Erkek Şiddeti Ocak 2020

Evrim Kepenek & Ege Öztokat
Facebook Twitter Google

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler, Ocak’ta en az 21 kadını öldürdü.

Erkekler 48 kadına şiddet uyguladı 16 kadına tecavüz etti, 121 kadını da seks işçiliğine zorladı. En az 31 çocuğa cinsel istismarda bulunan erkekler; 16 kadını da taciz etti.

1 Ocak

Cinayet

Iğdır’da U.A. (29) isimli erkek, karısı Ebru A.’yı (24) kendisinden ayrıldığı, boşanma süreci “çekişmeli geçtiği” için tabancayla vurarak öldürdü. Kadını öldürdükten sonra intihar girişiminde bulunan U.A. hastaneye kaldırıldı.

Şiddet / Yaralama

İstanbul’da R.Ç. (49) isimli erkek, eski karısını telefonla tehdit ettikten sonra evini kapı ve penceresine benzin dökerek yakmaya çalıştı. Olay yerinden kaçtıktan sonra yakalanan erkek tutuklandı.

İstanbul’da trans kadın Y.Ç. polisin kendisini 31 Aralık akşamı “trans kimliği nedeniyle” gözaltına aldığını ve karakolda işkence yaptığını açıkladı.

Taciz

Adapazarı’nda çevre yolunda kadınlara sözlü tacizde bulunduğu öne sürülen bir erkek çevredekiler tarafından darp edildi.

Tecavüz

İstanbul’da bir erkek sokakta yürüyen bir kadını takip etti ve cinsel saldırıda bulundu. Güvenlik kameralarından kimliği tespit edilen erkek 10 gün sonra tutuklandı.

2 Ocak

Şiddet / Yaralama

Karabük’te İ.A. isimli erkek sistematik şiddet gösterdiği karısı G.A.’yı (41) “misafirin yanında oturmadığı için” kaynar su ile yaktı. İ.A. savcılık kararıyla 1 ay evden uzaklaştırma aldı, G.A. annesinin evine taşındı.

Edirne’de M.İ. isimli erkek, eski karısı S.İ.’yi darp etti.

Adıyaman’da M.S.K. isimli erkek, eski karısı E.B.’yi (29) çocuklarının önünde darp etti. E.B. hastaneye kaldırıldı, M.S.K. olay yerinden kaçtı, aracında bıçak ve tabanca bulundu.

Seks İşçiliğine Zorlama

Çanakkale’de 11’i Türkiye vatandaşı olmayan 15 kadın, seks işçiliğine zorlandıkları işyerine yapılan baskında “insan ticareti mağduru” olduklarını beyan etti. İşletme sahibi K.S. gözaltına alındı.

3 Ocak

Şiddet / Yaralama

Edirne’de M.Ç. isimli erkek bir süredir ayrı yaşadığı karısı A.G.Ç.’yi işyerine geldiği sırada çıkan tartışmada darp etti. Soruşturma başlatıldı.

Edirne’de Y.Ö. isimli erkek, sevgilisi B.Y. isimli kadını kendisinden ayrılmak istediği için darp etti. Soruşturma başlatıldı.

Tecavüz

Kütahya’da hakkında uzaklaştırma kararı bulunan erkek dini nikahlı karısına tecavüz ettiği iddiasıyla gözaltına alındı.

Adana’da U.S. isimli erkek, babasının işyerinde çalışan Y.Ç. isimli kadına cinsel saldırıda bulundu. U.S. hakkında “basit cinsel saldırı” suçundan dava açıldı, erkek “ev hapsi” tedbiriyle serbest bırakıldı.

İstanbul’da H.P. isimli erkek bir kadına cinsel saldırıda bulundu. 15 Aralık’ta gerçekleşen olay, olay hakkında dava açıldığı 3 Ocak tarihinde basına yansıdı.

Çocuk İstismarı

Mardin’de M.D. (65) isimli erkek iki hafta önce bir çocuğa cinsel istismarda bulundu. Çocuğun ailesi suç duyurusunda bulundu. Bir ilkokulda onlarca öğrenciyi de istismar ettiği iddia edildi. M.D. serbest bırakıldı, önceden de cinsel istismar suçlamasıyla 1,5 yıl cezaevinde kaldığı belirtilen erkek kaçtı.

Diyarbakır’da S.Ö. isimli erkek zihinsel engelli kızı Ş.Ö.’ye (17) tecavüz etti. Erkek, çocuk hamile kalınca gözaltına alındı.

4 Ocak

İntihara Sürükleme

İstanbul’da trans kadın Eylül C. (23) çevre baskısı ile intihara sürüklendi. Eylül C.’nin eski ev arkadaşı Y. kadının seks işçiliğine zorlandığını, çalışmasının engellendiğini, önceden şikayet dilekçesi verdiğini söyledi. Eylül C.’nin annesi N.Z., A.E.G. isimli erkeğin Eylül C.’yi darp ettiğini ve seks işçiliğine sürüklediğini söyledi.

Faili Belirlenmemiş Cinayet

İstanbul’da Gülnihal K. (20) ve Osman T. (34) bir otel odasında ölü bulundu, silahla vuruldukları tespit edildi.

Taciz

Eskişehir’de 10 Aralık’ta sosyal medya üzerinden tanıştığı kadını cinsel taciz ettiği, sonra da cep telefonunu ve parasını gasp ettiği iddiasıyla aranan R.D. (26) isimli erkek gözaltına alındı.

Çanakkale’de bir erkek, E. isimli kadının bahçesinden atlayarak camında mastürbasyon yaparak kadını taciz etti.

Tecavüz

Antalya’da Y.S. (42) isimli erkek birlikte yaşadığı S.B. (35) isimli kadını darp, tehdit ve iki kez tecavüz suçlamasıyla tutuklandı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Çanakkale’de bir erkek 9’u Türkiye vatandaşı olmayan 13 kadını seks işçiliğine zorladığı şüphesiyle tutuklandı.

5 Ocak                                                                                                                                                                                           

Cinayet

Antalya’da Almanya vatandaşı I.S. (66) isimli erkek dini nikahlı karısı Leman E.’yi (57) öldürdü ve intihar etti. Leman E.’nin başına darbe aldığı için, erkeğin ise kendini asarak öldüğü açıklandı.

Kayıp

Dersim’de Gülistan D. (21) kayboldu. Ailesi olaya intihar süsü verilmeye çalışıldığını iddia etti. Polis kadın kaybolmadan önce Rusya vatandaşı Z.A. isimli erkek ile tartıştığını saptadı. Kadının kaldığı yurt odasında intihar mektubu bulunduğu iddia edildi.

Şüpheli İntihara Sürükleme

İzmir’de Evrim D. (27) evinde intihar etti. Sevgilisi Ü.T.’den (51) ayrıldığı için intihar ettiği iddia edildi. Ancak kadının babası ve arkadaşları Ü.T.’nin kadını intihara sürüklediğini söyleyerek şikayetçi oldu. Kadının arkadaşı Ü.T.’nin kadına sürekli şiddet gösterdiğini, evine kadından habersiz kamera koyduğunu, ayrılmak isteyenin Evrim D. olduğunu ama Ü.T.’nin kabul etmediğini, kadının intihar etmeden saatler önce intihar edeceğini söylediğini ama Ü.T.’nin kimseye haber vermediğini söyledi.

Çocuk İstismarı

Uşak’ta ilkokulda 6 öğrenci kız çocuğunu taciz ettiği iddia edilen sınıf öğretmeni erkek gözaltına alındı. Hakkında soruşturma başlatılan öğretmen, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 8 Ocak’ta tutuklandı.

Taciz

İstanbul’da şarkıcı N. kendisini taciz eden sosyal medya kullanıcısını savcılığa şikayet etti.

Seks İşçiliğine Zorlama

Antalya’da 4 Gürcistan, 1 Moldova vatandaşı 5 kadını seks işçiliğine zorladığı iddia edilen iki erkek E.A. ve A.S. tutuklandı.

6 Ocak

Cinayet

Kütahya’da Emine A. (50) bir evde göğsü ve boynundan bıçaklanarak öldürülmüş olarak bulundu. Evin sahibi S.Ö. olduğu tahmin edilen bir erkek de ölü bulundu, belden yukarısının yakıldığı tespit edildi. S.A. (43) isimli erkek ve F.T. (38) isimli kadın tutuklandı. S.A. ifadesinde S.Ö.’nün kendisine dini nikahlı karısı F.T.’yi seks işçiliğine zorlayarak para kazanabileceğini söylediği için öldürdüğünü söyledi. F.T. ise cesetleri yok etme amacıyla yakmaya çalıştığını söyledi.

Şüpheli Ölüm

Siirt’te Sedef Y. (15) oturduğu apartmanın balkonundan düştü. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan çocuk hastanede öldü

Şiddet / Yaralama

Edirne’de A.T.G. isimli erkek tartıştığı karısı B.G.’yi darp etti. Soruşturma başlatıldı.

Tecavüz

Kayseri’de D.A. (29) isimli kadın, sosyal medyada kendisine 9 yaşından beri cinsel istismarda bulunduğu için hakkında dava açılan babası C.A.’nın şikayetini geri çekmesi için kendisine baskı yaptığını açıklayarak yardım istedi. Açıklamaya göre C.A., D.A.’ya defalarca tecavüz etti, fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladı, tehdit etti, tabanca, asit ve bıçakla öldürmeye teşebbüs etti. Kadın ailesinin de babasının yanında olduğunu ve “komşuların duymaması için” şikayetini geri çekmesini söylediklerini iletti.

Samsun’da N.A. isimli erkek, oğlunun karısı S.A.’ya dört kez tecavüz etti. S.A. “nitelikli cinsel saldırı”, “hürriyetten alıkoyma”, “silahlı tehdit”, “özel hayatın gizliliğini ihlal ve ifşa” ve “hakaret” suçlarından şikayetçi oldu. S.A.’nın kocası R.A. ve babası N.A.’nın kadını tehdit ettiği ve kadına çocuklarını göstermediği iddia edildi.

Tehdit

Osmaniye’de eski kocası M.Ö.’den kendisine şiddet gösterdiği için boşanan B.Y., erkeğin kendisini ölümle tehdit ettiğini, birçok kez şikayette bulunduğunu ve uzaklaştırma kararı aldığını ama erkeğin para cezası dışında ceza almadığını, uzaklaştırma kararlarına uymadığını, boşandığından beri şiddet göstermeye devam ettiğini açıkladı.

Taciz

İstanbul’da ayakkabı markası Flo’nun Beyoğlu şubesinde yöneticilerin çalışanları psikolojik şiddet ve cinsel tacize maruz bıraktığı açıklandı. Çalışanların fazla mesai ücretlerini alamadığı, öğle yemeği molalarının verilmediği, özellikle bir yılı aşkın çalışarak tazminat almaya hak kazanan işçileri istifa ettirmeye dönük yasadışı bir tutanak sisteminin devreye sokulduğu da belirtildi.

7 Ocak

Cinayet

Ankara’da A.K. isimli erkek, sevgilisi Füsun A.’yı birlikte yaşadıkları evde bıçaklayarak öldürdü. Bilinmeyen bir sebeple çıkan tartışmada kadını öldüren A.K. kendini polis ekiplerine ihbar etti ve gözaltına alındı. Erkeğin kadını öldürdükten sonra cep telefonu ile çektiği görüntüleri eski karısına gönderdiği iddia edildi.

Şüpheli Ölüm

Muğla’da Pembe G. (74) evinde ölü bulundu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Şüpheli İntihar Teşebbüsü

Denizli’de 4. kattaki balkondan atlamaya çalıştığı, kardeşinin onu bileğinden tuttuğu, sonra tutamayıp bıraktığı iddia edilen Y.K. (30) isimli kadın ağır yaralandı.

Şiddet / Yaralama

İstanbul’da bir süre önce ayrıldığı eski sevgilisiyle barışmak için görüşme talep eden erkek, kadın buluşmaya yanında bir erkek ile gelince kadını ve erkeği darp etti.

Taciz

Muğla’da H.U. (25) isimli erkek sokakta bir kadına cinsel tacizde bulundu. İki gün sonra gözaltına alındı ve tutuklandı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Bartın’da G.B., M.T., K.D. ve M.A. isimli kadınları seks işçiliğine zorladığı iddia edilen D.M. isimli erkek gözaltına alındı.

Kocaeli’de 3 kadını seks işçiliğine zorlayan 1 erkek gözaltına alındı.

8 Ocak

Şüpheli Ölüm

Aydın’da Gonca Y. (36) evinde ölü bulundu. Evde yangın izlerine rastlandı, kesin ölüm sebebinin belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

Malatya’da Yeter A. (88) evinde ölü bulundu. Ölüm sebebinin saptanması için çalışma başlatıldı.

Şiddet / Yaralama

Edirne’de E.F. isimli erkek, karısı H.F.’yi kendisinden para istediği için kafasına şişeyle vurarak yaraladı.

Edirne’de İ.D. karısı T.D.’yi darp etti. Birbirlerinden şikayetçi oldular.

Tecavüz

Mardin’de A.K. 2017’den beri İ.Y.’ye (23) tecavüz etti ve şiddet uyguladı. Şiddetten kaynaklı düşük yaptığını aktaran İ.Y., A.K.’nin ailesinin kendisini tehdit ettiğini, polislerin kendisine suç duyurusunda bulunurken “Boşuna geldin. Tehdit ve şantajdan bir şey çıkmaz” dediğini söyledi. A.K. şikayetin ardından yurtdışına kaçtı.

Taciz

Zonguldak’ta kimliği belirlenmeyen bir erkek, bir kadını yaşadığı sitede taciz etti. Polis soruşturma başlattı.

Tehdit

Manisa’da Z.A. (30) isimli kadın boşanma aşamasında kocası A.M.A.’nın (32) kendini ölümle tehdit ettiğini açıklayarak yardım istedi.

9 Ocak

Şüpheli Ölüm

İstanbul’da Hayriye Y. (28) 5. kattaki camdan düşerek öldü. Kadının cam silerken düştüğü iddia edildi.

Şiddet / Yaralama

Edirne’de M.S.Ö. isimli erkek tartıştığı karısı A.Ö.’yü darp etti. Kadının şikayeti üzerine M.S.Ö. hakkında yasal işlem başlatıldı.

Bursa’da E.D. (23) isimli erkek bıçakla kadın öğrencilerin kaldığı üniversite yurdunun kapısını zorladı.

Taciz

Antalya’da M.B. isimli erkek sahildeki parkta yürüyüş yapan kadınları penisini göstererek taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alındı.

Çocuk İstismarı

Dersim’de 4-5 yıldır işlettiği telefon tamir ve bilgisayar oyun salonuna gelen, yaşları 11-16 arasında değişen en az beş oğlan çocuğuna cinsel istismarda bulunan H.Y. (42) gözaltına alındı. H.Y. hakkında 2018’de bir kız çocuğuna cinsel istismardan takipsizlik kararı verildiği açıklandı. H.Y. ile birlikte gözaltına alınan diğer şüpheli A.O. “delil yetersizliğinden” adli kontrol şartıyla bırakıldı, akşam ölü bulundu, intihar ettiği iddia edildi.

10 Ocak

Şiddet / Yaralama

Kırklareli’de Ş.Y. isimli kadın 1,5 yıllık kocası L.Y.’nin kendisine sistematik şiddet uyguladığını, kendisini ve çocuğunu ölümle tehdit ettiğini, tıraş makinesiyle saçını kestiğini, kulaklarını kesmeye çalıştığını, sürekli hakaret ettiğini ve kendisine “Bana devlet bir şey yapamıyor. Sen mi yapacaksın?” dediğini söyleyerek polise başvurdu.

Çocuk İstismarı

İstanbul’da Ö.K. (19) isimli kadın kendisine yıllarca cinsel istismarda bulunan ve işkence eden babası H.K. (53) ve abisi E.K. (23) hakkında savcılığa şikayette bulundu. Kadının kardeşi de babasının 1,5 yaşındaki kardeşlerini öldürdüğü ve gömdüğünü iddia etti.

11 Ocak

Cinayet

Ağrı’da R.G. isimli erkek tartıştığı iki kızı K.A.G. ve K.Ü.G.’yi silahla vurarak yaraladı. Hastaneye kaldırılan iki kadından biri öldü. Hangisinin öldüğü ve yaşları basına yansımadı. R.G. gözaltına alındı.

Şiddet / Yaralama

Trabzon’da Z.F. isimli erkek 15 yaşındaki kızı Y.F.’yi sevgilisiyle konuştuğu için kemerle darp etti. Z.F. gözaltına alındı, ifadesinde “babalık refleksiyle kızına vurduğunu” söyledi. Savcılık kemeri silah sayarak iddianame hazırladı.

Tecavüz

A.K.B. (26) isimli erkek taşıyıcı anne olmasını istediğini iddia ederek Trabzon’a çağırdığı S.Ö.’yü (21) taciz etti, evinde alıkoydu ve tecavüz etti. A.K.B., sevgilisinin Bursa’da kaybolduğunu söyledi ve “Bu durum beni çok etkiledi. Çocuk sahibi olmak istiyordum. İnternet sitesinde tanıştığım S.Ö. ile evlenip çocuk sahibi olabileceğimi düşündüm” dedi. Hakkında “nitelikli cinsel saldırı” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından dava açılan A.K.B. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Çocuk İstismarı

Antalya’da B.İ. isimli kız çocuğu 18 yaşına girdiğinde polise giderek kendisine 5-6 yaşından beri tecavüz eden babası H.M.İ.’yi şikayet etti. H.M.İ. tutuklandı. B.İ. ifadesinde birçok kez intihar etmek istediğini söyledi.

12 Ocak

Cinayet

Adana’da “asker eğlencesinde” havaya ateş eden Ü.G. isimli erkek, tabancasından çıkan kurşun göğsüne gelen yengesi Mesrure G.’yi (60) öldürdü. Erkek polis tarafından gözaltına alındı, tutuklandı.

Şiddet / Yaralama

Çorum’da A.A. (51) isimli erkek karısı E.A.’yı (41) bıçaklayarak ağır yaraladı. Nedeni bilinmeyen tartışmada erkeğin yaraladığı kadın önce “bıçağın üstüne düştüğünü” söyledi ama sonra kocasının kendisini karın ve sırt bölgelerinden bıçakladığını açıkladı. A.A. gözaltına alındı, “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan tutuklandı.

Antep’te E.B. isimli kadın boşanma aşamasında olduğu kocası Y.B.’nin boşanmak istemediği için kendisine sistematik şiddet uyguladığını ve öldürmekle tehdit ettiğini söyledi.

Sakarya’da bir erkek sokakta birlikte yürüdüğü, sevgilisi olduğu iddia edilen kadını darp etti. Çevredekiler erkeği darp etti.

13 Ocak

Cinayet

İstanbul’da ormanlık alanda battaniyeye sarılı bir kadın cesedi bulundu. Kafasına sert bir cisimle vurularak öldürüldüğü belirlenen kadının Melahat İ. (40) olduğu tespit edildi. Polis olay yeri ve kadının evi çevresindeki kamera kayıtlarından kadını oğlu B.Ü.’nün (21) öldürdüğünü, arkadaşı F.S. isimli erkeğin de cesedi taşımasına yardım ettiğini tespit etti. B.Ü.’nün annesini evinde bir erkekle oturduğu için kafasına keserle vurarak 19 Aralık’ta öldürdüğü, annesinin cesedini 15 gün evde tuttuğu açıklandı. B.Ü. ve F.S. gözaltına alındı.

İntihara Sürükleme

Diyarbakır’da Merve K. (33), kardeşi Ö.O.K.’nin evinde intihar etti. Kadına çalıştığı Gaziantep Müze ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nde mobbing uygulandığı, kayıp eserler hakkında suçlandığı, ailesine bir aydır kendine yapılan baskılardan şikayet ettiği iddia edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın intiharın ardından başlattığı idari soruşturma sonucunda müze müdürü E.Ö. ve iki uzman görevden uzaklaştırıldı.

Şiddet / Yaralama

İstanbul’da F.M. isimli erkek, aralarında çocukları ile ilgili bir anlaşmazlık olan İ.Ç. isimli bir kadını sokakta sopayla darp etti, çevredekiler müdahale etmedi. Kadını yerde sürükleyen erkeğin onu ölümle tehdit ettiği ve “Polisle gel, beni suçüstü yakalayın” diye bağırdığı aktarıldı. Gözaltına alındıktan sonra savcılık tarafından serbest bırakılan F.M. ertesi gün tekrar gözaltına alındı.

İstanbul’da 4 erkek bir evde Türkiye vatandaşı olmayan bir kadını darp etti. Kadın kaçarak evden çıktı, evin içinde olduğu sitede oturanlar polis çağırdı. Polis kadını baygın halde yerde yatarken buldu, 4 erkeği gözaltına aldı.

Bursa’da H.Ç. isimli erkek, arasında borç yüzünden anlaşmazlık olan E.Y. isimli kadını tabancayla rehin aldı. Polis ekiplerinin ikna etmesi üzerine bir süre sonra teslim oldu, gözaltına alındı.

Çocuk İstismarı

Mardin’de R.Y. isimli erkek, bir çocuğa markette cinsel istismarda bulundu. R.Y. tutuklandı. Çocuğun cinsiyeti ve yaşı basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Edirne’de kadınları seks işçiliğine zorlayan 5 erkek 2 kadın şüpheli ve Türkiye vatandaşı olmayan 20’ye yakın kadın gözaltına alındı.

14 Ocak

Cinayet

Manisa’da Z.C. (36) isimli erkek, eski sevgilisi Deniz G.’yi (36) uyuduğu sırada evine balkonundan gizlice girerek ve uykusunda bıçaklayarak öldürdü. Z.C.’nin kadını defalarca bıçakladıktan sonra olay yerinden kaçtığı belirtildi, hastaneye kaldırılan Deniz G. ise kurtarılamadı. Erkeğin kadını ilişkilerini bitirmeye çalıştığı için öldürdüğü iddia edildi. Deniz G.’nin içinde öldürüldüğü eve, Z.C.’nin 5 gün önce birlikte yaşadıkları evde eşyaları kırdığı şiddetli bir kavgadan sonra çocuklarıyla kaçarak taşındığı ortaya çıktı. Kadının 16 ve 9 yaşlarındaki kız çocuklarının da olay sırasında evde oldukları, Z.C.’nin bıçakla eve girmesine ve evden kaçmasına tanıklık ettikleri bildirildi. Z.C. hastaneye gitti, şüpheli hareketler sergileyince gözaltına alındı.

Diyarbakır’da G.D. isimli erkek, karısı Melike D.’yi öldürdü. G.D. kadının uyuşturucu bağımlısı olduğunu, kadını evdeki parayı harcadığı ve uyuşturucu aldığı için öldürdüğünü iddia etti. Kadını ensesinden bıçaklayarak öldüren erkek olay yerinden kaçtı, sonra yakalandı. Kadının karakola başvurduğu ve kendisine şiddet uygulayan erkeği şikayet ettiği ortaya çıktı. Erkeğin de kadını “Paramı çaldı” diyerek şikayet ettiği, polislerin kendisine şiddet uygulayan G.D.’den kaçan Melike D.’yi yakaladığı ve G.D.’ye teslim ettiği ortaya çıktı. Melike D.’nin ayrıca geçen yıl erkekten boşanmak istediği ancak aile baskısıyla evli kaldığı ortaya çıktı.

Şüpheli Ölüm

Çankırı’da Tuğba A. (30) evinde su borusuna asılı olarak ölü bulundu. Olayla ilgili soruşturma açıldı. Kadının vücudunda morluk, parmaklarında kırıklar tespit edildi. Kadının ailesi Tuğba A.’nın sevgilisi olan M.M. isimli erkeğin kadını ölümle tehdit ettiğini, daha önce kadını darp ettiğini açıkladı.

İzmir’de Şengül K. şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Ölümünden sonra çocukları kadının önceden çalıştığı iş yeri sahibi H.Y. isimli erkeğin kendisini cinsel tacize maruz bıraktığını, işten ayrıldıktan sonra da telefonla cinsel içerikli mesajlar göndermeye devam ederek taciz ettiğini yazdığı bir not buldu. Kadının ailesi H.Y.’den şikayetçi oldu.

Şiddet / Yaralama

İstanbul’da Yemen vatandaşı T.M.Q.A.S. isimli erkek, Yemen vatandaşı karısı N.M.A.’yı darp ettiği için gözaltına alındı. N.M.A. darp raporu aldı ve şikayetçi oldu.

Edirne’de C.S. isimli erkek, karısı S.S.’yi darp etti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Konya’da M.S. (17) isimli oğlan çocuğu sokakta tartıştığı annesini bıçakladı. Çocuk tutuklandı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Niğde’de R.B., A.Y., K.Ü., İ.A. ve M.B. isimli şüpheliler kadınları seks işçiliğine “teşvik, aracılık ve yer temini” iddiası ile gözaltına alındı.

15 Ocak

Cinayet

Mardin’de Şehriban Ç. (28) evinde darp edilerek ağır yaralanmış şekilde bulundu, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Gözaltına alınan sevgilisi M.S.K. isimli erkek “Kıskançlık yüzünden aramızda tartışma çıktı. Tartışıyorduk bir anda bayıldı” dedi. Erkeğin kadını öldürdükten sonra cesedini kanepenin altına saklayarak kaçmaya çalıştığı kaydedildi.

Şüpheli Ölüm

Adana’da Lerzan İ. (65) 10. kattaki evinin balkonundan düşerek hayatını kaybetti. Polis düşme sebebini saptamak için soruşturma başlattı.

Şiddet / Yaralama

Van’da E.C. isimli erkek evde karısı F.C.’yi silahla yaraladı. Erkeğin omzundan vurduğu kadın hastaneye kaldırıldı, E.C. gözaltına alındı.

Antep’te G.A. isimli erkek “şiddetli geçimsizlik” nedeniyle ayrı yaşadığı karısını camide bıçakla yaraladı. Erkek kadını giysi isteyerek camiye çağırmıştı. Kadın tuvalette saklandı, alkol bağımlısı olduğu iddia edilen G.A. ise sıvı temizlik maddesi içerek intihar etti, hastanede öldü.

Çocuk İstismarı

Ankara’da kimliği belirlenmeyen bir erkek parkta 13 yaşındaki iki kız çocuğunu ıssız alana götürmeye çalıştı, direnen çocukları orada taciz etti. Videoya çekilen olay üzerine erkek çevredekilerin de müdahalesiyle gözaltına alındı, serbest bırakıldı.

16 Ocak               

Tecavüz

M. (28) isimli kadın 13 Ağustos 2019’da tatil için gittiği Hatay’da iki iş insanının kendisine tecavüz ettiğini, olayla ilgili mahkemenin ilk duruşmasında sanık avukatlarının sözlü tacizine uğrayınca sosyal medyada açıkladı.

Aydın’da S.Ö. (24), F.Ö. (43), A.A. (40) ve M.K. (56) isimli dört erkek, M.K.’nin evinde G.T. (44) isimli kadına cinsel saldırıda bulundukları şüphesiyle tutuklandı.

Kayseri’de Suriye vatandaşı bakkal M.N. (27) Suriye vatandaşı müşteri kadın H.R.’ye (20) cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla gözaltına alındı.

Çocuk İstismarı

İstanbul’da H.B. akrabası olan kız çocuğu S.B.’ye (15) cinsel istismarda bulunduğu için aldığı cezada “iyi hal indirimi” ile 8 yıl 4 ay hapis cezası aldı. Üç ay tutukluluğunun ardından kararla birlikte tahliye edildi. Olay basına 16 Ocak’ta yansıdı.

Geçmiş yıllarda işlenen ama basına Ocak’ta yansıyan cinayet

Konya’da 2010’da kayıp bildirilen Zehra Ö.’nün cinayetinin faili 16 Ocak’ta tespit edildi. Dosyayı tekrar açan Konya Cinayet Büro Amirliği kadının kuzeni R.Ç. ile ilişkisi olduğunu saptadı. R.Ç. ifadesinde Zehra Ö.’nün kendisiyle birlikte olmak istediğini, ama evli olduğu için kadınla birlikte olmak istemediğini, bu yüzden kadını bıçaklayarak öldürdüğünü itiraf etti ve tutuklandı.

 17 Ocak

Cinayet

İstanbul’da T.D. (33) isimli erkek bir süre ayrı yaşadıktan sonra barışma aşamasında olduğu karısı Tuğçe D.’yi (28) başkasıyla ilişkisi olduğunu düşündüğü için boğarak öldürdü. Tuğçe D.’yi öldürdükten sonra bıçakla intihar girişiminde bulunan erkek başarılı olamayınca polise teslim oldu. Erkek ifadesinde “Telefonunu karıştırırken bir erkek fotoğrafı gördüm” dedi.

Çocuk İstismarı

İstanbul’da H.B. isimli erkek 13 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Erkeğin MS hastası olan ve yürüme yetisini kaybeden çocuğa ve ailesine “yardım etme” bahanesiyle evlerine gitmeye başladığı, çocuğu taciz ettiği iddia edildi.

18 Ocak

Cinayet

İstanbul’da cezaevinden yeni çıkan T.Y. isimli erkek, karısı Seyhan Y. (27) ve annesi Zülfiye Y.’yi sokakta çalıştıkları tezgahlarda silahla vurarak öldürdü. Olay yerinden kaçan T.Y. olayda kullandığı tabanca ile yakalandı. “Eşi ve üst soydan akrabayı kasten öldürme” suçlarından tutuklandı. İfadesinde babası kendisine “sen cezaevindeyken neler oldu neler”, “ölümü hak ettiler” ve “namusumuzu temizle” dediği için cinayetleri işlediğini iddia etti.

Şüpheli Ölüm

İstanbul’da denizden Cennet M.’nin (75) cesedi çıkarıldı. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

Tecavüz

Dersim’de görevli üç uzman çavuşusun genç bir kadına tecavüz ettiği ve sonra kadını darp ederek sokağa attığı iddia edildi. Bir ay önce gerçekleştiği iddia edilen olay kadının kaldırıldığı hastaneden bir görevlinin açıklaması ile 18 Ocak’ta basına yansıdı. İsmini açıklamak istemeyen hastane çalışanı kadının tedavi için önce Elazığ’a götürüldüğünü, sonra Dersim’e geri götürülerek kaldığı odanın kapısına “ziyaretçi yasaktır” yazısı astığını iddia etti. Tecavüz olayları arttığı için “valiliğin bekar polis ve askerlerin saat 19.00’dan sonra sokağa çıkmalarını yasakladığı” iddia edildi.

Taciz

Eskişehir’de tramvaylarda birçok kadına cinsel tacizde bulunduğu iddia edilen R.E. (32) isimli erkek tutuklandı.

Çocuk İstismarı

Antalya’da B.K. (44) isimli erkek, kuzeninin kızı olan N.D. (16) isimli çocuğa cinsel istismardan tutuklandı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Denizli’de 19 erkek ve 2 kadın, Türkiye vatandaşı olmayan 50 kadını seks işçiliğine zorladığı gerekçesiyle gözaltına alındı.

 

19 Ocak

Cinayet

Kocaeli’de M.E. isimli erkek, sevgilisi Zübeyde D.’yi (40) silahla vurarak öldürdü. Polis kadının 6 yaşındaki oğlunu Y.Y. evde annesinin başında beklerken buldu. Çocuk, M.E.’nin eve geldiğini, patlama sesi duyduğunu, sonra M.E.’nin olay yerinden kaçtığını söyledi. M.E. 21 Ocak’ta intihar etti.

Şiddet / Yaralama

İzmir’de M.S. (50) isimli erkek tartıştığı karısı L.S.’yi (45) bir parkta tabancayla vurarak ağır yaraladı. Kadının başında bekleyen erkek gözaltına alındı. L.S. ise hastaneye kaldırıldı. Erkeğin kadını kendisiyle barışmak istemediği için vurduğu aktarıldı.

Samsun’da S.K. (61) isimli erkek, karısı D.K.’yi darp etti ve kaynar su ile yaktı. Kadın hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı. S.K. gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bir gün sonra tekrar gözaltına alındı, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kısa bir süre sonra tahliye edildi. S.K. hakkında uzaklaştırma kararı verildi, uzaklaştırma kararına uymayan S.K. tekrar gözaltına alındı, tekrar serbest bırakıldı.

Cinsel Saldırı

Antalya’da kendini polis olarak tanıtan M.G. (32) isimli erkek L.U. (23) isimli kadını kaçırdı, arabaya bindirdiği kadını ellerini ve ayaklarını bağlayarak darp etti ve cinsel saldırıda bulundu. M.G. kadını ormanlık alana götürdü, kadına burada tecavüz etmeye ve saçlarını çakmakla yakmaya çalıştı, kadını baygın olarak bıraktı ve olay yerinden kaçtı. Güvenlik kamerası görüntülerinden yakalanan M.G. gözaltına alındı.

20 Ocak

Şüpheli Ölüm

Manisa’da Aysel O. (75) evinde yakınları tarafından ölü bulundu. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

Şiddet / Yaralama

Manisa’da K.A. (18) isimli erkek sokakta tartıştığı annesi U.A.’yı (53) 15 kez bıçaklayarak ağır yaraladı. Kadın hastanede tedaviye alındı, K.A. ise polise teslim oldu, ifadesinde babasından ayrıldıktan sonra başkasıyla yaşamaya başlayan kadını “ailevi sebeplerden uyardığını, uyarılarına rağmen kendisini dinlemeyince korkutmak için bıçakladığını” söyledi.

İstanbul’da U.Y. isimli erkeğin eski karısı C.Y.’ye şiddet uyguladığı iddia edildi. C.Y.’nin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaya göre U.Y. arkadaşları ile birlikte kadının evine zorla girerek darp girişiminde de bulundu. Kadın erkeğin kendini tehdit de ettiğini söyledi.

Trabzon’da bir hastanede başhekim yardımcısı olarak görev yapan R.G., hemşire Ö.T.’yi darp etti. 20 Ocak günü basına açıklama yapan Ö.T. önceki hafta görev yerinde otururken R.G.’nin kendisini “Buradan defol git” diyerek darp ettiğini, iki hastaneden darp raporu aldığını, olaydan önce aralarında bir sorun olmadığını söyledi.

Trabzon’da R.G. (40) isimli erkek birlikte yaşadığı F.G. (39) isimli kadını eski kocasıyla telefonda konuştuğu için darp ettiği, sokağa attığı, ölümle tehdit ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı. R.G. de kadının kendisini darp ettiğini iddia ederek şikayetçi oldu.

Çocuk İstismarı

Tokat’ta bir lisede müdür yardımcısı olarak görev yapan İ.A. isimli erkek, bir öğrenciye tecavüz ettiği iddiasıyla gözaltına alındı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Eskişehir’de 8 şüpheli 22 kadını masaj salonunda seks işçiliğine zorlama şüphesiyle gözaltına alındı.

21 Ocak

Cinayet

İzmir’de O.Ç. (24) isimli erkek işe gitmek için evinden otobüs durağına yürüyen eski karısı Büşra Y.’yi (22) sokakta darp etti ve pompalı tüfekle öldürdü. Büşra Y. hastanede hayatını kaybetti. Olay yerinden kaçan O.Ç. polis tarafından yakalandı. O.Ç. ilk ifadesinde eski karısının kendini aldattığını, kadını kıskançlık yüzünden vurduğunu iddia etti.

Kırşehir’de N.Ç. (47) isimli erkek eski karısı Alev E.’yi (45) evde çocuklarının önünde pompalı tüfekle vurarak öldürdü. Kadın tedavi için kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Olay yerinden kaçan N.Ç. sonra polis tarafından yakalandı. Alev E. ve N.Ç.’nin anlaşmalı boşandığı ama aynı evde yaşamaya devam ettiği iddia edildi. Erkeğin kadını öldürdüğü tartışmanın sebebinin kıskançlık olduğu iddia edildi.

Şiddet / Yaralama

Konya’da H.G. (40) isimli erkek evli olduğunu öğrendiği için kendisinden ayrılan eski sevgilisi E.K. (21) isimli kadının evine pompalı tüfekle ateş açtı. E.K. erkeğin kendisine fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladığını, kendisini takip ve tehdit ettiğini söyledi. E.K., annesi ve ablasının oturduğu eve pompalı tüfekle ateş açan erkek tutuklandı.

Sakarya’da F.A. isimli erkek sokakta bir süre önce boşandığı eski karısı C.B.K.’yi tabanca ile bacaklarından vurdu. Kadın tedaviye alındı, polis olay yerinden kaçan F.A.’yı yakalamak için çalışma başlattı.

Edirne’de İ.G. isimli erkek, sevgilisi G.K.’yi darp etti, boğazını sıktı ve tehdit etti. İ.G. hakkında işlem başlatıldı.

Edirne’de A.B. isimli erkek evde tartıştığı karısı P.B.’yi ve kadının annesini darp etti. Soruşturma başlatıldı.

İstanbul’da Suriye vatandaşı bir erkek N.A. isimli kadını takip etti, apartmanı önünde sırtından bıçaklayarak telefonunu ve cüzdanını darp etti. Kadın hastaneye kaldırıldı, polis zanlıyı yakalamak için çalışma başlattı.

Çocuk İstismarı

Kocaeli’de Afganistan vatandaşı K.E. ve M.D., Afganistan vatandaşı olan 14 yaşındaki oğlan çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Çocuk durumu Afganistan’dan birlikte geldiği E.A. ve H.N.’ye anlatınca E.A., H.N. ve M.D. arasında kavga çıktı, E.A. ve H.N., M.D.’yi bıçaklayarak öldürdü, E.A. ve H.N. de bıçakla yaralandı. E.A. ve H.N. “kasten öldürme” suçundan, K.E. ise “çocuğa nitelikli cinsel istismar” suçundan tutuklandı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Tekirdağ’da 2 erkek ve 1 kadın Türkiye vatandaşı olmayan 3 kadını seks işçiliğine zorladıkları suçlamasıyla gözaltına alındı.

22 Ocak

Cinayet

Aydın’da F.A.Ü. (41) isimli erkek dini nikahlı karısı Gamze E.’yi (37) birlikte yaşadıkları evde yangın çıkararak öldürdü. F.A.Ü.’nün bilinmeyen bir sebeple tartıştığı kadını bir odaya kilitledikten sonra benzin dökerek evi yaktığı iddia edildi. Gözaltına alınan F.A.Ü. evi kendisinin ateşe verdiğini itiraf etti.

Şüpheli Ölüm

Antalya’da Fatma T. (72) evinde ölü bulundu. Polis olayla ilgili araştırma başlattı.

Şiddet / Yaralama

Edirne’de M.S. isimli erkek kızlarının tedavisi için gittiği hastanede eski karısı Ö.D.’yi darp etti.

Edirne’de S.Ç. ve Ö.Ç. isimli evli çift arasında ekonomik sebepler yüzünden tartışma çıktı. Koca hakkında uzaklaştırma kararı alındı.

23 Ocak

Şiddet / Yaralama

Samsun’da S.C. (48) isimli erkek, arkadaşı olan S.E. (40) isimli kadını darp ettiği ve cep telefonunu gasp ettiği iddiasıyla gözaltına alındı.

Taciz

İstanbul’da O.Ş. isimli erkek bir kadını taciz ve tehdit ettiği gerekçesiyle uzaklaştırma aldı.

Çocuk İstismarı

Urfa’da M.B. ve M.İ. isimli iki erkek 14 yaşındaki kız çocuğu A.B.’ye tecavüz etti. Çocuğun abisi olan M.B. ve dayısı olan M.İ. çocuğu tehdit de etti. Çocuk doğum yapınca ortaya çıkan olay sonucu M.B. ve M.İ. gözaltına alındı. Çocuk ve doğurduğu bebek devlet korumasına alındı.

İstanbul’da R.İ. isimli erkek, sevgilisinin kızı olan Ş.M. (16) isimli çocuğa tecavüz ettiği şüphesiyle tutuklandı.

Antalya’da B.K. (44) isimli erkek kuzeninin kız çocuğu N.D.’ye (16) cinsel istismarda bulundu. Erkeğin geçmişte de benzer suçlardan yargılandığı açıklandı.

Samsun’da M.K. isimli erkek E.Ş. (11) isimli kız çocuğunu kaçırmaya çalıştı. M.K. çocuğun babasının şikayeti üzerinde yakalandı ve gözaltına alındı.

24 Ocak

Cinayet

Çanakkale’de N.E. (32) isimli erkek dini nikahlı karısı Şerife B.’yi (26) evinde av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Gözaltına alınan erkek av tüfeğinin “yanlışlıkla ateş aldığını” iddia etti.

Şüpheli Ölüm

Muğla’da Yeliz A. (39) yaşadığı evin banyosunda av tüfeğiyle başından vurulmuş olarak bulundu. Kocasından boşanma aşamasında olduğu aktarılan kadının intihar ettiği iddia edildi.

Kocaeli’de Hatice Ç. (64) evinde ölü bulundu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Tecavüz

Mersin’de S.D. (55) isimli erkeğin üç kızına, baldızına ve erkek kardeşinin kızına yıllardır sistematik bir şekilde tecavüz ettiği, dini nikahlı karısı S.A.’yı da seks işçiliğine zorladığı şüphesiyle gözaltına alındı, serbest bırakıldı.

Taciz

Eskişehir’de C.M. (61) şifa terapisi seanslarında birden çok kadın ve erkeğe cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklandı. F.M.D. isimli kadının soruşturma kapsamında alınan ifadesinde Mart 2019’da sevgilisi G.D.’nin evinde C.M. ile tanıştığını, Mayıs 2019’dan beri kendisini taciz ettiğini söyledi. Z.T.A. isimli kadın da C.M.’nin kendisini taciz ettiğini söyledi.

İstanbul’da E.N.Ö. isimli kadın katıldığı bir televizyon programında S.Ş. isimli erkeğin kendisini telefon aracılığıyla taciz ettiğini söyledi.

Çocuk İstismarı

Düzce’de 55 yaşında bir erkek bir mağazada alışveriş yapan ailenin çocuk oyuncaklarının olduğu yerde zaman geçiren 10 yaşındaki kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu. Aile erkeği darp etmeye çalıştı. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

25 Ocak

Şiddet / Yaralama

İstanbul’da bir süre önce cezaevinden çıkan E.D. (27) boşanmak isteyen karısı R.D.’yi (25) bir inşaata götürerek bayıltana kadar darp etti. Videoya aldı ve sosyal medyada paylaştı. Polis karısını kendisini aldattığı için dövdüğünü iddia eden E.D.’yi gözaltına aldı, R.D. sığınma evine yerleştirildi.

Taciz

İstanbul’da motosiklet kullanan bir erkek sokakta yalnız yürüyen kadınları eliyle taciz etti. Taciz ettiği Y.Ç. (22) ve E.E. (21) isimli kadınlar erkeği şikayet etti.

Çocuk İstismarı

Karaman’da T.C. (15) isimli kız çocuğunu seks işçiliğine zorladığı ve çocuğa tecavüz ettiği şüphesiyle bir grup erkeğin emniyetin düzenlediği operasyon ile gözaltına alındığı iddia edildi.

26 Ocak

Cinayet

İstanbul’da M.K. isimli erkek, sevgilisi olduğu iddia edilen Ece A.’yı bıçaklayarak öldürdü. M.K. köprü üzerindeyken arabasına S.Ö.’nün kullandığı motosikletin arkadan çarpmasının ardından aracı durdurdu, kendini denize atarak intihar etti. Olay yerine gelen polis arabanın içinde bıçaklanarak öldürülmüş olan Ece A.’nın cesedini buldu. M.K.’nin “cinsel taciz”, “kasten yaralama”, “çocuğa cinsel istismar” gibi suçlardan toplam 19 şüpheli kaydı olduğu ortaya çıktı. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

İzmir’de M.E. (19) isimli erkek, annesi Aynur E.’yi (50) tabancayla ateş ederek öldürdü, aynı silahla intihar etti. Erkeğin annesini öldürdüğü tartışmanın neden çıktığı basına yansımadı. M.E.’nin madde bağımlılığı ve psikolojik sorunları olduğu iddia edildi.

Bingöl’de A.T. (40) isimli erkek karısı Fatma T.’yi korucu silahıyla öldürdü. Erkeğin kadının yaşadığı evi bastığı, kapıyı taradıktan sonra evin içine girerek Fatma T.’yi öldürdüğü bildirildi. A.T.’nin Fatma T.’ye sistematik şiddet uyguladığı, hakkında uzaklaştırma kararı olduğu aktarıldı.

Şüpheli Ölüm

Bursa’da Hayriye Y. (74) evinde çıkan yangında öldü, yangının çıkma sebebi basına yansımadı.

27 Ocak

Şiddet / Yaralama

İstanbul’da A.K. (35) isimli erkek sosyal medyada tanıştığı C.Ş. (32) isimli kadını evlilik teklif ederek İstanbul’a çağırdı, kadın evine dönmek isteyince darp etti ve eve kilitleyerek gitmesine engel oldu. Kadın şikayetçi oldu.

Samsun’da G.K., çocuklarını almaya gelen boşanma aşamasında olduğu karısı N.P. isimli kadını darp etti, kadının sağ gözünde görme kaybına sebep oldu. G.K. gözaltına alındı.

Tecavüz

İstanbul’da bir eğlence mekanında erkek işletmeci A.İ.’nin R.D. isimli kadın çalışanı tuvalete kilitleyerek kadına tecavüz girişiminde bulundu. Eğlence mekanının yöneticileri önce A.İ.’nin bir çalışanın şikayeti üzerine geçici olarak uzaklaştırıldığını söyledi, sonra olay günü kameraların bozuk olduğunu da iddia etti.

28 Ocak

Öldürme Teşebbüsü

Nevşehir’de O.A. isimli erkek, sevgilisi Ş.Y.’yi darp ettiği ve boğazını sıkarak öldürmeye çalıştığı iddiasıyla tutuklandı. Kadının şikayeti üzerine gözaltına alınan O.A. “kasten öldürmeye teşebbüs”, “kasten yaralama” ve “hakaret” suçlarından tutuklanarak cezaevine gösterildi.

Şiddet / Yaralama

Kocaeli’de S.S. isimli erkek karısı K.S.’yi (25) sopayla başına vurarak darp etti. Kadın 24 gün yoğun bakımda kaldı. K.S.’nin babası kocasının dört yıldır K.S.’ye şiddet uyguladığını söyledi. Ağır yaralanan kadının kişisel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği için anne ve babasının evine yerleştiği kaydedildi.

Edirne’de M.D. isimli erkek tartıştığı karısı H.D.’yi darp etti. Kadın şikayetçi oldu, erkek hakkında yasal işlem başlatıldı.

Taciz

Kütahya’da M.H. isimli erkek bisikletle geçtiği yolda yürüyen B.E. isimli kadını taciz etti. Polis M.H.’yi gözaltına aldı.

Çocuk İstismarı

Urfa’da M.E.K. isimli öğretmen okulda 4 öğrenci kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alındı.

Urfa’da R. (72) isimli erkek, çalıştığı berberde bir çocuğu taciz etti. Polis erkeği gözaltına aldı. Çocuğun cinsiyeti ve yaşı basına yansımadı.

Kastamonu’da H.Ş. (75) isimli erkek, komşusunun kızı olan Z.C. (8) isimli çocuğa cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle tutuklandı.

29 Ocak

Şiddet / Yaralama

Adana’da A.Y. (51) isimli erkek sokakta dini nikahlı karısı Ö.G.’yi (53) darp etti, gözaltına alınmamak için kendini kilitlediği evini ateşe verdi. Polis A.Y.’yi yangından kurtararak gözaltına aldı.

Antep’te Y.M. (32) isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu karısı S.M.’yi (29) tabancayla ateş ederek ağır yaraladı. Boşanma davası açıldıktan sonra barıştıkları, kadının babasının evindeyken Y.M.’nin telefonla eve çağırması üzerine eve döndüğü, erkeğin kapıyı açınca ateş ettiği bildirildi. 6 kez vurulan S.M. hastaneye kaldırıldı ve yoğun bakıma alındı. Erkek Kilis’te yakalanarak gözaltına alındı.

Çocuk İstismarı

Isparta’da H.D. (22) isimli erkek 14 yaşındaki kız çocuğunu taciz ettiği şüphesiyle gözaltına alındı. Serbest bırakıldı, ertesi gün evine savcılık talimatıyla iki ev arasındaki mesafeyi ölçmeye gelen jandarma ekibinin kendini tutuklamaya geldiğini sanarak intihar etti.

Meşru Müdafaa

Konya’da S.Ö. isimli kadın S.A. isimli erkeği gar tuvaletinde tabancayla ateş ederek öldürdü. Olaydan sonra polise teslim olan S.Ö., erkekle ilişkisi olduğunu, sonra erkeğin silah zoruyla kendisine tecavüz etmeye başladığını, kendisini ölümle tehdit ettiğini ve şantaj yaptığını söyledi. S.A.’nın 7-8 hafta boyunca her hafta şantajla kendisine gardaki tuvalette tecavüz ettiğini söyleyen S.Ö. “kasten öldürme” suçundan tutuklandı.

30 Ocak

Faili Belirlenmemiş Cinayet

Kayseri’de Gürcistan vatandaşı Irma K. gece işinden çıkarken öldürüldü. Yanındaki A.A. (37) ve Y.Ö. (28) isimli Türkiye vatandaşı iki kadın da ağır yaralandı. Üç kadının iş çıkışı evlerine gitmek üzere arabalarına bindikleri, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin arabaya ateş açtığı aktarıldı. Yaralanan iki kadın hastaneye kaldırıldı.

Şiddet / Yaralama

İstanbul’da bir polis memurunun A. isimli trans kadına hakaret ettiği ve fiziksel şiddet uyguladığı iddia edildi. A. ve Suriye vatandaşı arkadaşı gözaltına alındı.

İstanbul’da F.B. ve G.B. isimli iki erkek, B.S. isimli seks işçisini evine zorla girerek darp etti. A.D. isimli kadının kocasıyla ilişkisi olduğunu iddia ettiği B.S.’den intikam almak amacıyla iki erkeği azmettirdiği kaydedildi. F.B. ve G.B. hakkında “silahla birden fazla kişiyle birlikte konutta geceleyin yağma” suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Tehdit

M.K. (28) isimli kadın, İzmir’de T.K. (42) isimli erkek tarafından 6 yıldır taciz ve tehdit edildiğini açıkladı. 10 kez karakola, 10 kez savcılığa başvuran kadın ilk davanın “takipsizlik”, ikincisinin ise 8 ay hapisle sonuçlandığını söyledi. Erkek yüzünden İzmir’den Diyarbakır’a taşınan kadın, 4 Şubat’ta görülecek mahkeme için destek çağrısında bulundu.

Taciz

İstanbul’da iki kadın eski patronları hakkında suç duyurusunda bulundu. Kadınların ifadelerine göre şirket sahibi E.S. kadınlara sistematik olarak cinsel taciz ve mobbing uyguladı, çalışanlardan Z.D.’ye sık sık cinsel tacizde bulundu, reddedince mobbing uyguladı, K.U.’ya ise “5000 bin TL edersin” gibi ifadeler kullandı.

Çocuk İstismarı

İstanbul’da R.R. (29) ve E.E. (19) isimli erkekler minibüste 16 ve 17 yaşındaki iki kız çocuğunu taciz etti. Erkekler çocukları minibüsten indiklerinde okullarına kadar takip ederek sözlü taciz ettiler. Güvenlik görevlilerinin çağırdığı polis iki şüpheliyi gözaltına aldı.

Tokat’ta lise müdürü D.Ö. isimli erkek hakkında 14 yaşındaki E.Ö. isimli kız çocuğuna odasında cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle dava açıldı.

İzmir’de özel anaokulunda İngilizce öğretmeni olarak görev yapan M.M.Y.’nin (30) 2018 yılında 10 öğrenciyi taciz ettiği iddia edildi. En küçüğü 4, en büyüğü 6 yaşında olan çocuklar 2019 yılının Ocak ayında açılan soruşturma kapsamında ifade verdi. Dava 5 Şubat’ta başlayacak.

Seks İşçiliğine Zorlama

Ankara’da Türkiye vatandaşı olmayan kadınları seks işçiliğine zorlayan 4 kişi gözaltına alındı.

31 Ocak

Cinayet

Antalya’da B.K. (40) isimli erkek eski karısı Esma P.’yi (35) ve kızı Ekin K.’yi (12) öldürdü. Uzaklaştırma kararı olan B.K. Esma P. ve Ekin K.’nin oturduğu eve balkondan zorla girdi ve Esma P.’yi ateş ederek öldürdü. Sonra balkona çıkarak “Yetişin, babam annemi öldürüyor” diye bağıran kızına da ateş etti. Aynı silahla kendisini de vurduğu öğrenilen erkek ve Ekin K. hastaneye kaldırıldı. Esma P. olay yerinde, Ekin K. hastanede öldü. Olay anında evde olan oğlan çocukları U.B. korumaya alındı.

Şüpheli Ölüm

İstanbul’da Maha T. (29) isimli Irak vatandaşı kadın evinde ölü bulundu. Komşuların ihbarı üzerine bulunan kadının kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için cesedi Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Konya’da G.A. (47) ve S.U., Özbekistan vatandaşı kadınlar R.M. (28), N.M. (29) ve N.M.’yi (20) seks işçiliğine zorladıkları şüphesiyle gözaltına alındı. Kadınların sınır dışı edilmesi için işlem başlatıldı.

Geçmiş yıllarda işlenen ama Ocak’ta basına yansıyan cinayet

Mardin’de 2013 yılından beri kayıp olan A.Ç. (17) isimli kız çocuğunun babası ve akrabaları tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı. 3 Ocak’ta öldürülen çocuğun babası M.F.Ç. ve akrabaları İ.Ç. ve İ.Ç. “tasarlayarak, töre saikiyle kasten öldürme” suçundan gözaltına alındı. A.Ç.’nin 2012’de bir erkek tarafından “evlendirmek vaadiyle kandırıldığı”, ailesi öğrenirse kendini öldürecekleri endişesiyle sığınma evine yerleştiği kaydedildi. Daha sonra A.Ç.’nin babası ve kardeşleri ile yurt dışına çıktığı, burada Suriye vatandaşı bir erkekle birlikte ailesinden kaçtığı, babası M.F.Ç.’nin onu bularak Türkiye’ye getirdiği ve öldürdüğü kaydedildi.