Hollanda’da düşük gelirli kadınlara regl ürünleri ücretsiz dağıtılacak

07 Aralık 2022 Türkçe
Facebook Twitter Google

Fotoğraf: Sosyal Medya

Hollanda’da yeni yılda düşük gelirli kadınlar ve kız çocukları regl ürünlerine ücretsiz ulaşabilecek. Temsilciler Meclisi üyelerinin çoğu karara destek verdi. Hükümetin de destek verdiği önerinin, 2023 başından itibaren hayata geçirilmesi bekleniyor.

BBC’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, Araştırmalar, Hollanda’daki her 10 kız çocuğu ve kadından birinin regl ürünlerine ayıracak yeterli gelire sahip olmadığını gösteriyor.

Hollanda İnsan Hakları Enstitüsü de bu ürünlerin ücretsiz olarak sağlanması çağrısında bulunuyordu.

Ülkedeki bazı belediyeler ile Yoksulluk Fonu Vakfı, bir süre önce belirli bölgelerde, ücretsiz regl ürünleri dağıtımına başladı.

Hükümet ortağı Demokratlar 66 Partisi (D66) Milletvekili Hülya Kat, Hollanda genelindeki asgari gelire sahip tüm kadın ve kız çocuklarının regl ürünlerine ücretsiz ulaşabilmesi için muhalefet partisi milletvekilleri ile ortak bir öneri hazırladı.

Meclisin çoğunluğu tarafından kabul edilen öneride, yoksulluk içinde yaşayan kız çocukları ve kadınların bazen regl ürünleri alamadıklarını, bu yüzden de zaman zaman okula, işe veya diğer etkinliklere gidemedikleri belirtiliyor.

Regl ürünlerinin eksikliği sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. Tuvalet kağıdı, eski bezler veya gazete gibi uygun olmayan alternatiflerin kullanılması enfeksiyon riskini artırıyor.

Temsilciler Meclisi üyeleri, en azından asgari gelirliler için regl ürünlerinin “ücretsiz ve kolay erişilebilir” hale getirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Başbakan Yardımcısı ve Yoksulluk Politikası Bakanı Carola Schouten da öneriye destek veriyor.

Maliyeti 2 milyon Euro

“Regl yoksulluğunun” özellikle genç kadınlar için oldukça kısıtlayıcı olabileceğine işaret eden Bakan Schouten, regl ürünlerinin dağıtımının, yoksullara gıda yardımı yapan gıda bankaları ve Kızıl Haç aracılığıyla yaygınlaştırılabileceğini düşünüyor.

Meclisin, önümüzdeki yılbaşından itibaren uygulanmasını istediği öneri, yaklaşık 2 milyon euroya mal olacak.

İskoçya ve Yeni Zelanda’da da ücretsiz

Öneri sahibi D66 Milletvekili Hülya Kat, “Regl olmak bir tercih değil. Çok normal bir şey. Kız çocuklarının bu yüzden okula gidememesi, sınavı kaçırması söz konusu olamaz. Ücretsiz regl ürünleriyle bu tür sorunların ortadan kalkması sağlanacak” dedi.

Daha önce İskoçya ve Yeni Zelanda’da da düşük gelirli kadınlar için ücretsiz regl ürünleri uygulaması başlatılmıştı.

2018’de tampon vergisi kaldırılmaya başlandı

Avustralya’da 2000 yılından beri regl hijyen ürünlerine yüzde 10’luk “mal ve hizmetler” vergisi uygulanıyordu. Regl hijyen ürünlerinin “temel ihtiyaç olmadığı” kabul ediliyordu. Prezervatif ve güneş kremi gibi ürünlere uygulanmayan verginin regl hijyen ürünlerine uygulanmasının adil olmadığını söyleyen kadınların on sekiz yıllık mücadeleleri sonucu 3 Ekim 2018’de federal ve yerel yönetimler tampon vergisini kaldırmayı kabul etti.

Kanada 1 Temmuz 2018’de tampon vergisini kaldırdı. Verginin kaldırılması 2015’te kabul edilmişti. Ülkede hükümet bu ürünlere ödenen vergilerden yılda yaklaşık 36 milyon dolar kazanıyordu. Kanadalılar yıllardır bu uygulamanın cinsiyetçi olduğunu ve adil olmadığını söylüyordu.

ABD’de eyaletler düzeyinde bu vergiler kaldırılmaya başlandı. MainePennsylvania ve New Jersey’de bu ürünlere vergi uygulanmıyor. MinnesotaIllinois, New YorkMassachusettsMarylandConnecticut ve Florida eyaletleri tampon vergisini kaldırmaya karar verdi. NebraskaVirginia ve Arizona eyaletleri tampon vergisini kaldırmaya yönelik yasa tasarılarını gündeme aldı.

Malezya 2018’in Ağustos ayında önceden yüzde 6 olan vergiyi kaldırdı.

Hindistan 2018’in Temmuz ayında yüzde 12 olan regl hijyen ürünleri vergisini kaldıracağını duyurdu.