Erkekler Kasım’da 34 kadını öldürdü

Evrim Kepenek 2 Aralık 2021 Türkçe, Kürtçe, İngilizce
Facebook Twitter Google

  • TARİH 2 Aralık 2021
  • SÖYLEŞİ Evrim Kepenek
  • HABER Evrim Kepenek
  • KAYNAK bianet
  • YAYIN DİLİ Türkçe, Kürtçe, İngilizce
  • PAYLAŞ Facebook Twitter LinkedIn Yazdır

İnfografik: Yağmur Karagöz/bianet

Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Kasım’da en az 34 kadını ve yanlarında bulunan iki erkeği öldürdü, iki kadına tecavüz etti.

Kasım 2021‘de en az 16 kadının ölümü (Aydın (1), Akşehir (1), Denizli (2), Sivas (1), İstanbul (4), Bartın (1), Maraş (1), Kocaeli (1), Rize (1), Sakarya (1), Van (2) basına şüpheli olarak yansıdı.

Şüpheli ölümlerden biri trans kadındı.

İstanbul’da bir kadın kendisini ve çocuklarını öldürmek isteyen erkeğe karşı meşru müdafaa hakkını kullandı.

Erkekler, Eskişehir, Zonguldak ve İstanbul’da üç kadını “öldürülmekle” tehdit etti.

Batman’da bir kadının ölümü basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı.

Iğdır’da bir kadının intihara sürüklendiği iddia edildi. Erkekler, İstanbul’da bir kadını intihara sürükledi.

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelelerinin tamamı

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelesi metodolojisi

2021 – 2020-2019

2021’in ilk on bir ayında erkekler, 290 kadını öldürdü, 412 kadını taciz etti, 171 çocuğu istismar etti, 89 kadına tecavüz etti. Erkekler, en az 642 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 732 kadına da şiddet uyguladı, yaraladı. 2021’in ilk on ayında 199 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansırken, erkekler, en az 30 çocuğu öldürdü.

Erkekler, 2020’nin ilk on bir ayında en az 260 kadını öldürdü, 136 kadını taciz etti, 257 çocuğu istismar etti, 92 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 775 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 731 kadına şiddet uyguladı.

Erkekler, 2019’un ilk on bir ayında en az 305 kadını öldürdü, 46 kadına tecavüz etti, 551 kadını seks işçiliğine zorladı, 204 kadını taciz etti, 247 çocuğu istismar etti. Erkekler 2019’un ilk on bir ayında 556 kadına da şiddet uyguladı.

Cinayet

Erkekler, Kasım’da en az 34 kadını öldürdü; geçen yıl bu sayı 31 idi. Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan biri transtı. Bir kadın da Afganistanlıydı.

Kasım’da erkeklerin öldürdüğü kadınlar

Aysel D., Ayşegül Sert, Azize Gülmez, Başak Cengiz, Behice Ç., Berrak*, Ekin Gökçe Yıldız, Esra M.Ç, Fatma T., Gülsüm Yarış, Hanife D., Hanife Mutlu, Hatice Mercan, Huriye Ş., İlknur Gökay Tuncel, Meltem Layıker, Neslihan Batur, Neslihan Kaya, Nilgün Akman Sümer, Nurcan T., Nurdan B., Nurhan A., Nursel T., Sahra Gizem Aksu, Sanem K., Selime P., Sevda Ş., Songül Değirmenci, Sultan Karabulut, Şahibe A., Şahinder K., Şefika Mercan, Zeynep Uçar, bir kadının da ismi basına yansımadı.

 *Öldürülen trans. 

Erkeklerin kadınları öldürdüğü iller

Adana (1), Afyon (3), Ankara (1), Antalya (1), Antep (4), Aydın (2), Bartın (1), Batman (1), Bursa (1), Çanakkale (1), Erzurum (1), Hatay (1), İstanbul (5), İzmir (1), Kayseri (2), Kırklareli (1), Malatya (1), Muğla (1), Niğde (1), Ordu (1), Samsun (1), Tekirdağ (1), Van (1).

Erkeklerin 21 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, altı kadını “barışmak istemediği”, “boşanmak istediği” için öldürdü.

Erkekler, bir kadını “nafaka istediği” için bir kadını “kira artışı” için iki kadını “kıskandığı”, üç kadını da “husumetli olduğu” için öldürdü.

Kadınların yüzde 47’sini koca, sevgili gibi en yakınındaki erkekler öldürdü. 

16 kadını kocası, sevgilisi, eski kocası öldürdü. Beş kadını baba, oğul gibi aile üyeleri öldürdü. Bir kadını komşusu, bir kadını ablasının sevgilisi, üç kadını akrabası bir erkek, sekiz kadını öldüren dokuz erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. 

Erkekler, kadınların yarısını ev içinde öldürdü. 

Erkekler, 17 kadını ev içinde, 16 kadını düğün salonu, market, park gibi ev dışı alanlarda öldürdü. Erkeklerin bir kadını nerede öldürdüğü bilgisi basına yansımadı.

Erkekler, kadınları yarısından fazlasını ateşli silahla öldürdü. 

Erkekler, 20 kadını ateşli silahlarla, yedi kadını kesici aletle, iki kadını boğarak, iki kadını arabayla ezerek, iki kadını darp ederek öldürdü. Erkeklerin bir kadını nasıl öldürdüğü bilgisi basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren en az 32 fail erkek vardı; 14 fail tutuklandı.

Üç fail gözaltına alındı. Beş fail intihar etti. İki failin hukuki süreci basına “aranıyor” diye yansıdı. iki failin hukuki süreci basına yansımadı.

Çocuk cinayeti

Kasım’da erkekler en az üç çocuğu öldürdü. Geçen yıl aynı ay da bu sayı iki idi.

Bir çocuğu dedesi, bir bebeği babası, bir çocuğu tanımadığı bir erkek öldürdü.

Erkeklerin öldürdüğü çocukların ismi

Müslime Y., Ayşegül Aydın, Elif Ada T.

 

Erkeklerin çocukları öldürdüğü iller

Antalya (1),  Mersin (1), Kocaeli (1),

 

Hukuki Süreç

Çocukları öldüren üç fail vardı. iki fail tutuklandı, bir failin hukuki süreci basına “gözaltına alındı” diye yansıdı.

Cinsel Saldırı /Tecavüz

Erkekler, Kasım’da en az iki kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay erkeklerin tecavüz ettiği kadın sayısı 13 idi.

Bir kadına eski sevgilisi, bir kadına da arkadaşı cinsel saldırıda bulundu.

Erkekler, iki kadına ormanlık alan, sokak gibi ev dışında tecavüz etti.

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller

İstanbul (2).

 

Hukuki Süreç

Kadınlara tecavüz eden iki fail vardı.

İkisinin de hukuki durumu basına “dava açıldı”, “yasal işlem başlatıldı” diye yansıdı.

Taciz

Kasım 2021’de erkekler en az 16 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay dört idi. Kadınlardan biri Çek vatandaşıydı.

Bir kadını arkadaşı, bir kadını estetik uzmanı, dört kadını bir belediye çalışanı, bir kadını taksici, bir kadını yöneticisi, sekiz kadın kendisini taciz eden sekiz erkeği tanımıyordu.

Erkekler, 15 kadını söz ve fiziki olarak taciz etti. Bir kadının da fotoğraflarını çekti.

Erkeklerin kadınları taciz etiği iller

Ankara (1), Bursa (1), Denizli (3), Giresun (1), İstanbul (3), Kırklareli (4), Nevşehir (1), Urfa (1). Erkeklerin bir kadını nerede taciz ettiği bilgisi basına yansımadı.

 

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden 13 fail erkek vardı. Sadece bir fail tutuklandı. İki failin hukuki süreci basına “yasal işlem başlatıldı”, altı failin süreci de “gözaltına alındı” diye yansıdı. Dört failin hukuki süreci basına yansımadı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Kasım’da en az 11 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 31 idi. 

Çocuklardan biri engelliydi. İstismarlardan birini rehber öğretmen açığa çıkardı.

En az dört çocuğu beş etüt öğretmeni ve öğretmeni, iki çocuğu babası istismar etti. Beş çocuğu istismar eden 3 erkeğin kim olduğuna dair bilgi basına yansımadı.

Erkekler, iki çocuğu ev içinde, dokuz okul, sokak gibi ev dışı alanlarda istismar etti.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Adıyaman (1), Ankara (1), Antep (1), Balıkesir (1), Denizli (1), Düzce (1), Nevşehir (3), Ordu (1), Tekirdağ (1).

 

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden 10 fail erkek vardı. Dört fail tutuklandı. Bir fail gözaltına alındı. İki fail serbest bırakıldı. İki fail hakkında yasal işlem başlatıldı.

Şiddet/Yaralama

Erkekler, Kasım’da en az 62 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 61 idi. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı on iki kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en az üç kadına “koruma kararını” ihlal ederek şiddet uyguladı. Erkekler bir kadına da dijital yollardan şiddet uyguladı.

Erkekler en az altı kadına sistematik olarak işkence etti. Kadınlardan ikisi transtı.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (1), Aksaray (1), Ankara (3), Antalya (2), Antep (3), Denizli (1), Diyarbakır (1), Edirne (18), Hakkari (1), İstanbul (15), İzmir (4), Kayseri (1), Kocaeli (3), Konya (1), Malatya (1), Maraş (1), Mersin (1), Samsun (1), Tekirdağ (1),Van (1). Erkeklerin bir kadına hangi şehirde şiddet uyguladığı bilgisi basına yansımadı.

En az 38 kadını, nişanlısı, kocası, sevgilisi şiddet uyguladı. 15 kadına şiddet uygulayan 17 erkeğin kim olduğuna dair bilgi basına yansımadı. Bir kadını arkadaşı, bir kadını akrabası, bir kadını damadı, üç kadını bar çalışanı erkekler, iki kadını komşusu iki erkek, bir kadını da kocasının akrabası şiddet uyguladı.

Erkekler, 12 kadına “ayrılmak istediği, barışmak istemediği”, sekiz kadını da “kıskandığı” için şiddet uyguladı. Erkeklerin 41 kadına şiddet uygulama “bahanesi” basına yansımadı.

Erkekler, 49 kadını darp ederek, beş kadını kesici aletle, yedi kadını ateşli silahla, bir kadını da yakarak yaraladı.

Erkekler, 24 kadını araba, iş yeri, otobüs, ormanlık alan gibi ev dışı alanlarda, 27 kadını ev içinde yaraladı. Erkeklerin, 10 kadını nerede yaraladığı bilgisi basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Kadınlara şiddete uygulayan, en az 62 fail vardı. Sadece sekiz fail tutuklandı. Sekiz fail de gözaltına alındı.

23 failin hukuki süreci basına “soruşturma başlatıldı”, “yasal işlem başlatıldı” diye yansıdı. Sekiz fail serbest bırakıldı. Dört failin hukuki süreci basına “kaçtı”, “aranıyor” diye yansıdı. En az 13 failin hukuki süreci basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Erkekler Kasım’da en az 56 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 60 idi. Seks işçiliğine zorlanan 34 kadın Türkiye vatandaşı değildi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında çocuklar da vardı.

Hukuki Süreç

Kadınları seks işçiliğine zorlayan 57 fail vardı. 55’si gözaltına alınırken sadece iki fail tutuklandı.

 

Açıklama

bianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dâhil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dâhil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dâhil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.