Erkekler Mayıs’ta 19 Kadını Öldürdü

Evrim Kepenek
Facebook Twitter Google

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Mayıs 2020’de en az 19 kadını, bir kız çocuğunu ve kadınların yanlarında bulunan beş erkeği öldürdü.

TIKLAYIN – 2008-2020 bianet erkek şiddeti çeteleleri

Mayıs’ta en az 23 kadının ölümü (Ağrı 3, Ankara 1, Antalya 1, Batman 1, Denizli 2, Diyarbakır 1, Hatay 1, Isparta 1, İstanbul 2,  Mersin 1, Muğla 1, Ordu 1, Sakarya 2, Tokat 1, Trabzon 1, Urfa 2, Van 1) basına şüpheli olarak yansıdı.

Mayıs 2020’de Şırnak’ta bir kadının ölümü basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı. Erkekler, aralarında kadın gazeteci, politikacı ve oyuncunun da olduğu altı kadını cinsel şiddet ve ölümle tehdit etti (Sakarya 2, İstanbul 4 Adana 1, Ankara 1).

TIKLAYIN – Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor

TIKLAYIN- Erkek Şiddeti Mayıs 2020

Adana, Antalya ve Malatya’da da üç kadın meşru müdafaa hakkını kullandı. Ayrıca, Denizli’de bir kadın ve iki çocuğu basına “kayıp” olarak yansıdı.

2019-2020 Erkek Şiddeti

2019’un ilk beş ayında erkekler, en az 126 kadını öldürmüş, 70 kadını taciz etmiş, 85 çocuğu istismar etmiş ve 17 kadına da tecavüz etmişti. Basına yansıyan verilere göre erkekler, 2019 ilk beş ayında 148 kadını yaralamış ve en az 186 kadını da seks işçiliğine zorlamıştı.

2020’nin ilk beş ayında erkekler, 102 kadını öldürdü, 48 kadını taciz etti, 88 çocuğu istismar etti, 24 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 351 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 230 kadına şiddet uyguladı.

 

Cinayet

Erkekler Mayıs 2020’de en az 19 kadını; Mayıs 2019’da 27 kadını öldürdü.

Bir kadın koruma talep etmesine rağmen öldürüldü. Bir erkek “infaz paketinden” yararlanıp cezaevinden çıktıktan sonra kadını öldürdü. Bir erkek kadını öldürdükten sonra gasp etti.

Mayıs 2020’de Erkeklerin Öldürdüğü Kadınlar

Bahriye D.,Fatma G., Fatma K., G.T., Gül K., Gülnur K., Hülya Ö., Münevver A.,, Nurcan P., Rukiye Ç., Seher A., Selda B., Selda G., Selma T., Sema A., Sevilay A., Şeriye D., Zekiye O. Zeynep Ş.

 

Erkeklerin Kadınları Öldürdüğü İller

Aksaray (1), Ankara (1), Antalya (1), Batman (1), Çanakkale (1), Diyarbakır (1), Edirne (1), Erzurum (1), Isparta (1), İstanbul (2), Kars (1), Manisa (1), Mersin (1), Muğla (1), Rize (3), Sivas (1).

Erkeklerin on iki kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, üç kadını “arazi kavgası”, dört kadını da barışmak istemediği/ayrılmak istediği “bahanesi” ile öldürdü.

Mayıs’ta dokuz kadını kocası/sevgilisi, beş kadını akrabası, iki kadını komşularıyla birlikte oğlu, bir kadını komşusu, bir kadını arkadaşı, bir kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler on bir kadını ateşli silahlarla, altı kadını kesici aletle bir kadını boğarak bir kadını da kafasını taşla ezerek öldürdü. Erkekler, dokuz kadını ev dışında, sekiz kadını ev içinde öldürdü. Erkeklerin iki kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Hukuki SüreçKadınları öldüren en az 20 fail vardı. Faillerden sadece beşi tutuklandı. Yedi fail gözaltına alındı. Dört fail intihar etti. İki failin hukuki süreci basına “kaçtı”, iki failin durumu da “teslim oldu” diye yansıdı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

 

Geçmiş aylarda işlenen Mayıs 2020’de basına yansıyan cinayet

İstanbul’da İran vatandaşı M.K. (35), karısının annesi Fatemeh A. (64) ve babası Siavash Galeh B.’yi (71) öldürdü, cesetlerini 3 ay boyunca buzdolabında sakladı.

13 Mayıs’ta İran Konsolosluğu’na giderek iki kişiyi öldürdüğünü itiraf etti, polis ekipleri cesetleri M.K.’nin evinde derin dondurucuda parçalanmış şekilde buldu.

Çocuk Cinayeti

Mayıs 2020’de erkekler bir kız çocuğunu öldürdü. Manisa’da gerçekleşen çocuk cinayeti fail, “eski kız arkadaşıma benzettim” dedi.

Erkeklerin öldürdüğü çocukların isimleri

Ceren K.

 

Erkeklerin çocukları öldürdüğü iller

Manisa (1)

 

Hukuki Süreç

Fail gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

Tecavüz

Mayıs’ta erkekler en az bir kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı üçtü.

Kadınlara tecavüz eden fail kadının eski kocasıydı.

Erkeğin kadına nerede tecavüz ettiği basına yansımadı..

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği il

Kocaeli (1).

 

Hukuki Süreç

Fail aynı suç nedeniyle defalarca gözaltına alınsa da son yaptığı suçtan gözaltına alındıktan sonra üç gün sonra tahliye edildi. Fail hakkında 48 benzer suçtan dava var.

Taciz

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, Mayıs’ta en az sekiz kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 28’di.  Bir failin önceki aylarda farklı illerde en az 42 kadını da taciz ettiği ortaya çıktı.

Altı kadın taciz eden altı faili tanımıyordu. Bir kadını iş arkadaşı, en az bir kadını da akademisyen taciz etti. Erkekler beş kadını kadını sözlü ve fiziki olarak, en az üç kadına sosyal medya üzerinden taciz etti.

Erkekler üç kadını da sosyal medya üzerinden beş kadını da KYK yurdu, trafik, sokak gibi ev dışı alanlarda taciz etti.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

Ankara (1), Bursa (1), Dersim (1), İstanbul (2), İzmir (1). Erkeklerin iki kadını hangi ilde taciz ettiği basına yansımadı.

 

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden yedi fail vardı. Faillerden hiç biri tutuklamadı. Üç failin hukuki süreci basına “hakkında hiçbir işlem uygulanmadı” olarak yansıdı. Bir fail hakkında soruşturma başlatıldı, bir fail hakkında dava açıldı, bir failin hakkında da kadın savcılığa suç duyurusu yaptı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Mayıs’ta en az sekiz çocuğa istismarda bulundu. Geçen yıl, aynı ay bu sayı 39’du.

Bir çocuğu babası, iki çocuğu üvey babası, istismar etti. Çocukları taciz eden iki fail müftülük çalışanıydı. Çocukları istismar eden yedi failin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler üç çocuğu evde, üç çocuğu sokak, inşaat gibi ev dışı alanlarda istismar etti. Erkeklerin iki çocuğu nerede istismar ettiği basına yansımadı.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Aydın (1), Bartın (2), Çorum (1), İstanbul (2), İzmir (1), Sinop (1).

 

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden en az on bir fail vardı. Sadece beşi tutuklandı. İki devlet memuru müftü açığa alındı ve haklarında soruşturma başlatıldı. En az üç fail de gözaltına alındı. Bir failin hukuki süreci basına “kaçtı” olarak yansıdı.

Şiddete Yaralama

Erkekler, Mayıs’ta en az 46 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 53 idi.

Kadınlardan en az altısının sağlık durumu basına “ağır” olarak yansıdı. Erkekler yaraladıkları kadınlardan ikisine sistematik olarak şiddet uyguluyordu.

Erkeklerin şiddet uyguladı kadınlardan biri Rus, biri de Azerbaycanlıydı. Erkekler, en az dört kadına “koruma” ve “uzaklaştırma” kararı olmasına rağmen şiddet uyguladı.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (4), Afyon (1), Antalya (2), Aydın (4), Balıkesir (1), Burdur (1), Bursa (2), Çorum (1), Diyarbakır (1), Edirne (2), Isparta (1), İstanbul (8), Karaman (1), Kırıkkale (1), Konya (1), Kütahya (2), Maraş (1), Mersin (3), Niğde (1), Rize (1), Sakarya (3), Urfa (2), Zonguldak (1). Erkeklerin bir kadına hangi ilke şiddet uyguladığı basına yansımadı.

Kadınlara şiddet uygulayan dokuz erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. 32 kadına koca/sevgili, eski sevgili ve kocası şiddet uyguladı,  üç kadına oğlu, bir kadına mahalle muhtarı bir kadına da mahalle bekçisi şiddet uyguladı.

Erkeklerin 33 kadına şiddet “bahanesi” basına yansımazken, altı kadına boşanmak istediği/barışmak istemediği için şiddet uyguladı.

Erkekler,32 kadını darp ederek, sekiz kadını ateşi silahlarla, altı kadını bıçakla yaraladı. En az üç vakada erkekler darp ettikleri kadınları alıkoymak istediler.

Hukuki Süreç

Faillerden sadece üçü tutuklandı. Bir fail hakkında uzaklaştırma kararı verildi. En az 15 fail sadece gözaltına alındı. Bir faile “ev hapsi” cezası verildi.

Bir failin hukuki süreci basına “kaçtı”, bir failin “işlem yapılmadı”, bir failin durumu da “gözaltından serbest bırakıldı” olarak yansıdı. En az 11 failin hukuki süreci basına “kadın şikâyette bulundu”/ soruşturma başlatıldı olarak yansıdı. En az 12 failin hukuki süreci basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Mayıs’ta erkekler, en az iki kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 64 idi. Kadınlardan biri 54 yaş üstündeydi ve her ikisi de Türkiye vatandaşıydı. Faillerden biri kadının kocasıydı.

Hukuki Süreç

Kadınları seks işçiliğine zorlayan en az üç fail vardı. İki fail hakkında “adli” işlem yapıldı, fail “koca” hakkında hiçbir işlem yapılmadı.

 

Açıklama

bianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dahil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dahil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dahil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de, şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.