Erkekler Ekim’de 22 kadını öldürdü

Evrim Kepenek 3 Kasım 2021 Türkçe, Kürtçe, İngilizce
Facebook Twitter Google

  • TARİH 3 Kasım 2021
  • SÖYLEŞİ Evrim Kepenek
  • HABER Evrim Kepenek
  • KAYNAK bianet
  • YAYIN DİLİ Türkçe, Kürtçe, İngilizce
  • PAYLAŞ Facebook Twitter LinkedIn Yazdır

İnfografik: Yağmur Karagöz/bianet

Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Ekim’de en az 22 kadını öldürdü, dokuz kadına tecavüz etti.

Ekim 2021‘de en az 13 kadının ölümü (Edirne (1), Zonguldak (1), Samsun (1), Batman (1), Zonguldak (1), Aydın (1), Kayseri (2), İstanbul (3), Erzincan (1), Isparta (1)) basına şüpheli olarak yansıdı.

Adana’da bir kadın kendisini sistematik olarak darp eden kocasını öldürdü ve meşru müdafaa hakkını kullandı.

Erkekler, Maraş ve Ankara’da bir kadını “öldürülmekle” tehdit etti.

İstanbul’da bir kadının ölümü basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı.

Iğdır’da bir kadının intihara sürüklendiği iddia edildi.

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelelerinin tamamı

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelesi metodolojisi

2021 – 2020

2021’in ilk on ayında erkekler, 256 kadını öldürdü, 396 kadını taciz etti, 160 çocuğu istismar etti, 87 kadına tecavüz etti. Erkekler, en az 586 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 670 kadına da şiddet uyguladı, yaraladı. 2021’in ilk on ayında 183 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansırken, erkekler, en az 27 çocuğu öldürdü.

2020’nin ilk on ayında erkekler, en az 229 kadını öldürdü, 122 kadını taciz etti, 226 çocuğu istismar etti, 79 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 715 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 670 kadına şiddet uyguladı.

Cinayet

Erkekler, Ekim’de en az 22 kadını öldürdü; geçen yıl bu sayı 23 idi. Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan biri transtı. Bir kadın da Kırgızistan yurttaşıydı.

Ekim’de erkeklerin öldürdüğü kadınlar

Ayat A., Ayşe Taşma, Demet K., Fatime Gül, Fatma S., Gönül Y., Gülsüm Er, Hadika Ç., Hasret Tutal, Hülya Şimşek, Meltem G., Nazlı Koldagul, Nefes Balkan* Nuriye Ü., Semra Y., Sena Altan, Servet T., Sevil Ş., Seyhan Gözer, Şebnem Şirin Ülker İ., Yadigar Adıgüzel.

 *Öldürülen trans. 

Erkeklerin kadınları öldürdüğü iller

Ankara (1), Antalya (1), Antep (1), Denizli (1), Giresun (1), İstanbul (2), İzmir (3), Kilis (1), Kocaeli (2), Konya (3), Mersin (1), Osmaniye (1), Tekirdağ (3), Urfa (1).

Erkeklerin 10 adını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, altı kadını “barışmak istemediği”, “boşanmak istediği” için öldürdü.

Erkekler, bir kadını “çocuklarının kavgasına karıştığı” için bir kadını “çok konuştuğu” için iki kadını “kıskandığı”, bir kadını “sevgilisi olmayı kabul etmediği”, bir kadını da “kocasıyla husumetli olduğu” için öldürdü.

15 kadını kocası, sevgilisi, eski kocası öldürdü. Bir kadını komşusu, bir kadını kocasının arkadaşı, bir kadını akrabası, bir kadını oğlu, bir kadını da arkadaşı öldürdü. İki kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. 

Erkekler, 13 kadını ev içinde, dokuz kadını düğün salonu, market, park gibi ev dışı alanlarda öldürdü.

Erkekler, 12 kadını ateşli silahlarla, altı kadını kesici aletle, bir kadını balkondan atarak, bir kadının kafasını taşla ezerek, iki kadını darp ederek öldürdü.

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren en az 23 fail erkek vardı; 14 fail tutuklandı.

İki fail gözaltına alındı. Altı fail intihar etti. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

 

Ekim Ayında Aydınlatılan Cinayet

İzmir’de Özler Yörük’ü (33) 3 yıl önce 8 Aralık 2018’de öldüren kişinin eski sevgilisi O.A. (31) olduğu tespit edildi.

Çocuk cinayeti

Ekim’de erkekler en az iki çocuğu öldürdü. Geçen yıl aynı ay da bu sayı dörttü.

Bir çocuğu babası, bir çocuğu amcası öldürdü.

Erkeklerin öldürdüğü çocukların ismi

Elif Hazal Y., Erdem S.

 

Erkeklerin çocukları öldürdüğü iller

Antep (1), Yalova (1).

 

Hukuki Süreç

Çocukları öldüren iki fail vardı. Bir fail tutuklandı, bir failin hukuki süreci basına “gözaltına alındı” diye yansıdı.

Cinsel Saldırı /Tecavüz

Erkekler, Ekim’de en az dokuz kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay erkeklerin tecavüz ettiği kadın sayısı yedi idi.

Bir kadına gardiyanlar, bir damadı, altı kadına cinsel saldırıda bulunan iki erkeğin kim olduğu bilgisi basına yansımadı. Bir kadına da zabıtalar tecavüz etti.

Erkekler, bir kadına ev içinde, bir kadına hapishanede, altı kadına araç, işyeri, otobüs gibi ev dışı alanlarda tecavüz etti.

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller

Antalya (1), Eskişehir (1), İzmir (1),, Kocaeli (5), Manisa (1).

 

Hukuki Süreç

Kadınlara tecavüz eden altı fail vardı.

Sadece bir fail tutuklandı.  Bir fail hakkında hiçbir işlem yapılmadı.

Bir fail hakkında yasal süreç başlatıldı. Bir fail gözaltına alındı. Bir fail de ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Taciz

Ekim 2021’de erkekler en az 280 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 7 idi. Tacizlerden en az 270’i sosyal medyadaydı.

276 kadın kendisini taciz eden altı erkeği tanımıyordu. İki kadını oyuncu, bir kadını doktor, bir kadını da hastane çalışanı erkek taciz etti.

Erkekler, 270 kadını sözlü, 10 kadını da fiziki olarak taciz etti. Erkekler, on kadını hastane, market, iş yeri gibi ev dışı alanlarda, 270 kadını da sosyal medya ortamında taciz etti.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

Adana (9), Antep (1), İstanbul (263), Kocaeli (2), Malatya (3), Ordu (1), Urfa (1).

 

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden 10 fail erkek vardı. Sadece bir fail tutuklandı. Bir fail hakkında hiçbir işlem yapılmadı.

Bir fail ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Üç fail gözaltına alındı. Üç fail hakkında yasal işlem başlatıldı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Ekim’de 2021’de en az 49 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 25 idi. 

En az 19 çocuğu etüt öğretmeni ve öğretmeni, sekiz çocuğu tekvando öğretmeni, bir çocuğu kuzeni, bir çocuğu imam, bir çocuğu kaptan, bir çocuğu okul çalışanı bir çocuğu da patronu istismar etti.

Dokuz çocuğu istismar eden yedi erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. İki çocuğu istismar eden erkek uzman çavuştu.

Erkekler, iki çocuğu ev içinde, 47 çocuğu iş yeri, tekne, okul, sokak gibi ev dışı alanlarda istismar etti.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Ankara (3), Antalya (1), Aydın (1), Bilecik (2), Diyarbakır (23), İstanbul (9), Manisa (1), Mersin (1), Muğla (2), Nevşehir (1), Tekirdağ (2), Van (3)

 

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden 18 fail erkek vardı. Altı fail tutuklandı. Beş fail gözaltına alındı. İki fail serbest bırakıldı. Dört fail hakkında yasal işlem başlatıldı. Bir fail “açığa alındı”.

Şiddet/Yaralama

Erkekler, Ekim’de en az 53 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 80 idi. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı sekiz kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en az beş kadına “koruma kararını” ihlal ederek şiddet uyguladı.

Erkekler en az üç kadına sistematik olarak işkence etti.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (1), Adıyaman (1), Antalya (2), Antep (3), Aydın (1), Bursa (3), Denizli (2), Diyarbakır (1), Edirne (21), Eskişehir (1), Hatay (1), İstanbul (8), İzmir (2), Kayseri (1), Kırklareli (1), Kocaeli (1), Samsun (3).

En az 45 kadını kocası, sevgilisi, eski koca ve sevgilisi yaraladı. İki kadını arkadaşı, bir kadını babası, bir kadını abisi yaraladı. Dört kadına şiddet uygulayan erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, dokuz kadına “ayrılmak istediği, barışmak istemediği”, bir kadını “kedisini öldürdüğü”,  altı kadını da “kıskandığı” için şiddet uyguladı. Erkeklerin 37 kadına şiddet uygulama “bahanesi” basına yansımadı.

Erkekler, 40 kadını darp ederek, iki kadını araçla ezmeye çalışarak, bir kadını kafasını taşla ezerek, üç kadını kesici aletlerle, yedi kadını ateşli silahlarla yaraladı.

Erkekler, 20 kadını araba, iş yeri, otobüs, ormanlık alan gibi ev dışı alanlarda, 28 kadını ev içinde yaraladı. Erkeklerin, beş kadını nerede yaraladığı bilgisi basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Kadınlara şiddet uygulayan 54 fail vardı. Sadece dört fail tutuklandı, 12 fail gözaltına alındı. 22 fail hakkında yasal işlem başlatıldı.

Bir failin hukuki süreci basına “aranıyor”, bir failin hukuki süreci de “kaçtı” diye yansıdı. İki fail intihar etti. En az 12 fail erkeğin hukuki süreci basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Erkekler Ekim’de en az 79 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 49 idi. Seks işçiliğine zorlanan 62 kadın Türkiye vatandaşı değildi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında çocuklar da vardı.

Hukuki Süreç

Kadınları seks işçiliğine zorlayan 71 fail vardı. 67’si gözaltına alınırken sadece dört fail tutuklandı.

 

Açıklama

bianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dâhil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dâhil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dâhil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.

*Fotoğraf: csgorselarsiv/Özge Özgüner / 25 Kasım 2018