Endonezya’da tarihi karar: Cinsel Şiddet Yasasına onay verildi

18 Nisan 2022 Türkçe
Facebook Twitter Google

Endonezya parlamentosu, muhafazakârların yıllardır karşı çıktığı, cinsel şiddet mağdurlarının haklarını güvence altına almayı hedefleyen yasa tasarısını onayladı.

Endonezya parlamentosu, altı yıl süren görüşmeler ve tartışmaların ardından cinsel şiddete karşı yasayı onayladı.

Son zamanlarda İslami bir yatılı okul sahibinin birden fazla tecavüz vakasının ortaya çıkması ve iyi not karşılığında 15 kız öğrenciyi taciz eden bir öğretmen yaygın bir öfkeyi tetiklemişti.

Dünyanın en fazla Müslüman nüfusuna sahip ülkesinde milletvekillerinin çoğunluğu, 6 yıl süren müzakerelerin ardından bazı muhafazakar grupların muhalefetine rağmen genel kurul toplantısında tasarıyı destekledi.

Reuters’ın haberine göre, yasa fiziksel cinsel şiddette 12 yıl, cinsel istismarda 15 yıl, çocukların zorla evlendirilmesinde 9 yıl hapis cezaları öngörüyor. Ayrıca hüküm giymiş failler şiddete ve istismara maruz kalanlara tazminat ödeyecek ve mağdurlar profesyonel danışmanlık hizmeti alabilecek.

Endonezya Meclis Başkanı Puan Maharani, “Umuyoruz bu yasanın uygulanması cinsel şiddet davalarını çözecek” dedi.

Tasarının parlamentodan geçmesi aktivistler tarafından da geniş çapta memnuniyetle karşılandı. Bazı aktivistler ise ceza kanunu kapsamındaki tecavüz tanımının daha net bir şekilde yer bulması gerektiğini savundu.

‘İleriye dönük bir adım’

Jentera Hukuk Fakültesi’nde hukuk uzmanı olan ve cinsel şiddet mağdurlarına yardım eden Asfinawati, “Bu kesinlikle ileriye dönük bir adım” dedi. Asfinawati, şu anda ceza kanunu kapsamındaki tecavüz tanımlarının daha net hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Aktivistlere göre, cinsel suçların kovuşturulmasının özel bir yasal çerçevenin olmaması nedeniyle karmaşık hale geldiği Endonezya’da, cinsel şiddet şikayetleri artıyor ve mağdurların sorgulama sırasındaki endişeleri birçok kişiyi konuşmaktan bile kaçınmasına sebep oluyor.