‘Kırmızı Başlıklı Kızlar Kongresi’ toplandı, ‘Kırmızı Başlıklı Kız’ı yeniden yazdı

Sedat Yılmaz 14 Ekim 2022 Türkçe
Facebook Twitter Google

Alışılmış ve öğretilmiş kalıpların yarattığı yargılar, kötülükler, çirkinlikler, nasıl ortadan kalkar diye insan hep düşünür durur. “Bu kitabı ben yazsaydım bu kadar tatlı olmazdı” diyeceğiniz keyifli bir hikayeye buyrun.

Note Bene Yayınları’nın Anti Klasikler serisinin ilki olan “Başka Bir Kırmızı Başlıklı Kız” kitabı çocuk ve gençlik kategorisinde birçok esere imza atan gazeteci Juan Scaliter’in estetik kaleminden süzülüyor.

Celil Denktaş’ın çevirisini yaptığı ve Delia Iglesias’ın çizimleriyle okuyucuyu içine çeken kitap, her ülkede farklı tanımlamalar ve karakterlerle de olsa türcülüğü, düşmanlığı, korkuyu, kötüyü ve kurtarıcı bir erkeği işleyen “Kırmızı Başlıklı Kız” bize fikirle, zekayla, iyilikle, sevgiyle ve en önemlisi sonunda güçlü bir erkeğin olmadığı bir öğretiyle dönüyor.

Çocukların, korkusuzca, ön yargısızca, hayvanlarla dost bir yolculuğa çıkacağı kitap, kızların cesaretiyle taçlanıyor.

Sadece çocukların değil, ebeveynlerin de “Kim öğretti bunca kötülüğü ve nasıl kurtulacağız bu cendereden” diye düşündüğü bir zamanda, adeta yol gösterici bir eserle tanışmış olacaksınız.

Kırmızı Başlıklı Kızlar Kongresi

53 ülkeden “Kırmızı Başlıklı Kızı” aynı masa etrafında toplayıp, hikayeyi yeniden yazdıran yazarın, kurgusu, dili, farklılığı her sayfada ayrı bir tat bırakıyor. Kitabın sürükleyiciliği ve 0-12 yaş grubuna kadar her çocuğun rahatlıkla dinleyeceği, okuyacağı ve anlayacağı bir dille yazılmış olan bu eser, bize tersten bir tarih öğretiyor.

Okumak için küçük bir kesit:

Kurt anneanneyi kandırdı, kızı da kandırdı ama neden avcıyı kandırmamış?’ Halbuki kırmızı başlıklı kızlar ormandan geçecek kadar cesaretliymiş. Anneanne desen o zaten tek başına ormanda yaşayacak kadar cesur bir kadınmış. O halde masalda yanlış giden bir şeyler en başından beri varmış. Hal böyle olunca Dünya Kırmızı Başlıklı Kızlar Kongresi’ni gerçekleştirmek, konuyu enine boyuna masaya yatırmak yerinde bir iş olmuş. Kongre için çağrıyı da bizim kırmızı başlıklı Ayşecik üstlenmiş.

Ve masalı tamamlayan bütün “Kırmızı Başlıklı Kızlar, sevinçle hep birden el çırpmışlar.” Kitap hem kız çocukları hem de oğlan çocukları için çok öğretici ve zengin içeriğe sahip. Sonunu merak ediyorsanız, sıra sizde…

‘Kırmızı Başlıklı Kızlar Kongresi’ toplandı, ‘Kırmızı Başlıklı Kız’ı yeniden yazdı - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi