“Mahkeme Cesur Davrandı, Kadını Seks İşçiliğine Zorlayan Müdüre Ceza Verdi”

Evrim Kepenek
Facebook Twitter Google

“Seks işçiliğine zorlanan kadın, baskılardan dolayı şikayet dilekçesini geri almasına rağmen, davada bizim de beklemediğimiz iyi bir karar çıktı. Bu karar mahkeme heyeti açısından cesur bir karar. Umarız bundan sonraki benzer davalarda mahkeme heyetleri böyle cesur kararlar verebilir.”

Mardin Barosu Kadın ve çocuk Hakları Komisyonu’ndan Leyla Kaya’nın sözünü ettiği dava, Mardin Büyükşehir Belediyesine bağlı Kent A.Ş.’ye kayyım tarafından müdür olarak atandıktan sonra bir kadın çalışanı seks işçiliğine zorlayan polisin davası.

Mayıs 2019’da kendisi ile birlikte çalışan bir kadını seks işçiliğine zorladığına dair ses kayıtları sosyal medyada yayılan E.U. hakkında, İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Eren Keskin‘in de aralarında olduğu bir grup kadın hakları savunucusu ve avukat Mardin Adliyesi’ne suç duyurusu yaptı.

Suç duyurusu sonrasında, E.U. hakkında, Savcılık, “basit cinsel saldırı” suçuyla iddianame hazırladı. İddianameyi Mardin 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi kabul etti ve ilk duruşma 3 Ekim 2019’da görüldü. E.U. dava süresince işine devam etti.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, davanın, Mardin 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına,  “basit cinsel saldırı” suçlamasıyla yargılanan ve bir önceki duruşma hakkında “zorla getirilme kararı” verilen E.U. katılmadı.  E.U.’nun seks işçiliğine zorladığı D.S. ise duruşmadaydı. Duruşmayı, çok sayıda kadın avukat ve Mardin Şahmaran Kadın Platformu üyeleri izledi.

“Konuşmaları kayıt altına aldım”

Mahkeme, U.’nin talimatla bulunduğu Çorum Asliye Ceza Mahkemesi’nde ifadesinin alındığını belirtti. Duruşmada konuşan D.S., belediyede arşiv bölümünde çalıştığı sırada U.’nin kendisinin müdürü olduğunu söyledi.

Tacizler sonrası, işe ihtiyacı olduğu için çalışmaya devam ettiğini söyleyen D.Ş., şöyle dedi:

“Beni sürekli mesaiye bırakıyordu. Ben 4 Nisan’da arşiv odasında bulunurken, yanıma gelip tekliflerde bulundu. Tekliflerini kabul etmedim. Teklifleri birden fazla kez tekrarlandı. Durumu aileme söyleyince işi bırakmamı söylediler. Sanığın eylemleri devam edince korktuğum için ve başka şekilde olayı ispat edemeyeceğim için telefon ile odasına gittim. Konuşmaları kayıt altına aldım. Ses kayıtlarını aldıktan sonra emniyete gittim. Şikâyetçi oldum. Önceki beyanlarımda sanığın bana teması olduğunu söyledim ise de sanığın teması olmadı.”

D.S., son olarak şikayetini geri çektiğini belirtti.

Müdüre 11 yıl 3 ay hapis

Avukat savunmasının ardından kararını açıklayan mahkeme, U.’yu altı yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, daha sonra cezayı “kişinin kamu görevlisi oluşu ve nüfuzunu kullanması” gerekçesiyle dokuz yıla, “eylemin yoğunluğu” gerekçesiyle son olarak 11 yıl 3 aya çıkardı.

“Kadın örgütlerinin davayı sahiplenmesi kararda etkili oldu”

Kararı bianet’e değerlendiren avukat Kaya, kadının tehdit edildiğini ve bu nedenle şikayetçi olmaktan vazgeçtiğini hatırlattı. “E.U hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartıldı” diyen Kaya, son olarak şunları söyledi:

“Bu da E.U.’nun görüldüğü yerde tutuklanacağı anlamına geliyor. Bu bizim beklemediğimiz ve bizi sevindiren bir karar. Mahkemenin cesur kararı hepimize umut verdi. Kadın örgütlerinin bu davayı sahiplenmesinin mahkemenin kararında etkisi olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra bütün davalarda umarım benzer ve caydırıcı kararlar alınır. Birlikte mücadele ettik ve kazandık.”