Kadınlar mücadele ediyor, erkek şiddeti yargılanıyor

Ege Öztokat, Evrim Kepenek 5 Ocak 2021 Türkçe
Facebook Twitter Google

  • TARİH 5 Ocak 2021
  • SÖYLEŞİ Ege Öztokat, Evrim Kepenek
  • HABER Ege Öztokat, Evrim Kepenek
  • KAYNAK bianet
  • YAYIN DİLİ Türkçe
  • PAYLAŞ Facebook Twitter LinkedIn Yazdır

*Fotoğraflar: csgorselarsiv/Serra Akcan

bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve “olumlu”/”olumsuz” yargı kararların çetelesini tutuyor.

TIKLAYIN – Neden Erkek Şiddetinin Çetelesini Tutuyoruz?

TIKLAYIN – 2008-2021 bianet erkek şiddeti çetelelerinin tamamı

Aralık’ta kadınların ajandasına yansıyanlar

Kadınlar mücadele ediyor, erkek şiddeti yargılanıyor - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, İzmir’de boşandığı erkek tarafından tehdit edilen, hayatından endişe ettiğini defalarca emniyet ve yargıya bildiren ve 2013’te öldürülen akademisyen kadının babasının açtığı davada, emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Genel Kurul, başvurulara ve mevzuatın kadının korunması için yeterli olanakları sunmasına rağmen gerekli önlemleri almayan kamu görevlilerinin soruşturulmamasının hak ihlali oluşturduğuna hükmetti. Kararda, İstanbul Sözleşmesi’nin de aralarında bulunduğu uluslararası sözleşmelere ve ulusal mevzuata atıf yapılarak, kamu görevlilerinin şiddeti bu enstrümanları kullanarak engellememesinin ihmal anlamına geldiğini belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, İnsan Hakları Haftası kapsamında KHK’li kadınlar ile Ankara’daki Genel Merkez’de buluştu.

Kendisine sistematik olarak cinsel saldırıda bulunan erkeği öldürerek meşru müdafaa hakkını kullanan Nevin Yıldırım’ın cezası onandı.

LGBTİ+ aile örgütleri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun LGBTİ+’ları hedef gösteren açıklamasına tepki gösterdi. Soylu’nun muhtarlarla buluşmasında “Mahallenizde hangi anne baba, LGBT’nin bu ülkede yayılması, gelişmesi için size başvuruyor? Bir anne baba ‘LGBT bu ülkede yayılsın? Bizim çocuklarımız bu işlerle daha çok ilgilensin.’ diye bir tek kişi size başvurdu mu? Peki bu sevda nereden çıkıyor?” sorusunu yanıtlayan aile örgütleri, “LGBTİ+’lar bizim çocuklarımız, kardeşlerimiz, yeğenlerimiz, bizim evlatlarımızdır. Evlatlarımızı varoluşlarından ötürü dışlamıyor, aksine bağrımıza basıyoruz” dedi.

Ceren Damar’ı öldüren fail Hasan İsmail Hikmet’e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi tarafından onandı.

Cinayet

Bir sanığa ağırlaştırılmış müebbet: Antep’te karısı Neslihan K.’yi (34) kıskandığı öldürdüğü suçlamasıyla yargılanan şizofreni hastası İ.K. (38) hakkında davanın 2 Aralık tarihli dokuzuncu duruşmasında karar çıktı. Erkeğe “eşi eziyet çektirerek kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Yargıtay 20 yıl cezayı fazla buldu: Yargıtay, Aydın’da karısı Nergis Y.’yi (45) kıskançlık yüzünden çıkan kavgada bıçaklayarak öldüren H.Y. (51) isimli erkeğe verilen cezayı fazla buldu. 2 Aralık’ta basına yansıyan karara göre Nergis Y.’yi 17 yerinden bıçaklayan erkeğe önceden verilen “haksız tahrik” indirimi tam uygulanmadığı gerekçesiyle bozuldu. Erkek “Eşimin beni aldattığı yönünde bir takım şüphelerim var” demişti, 24 yıllık cezası 20 yıla indirilmişti.

Bursa’da N.G. isimli erkeğin hakkında uzaklaştırma kararı olan Ebru G.’yi (40) bıçaklayarak öldürdüğü gerekçesiyle yargılandığı davanın duruşması görüldü. Kadının evinin çatısından balkona atlayarak zorla evine giren erkek, kadını öldürme kastı olmadığını iddia etti. Mahkeme heyeti duruşmayı erteleyerek sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Ankara’da Elif Sinan’ın (24) intihar ettiğini iddia eden sevgilisi T.A.’nın parmak izi bıçakta bulundu, kadının parmak izi bulunmadı. 2 Aralık’ta basına yansıyan rapora göre önceden “şüpheli ölüm” olarak yansıyan vakada savcılık “kasten öldürme” dosyası hazırladı.

Anayasa Mahkemesi kararı: Anayasa Mahkemesi, defalarca şikâyet etmesi ve koruma istemesine rağmen boşandığı erkeğin öldürdüğü kadın davasında verdiği kararda, kamu görevlilerinin soruşturulmamasının hak ihlali olduğu kararı verdi.

İzmir’de eski karısı Fulya Ö.’yü (35) işyerinde tabancayla vurarak öldüren H.O.B.’nin (32) yargılandığı dava 2 Aralık’ta devam etti. Sanık tasarlayarak kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası istemiyle yargılanıyor. Fulya Ö.’nün oğlu B. (15) erkeğin kadını hamileyken bıçakla tehdit ettiğini söyledi. Tanık olarak dinlenen G.G., sistematik şiddet olduğunu söyledi. Duruşma ertelendi.

Bursa’da boşanma aşamasında olduğu Aygül Y.’yi öldüren M.Y. isimli erkeğin yargılandığı dava 3 Aralık’ta devam etti. Savcı mütalaa verdi, sanık hakkında “eşi kasten öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. 28 Aralık’ta görülen karar duruşmasında erkeğe ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Burdur’da Hatice I.’yı (28) işyerinde av tüfeğiyle öldüren R.T. (30) isimli erkeğin yargılandığı dava 3 Aralık’ta devam etti. Sanık kadını korkutmak için ateş açtığını iddia etti. Duruşma ertelendi.

Yargıtay, karısı Turna Gül C.’yi (35) öldüren M.C.’ye (39) verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını 4 Aralık’ta onadı.

Bir sanığa müebbet: Iğdır’da M.K., eski karısı Dilan Kok’u “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verdi. 7 Aralık’ta basına yansıyan karara göre erkeğe “gece vakti konut dokunulmazlığını ihlal etme” suçundan da hapis cezası verildi.

Bursa’da 2009 yılında B.A. (42) isimli erkeğe, arabasını uçuruma sürerek eski karısı Esra A.’nın (24) ölümüne neden olduğu suçlamasıyla yargılandığı davada “kasten öldürme” suçundan ömür boyu hapis cezası verilmişti. 7 Aralık’ta Yargıtay kararı onadı. Erkek daha önce beraat etmişti, itiraz üzerine yeniden yargılandı.

İstanbul’da Çin vatandaşı Haiyun Chen’i (43) boğazını keserek ve evini ateşe vererek öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan M.P. (23) hakkında savcı mütalaa verdi ve “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis, “mala zarar verme” ve “hırsızlık” suçundan 5 yıl 8 aydan 10 yıla kadar hapis talep etti. 8 Aralık’taki duruşmada sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilerek duruşma ertelendi.

Melek Aslan davasında karar: Diyarbakır’da Melek Aslan’ı (24) tabancayla vurarak öldüren M.A. isimli erkek ve onu azmettiren eski sevgilisi O.V.’ye 13 Aralık’ta müebbet hapis cezası verildi.

Gülnur Yılmaz davasında karar: Balıkesir’de kızı Gülnur Yılmaz’ı (28) aracına GPS cihazı takarak takip ederek silahla öldüren M.A.Y.’ye (69) “kızını tasarlayarak canavarca bir hisle öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Samsun’da karısı Mihrican E.’yi öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan ve mahkeme heyetince akıl sağlığı raporu istenen O.T.E.’nin akli dengesinin yerinde olduğu tespit edildi. Karar 15 Aralık’ta basına yansıdı.

İstanbul’da İ.Y. isimli erkeğin 2018 yılında gürültü yaptığı gerekçesiyle kendisini uyaran apartman görevlisi Nefise Dolapcı’ya (53) tecavüz ettikten sonra boğazını keserek öldürdüğü suçlamasıyla yargılandığı dava 15 Aralık’ta devam etti. Mütalaa veren savcı, sanık hakkında , “tasarlayarak kasten öldürme”, “cinsel saldırı” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ağırlaştırılmış müebbet ve 22,5 yıl hapis cezası talep etti.

Bir sanığa ağırlaştırılmış müebbet: Kayseri’de eski karısı Nuran Koçer’i (40) tabancayla vurarak öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan Ş.E. (40) isimli erkeğe 16 Aralık’ta ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

İzmir’de iş arkadaşı Meral Şen’i (40) sokakta bıçaklayarak öldüren E.Ş. hakkında yürütülen soruşturma 19 Aralık’ta tamamlandı. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede E.Ş. hakkında “tasarlayarak öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Kadının 2 ay önce polise giderek “tehdit ve şantaj” suçlamasıyla erkek hakkında şikâyetçi olduğu ortaya çıktı.

Afganistan’da şiddet uyguladığı için kaçarak İstanbul’a taşınan karısı Elham Atıfı’yı (27) bıçaklayarak öldüren M.R.’ye “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verildi. Erkek “Bir daha böyle bir şey yapmayacağım” diyerek beraatını talep ederken mahkeme heyeti erkeğin kadınla resmi nikahı olmadığı için “eşe karşı kasten öldürme” değil “kasten öldürme” suçundan ceza verdi, bu nedenle ceza ağırlaştırılmadı.

Sanığa ikinci kez “iyi hal” ve “haksız tahrik” indirimi: İzmir’de karısı Bihter Y.’yi (31) öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan R.Y.’ye (37) ikinci kez “iyi hal” ve “haksız tahrik” indirimi ile 15 yıl hapis cezası verildi. İlk karar istinafta bozulmuştu. “Tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan sanık kadının kendisini aldattığını ve olay günü onun kendisine saldırdığını iddia etmişti.

Karısı, kızı ve oğlunu öldüren erkeğe “iyi hal” ve “tahrik” indirimi: Ankara’da karısı Nefik Ö. (50) ve çocukları Selahaddin (32) ve Seher (26) Öztürk’ü tabancayla vurarak öldürdüğü suçlamasıyla tutuklu yargılanan A.Ö.’ye (55) 24 Aralık’ta “iyi hal” ve “tahrik” indirimi ile ömür boyu ve 36 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

İstanbul’da Deniz F.’yi öldüren kocası Ü.F. hakkında iddianame hazırlandı. Kadının erkeği birçok kez şikâyet ettiği, akrabaların iknası yüzünden şikâyetlerini geri çektiği tespit edildi. Erkeğin iddia ettiği gibi kadının aldattığına yönelik bulgu olmadığı açıklandı. Erkeğin kadını 39 yerinden bıçakladığı, cinayeti “canavarca hisle” işlediği gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

Cevahir Ç. davası: Yargıtay, boşanmak isteyen karısı Cevahir Ç.’yi (30) otobüs durağında bıçaklayarak öldüren M.Ç.’ye (35) verilen ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını onadı.

Kayseri’de ayrılmak istediği sevgilisi Gülay Şimşek’i (27) tabancayla vurarak öldüren Ö.O.’ya (38) 29 Aralık’ta ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Sanığa daha önce müebbet hapis cezası verilmiş, Yargıtay kararı bozmuştu.

Gül Ç. davası: İstanbul’da F.Ç. isimli erkeğe, karısı Gül Ç.’yi öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Başak Cengiz davası: İstanbul’da sokakta tanımadığı Başak Cengiz’i samuray kılıcıyla öldüren C.G.B. hakkında iddianame hazırlandı. 30 Aralık’ta basına yansıyan iddianamede “şüphelinin canavarca his sevkinden başka kendisini suça iten herhangi bir nedenin mevcut olmadığı, suçun işleniş biçimi ve eylemin ağırlığı ile şüphelinin ortaya çıkan kastının, kullandığı yöntem itibariyle canavarca hisle öldürme suçunu oluşturduğu” kaydedildi. C.G.B. hakkında “tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme”, “Silahla tehdit” ve “Yasak bıçaklar ve diğer aletleri vahim miktarda bulundurma” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Mahkeme iddianameyi kabul ederek dava açtı.

Ankara’da araştırma görevlisi Ceren Damar’ı öldüren öğrenci H.İ.H.’ye verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası 31 Aralık’ta Yargıtay tarafından onandı.

Çocuk Cinayeti

İzmir’de 5 aylık hamile olan Sezen Ünlü’yü (17) öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan A.Y.’nin yargılandığı dava 8 Aralık’ta devam etti. Mahkeme heyeti sanığın Sezen Ünlü’yü istismar ettiğine ilişkin karakola yapılan başvurunun incelenmesine karar verdi ve A.Y.’nin tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Burdur’da 2013’te engelli kız çocuğu Emine Bakan’ın (17) ölümü ile ilgili yürütülen davada sanıklardan E.D.’ye “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan 1 yıl 11 ay 10 gün hapis cezası verildi. Çocuğun seks işçiliğine zorlayan Y.G.’ye 10 yıl hapis ve 24 bin lira para cezası verildi. E.T.’ye “hürriyetinden yoksun bırakma” suçundan 11 yıl hapis ve 30 yıl para cezası verildi. B.A. ve H.G. isimli diğer iki sanık beraat etti.

Mersin’de hamile İrem B.’yi (17) töre saikiyle öldürdükleri suçlamasıyla yargılanan 6’sı tutuklu 7 aile üyesinin davası 30 Aralık’ta devam etti. Çocuğun vurulduğu tabanca mahkemeye götürüldü. Ailesi çocuğun intihar ettiğini iddia etti. Sanıklardan çocuğun abisi olan M.A.B., çocuğu öldürdüğünü itiraf etti. Duruşma ertelendi.

Tecavüz

Siirt’te İpek Er’e tecavüz eden ve onu intihara sürükleyen M.O.’ya 10 yıl hapis cezası veren mahkeme tutuklama talebini reddetti. “Nitelikli cinsel saldırı” suçundan açılan davanın karar duruşması 3 Aralık’ta görüldü.

Şiddet / Yaralama

Kayseri’de kıskançlık yüzünden kavga eden H.K. ve F.K.’nin birbirlerini darp ettikleri gerekçesiyle yargılandıkları davada karar çıktı. 2 Aralık’ta basına yansıyan karara göre erkeğe 3 bin lira ceza verildi, kadın “meşru müdafaa” gerekçesiyle beraat etti.

Ankara’da yolda yürüyen B.K. (31) isimli kadını arabayla takip ederek taciz ettiği gerekçesiyle tutuksuz yargılanan Z.Ö.’ye 9 Aralık’ta “cinsel taciz” suçundan 2 yıl, “kasten yaralama” suçundan 1 yıl hapis cezası verildi.

İstanbul’da boşanma aşamasında olduğu karısı S.M.’yi (27) ateşli silahla yaralayarak felç kalmasına neden olduğu gerekçesiyle yargılanan S.M.’ye “kasten öldürmeye teşebbüs” ve “silahla tehdit” suçlarından 17 yıl 1 ay hapis cezası verildi. 15 Aralık’ta basına yansıyan gerekçeli karara göre erkeğin eyleminin kadını öldürmeye yönelik olduğu kaydedildi.

İstanbul’da şiddet uyguladığı için kendisinden boşanmak isteyen A.T.T.’yi sokakta 16 yerinden bıçaklayarak yaralayan O.T. isimli erkeğe “iyi hal” indirimi ile 13 yıl 4 ay verildi.

Taciz

Ankara’da eski çalışanı D.K.’yi sosyal medyadan cinsel içerikli fotoğraf gönderdiği gerekçesiyle yargılanan E.Ö. isimli erkek, gönderdiği fotoğraf başkasına ait olduğu gerekçesiyle 5 Aralık’ta beraat etti.

Cinsel Saldırı / Tecavüz

Aydın’da N.Ö. isimli erkek, iş yerinde çalışan kadına tecavüz ettiği suçlamasıyla yargılandığı davada 24 Aralık’ta 21 yıl hapis cezası aldı. Kararı öğrenince kürsüden kafa üstü atlayarak kendini yaralayan erkek tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Dijital Şiddet

Oyuncu M.T.’yi sosyal medya üzerinden taciz eden erkeğe 10 Aralık’ta 5 bin 400 lira adli para cezası verildi.

Çocuk İstismarı

Muğla’da Y.K. (30) isimli erkeğin 15 yaşındaki kız çocuğunu kaçırdığı gerekçesiyle yargılandığı davada erkeğe 4 yıl ceza verildi. Erkek tutuklanmadı. Erkek aynı çocuğu 13 yaşında da kaçırmış, istismar suçundan ceza almıştı.

Ankara’da 14 yaşındaki engelli kız çocuğunu kaçırarak istismarda bulunduğu gerekçesiyle yargılanan S.E. isimli erkeğe 30 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, verdiği 36 yıl hapis cezasını “iyi hal” gerekçesiyle indirim uygulayarak 30 yıla düşürdü. Çocuğa istismarda bulunduğu gerekçesiyle yargılanan 5 oğlan çocuğunun dosyaları ayrıldı.

Kocaeli’de B.S. isimli erkek öğretmene D.U. isimli öğrencisine istismarda bulunduğu gerekçesiyle 21 Aralık’ta 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Mardin’de 17 yaşındaki yeğeni Z.Ç.’ye cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle açılan davada ilk duruşmasında tahliye edilen, ailesinin cezaevi kapısında davullu, zurnalı kutlama yaptığı O.Ç. isimli erkek 23 Aralık’ta beraat etti.

İstanbul’da torununa istismarda bulunan D.O.’ya (73) 23 Aralık’ta 30 yıl hapis cezası verildi. 16 yaşındaki çocuğun doğurduğu bebeğin DNA’sı D.O. ile yüzde 99,9 eşleşmişti.

Muğla’da bir çocuğu istismar ettiği gerekçesiyle yargılanan babası A.P. ve abisi F.P. 28 Aralık’ta beraat etti.

Çocuğa Şiddet

Urfa’da kendisine boşanma davası açan karısına kızdığı için yaşları 5 ile 9 arasında değişen 3 çocuğuna işkence yaptığı suçlamasıyla tutuksuz yargılanan R.Ç. (37) isimli erkeğe 15 Aralık’ta 34 yıl hapis cezası verildi.

Meşru Müdafaa

Antep’te evine gelen M.Ş. isimli erkeği kendisine cinsel saldırıda bulunduğu için kendini koruma amacıyla öldüren N.Ö.’ye 11 Aralık’ta müebbet hapis cezası verildi, ceza indirimle 15 yıla düşürüldü.

Konya’da hakkında uzaklaştırma kararı olan, birlikte yaşadığı erkeği kendisini korumak için öldüren M.K.’ye (29) “kasten öldürme” suçundan “iyi hal” ve “haksız tahrik” indirimleri ile 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi.