralık’ta 28 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası aldı.

Adana’da apartman görevlisinin kızı A.Y.’ye (18) 13 yaşından beri zincirleme cinsel istismardan yargılanan apartman yöneticisi C.S. (62) yargılandığı davada 5 Aralık’ta 4 yıl hapis cezası aldı.

Kayseri’de Şubat ayında 17 yaşındaki kız çocuğu yolcusu V.K.’yi taciz ettiği gerekçesiyle tutuksuz yargılanan taksi şoförü H.D.’ye “eylemi sarkıntılık düzeyinde kaldığı” iddia edilerek 5 yıl hapis cezası verildi. Sanığın tutuksuzluk halinin devamına karar verildi.

İki kadının seks işçiliğine zorladığı 15 yaşındaki kız çocuğu N.Ç.’ye tecavüz eden 11 erkek sanığa 9 Aralık’ta alt sınırdan 5’er yıl ceza verdi. Cezayı “suçun birden fazla kere işlenmesi nedeniyle” 6’da 1 oranında artıran mahkeme tanıklara “takdir indirimi” uyguladı ve nihai cezayı 4 yıl 10 aya düşürdü. 18 yaşından küçük bir sanığa 3 yıl 2 ay ceza verildi. 1 sanık ise eylemin teşebbüs aşamasında kalması nedeniyle 1 yıl 4 ay ceza aldı.

Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde iki davada sanık olarak yargılanan A.A.S. üvey kızı, yeğeni ve başka bir çocuğa cinsel tacizden yargılandığı davanın 11 Aralık tarihli duruşmasında çocuklara “yalancı” dedi. Mahkeme heyeti iki davada da tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Düzce’de Ağustos ayında aracına aldığı kız çocuğu öğrencisini taciz ettiği gerekçesiyle hakkında idari ve adli soruşturma başlatılan ortaokul öğretmeni K.A. 20 Kasım’da açılan davada tutuklu yargılanıyor. 12 Aralık’taki duruşmasında mahkeme heyeti tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı 6 Ocak tarihine erteledi.

Bolu’da F.G. (59) isimli erkek 13 yaşındaki torunu Z.T.’ye yıllarca cinsel tacizde bulunduğu, alkol içirdiği için 13 Aralık’ta “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından 33 yıl 7 ay hapis cezası aldı.

Ankara’da 8 yaşındaki kızına cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle şikayetçi olan karısı Döndü Ş.’yi (41) öldüren Ş.Ş. (39) cinsel istismar suçlamasıyla tutuksuz yargılandığı davada 17 Aralık’ta “kendi çocuğuna birden fazla kez cinsel istismar” suçundan 30 yıl hapis cezası aldı. Mahkeme, sanığı velayet hakkından 20 yıl men etti.

Konya’da kızı G.Ş.’ye (13) üç yıl boyunca cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan F.Ş. (48) isimli erkek Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 17 Aralık tarihli üçüncü duruşmada, 5 ay sonra tahliye edildi. 13 yaşındaki G.Ş. devlet korumasına alındı. Çocuğun annesi D.Ş. erkeğin kendisini ve kızını ölümle tehdit ettiğini söyledi.

Kocaeli’de işyerinde çalışan 15 yaşındaki kız çocuğu S.B.’yi taciz ettiği iddia edilen E.C.’nin (80) ilk duruşması 17 Aralık’ta Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti sanık E.C.’nin tutuklanmasına karar verdi.

Antalya’da 7 kişinin tutuksuz yargılandığı cinsel istismar davasında 18 Aralık’ta kız çocuğu Y.G. (16) ifade vererek aynı mahallede oturduğu 7 kişinin kendine istismarda bulunduğunu, şikayet etmemesi için kendisini tehdit ettiklerini anlattı. Mahkeme heyeti sanıkların tutuksuzluğunun devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Zonguldak’ta çocuklarına cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan İ.G. isimli erkek 18 Aralık’ta beraat etti. Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın önceki duruşmasına çocukların annesi G.G. kocasını aralarında geçimsizlik olduğu için şikayet ettiğini söyleyerek şikayetini geri aldı. Erkek G.G. ve çocukların çelişkili ifadeleri nedeniyle beraat etti.

Bursa’da iş yerindeki bilgisayarında 18 yaşından küçük kız çocuğu olan baldızının çıplak fotoğrafları bulunan M.A. 18 Aralık’ta tutuklandı. Hakkında çocuğa yönelik cinsel taciz ve çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçlarından dava açılan M.A. fotoğrafları kendisine çocuğun gönderdiğini söyledi.

Konya’da 2008 ve 2017 yılları arasında 17-22 yaşlarındaki 5 oğlan çocuğu ve erkeğe istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanan tarikat lideri S.I.’nın (65) yargılandığı dava 19 Aralık’ta Konya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti. S.I.’nın kendisine 17 yaşında cinsel istismarda bulunması hakkında ifade veren T.M. (19), “Taciz edeceği kişiyi zikirde seçiyordu. Özellikle gençlerden seçiyordu. Anne babası ölmüş ya da ayrılmış gençleri seçiyordu” dedi. S.I.’nın 70 yıla kadar hapsi isteniyor.

Kayseri’de 5 yaşındaki kızına cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan yargılanan H.D.’nin duruşması 23 Aralık’ta görüldü. Olayı öğrenince erkekten şikayetçi olan çocuğun annesi F.D., duruşmada şikayetçi olmadı. Çocuk ne olduğunu bilmediğini, polis ekiplerine “şaka yaptığını” söyledi. Çocuğa anneannesi kayyum olarak atandı.

Burdur’da üvey kızı F.Ö. isimli çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan H.B. isimli erkeğin yargılandığı davaya Burdur Ağır Ceza Mahkemesi’nde 24 Aralık’ta devam edildi. Çocuğun annesi şikayetçi oldu. Mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

İstanbul’da özel ilkokulda çalışan temizlik görevlisinin 4 yaşındaki kız çocuğunu istismar ettiği iddiasıyla görülen davada sanık ilk duruşmada beraat etti. Avukat Zeynep Serim sosyal medyada “Mağdurun ifadeleri, sanığı açık teşhisi ve istismarı belgeleyen Adli Tıp Çocuk İnceleme Merkezi Raporuna rağmen mahkeme tarafından beraat kararı verildi” açıklamasını yaptı. Mahkeme ise “sanığın atılı suçu işlediği sabit olmadığından” beraat kararı verdiğini açıkladı.

İstanbul’da 2017 yılında 10 yaşındaki üvey torunu E.Ç.’ye cinsel istismarda bulunan N.S.’nin (75) davasında 30 Aralık’ta karar çıktı. Mahkeme, tutuksuz yargılanan sanığa “çocuğun cinsel istismarı” suçundan 5 yıl 2 ay 15 gün hapis cezası verdi.

Uşak’ta yuva ve yurtta 28 kız ve oğlan çocuğuna cinsel istismar, taciz, şiddet, eziyet, kötü muamele ve hakarette bulunduğu ileri sürülen, aralarında yönetici, öğretmen, bakıcı ve hizmetliler olan 16 sanığın yargılandığı davanın karar duruşması 26 Aralık’ta görüldü. Uşak 5. Asliye Ceza Mahkemesi yurt yönetim memuru V.Ş.’ye cinsel istismar ve cinsel taciz suçlarından 12 yıl, hizmetli S.T.’ye 13 çocuğa eziyet ve kasten yaralama suçlarından toplam 43 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Mahkeme yaralama ve suçu bildirmeme suçlarından yargılanan diğer sanıklar hakkında da çeşitli adli para ve hapis cezalarına hükmederek denetimli serbestlik kararı verdi.

Temmuz ayında Burdur’da bir ilkokul bahçesinde bulunan parkta oyun oynayan kız çocukları Ş.D. (5), S.N.S. (9) ve A.D.’yi (11) taciz eden R.D. hakkında “çocuğa karşı cinsel taciz” suçlamasıyla 9 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. İddianameyi kabul eden Yeşilova Asliye Ceza Mahkemesi’nin açtığı davanın ilk duruşması 29 Aralık’ta görüldü. R.D. kız çocuklarını suçladı.

31 Aralık’ta Amasya’da bir ilkokulda 11 öğrenciyi taciz etmekle suçlanan sınıf öğretmeni A.B’nin çocukların beyanları ve psikolojik raporlara rağmen 6. celsede tahliye edildiği öğrenildi.