Hakkında

TOPLUMSAL CİNSİYET ODAKLI HABERCİLİK KÜTÜPHANESİNE HOŞGELDİNİZ!
Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Aracı (DİHAA) Fonu tarafından desteklenen kütüphane projemiz, haber üretiminin her aşamasında toplumsal cinsiyet eşitliğini temel bir insan hakkı olarak gözeten bir gazetecilik anlayışının yaygınlaştırılması amacıyla, başta gazeteciler ve medya çalışanları, toplumsal cinsiyet odaklı habercilik konusunda çalışma yapmak isteyen herkes için kaynak olabilmeyi hedefliyor.

 

haberdetoplumsalcinsiyet.org Proje Ekibi:

İçerik Tasarımı ve Editoryal Uygulama: Işın Eliçin

Görsel Tasarım ve Uygulama: Ali Seçkin Karayol

Proje Koordinatörü: Öznur Subaşı

 

Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Elkitabı ve Online Kütüphane Projesi

 

Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Aracı (DİHAA) Fonu tarafından desteklenen Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Elkitabı ve Online Kütüphanesi Projesi’ni 2016-2018 yılları arasında Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Dr. Sevda Alankuş‘un süpervizörlüğünde yürüttük.

Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik El Kitabı‘nı aşağıda ayrıntılarına yer verdiğimiz çalışmaların ışığında, bianet editörleri Elif Akgül ve Çiçek Tahaoğlu hazırladı.

Proje kapsamında gerçekleştirilen atölye içeriklerini desteklemesi için Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İdil Engindeniz Şahan, Mayıs 2016’da ulusal ölçekte 11 gazetenin (Hürriyet, Sabah, Posta, Sözcü, Habertürk, Yeni Şafak, Cumhuriyet, Aydınlık, Birgün, Özgür Gündem, Yeni Akit ), yerel ölçekte dokuz ayrı gazetenin (Karadeniz, Yeni Asır, 5 Ocak, Özgür Haber, Çağdaş, Pusula, Güneydoğu Ekspres, Olay, Sakarya) 80 nüshasını ve yedi televizyon kanalından (Kanal D, Show TV, FOX, NTV, 24, TRT 1, İMC TV) 544 haberi toplumsal cinsiyet odaklı habercilik kriterlerine göre taradı, raporlaştırdı. Rapor kapsamında 6568 haber tarandı.

Ana akım ve yerel medya içindeki baskın toplumsal cinsiyet önyargılı gazetecilik pratiklerinin ve söylemlerinin dönüştürülmesinin yollarını ve araçlarını tartışmak üzere, Kaos-GL derneği ile birlikte Türkiye’nin on merkezinde haber atölyeleri düzenledik.  İstanbul, Mersin, Bursa, İzmir, Eskişehir, Trabzon, Diyarbakır, Muğla, Edirne ve Dersim illerinde düzenlediğimiz haber atölyelerinde kadın ve LGBTİ örgütlerinin temsilcileri ve gazetecilerle bir araya gelerek medyadaki eril habercilik pratiği, sorunları, bu sorunlarla başa çıkma imkanlarını ve toplumsal cinsiyet odaklı habercilikten ne anlaşıldığı, nasıl yapılabileceği üzerine tartışma imkanı bulduk. Düzenlenen haber atölyelerinde Doç. Dr. İdil Engindeniz Şahan, Kaos-gl derneği üyesi Ali Erol, Yıldız Tar, Prof. Dr. Sevda Alankuş ve bianet ifade özgürlüğü editörü Elif Akgül ve eş genel yayın yönetmeni Haluk Kalafat kadın odaklı habercilik ve lgbti odaklı habercilik üzerine sunumlarını gerçekleştirdiler. Ekim 2016-2017 tarihleri arasında gerçekleşen atölyelerde 269 gazeteci, sivil toplum örgütü temsilcisi ve iletişim fakültesi öğrencisi, öğretim görevlisi ile bir araya geldik.