Erkekler Şubat’ta 33 kadını öldürdü

Evrim Kepenek
Facebook Twitter Google

 İnfografik ve fotoğraf: Yağmur Karagöz

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Şubat’ta en az 33 kadını öldürdü, 12  kadına tecavüz etti.

Şubat 2021‘de en az  14 kadının ölümü (Adana, Ankara, Aydın 2, Balıkesir, Çorum, Hatay, Kayseri 4, Samsun, Tekirdağ, Zonguldak) basına şüpheli olarak yansıdı. 

Erkekler, en az 10 kadını “öldürmekle” veya “cinsel saldırıda bulunmakla” tehdit etti.

İstanbul’da annesini “öldürmeye teşebbüs eden” bir erkek tutuklandı.

Cinayet

Erkekler, Şubat 2021’de en az 33 kadını ve yanlarındaki üç erkeği öldürdü; geçen yıl aynı ay bu sayı 20’idi. Öldürülen dört kadının koruma veya tedbir kararı vardı. Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan biri Faslıydı.

Şubat 2021’de erkeklerin öldürdüğü kadınlar

Ayşe Nazlı Kınacı, Birgül Y., Canan A., El Mohammed, Emel Tokkal, Feride T., Gamze Kaçar B., Gonca A., Güler Kaya, Gülistan Ş., Gülsüm B., Hacer Ç., Hanife Y., Hatice H., Hatice T., İkram K., Kader Balcı, Karanfil Ö., Melek G., Meral Şen, Meryem Güneş, Mihrican E., Nergiz S., Nur Cemil H., Pınar Can, Raziye Ö., Saime Ü., Samira Lkhadır, Saniye Kaçar, Semiha Peker, Sibel A., Şule Yıldırım, Zeynep I.

 

Erkeklerin kadınları öldürdüğü iller

Afyon (1), Ankara (1), Antalya (1), Antep (1), Ardahan (1), Bursa (1), Diyarbakır (1), Eskişehir (1), Hatay (1), İstanbul (7), İzmir (4), Kırşehir (1), Kocaeli (1), Manisa (3), Muğla (2), Nevşehir (1), Samsun (1), Tekirdağ (1), Trabzon (1), Urfa (2)

Erkeklerin 28 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, iki kadını “namus”, bir kadını “kıskançlık”  bahanesi” ile öldürdü. Erkekler bir kadını “faturada indirim yapmadı”, bir kadını da “hırsızlık yapmak” için öldürdü.

Şubat’ta 20 kadını kocası, eski kocası, nişanlısı ve sevgilisi öldürdü. Yedi kadını, torunu, abisi ve oğlu gibi aile üyesi sekiz erkek, bir kadını evine giren üç hırsız, bir kadını akrabası, bir kadını eşinin eski ortağı, esnaf bir kadını müşterisi öldürdü. İki kadını öldürenin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, 14 kadını ev içindeon kadını otel, sokak, araba ve ormanlık alan gibi ev dışı alanlarda öldürdü. Erkeklerin dokuz kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Erkekler, 17 kadını ateşli silahlarla, 11 kadını bıçak, balta gibi kesici aletlerle, üç kadını boğarak öldürdü. Erkekler, bir kadının başını dambılla ezerek, bir kadını da darp ederek öldürdü.

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren 36 fail erkek vardı. Sadece dokuz fail tutuklandı. 14 fail gözaltına alındı, yedi fail intihar etti. Bir failin hukuki süreci basına “aranıyor” diye, iki failin durumu “kaçtı” diye yansıdı, üç failin hukuki süreci basına yansımadı.

 

Önceki yıllar işlenen, basına şubat ayında yansıyan cinayet

İstanbul’da on yıldır kayıp olan Güldane B.’yi (32) kocası O.B.’nin öldürdüğü ortaya çıktı. O.B. televizyon programında gündeme geldiği için çözülen cinayeti işlediğini ve kadını gömdükten sonra kayıp başvurusunda bulunduğunu itiraf etti.

Çocuk cinayeti

Erkekler, Şubat 2021’de en az bir çocuğu öldürdü. Çocuğu babasının eski ortağı öldürdü.

Afyon’da bir baba kız çocuğunu sokakta yaraladı. İstanbul’da bir grup erkek bir çocuğu kaçırmaya çalıştı. Erkekler, Ağrı’da üç, Diyarbakır’da bir çocuğa şiddet uyguladı.

Hatay’da bir çocuğun ölümü basına şüpheli olarak yansıdı.

Erkeklerin öldürdüğü çocukların isimleri

Ali Doruk Tokkal

 

Erkeklerin çocukları öldürdüğü il

Eskişehir (1).

 

Hukuki Süreç

Bir fail erkek vardı. Tutuklandı.

Cinsel Saldırı /Tecavüz

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre erkekler Şubat 2021’de en az kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı dörttü.

Sekiz kadına tanımadığı yedi erkek, bir kadına yöneticisi, bir kadına babası, bir kadına tiyatro oyuncusu, bir kadına da polis cinsel saldırıda bulundu.

Erkekler, cinsel saldırıda bulunduğu kadınlardan birine sistematik olarak cinsel saldırıda bulundu.

Erkekler bir kadına ev içinde, iki kadına hukuk ofisi, metro gibi ev dışı alanlarda tecavüz etti. Erkeklerin dokuz kadına nerede tecavüz ettiği basına yansımadı.

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller

Antalya (1), Aydın (1), Hakkâri (1), İstanbul (2), Muğla (1), Osmaniye (4), Şırnak (1). Bir erkeğin bir kadına hangi şehirde tecavüz ettiği basına yansımadı.

 

Hukuki Süreç

Kadınlara tecavüz eden en az 11 fail vardı. Sadece beş fail tutuklandı. Bir fail gözaltına alındı. Bir fail hakkında yasal işlem başlatıldı, bir fail hakkında “cinsel saldırıdan” dava açıldı. İki fail serbest bırakıldı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Taciz

Şubat 2021’de erkekler en az dokuz kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay beşti.

Yedi kadın kendilerini taciz eden dört erkeği tanımıyordu. Bir kadını belediye çalışanı bir kadını da komşusu taciz etti.

Erkekler, yedi kadını sözlü ve fiziki olarak taciz etti. Erkekler bir kadını görüntüsünü çekerek, bir kadını da karşısında mastürbasyon yaparak taciz etti.

Erkekler, sekiz kadını sokak, otobüs durağı gibi ev dışı alanlarda taciz etti. Erkeklerin bir kadını nerede taciz ettiği basına yansımadı.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

Ankara (1), Aydın (4), İstanbul (1), İzmir (1), Sakarya (1), Urfa (1).

 

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden altı fail vardı. Sadece iki fail tutuklandı.  Üç fail gözaltına alındı. Bir filin hukuki süreci basına yansımadı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Şubat 2021’de aralarında oğlanların da olduğu en az dört çocuğu istismar etti.  Geçen yıl, aynı ay bu sayı 23’idi. En az üç çocuk kendisini istismar eden on erkeği tanımıyordu. Bir çocuğu yüzme eğitmeni istismar eti.

Erkeklerin çocukları nerede istismar ettiği basına yansımadı.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Afyon (1) Çorum (1) Diyarbakır (1) Edirne (1)

 

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden 11 fail vardı, sadece iki tutuklandı.

İki fail hakkında ise hiçbir işlem yapılmadı.

Şiddet/ Yaralama

Erkekler, Şubat’ta en az 57  kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 51’idi. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı on kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlar arasında trans kadınlar da vardı. Erkekler beş kadına sistematik olarak şiddet uyguluyordu.

Kadınlardan biri Suriyeliydi.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (5), Ağrı (1), Aksaray (2), Antalya (2), Antep (2), Aydın (2), Batman (1), Bursa (1), Denizli (1), Düzce (1), Edirne (16), İstanbul (6), İzmir (6), Kocaeli (1), Mardin (1), Muğla (3), Rize (1), Uşak (1), Van (1), Zonguldak (3)

En az 35 kadına kocası, nişanlısı, sevgilisi şiddet uyguladı. Bir kadına annesinin sevgilisi, bir kadına ev sahibi beş erkek, bir kadına hastası, bir kadına patronu, bir kadına kardeşi, bir kadına da damadı şiddet uyguladı.

En az 16 kadına şiddet uygulayan 20 erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler dört kadına “boşanmak istediği” için şiddet uyguladı. Bir kadına hırsızlık, bir kadına kıskandığı, bir kadına miras, bir kadına para için şiddet uygulayan erkekler, bir kadına da “neden çarşaf giyiyorsun?” diyerek şiddet uyguladı. Erkekler bir kadına “müziği kısmadığı” için saldırdı. Erkeklerin 47 kadına şiddet uygulama “bahanesi” basına yansımadı.

Erkekler, 51 kadını darp ederek, şiddet uyguladı. En az üç kadını kesici aletlerle, üç kadını da ateşli silahlarla yaraladı.

Erkekler, 17 kadına ev içinde, 23 kadına da sokak, hastane, otobüs durağı gibi ev dışı alanlarda şiddet uyguladı. Erkeklerin, 17 kadına nerede şiddet uyguladığı basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Kadınlara şiddet uygulayan 65 fail erkek vardı. Sadece altı fail tutuklandı. En az 18 fail hakkında yasal işlem başlatıldı.

Yedi fail gözaltına alındı. İki fail intihar etti. Dört fail hakkında uzaklaştırma kararı verildi.

En az 29 failin hukuki süreci basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Şubat 2021’de erkekler, en az 104 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 134 idi.  Seks işçiliğine zorlanan 43 kadın Türkiye vatandaşı değildi.

Hukuki Süreç

Kadınları seks işçiliğine zorlayan en 50 fail vardı. Faillerden sadece 13’ü tutuklandı. 37 fail gözaltından serbest bırakıldı.

 

Açıklama

bianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dahil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dahil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dahil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de, şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.