Erkekler Haziran’da 23 Kadın Öldürdü*

Bianet Haziran 2018 Türkçe
Facebook Twitter Google

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Haziran’da 23 kadın, 2 çocuk, şiddet olayına müdahale eden 3 erkeği öldürdü; en az 2 kadına tecavüz etti; 13 kadını taciz etti; 12 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu; en az 27 kadına şiddet uyguladı.

Bu cinayet ve şiddet olaylarının yanısıra, Haziran’da;

* İki kadının cesedi bulundu.

* Suriyeli bir kız çocuğu intihar etti.

* Bir kız çocuğu intihara teşebbüs etti.

Erkekler 2018’in altı ayında en az 120 kadın ve yedi çocuk öldürdü; 32 kadına tecavüz etti; 102 kadını taciz etti; 325 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı; 189 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu; 212 kadını yaraladı.

Cinayet

Erkekler Haziran’da 23 kadın, 2 çocuk, şiddet olayına müdahale eden 3 erkeği öldürdü. Cinayetlerin yüzde 13’ü sokak ve park gibi kamusal alanlarda gerçekleşti.

Öldürülen 23 kadından 3’ü Suriye’deki savaştan kaçıp Türkiye’ye yerleşen mültecilerdi.

Kadınların yüzde 48’i boşanmak/ayrılmak istedikleri ya da birliktelik/barışma teklifini kabul etmedikleri için öldürüldü.

Cinayetlerin yüzde 17’si kadınların kolluk kuvvetlerine ve savcılıklara yaptıkları başvurulara rağmen işlendi.

Haziran’da 23 kadın katilinden ikisi profesyonel asker, biri polis memuru, biri ise özel güvenlik görevlisiydi; cinayetlerin üçü erkeklerin beylik tabancasıyla işlendi.

Öldürülen kadınlardan üçü ise erken yaşta zorla evlendirilmişti; biri 21, biri 19, biri ise 18 yaşında kocaları tarafından öldürüldü.

Kadınların yüzde 65’ini kocaları öldürdü; bu kadınların yüzde 25’i dini nikahla evliydi.

12 kadını resmi nikahlı kocaları, 3 kadını dini nikahlı kocaları, 3 kadını sevgilileri, iki kadını eski kocaları, bir kadını kızının ayrılmak istediği sevgilisi, birini damadı, birini ise onunla evlenmek isteyen bir akrabası öldürdü.

Kadınların yüzde 48’i ateşli silahlarla, yüzde 39’u bıçakla öldürüldü.

Erkekler dokuz kadını bıçakla, yedisini tabancayla, dördünü tüfekle, ikisini boğarak, birini kabloyla boğarak öldürdü.

Cinayetlerin ardından altı katil intihar etti; ikisi intihara teşebbüs etti. İki katil ise polise teslim oldu.

Haziran’da kadın cinayeti haberlerinin geldiği iller Adana (1), Antalya (2), Antep (2), Bursa (1), Denizli (1), Diyarbakır (2), Edirne (2), Iğdır (1), İstanbul (3), İzmir (1), Kırıkkale (1), Kırklareli (1), Kocaeli (1), Konya (1), Manisa (1), Muğla (1), Nevşehir (1).

Tecavüz

Haziran’da iki kadına yönelik tecavüz olayları medyaya yansıdı.  Tecavüze maruz bırakılan iki kadın da engelliydi.

Hukuki süreç

Faillerden biri kadınla aynı mahallede oturan bir erkekti; diğer kadına tecavüz eden iki failin kadınla tanışıklıkları haberlere yansımadı.

3 tecavüzcüden ikisi tutuklandı, biri ile ilgili hukuki süreç haberlerde yer almadı.

Seks işçiliğine zorlama

Haziran’da 45 kadın seks işçiliği yapmaya zorlandı.

Kadınların yüzde 53’ü Türkiye vatandaşı değildi.

Hukuki süreç

İstanbul, Antalya ve Muğla’da biri kadın, 52’si erkek, toplam 53 fail gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlardan 22’si tutuklandı. Diğer 21 kişi hakkındaki hukuki süreç haberlere yansımadı.

Taciz

Haziran’da medyaya en az 13 kadına yönelik cinsel taciz vakaları yansıdı.

Tacizcilerin tamamına yakınını kadınların tanımadıkları erkekler oluşturdu.

Kadınların yüzde 38’i teşhirciliğe, yüzde 15’i dijital tacize maruz kaldı.

Taciz olaylarının yüzde 15’i toplu taşıma araçlarında, yüzde 23’ü umumi tuvaletlerde yaşandı.

Tacizcilerden ikisinin daha önce de taciz ve teşhircilik gibi suçlardan kaydı vardı.

Hukuki süreç

15 failden sadece ikisi taciz nedeniyle tutuklandı. Bir tacizci, olaya müdahale eden birini bıçakladığı için tutuklandı. Biri daha önce de tacizden kaydı olan iki tacizci hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Biri ifadesi alınıp serbest bırakıldı, üç tacizci adli kontrolle serbest bırakıldı. Dört tacizcinin gözaltına alınmasının ardından gerçekleşen süreç haberlere yansımadı. İki tacizcinin ise kaçtığı bilgisi haberlerde yer aldı.

Çocuk istismarı

Haziran’da 72 erkek, 12 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu.

İki kız çocuğu, istismar sonucu hamile kaldı.

Çocukların ikisini akrabaları, ikisini komşuları, birini ablasının kocası, birini arkadaşının akrabası, birini sevgilisi, birini üvey babası istismar etti.

Bir fail çocuğun cinsel istismarından hüküm giymiş, 2013’te denetimli serbestlikle tahliye olmuştu.

Hukuki süreç

72 failden 12’si tutuklandı. 16 fail adli kontrolle serbest bırakıldı. 44 failin ise sadece gözaltına alındığı bilgisi haberlere yansıdı.

Üç kız çocuğunun istismara uğradığı, anneleriyle konuşmaları sonucu ortaya çıktı. Bir vaka öğretmenlerin çocuğun davranışlarından şüphelenmesiyle ortaya çıktı. İki kız çocuğunun ise hastanede hamile oldukları ortaya çıktı.

Şiddet

Erkekler Haziran’da 27 kadına şiddet uyguladı. En az beş kadın ağıryaralandı. Bir trans kadın sokakta linç girişimine maruz kaldı.

Şiddete maruz kalan kadınların ikisi mülteciydi.

Kadınların yüzde 15’i ayrılmak/boşanmak istedikleri için şiddet gördü. Kadınların yüzde 11’i koruma tedbir kararlarına rağmen şiddete maruz kaldı.

Şiddet olaylarının yüzde 37’si kamusal alanlarda yaşandı. Boşanma davası açan karısını, adliye önünde aracıyla ezmeye çalışan bir erkek, ifadesi alınıp serbest bırakıldı.

Kadınların yüzde 55,5’i kocalarından şiddet gördü:

14 kadına resmi nikahlı kocası, birine dini nikahlı kocası, birine eski kocası, üçüne sevgilisi, ikisine işyerinden tanıdığı erkekler, birine damadı, üçüne oğlu, birine aracına bindiği taksici, birine tanımadığı bir erkek şiddet uyguladı.

Kadınların yüzde 44’ü ağır şiddete maruz kaldı:

Erkekler dört kadının üzerine araç sürerek yaraladı, bir kadını baltayla, birini bıçakla, birini boğarak, ikisini cisimle darp ederek, 12’sini darp ederek, birini işkenceyle, birini tabancayla, birini tuz ruhuyla yaraladı. Bir taksici, aracına binen kadının eşyalarını yere atıp sözlü şiddet uyguladı. Bir erkek, karısını rehin aldı, balkondan atlayarak kaçan kadının beli kırıldı. Bir erkek ise karısını rehin alarak, kadının dükkanını kundakladı.

Hukuki süreç

26 failden sadece beşi kadınlara uyguladıkları şiddet nedeniyle tutuklandı. Bir fail, şiddeti engellemeye çalışan bir akrabasını öldürdüğü için tutuklandı. Bir fail, şiddet uyguladığı kadın tarafından, bir fail ise şiddet uyguladığı kadının oğlu tarafından öldürüldü.

Bir fail adli kontrolle serbest bırakıldı. İki saldırgan ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Kadın yolcusuna şiddet uygulayan bir taksicinin şoförlük lisansı iptal edildi. Bir trans kadına yönelik linç girişiminde “saldırganların bir kısmının yakalandığı” belirtildi ancak detay verilmedi.

12 faille ilgili hukuki süreç ise haberlerde yer almadı.

(ÇT)

Açıklama: bianet’in erkek şiddeti çetelesinde sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz. Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz. Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz(Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dahil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dahil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dahil etmiyoruz.

[Örneğin 11 Haziran 2017’de medya taramamıza düşen şu vakayı çeteleye dahil etmedik:

* Konya’da hayvancılık yapan A.K. (27), akrabaları Bekir Kıran (80), Mustafa Tokat (80), Meryem Tokat (79), Hamit Tokat (51) ve Mehmet Tokat’ı (64) pompalı tüfekle öldürdü. Erkek cinayetlerden sonra evine dönerken yakalandı. A.K.’nin şizofren olduğu, kalp krizinden hayatını kaybeden babasının ölümünden köydekileri sorumlu tuttuğu belirtildi.]

**

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsamaktadır. Örneğin “tecavüzcülerin yüzde x’si şofördü” cümlesi, kadınların ulaşım için bindikleri aracın şoförü tarafından tecavüze uğradığını anlatmaktadır.

 

  • Etiketler