Kadınlar mücadele ediyor, erkek şiddeti yargılanıyor

Evrim Kepenek & Ege Öztokat
Facebook Twitter Google

bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve “olumlu” ve “olumsuz” yargı kararların çetelesini tutuyor.

Eylül’de kadınların mücadele ajansına yansıyanlar

EŞİK – Eşitlik İçin Kadın Platformu Ekim’de başlayacağı duyurulan yeni yasama yılını hatırlattı ve TBMM’yi ve TBMM Başkanlığı’nı İstanbul Sözleşmesi için göreve çağırdı.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin hazırladığı Cinsel Taciz ve Şiddet Politika Belgesi yayınlandı.

Kaos GL editörlerinden Gözde Demirbilek ve bi+seksüel dijital aktivizm alanı Bitopya’nın kurucusu Umut Erdem’in katkılarıyla Kaos GL Derneği bünyesinde yayınlanan “Bi+seksüeller Burada!” broşürünün dijital versiyonuna ulaşmak mümkün.

Diyarbakır’da 5 erkeğin sistematik olarak cinsel saldırıda bulunduğu G.A., can güvenliği olmadığı için sürekli olarak sığınak değiştiriyor.

Mor Çatı, kadınların erkek şiddeti sonucu yaşamını kaybetmelerine neden olan ihlalleri sıraladı.

Cinayet

Bir sanığa ağırlaştırılmış müebbet: Antalya’da 24 Eylül 2019’da bedensel engelli karısı İnan B.’yi (45) öldüren M.B. isimli erkeğe 1 Eylül’de “eşi kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. M.B.’nin kardeşi H.B. beraat etti.

İstanbul’da birlikte yaşadığı Elif Özde U. isimli kadını öldürdüğü ve evin yatak odasında 3 gün saklandığı suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan E.T.’nin yargılandığı dava 2 Eylül’de devam etti. Duruşmada tanık olarak konuşan D.K. erkeğin kadına sistematik şiddet uyguladığını söyledi. Duruşma ertelendi.

Bir sanığa ağırlaştırılmış müebbet: Mersin’de karısı Emine D.’yi (39) bıçaklayarak öldüren H.D.’ye (43) 9 Eylül’de “eşi kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Bursa’da 8 Temmuz 2019’da düğününden bir gün önce Songül Y.’yi öldüren Y.E.A. isimli erkeğin yargılandığı dava 9 Eylül’de devam etti. Songül Y.’nin ailesi Y.E.A.’dan şikayetçi oldu. Mahkeme heyeti Adli Tıp Kurumu’ndan rapor isteyerek sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı erteledi.

İki kez müebbet hapis cezası: Diyarbakır’da polis memuru Merve Ü.’yü öldüren polis memuru M.Y.’nin yargılandığı davanın karar duruşması 9 Eylül’de görüldü. Erkeğe “kasten öldürme” ve “kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma” suçlarından 2 kez müebbet hapis cezası verildi. Merve Ü.’nün ailesi “canavarca hisle” ve tasarlayarak gerçekleştirdiğini söyleyerek, yalnızca “kasten öldürme” suçundan ceza verilmesine itiraz etti.

Savcı mütalaa verdi: Ankara’da kızı Şeyma Y.’yi (18) internette izlediği müstehcen videodaki kadına benzettiğini iddia ederek öldüren H.Y. isimli erkeğin yargılandığı dava 10 Eylül’de devam etti. Savcı mütalaa vererek sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. Görüntülerin Şeyma Y.’ye ait olmadığı kaydedildi. Duruşma ertelendi.

İddianame hazırlandı: Antalya’da annesi Seher F.’yi (60) pompalı tüfekle vurarak öldüren B.K. (35) isimli erkek hakkında iddianame hazırlandı. 10 Eylül’de basına yansıyan iddianamede erkeğin Seher F.’ye evini satması ve kendisiyle İstanbul’a gitmesi için baskı yaptığı, cinayetten önce annesiyle kavga ettiği kaydedildi. Kadını yakın mesafeden yüzünden vurarak öldüren, sonra kredi kartından para çeken erkek hakkında “yakın akrabayı kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. İddianamede B.K.’nin olay günü silah sesi üzerine eve gelen komşularla alay ettiği belirtildi.

İlk duruşma görüldü: Antalya’da Gülsüm T.’yi (46) bornoz kuşağıyla öldüren ve yaraları makyaj yaparak kapatmaya çalışan C.Y.’nin (43) yargılandığı dava 11 Eylül’de başladı. C.Y., polise ifade verdiğinde kadını öldürdüğünü itiraf etmişti, duruşmada kadının cinsel ilişki sırasında öldüğünü iddia etti. Erkeğin kadını öldürdükten sonra kadının resmini çizdiği ortaya çıktı. Duruşma ertelendi.

Ara karar çıktı: İstanbul’da cezaevinden çıkarak annesi Zülfiye Y. ve karısı Seyhan Y.’yi öldüren T.Y.’nin “kasten öldürme” suçundan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanması 11 Eylül’de başladı. Duruşmada sanığın kızı ifade verdi ve “Babam cezaevinden çıktıktan sonra hayatımız cehennem oldu” dedi. T.Y. babası A.Y.’nin azmettirdiğini söylemişti, ifade veren A.Y. sanığa kadınları öldürmesini söylemediğini, silahı ona verenin kendisi olmadığını söyledi. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığın cezai ehliyetine yönelik rapor istedi.

Diyarbakır’da karısı Güllü Y.’yi yakarak öldüren ve kızı D.Y.’yi yaralayan erkeğin yargılanması 14 Eylül’de başladı. Savunma yapan C.Y., Güllü Y.’nin çalışmasına izin vermediğini, bu yüzden sürekli kavga ettiklerini söyledi, sonra kadının kendisine çalışmak istediğini ve başka birini sevdiğini söylediğini iddia etti. Kadının “sinir krizi geçirdiğini” ve “kendisini aracın altına atmak istediğini” iddia eden C.Y. “Gözüm döndü. Gözümü açtığımda her yer yangın yerine dönmüştü” dedi. Güllü Y.’nin kızı D.Y. erkeğin kendisine ve annesine sistematik şiddet uyguladığını, annesinin sanığı aldatmadığını, olay günü kadını darp ettiğini ve benzin dökerek yaktığını söyledi. Mahkeme heyeti sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. C.Y. “eşe karşı canavarca hisle kasten öldürme” ve “alt soya karşı canavarca hisle öldürmeye teşebbüs” suçlarından yargılanıyor.

Bursa’da boşanma aşamasında olduğu Elif A.’yı (25) takside göğsünden vurarak öldüren H.Ö.A. (31) ve taksinin şoförü M.K. (51) hakkında 14 Eylül’de dava açıldı. İddianamede erkeğin “basit yaralama” suçundan bir süre cezaevinde kaldığı, kadının güvensiz hissettiği için yanında biber gazı taşıdığı kaydedildi. Taksi şoförü M.K. ifadesinde erkeğin olay günü kadını zorla taksiye bindirdiği ve kadını kaçmaya çalıştığı için öldürdüğünü, kendisi polisi aramadan yoluna devam ettiğini söyledi. H.Ö.A. hakkında “tasarlayarak öldürme” ve “hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, tutuksuz sanık M.K. hakkında ise erkeği durdurmadığı için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

İstanbul’da 12 Aralık 2018’de sevgilisi Gülten Gülüm D.’yi (40) sokakta başından silahla vurarak öldüren F.A. isimli erkeğe 15 Eylül’de müebbet hapis cezası verildi. Mütalaa veren savcı “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etmişti.

Bursa’da sevgilisi Sosin K.’yi Astsubay Okulu’nda tabancasıyla vuran uzman çavuş A.K.’nin “kasten öldürme” suçundan yargılandığı dava 16 Eylül’de devam etti. Tanıklar erkeğin kadını öldürdüğünü anlattı. Mahkeme heyeti sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Denizli’de boşanma aşamasında olduğu Hafize K.’yi (23) bıçakla öldüren U.K.’nin “tasarlayarak öldürme”, “kasten yaralama”, “kişisel verilerin kaydedilmesi” ve “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı dava 17 Eylül’de devam etti. Sanık avukatı savunma hazırlayamadığı için ek süre istedi. Duruşma ertelendi.

Konya’da Suriye vatandaşı olan “ikinci karısı” Halidiye E.H.’yi (19) çocuklarının önünde hortum ve sopayla darp ederek öldüren Suriye vatandaşı M.E.H. hakkında “canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. 18 Eylül’de basına yansıyan iddianamede kadının hamile olduğu kaydedildi.

Bir sanık tahliye edildi: İzmir’de karısı Filiz T.’yi (38) “bakımsız” olduğunu söyleyerek darp ederek öldürdüğü suçlamasıyla yargılanan İ.T. 18 Eylül’de tahliye edildi. İzmir Adli Tıp Kurumu ve Ege Üniversitesi Hastanesi’nden çıkan adli sağlık kurulu raporları Filiz T.’nin menenjite bağlı yüksek ateşten öldüğü tespitini yaptı.

Bir sanığa ikinci kez “iyi hal” indirimi: Aydın’da 22 Kasım 2013’te nişanlısı Gamze U.’yu birlikte kaldıkları otelin penceresinden atarak öldürdüğü suçlamasıyla yargılanan B.C.G. isimli erkeğe “iyi hal” indirimi ile 25 yıl hapis cezası verildi. 22 Eylül’de görülen karar duruşmasında erkeğin karar kesinleşinceye kadar tutuklanmamasına karar verildi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği “iyi hal” indirimli 25 yıl hapis cezası kararını bozarak dosyayı geri göndermişti, erkek tutuksuz yargılanıyordu.

Antalya’da karısı Gülseren Y.’yi (32) bıçaklayarak öldüren H.Y.’nin (44) “kasten öldürme” suçundan yargılandığı davanın üçüncü duruşması 22 Eylül’de görüldü. Erkek savunmasında “Gülseren benimle barışmayı kabul etseydi onu öldürmeyecektim” dedi. Duruşma ertelendi.

Bursa’da B.Ç. isimli erkeğin Ayşegül K.’yi 11 yıl önce ormanlık alanda 16 kez bıçakladığı ve cesedini yaktığı suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması 22 Eylül’de devam etti. Mahkeme heyeti B.Ç.’nin tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı erteledi. B.Ç. 2019 yılında cinayetten 10 yıl sonra yakalanarak tutuklanmıştı.

Erzurum’da karısının hamile kardeşi Hülya Ö.’yü (29) ve kocası Fatih Ö.’yü (27) kıskandığı için öldüren M.T.’nin (41) yargılandığı dava 23 Eylül’de başladı. İki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan erkek ifade verdi, Hülya Ö. ve Fatih Ö.’yü yaraladıktan sonra olay yerinden kaçarken kendisini arayan polis memuruna “Benim vurduğum adam sağ kalmaz” dediğini ve karısına 32 bin TL “kan parası” yolladığını söyledi. İfadesinde “Ben devlet tarafından yetiştirilmiş eski bir Özel Harekatçıyım. İstesem onun bütün ailesini bir şekilde öldürürdüm. Hatta çıplak elle de öldürebilirdim” dedi. M.T.’nin karısı F.T. boşanma aşamasında olduklarını, erkeğin kendisine “Ölene kadar bu acıyla yaşayacaksın, seni öldürmeyeceğim” dediğini söyledi.

Bir sanığa ağırlaştırılmış müebbet: Isparta’da karısı Ümmühan T.’yi (22) boğarak öldüren F.T.’nin (25) “eşi kasten öldürme” suçundan yargılandığı davanın karar duruşması 24 Eylül’de görüldü. Erkeğe ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. İndirim uygulanmadı.

Bir sanığa “haksız tahrik” indirimi: Edirne’de kızı Didem U.’yu öldüren, cesedini parçalayarak derin dondurucuya koyan ve parça parça ormana atan H.U. isimli erkeğe “haksız tahrik” indirimi verildi. 25 Eylül’de görülen karar duruşmasında kızını öldüren erkek “Tutukluluğumdan dolayı aile birliğim dağıldı” dedi. H.U.’nun karısı, Didem U.’nun annesi S.U. hakkında “suçu bildirmeme” suçundan suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Samsun’da akrabası Şaver C.’yi (79) parası için benzinle yakarak öldüren F.C.’nin (52) yargılandığı davanın karar duruşması 25 Eylül’de görüldü. Mahkeme heyeti, F.C.’ye müebbet hapis cezası ve yağma, yangın çıkarma, mala zarar verme nedeniyle de 14 yıl hapis cezası verdi.

İzmir’de Hande Buse Ş. isimli trans kadını öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan polis memuru V.H. isimli erkeğin davası 28 Eylül’de devam etti. Mütalaa veren savcı V.H.’nin “kasten öldürme”, “nitelikli yağma”, “nitelikli cinsel saldırı” ve “basit yaralama” suçlarından cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti V.H.’nin tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Diyarbakır’da boşanma aşamasında olduğu Müzeyyen B.’yi öldüren M.I.’nın yargılandığı davanın karar duruşması 28 Eylül’de görüldü. M.I.’ya “eşi kasten silah ile öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi, indirim uygulanmadı.

Kayseri’de karısı Fatma Birgül Y.’yi (54) öldürdüğü, cesedini yaktığı ve kadını kayıp bildirdiği suçlamasıyla yargılanan O.Y.’nin yargılandığı dava 29 Eylül’de devam etti. Mahkeme heyeti erkeğin tutukluluğunun devamına karar vererek eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Bir sanığa indirim: İstanbul’da kendisinden boşanmak isteyen Fatma E.’yi başından vurarak öldüren ve arabada dolaştıran E.E. isimli erkeğe “eşi kasten öldürme” suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, “pişman olduğu” iddia edilerek müebbet hapis cezasına indirildi. 29 Eylül’de çıkan kararda indirime “sanığın sabıkasız oluşu, suçu işlemesinden sonraki pişmanlığı, verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının geleceği üzerindeki olumsuz etkileri ve duruşmada gözlemlenen kişiliği” gerekçe gösterildi. Erkeğe “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 2 yıl 9 ay 10 gün hapis, “ruhsatsız silah bulundurma” suçundan da 6 bin lira para cezası verildi.

Öldürmeye Teşebbüs

Kayseri’de karısı D.C.’yi kıskançlık yüzünden 15 kez bıçaklayan Ö.C.’ye 28 Eylül’de “öldürmeye teşebbüs” ve “hakaret” suçlarından 19 yıl hapis cezası verildi.

Şiddet / Yaralama

İzmir’de kocası Y.C.K.’nin 2017 yılında öldürdüğü Işık İ.’nin (32) erkeğe sağken açtığı dava 16 Eylül’de sonuçlandı. Y.C.K.’ye kadını öldürdüğü için 2018’de “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verilmişti. Kadının sağken kendisine şiddet gösteren Y.C.K. hakkında uzaklaştırma kararı çıkartmak için dava açtığı ortaya çıktı, erkeğe 1 yıl 6 ay ceza verildi.

Sakarya’da ayrıldığı sevgilisinin hamile olduğunu öğrenince arkadaşı Ü.O.’ya bebeği düşürene kadar kadını dövmesi için 35 bin lira veren T.O.K. ve Ü.O. 25 Eylül’de “uzun tutukluluk süreleri” gerekçe gösterilerek adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

Taciz

İstanbul’da metroda S.Ç. isimli kadının fotoğrafını çeken V.A. isimli erkek hakkında 9 Eylül’de “özel hayatın gizliliğini ihlal etmek” suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Cinsel Saldırı

Sakarya’da eylemde gözaltına aldığı M.D. isimli kadını taciz eden polis memuru S.S. isimli erkeğe 10 Eylül’de “kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle sarkıntılık düzeyinde kalan basit cinsel saldırı” suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

İstanbul’da metro istasyonunda B.Ö. isimli kadına iki kez basit cinsel saldırı gerçekleştiren R.A.E. (43) isimli erkek hakkında 22 Eylül’de 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Çocuk İstismarı

İstanbul’da öğrencisi olan E.K. isimli kız çocuğunu taciz ettiği suçlamasıyla yargılanan lise öğretmeni erkek, 16 Eylül’de beraat etti. Mahkeme heyeti erkeğin çocuğa attığı mesajların “rahatsız edici nitelikte olduğunu” ama “cinsel taciz” suçu oluşturmadığını iddia etti.

Eskişehir’de Ö.A. (33) isimli kadına, sevgilisi H.H.K.’nin (48) kızına tecavüz etmesine izin verdiği, çocuğunun çıplak görüntülerini çektiği için 28 yıl, H.H.K.’ye de 20 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Şırnak’ta 14 yaşındaki çocuğa cinsel tacizde bulunduğu suçlaması ile yargılanan E.Y. hakkında yerel mahkemenin üçüncü kez verdiği 10 yıllık hapis cezası 22 Eylül’de istinaf mahkemesi tarafından onandı.

Trabzon’da 11 yaşındaki S. isimli kız çocuğuna amcası olduğunu söyleyerek götürdüğü otoparkta cinsel istismarda bulunan A.K. (48) isimli erkeğe 24 Eylül’de 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Samsun’da 11 yaşındaki kızlarını istismar ettiği gerekçesiyle nitelikli cinsel istismar suçundan hapis cezası alan T.A. isimli erkek ve karısı S.A. isimli kadın hakkında verilen karar 26 Eylül’de bozuldu. Samsun Bölge Adliye Mahkemesi, S.A. hakkında akıl sağlığı raporu isteyerek davanın yeniden görülmesine karar verdi.

Meşru Müdafaa

İstanbul’da kendisine şiddet uygulayan kocası F.K.’yi silahla öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan B.K. isimli kadına “haksız tahrik altında eşi kasten öldürme” suçundan 18 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.