SES “Yılın Kadınları Ödülleri” sahiplerini buldu

27 Ocak 2023 Türkçe
Facebook Twitter Google

* Fotoğraflar ve Görsel: SES.

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, 2022 yılında dünyada ve Türkiye’de kadınlara ve kadın mücadelesine ilham veren isimlere teşekkür sembolü olarak “SES Yılın Kadınları” ödüllerini verdi.

Dün (26 Ocak) Pera Müzesi’nde düzenlenen ödül töreni geniş bir katılımla gerçekleşti.

2022 yılında dünyadaki kadın hakları mücadelesinde veya cinsiyet eşitliği çabasında öncü, eşitlikçi ve feminist duruşuyla örnek olan, başarılarıyla kadınlara ilham veren veya sistematik baskılara direnerek dayanışmaya katkı sunan Türkiye ve dünyadan 19 kadın, halka açık oylama ile seçildi.

Törene yazar Ayşe Kulin, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Hacer Foggo, Türkan Elçi, Yakın Ertürk, Fatmagül Berktay, Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) başkanı Emine Erdem, Binnaz Toprak ve Feride Acar’ın aralarında olduğu pek çok isim katıldı.

SES Yılın Kadınları 2022

Halk oylamasına göre 2022’in SES getiren kadınları şöyle:

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu,Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Sera Kadıgil, Kadın İşçi Direnişçileri, Aysel Tuğluk İçin 1000 Kadın Girişimi, Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi, Beats by Girlz, Rejime Karşı Direnen İranlı Kadınlar, Taliban’a Karşı Direnen Afganistanlı Kadınlar, Ukraynalı Göçmen Kadınlar, Gezi’nin Kadın Tutukluları Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Mine Özerden, Şarkıcı Gülşen, Çevre Aktivisti Süheyla Doğan, LGBTİ+ Aileleri, SpoD Derneği, Boğaziçi Akademisyenleri, Süheyla Doğan, Voleybolcu Ebrar Karakurt, Savaş Karşıtı Rusyalı Kadın Gazeteciler ve Hazal Sipahi.

Bu yıl ilki verilen Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise 2022’de 20’nci yılını kutlayan Kadın Koalisyonu’na verildi.

“Direnişleriyle umut olan kadınlar”

Ödül töreniyle ilgili SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Gülseren Onanç şunları söyledi:

“Kadınlar için 2022 yılını özetleyen sözcükler ‘direniş’ ve ‘umut’tur. Kadınlar savaşlara karşı, kadına yönelik sistemli şiddet ve kadın cinayetlerine karşı, Afganistan ve İran başta olmak üzere gerici iktidarların baskılarına karşı direndiler. Ağaçlarını, ormanlarını, derelerini, yeşilliklerini korumak için direndiler. Özgür ve özerk üniversiteler için direndiler.

“Cinsel istismara, cinsel yönelime, LGBTİ+ bireylere karşı yapılan ayrımcılığa karşı direndiler. Düşük ücrete, mobbinge, sendika düşmanlığına karşı direndiler. Kadınlar cesaretleri, mücadele azimleri, başarıları, örnek dayanışmalarıyla memlekete ve dünyaya umut oldular. Bize bu yıl da direnişleriyle umut olan SES Yılın Kadınları’na minnet borçluyuz. SES Yılın Kadınları Ödülleri bu minnet borcunun bir göstergesidir.”

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği hakkında

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, toplumsal cinsiyet eşitliğini savunmak ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak üzere çalışır. Aktif yurttaşlık temelinde eşitlik ve dayanışma değerlerini savunur ve bu doğrultuda da projeler geliştirir.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak üzere kadının bütünsel olarak ama özellikle de kamusal alan ve politikada güçlendirilmesini önceliklendirir. Sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği başta olmak üzere, kamusal ve toplumsal sorunların çözümü için genç kadın liderlerin öne çıkmaları için çaba harcar. Kadının eşitlik mücadelesini dijital medyada sürdürmek üzere SES Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu adlı dijital kadın haber sitesini yayımlıyor.