Kadınlar mücadele ediyor, erkek şiddeti yargılanıyor

Evrim Kepenek, Ege Öztokat 3 Kasım 2021 Türkçe
Facebook Twitter Google

  • TARİH 3 Kasım 2021
  • SÖYLEŞİ Evrim Kepenek, Ege Öztokat
  • HABER Evrim Kepenek, Ege Öztokat
  • KAYNAK bianet
  • YAYIN DİLİ Türkçe
  • PAYLAŞ Facebook Twitter LinkedIn Yazdır

*Fotoğraf: csgorselarsiv/Serra Akcan

bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve “olumlu”/”olumsuz” yargı kararların çetelesini tutuyor.

TIKLAYIN – Neden Erkek Şiddetinin Çetelesini Tutuyoruz?

TIKLAYIN – 2008-2021 bianet erkek şiddeti çetelelerinin tamamı

Ekim’de kadınların mücadele ajandasına yansıyanlar

* Oyuncular Sendikası ve Susma Bitsin, Musa O.’ya hakaret ettikleri iddiasıyla ceza alan üyeleri Ezgi Mola ve suç duyurusunda bulunulan Farah Zeynep Abdullah’ın yanında olduğunu duyurdu.

* Oyuncu Nihal Yalçın’a cinsiyetçilik yapan Tamer Karadağlı, bu kez de ırkçılık yaptı, “Hanımefendi zaten HDP’yi Demirtaş’ı sahiplenen ve onların da sahiplendiği bir insan” dedi.

* Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dayanışma Ağı (AĞ-DA) “İstanbul Sözleşmesi Bağlamında Medyada Kadın ve LGBTİQ+’lara Yönelik Nefret Söylemi” raporunu yayımladı.

* EŞİK-Eşitlik İçin Kadın Platformu, yeni yasama yılında da parlamentoyu ve tüm siyasi partileri merceğine aldı ve genel başkan ve yönetim organlarıyla görüş alışverişi ve iş birliği halinde kadın politikalarını güçlendirmeye kararlı olduğunu açıkladı.

* Kaos GL’den Aslı Alpar, Dünya Gazeteciler Günü’nde LGBTİ+ gazeteciler ya da LGBTİ+ haberlerini ele alan gazetecilerin yaşadıklarını Gazetecileri Koruma Komitesi’nden (CPJ) Jacquelyn Iyamah’ın haberiyle derledi.

* SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla düzenlenen “Sürdürülebilir Bir Sistem Önerisi: Eşitlikçi Feminist Ekonomi” başlıklı çevrimiçi etkinlikte, feministlerin çalıştığı bakım ekonomisi yani ‘mor ekonomi’nin hakim olduğu bir ekonomik sisteme geçişin dünyanın sürdürülebilirliği için kaçınılmaz olduğu fikri öne çıktı.

* Resmi Gazete’de yayımlanan “2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı”nın “eğitim” başlığı altında yükseköğretim sistemindeki yeni hedeflere yer verilirken, İKKB, kadın üniversitesi yerine tabela üniversitesinin ülke gündeminde taşınıp sorunun çözülmesini istedi.

Cinayet

Bir sanığa “iyi hal” indirimi: Konya’da 6 aylık hamile karısı Sadife Y.’yi öldüren A.R.Y.’ye 1 Ekim’de “gebe olduğunu bildiği eşine karşı kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi, “iyi hal” indirimi ile suç müebbet hapis cezasına çevrildi. Erkek kadını öldürürken bebeğin kendisinin olmadığını iddia etmiş, bunun yanlış olduğu adli tıp raporu ile kanıtlanmıştı. 19 Ekim’de açıklanan gerekçeli kararda mahkeme “tasarlama olmadığını” ve “sanığın tartışma sırasında kendine hâkim olamadığını” iddia etti.

Bensu Narlı davasında karar: Muğla’da eski sevgilisi Bensu Narlı’yı (23) av tüfeğiyle vurarak öldüren S.K. (25) isimli erkeğe 5 Ekim’de müebbet hapis cezası verildi. S.K.’ye yardım ettiği gerekçesiyle yargılanan E.D.’ye 11 yıl hapis cezası verildi ama cezada indirim uygulanacağı açıklandı.

Savcı mütalaa verdi: Balıkesir’de GPS cihazıyla takip ettiği kızı Gülnur Y.’yi (28) arabasına çarptıktan sonra 20 kez ateş ederek öldüren M.A.Y.’nin (69) yargılandığı dava devam etti. 7 Ekim’de mütalaa veren savcı atış yoğunluğunun baş bölgesine gerçekleşmesi nedeniyle sanığın eyleminin “canavarca hisle alt soydan akrabayı kasten öldürmek” suçu oluşturduğunu, sanığın eylemi tasarladığını söyledi. Araçtaki M.O. ve E.U. hakkında ise “silahla kasten basit yaralama” suçundan ceza talep edildi.

Sanıklar tutuklanmadı: İstanbul’da Şeyda Yılmaz’ın (48) sekizinci kattan “düşerek” ölmesine ilişkin yargılanan 2 sanığın yargılandığı dava 7 Ekim’de devam etti. Erkekler suçlamaları kabul etmedi, kadının ailesi ise kadının intihar etmediğini söyledi. Mahkeme ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 33 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan sanıkların tutuklanması talebini reddetti.

Yargıtay “iyi hal” indirimini onadı: Yargıtay, İstanbul’da Gamze Ceylan’ı (31) tabancayla vurarak öldüren H.D. (58) isimli erkeğe “iyi hal” indirimi ile verilen 25 yıl hapis cezasını 8 Ekim’de onadı.

Savcı “haksız tahrik” indirimi talep etti: Antalya’da kendisini karısıyla barıştırmasını istediği kayınvalidesi Makbule Can’ı (64) kendisine hakaret ettiği iddiasıyla tabanca ile öldüren M.İ.’nin (43) yargılandığı davanın 13 Ekim tarihli duruşmasında mütalaa veren savcı, “haksız tahrik” indirimi istedi.

Trabzon’da Medine Seyis’i (43) okulunun önünde 28 kere bıçaklayarak öldüren B.T. (40) isimli erkek hakkında “tasarlayarak öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Bir sanığa müebbet hapis: Samsun’da hakkında uzaklaştırma kararı bulunan Ayşe C.’yi (39) işe gittiği sırada apartmanının girişinde öldüren B.C. (44) isimli erkeğe “eşi tasarlayarak öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verildi.

İstanbul’da K.D. isimli erkeğin Sevcan D.’yi balkondan iterek öldürdüğü gerekçesiyle tutuklu yargılandığı dava 14 Ekim’de devam etti. Erkek kadının intihar ettiğini iddia etti, S.D.’nin annesi S.T. ve abileri C.D. ve Ç.D. duruşmaya katıldı. S.D. erkeğin kızına şiddet uyguladığını, olay günü telefonda kendisine “Kızını kesiyorum, abilerini gönder onları keseyim öldüreyim” dediğini, sonra telefonda kadının sesi kesildikten sonra “Öldü” dediğini söyledi. Duruşma ertelendi.

Antalya’da meslektaşı Sultan Tat’ı öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan erkek polis memuru F.D.’ye 14 Ekim’de “kasten öldürme” suçundan 25 yıl hapis cezası verildi. Erkek kadının intihar ettiğini iddia etmişti ve tutuksuz yargılanıyordu.

Bir sanığa ağırlaştırılmış müebbet: Rize’de Gamze Pala’yı “kendisine karşılık vermediği için” işyerinde tabancayla ateş ederek ve boğazını keserek öldüren S.D. isimli erkeğe 15 Ekim’de “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” verildi.

Kocaeli’de kızlarını mektup yazarak taciz ettiği için kendisinden şikâyetçi olan Gülseren Akarsu’yu (42) ve kocası Serkan Akarsu’yu (42) pompalı tüfekle öldüren M.A. isimli erkek hakkında iki kez müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Balıkesir’de 15,5 yıl önce okula gitmek için evlerinden ayrılan ve 44 gün sonra menfezde ölü bulunan 10 yaşındaki iki kuzen Tuğçe Yıldırım ve Büşra Karabacak davası 18 Ekim’de devam etti. Mahkeme heyeti, duruşmayı soruşturmanın genişletilmesi talebi üzerine erteledi, 10 yeni tanığın dinleneceği kaydedildi. Sanıklar S.Y. ve A.Y., 2017’de tahliye edilmiş, 7 Haziran 2021’de tekrar tutuklanmıştı.

Ankara’da karısı Reyhan K.’y bıçaklayarak öldüren Z.K. isimli erkek hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede erkek hakkında “eşe karşı kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi, iddianame kabul edilerek dava açıldı.

Urfa’da dini nikahlı karısı Aynur A. ve onun babası Hacı A.’yı öldüren ve olay yerindeki 5 yaşındaki akrabaları F.A. isimli oğlan çocuğunu yaralayan H.Ç.’ye 21 Ekim’de “kasten öldürme” ve “kasten öldürmeye teşebbüs” suçlarından müebbet hapis cezası verildi.

İzmir’de boşanma aşamasında olduğu Bihter Y.’yi (31) öldüren kocası R.Y.’ye (36) “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimleri ile verilen 15 yıl hapis cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. R.Y. tekrar yargılanacak.

İstanbul’da 10 yıl önce gerçekleşen Güldane Yılmaz cinayeti hakkında eski kocası O.B.’nin yargılandığı dava 26 Ekim’de başladı. O.B. hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

Azra Gülendam Haytaoğlu davasında iddianame hazırlandı: Antalya’da kaybolduktan 5 gün sonra ölü bulunan Azra Gülendam Haytaoğlu’yu (21) öldüren M.M.A. isimli erkek hakkında iddianame hazırlandı. Erkek hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 40 yıl hapis cezası talep edildi. İddianamede erkeğin kadına cinsel saldırıda bulunduğu ve kadını öldürdükten sonra 13 parçaya böldüğü kaydedildi.

Iğdır’da M.K. isimli erkeğin eski karısı ve kuzeni Dilan K.’yi öldürdüğü gerekçesiyle yargılandığı dava 27 Ekim’de devam etti. Savcı mütalaa vererek “tasarlayarak kasten öldürme” ve “konut dokunulmazlığı ihlali” suçlarından ceza talep etti. Duruşma ertelendi.

Elazığ’da Ö.C. isimli erkeğe, Kebire Atamaz’ı öldürdüğü gerekçesiyle müebbet hapis cezası verildi. Kadının şikâyetçi olduğu, ama hakkında işlem yapılmayan ve uzaklaştırma kararı reddedilen patronu Ö.C.’ye verilen cezada indirim uygulanmadı.

Çocuk Cinayeti

Sakarya’da 2 yaşındaki üvey kızı Esma Asel K.’yi darp ederek öldürdüğü suçlamasıyla yargılanan erkeğe 5 Ekim’de “çocuğu kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “çocuğun cinsel istismarı” suçundan 15 yıl hapis cezası verildi. Çocuğun annesi F.K.’ye 5 ay hapis cezası verildi.

İstanbul’da 17 yıl önce Arzu T.’yi (16) “hakkında dedikodu olduğu için” töre gerekçesiyle öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan ve “delil yetersizliği” gerekçesiyle beraat eden abilerinin tekrar yargılandığı istinaf davasında abilerinden Ş.T.’ye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi, Y.T.’nin beraati onandı.

Öldürme Teşebbüsü

İzmir’de karısı A.K.’yi ağır yaralayan B.K. isimli erkeğe 12 Ekim’de “eşi kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 18 yıl hapis cezası verildi.

Şiddet / Yaralama

Eskişehir’de, boşanma aşamasında olduğu karısı Ö.G.’yi (46) 16 yerinden bıçaklayarak ağır yaralayan tutuklu sanık H.S. 1 Ekim’de “kasten yaralama” suçundan yargılandığı davada “iyi hal” indirimiyle 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılarak tahliye edildi.

İstanbul’da boşanma aşamasında olduğu karısı D.E.’yi darp ederek yaralayan E.E. hakkında 8 Ekim’de “iyi hal” indirimi ile 2 yıl 8 ay 15 gün ceza verilerek erkek tahliye edildi. Uzaklaştırma kararı verildi.

Bursa’da karısının annesi F.M.’yi (55) bıçaklayarak yaraladığı gerekçesiyle yargılanan M.E. isimli erkeğe 8 yıl 4 ay hapis cezası verildi, erkek “tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak” tahliye edildi.

İstanbul’da, 9 Mart 2021 Salı günü Suriyeli mülteci trans kadın A.’ya yakıcı madde ile saldırdığı gerekçesiyle yargılanan E.B. isimli erkeğe verilen 11 yıl hapis cezası “haksız tahrik” indirimi ile 6 yıla düşürüldü. 22 Ekim’de basına yansıyan karara göre E.B. kadının trans olduğunu bilmediğini iddia etti.

Taciz

İstanbul’da üniversite hastanesinde güvenlik şefi olan İ.K., kadın çalışanı taciz ettiği gerekçesiyle iş sözleşmesi feshedildiği gerekçesiyle dava açmıştı. 12 Ekim’de Yargıtay, erkeğin kendi emri altında çalışan kadını taciz etmediği gerekçesiyle erkeğe tazminat ödenmesine karar verdi. Erkeğin kadına attığı mesajlar taciz sayılmadı.

Kayseri’de otobüs durağında bekleyen N.B. (32) isimli kadını taciz eden A.Y. (33) isimli erkeğe 8 ay hapis cezası verildi.

Cinsel Saldırı / Tecavüz

Ankara’da Y.G. ve M.A. kendisine tecavüz ettiği için şikâyetçi olan, bir hafta sonra intihar eden Eda Nur Kaplan (18) davasında iddianame hazırlandı. Y.G. ve M.A. hakkında “nitelikli cinsel istismar” suçundan dava açılması talep edildi.

İstanbul’dan Bursa’ya sefer yapan deniz otobüsünde yanında oturan G.Ş. (33) isimli kadına uyuduğu sırada cinsel saldırıda bulunan Y.Y. (50) isimli erkeğe 22 Ekim’de 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

Kocaeli’de alt geçitte işe giden avukat I.Ç.V.’yi taciz eden M.A. isimli erkeğe “cinsel taciz” suçundan bin 50 lira adli para cezası verildi.

Çocuk İstismarı

Edirne’de N.Y. (73) isimli erkeğe komşusunun kızı olan 9 yaşındaki kız çocuğuna istismarda bulunduğu gerekçesiyle 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Önce 5 yıl olarak verilen ceza “sanığın geleceği üzerindeki olumsuz etkileri lehine takdir indirimi” ile düşürüldü.

Urfa’da 13 Ekim’de ilkokul müdürü M.D.’ye (51) okulda kız çocuklarını istismar ettiği gerekçesiyle 35 yıl hapis cezası verildi.

Konya’da kardeşi olan H.E. isimli kız çocuğunu istismar eden, olay çocuk hamile kalınca ortaya çıkan R.E. (31) isimli erkeğe “iyi hal” indirimi ile 10 yıl hapis cezası verildi.

Kayseri’de B.T. (14) isimli kız çocuğunu istismar ettiği gerekçesiyle tutuksuz yargılanan A.B. (48) isimli erkeğe 26 Ekim’de 9 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

İstanbul’da komşusunun 13 yaşındaki çocuğuna İngilizce dersi veren B.A.E.’ye 28 Ekim’de dini ritüel olduğunu söyleyerek çocuğa istismarda bulunduğu gerekçesiyle 16 yıl hapis cezası verildi.

Meşru Müdafaa

Muğla’da kendisine sistematik şiddet uyguladığı V.D.’yi öldüren Ş.D. isimli kadına 26 Ekim’de “kasten öldürme” suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi.