KADES’e 148 bin kadın ihbarda bulundu

1 Ekim 2021 Türkçe, İngilizce
Facebook Twitter Google

Haberin İngilizcesi için tıklayın

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kadın Acil Destek Uygulamasını (KADES) kullanarak yardım isteyen kadınlarla ilgili istatistiki verilenin açıklanması için İçişleri Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) ile aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarının mağduru kadınların konum bilgisini açarak 112/ 155/ 156 Acil Çağrı Merkezine ulaşmalarını sağlayan ve sonrasında olay yerine en yakın ekip ve devriyelerin sevk edildiği bir uygulamadır” dedi.

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelelerinin tamamı

24 saat aktif

Bakan Soylu, Akıllı telefon kullanıcısı kadınların, Google Play ve Apple Store mağazalarından indirebileceği (KADES) “Kadın Acil Destek Uygulaması” ile aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarının mağduru oldukları acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezi, 156 Jandarma İmdat Hattı veya 112 Acil Çağrı Merkezine ulaşmasını sağlayan ve sonrasında olay yerine en yakın ekip ve devriyenin sevk edildiği uygulamanın hayata geçirildiğini anımsattı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 24 Mart 2018 tarihinde hayata geçirilen (KADES) “Kadın Acil Destek Uygulaması”nı14.06.2021 tarihi itibari ile indiren kişi sayısı 2 milyon 334 bin 738 olarak açıkladı.

Soylu, 148 bin 636 kadın da KADES aracılığıyla ihbarda bulunduğunu belirterek, “Ayrıca; kasten öldürme ve taksirle öldürme suçu kapsamında uygulanacak olan yaptırımlar, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerinde düzenlenmiş olup meydana gelen olaylara ilişkin soruşturmalar, adli süreç içerisinde yürütülmektedir” dedi.

“Şiddet azalmıyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, alınan önleyici tüm tedbirlere rağmen kadına yönelik şiddet olaylarının hız kesmediğini ve şiddeti yenmenin yolunun eğitim olduğunu söyledi.

Gürer, resmi verilere göre her ay yüzlerce kadının şiddet gördüğünü ifade ederek , “Ülkemizin kanayan yarası haline gelen kadına yönelik şiddet olaylarının en aza indirilmesi için caydırıcı önlemler alınması gerekmektedir. İlkokuldan başlayıp okul kitaplarına kadar yansıması gereken, her alanda ve anlamda şiddetin ne kadar yanlış bir yol olduğu, insan olan bireyin şiddetten uzak durmasının onu değerli kılacağının öğretilmesi ve anlatılması gerekmektedir” dedi.

KADES hakkında

KADES, kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri biraz da olsun engellemek adına kullanıcılara sunulmuş resmi bir uygulamadır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve acil durumlarda ilk aklınıza gelecek acil müdahale uygulamasıdır.

KADES uygulaması, son yıllarda giderek artan kadına şiddet olaylarının önüne geçebilmek ve kadınlara yardım edebilmek amacıyla geliştirilmiş.

Eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, akıllı telefonları üzerinden yapacakları ihbarlarda hızlı bir şekilde bu iş için kurulan Kadın Acil Destek İhbar Sistemi’ne ulaşabiliyorlar.