Hilal Zeyneb: Endişelerim vardı ama çalışıp başardım

Evrim Kepenek
Facebook Twitter Google

“Pandemi sebebiyle 2021’e kadar olan tüm yarışlarımız iptal oldu. Sadece Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı iptal olmamıştı.

“Organizasyonun iyi hazırlanmış olması ve katılımcıların da dikkati ile yarışma sorunsuz şekilde tamamlandı. Pandemi sürerken böyle büyük bir organizasyonun sıkıntı olmadan yapılması ülke için önemliydi. Buradaki başarı gelecek yarışlara örnek olacaktır…”

Milli yüzücü Hilal Zeyneb Saraç, bir kez daha başarı elde ettiği 32. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nı böyle anlatıyor.

Saraç, 46 ülkenin katılımıyla 23 Ağustos 2020 Pazar günü gerçekleşen yarışı birinci olarak tamamladı.  Saraç, geçen yıl aynı yarışta ikinci olmuştu. 47: 26 yüzüş süresi ile de aynı klasmandaki erkekleri dahi geçmişti.

Yarışmada erkeklerde ise birinciliği Mustafa Serenay kazandı. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından düzenlenen yarışa bin 765 sporcu katıldı.

Pandemi tedbirleri alındı

Salgın nedeniyle seyircisiz olarak gerçekleştirilen yarışta, organizasyonda ulusal ve uluslararası sağlık kuruluşlarının tavsiyeleri doğrultusunda tedbirler alındı.

Yarışmacılar, covid-19 salgını tedbirleri kapsamında başlangıç noktasına 3 ayrı gemiyle taşındı. Yüzücüler, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu‘nun startı vermesiyle Anadolu yakasındaki Kanlıca İskelesi’nden gruplar halinde İstanbul Boğazı’na atladı.

Yüzücülere, parkur boyunca herhangi bir sıkıntı yaşanması durumunda müdahale edebilmek için deniz araçları eşlik etti.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Kanlıca İskelesi’nde yarışa başlayan sporcular, 6,5 kilometrelik parkuru Kuruçeşme’deki Cemil Topuzlu Parkı’nda tamamladı.

Yarışı kadınlarda 47 dakika 52 saniyelik derecesiyle Hilal Zeyneb Saraç ilk sırada tamamladı. Ilgın Çelik 48 dakika 13 saniyelik süresiyle ikinci, Sudenaz Çakmak ise 48 dakika 46 saniye ile üçüncü oldu.

Erkeklerde ise Mustafa Serenay, 46 dakika 1 saniyelik derecesiyle ilk sırada yer aldı. Atahan Kireşçi, 46 dakika 20 saniyelik süresiyle ikinciliği, Atakan Malgil ise 47 dakika 31 saniye ile üçüncülüğü elde etti.

TIKLAYIN – “Boğaz’da Erkek Yüzücüleri Geçtim Ama Basın Beni Görmedi”

TIKLAYIN – Açık suların şampiyon kadını

“Endişelerim vardı”

Başarısını bianet’le paylaşan Saraç şöyle dedi:

“Bu sene yarışa üçüncü kez katıldım. Akıntı önceki senelere göre kuvvetliydi. Yarışa başlamadan önce akıntının kuvvetli olduğunu anladım ve bunu göz önünde bulundurarak başladım. Akıntının güçlü olması birçok yüzücünün bitiş noktasını kaçırmasına sebep oldu. Ben yarışın son kısımlarına kadar rahat geldim ancak önlem almış olmama rağmen istediğim gibi bitiriş yapamadım. Boğaz deneyim ve taktik isteyen bir yarış. Bu sene farklı bir tecrübe kazanmış oldum.

“Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı pandeminin başlangıcından sonra yapılacak olan ilk yarıştı. Pandemi sebebiyle 2.5 ay su antrenmanı yapamadım. 2.5 ay yüzme sporu için çok uzun bir süre çünkü su hissini hızla kaybediyoruz ve performans kaybı da aynı şekilde hızlı oluyor.

“Bu sebeple günde iki su antrenmanı yaparız ve sezon aralarını 3 haftadan uzun tutmayız. Antrenmanlara tekrar başladığım zaman yarışa yalnızca 2 ay kalmıştı.  Ankara TOHM (Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi) yüzme başantrenörümüz Gjon Shyti’nin programına güveniyordum ancak yaşım sebebiyle toparlanma sürecimin daha yavaş olacağını düşündüğüm için endişelerim vardı.

“ 22 yaş başka branşlar için genç olabilir ancak yüzme genç yaşlarda en iyi performansa ulaşılan bir spor. Zaten Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nda genel klasmanda dereceye giren sporcuların yaşlarına baktığımızda 15-16 olduğunu görüyoruz.

“Şu an Türkiye’de yaşı en büyük uzun serbestçi benim. Benim derece geliştirmem için rakiplerimden daha çok çalışmam gerekiyor.”

‘Kısa sürede toparlandım’

“Suya giremediğim 2.5 aylık sürede evde çalışmaya devam ettim. Ankara TOHM antrenörlerimizle her gün görüntülü antrenmanlar yaptık. Bunun faydasını çok gördüm. Su antrenmanlarına tekrar başladıktan sonra da her antrenmanı yapabildiğim en iyi şekilde tamamladım. Yaşıma ve uzun süre sudan uzak kalmış olmama rağmen kısa sürede toparlandım ve yarışta iyi bir sonuç elde ettim.

‘Bir çok sporcu motivasyonunu kaybetti’

“Pandemi sebebiyle 2021’e kadar olan tüm yarışlarımız iptal oldu. Sadece Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı iptal olmamıştı. Organizasyonun iyi hazırlanmış olması ve katılımcıların da dikkati ile yarışma sorunsuz şekilde tamamlandı.

“Pandemi sürerken böyle büyük bir organizasyonun sıkıntı olmadan yapılması ülke için önemliydi. Buradaki başarı gelecek yarışlara örnek olacaktır. Önümüzde uzun bir süre yarış olmayacak gibi duruyor. Bu süreci iyi antrenman yaparak değerlendirmeyi düşünüyorum.

“Birçok sporcu yakın tarihte yarış olmadığı için motivasyonunu kaybetti. Birçoğu da uzun süre suya giremediği için toparlanmakta zorlanıyor. Ben iyi çalışarak önümüzdeki ilk yarışlarda da iyi bir sonuç almak istiyorum.”