Avukat Selin Nakıpoğlu’ndan 10. Madde Uyarısı: Erkek Şiddetini Artıracak

Evrim Kepenek
Facebook Twitter Google

“Bu düzenleme, Covid – 19 salgını sürecinde kanunu uygulamasan da olur, uzaklaştırma kararı vermesen daha iyi diye bile anlaşılabilir.”

Avukat Selin Nakıpoğlu’ndan yükselen bu itiraz, Hâkimler ve Savcılar Genel Kurulu (HSK) “COVID-19 Kapsamında İlave Tedbirler” başlığındaki yeni düzenlemesine.

Çünkü, düzenlemenin 10. Maddesi’nde yer alan “6284 Sayılı Kanun kapsamında verilen tedbir kararlarının yükümlülerin korona virüs kapsamında sağlığını tehdit etmeyecek şekilde değerlendirilmesi gerektiğine” ibaresi, kadınların erkek şiddetinden korunmasında “acil putonu” olarak görülen 6284 No’lu yasanın esnetilebileceği dahası uygulanmama olasılığını güçlendireceği anlamına geliyor.

Kısaca 6284 No’lu yasayı hatırlatmak gerekirse bu yasa kapsamında şiddet gören kadınlar, kolluk kuvvetlerine başvurduklarında koruma tedbirleri alınabiliyor. Yani şiddet gören bir kadınsanız yasa kapsamında  şiddet uygulayana karşı, evden uzaklaştırmak, iletişim araçlarıyla rahatsız etmesini engellemek, evinize, işinize veya diğer adreslerinize yaklaşmasını engellemek gibi bazı önlemler alabilirsiniz.

“Kadın cinayetlerini artıracak”

Avukat Nakıpoğlu, HSK’nin düzenlemesine şöyle tepki gösteriyor:

“Bugün yayınlanan HSK genel kurul kararlarından 10 No’lu madde oldukça problemlidir. Çünkü kadına yönelik erkek şiddetinin çok büyük kısmı kadınların yaşadıkları evi içinde gerçekleştirirken 6284 Sayılı Kanun’un eksik uygulanması kadın yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini arttıracaktır.

“Kadınların şiddet uygulayanlar ile aynı evi paylaşmak zorunda olduğu bu dönemde HSK’nın bu kararı şiddete uygulayana karşı uzaklaştırma tedbirinin uygulanmamasına sebep olacaktır.  10. Madde’deki düzenlemenin ucu öyle acık ki, Covid – 19 salgını sürecinde kanunu uygulamasan da olur, uzaklaştırma kararı vermesen daha iyi diye bile anlaşılabilir. Zaten hali hazırda kanunu böyle yorumlamaya teşne epey de insan olduğu hepimizin malumu.”

‘Yasayı esnetemezsiniz’

“Karantina nedeniyle sosyal olarak izole olduğumuz bu günlerde alınan tedbir kararlarının şiddet uygulayan tarafından ihlali durumunda zorlama hapsi kararının verilmemesine neden olacağını söylersek önyargılı  değil öngörülü olduğumuzdandır.

“HSK üyeleri  farkındalar mı bilemiyorum ama kadınlar büyük oranda aynı hane içinde yasadıkları kocaları, erkek arkadaşları, eski partnerleri tarafından öldürülüyor.  Yani erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınların %60’i evinin içinde öldürülüyor. 6284 s. yasayı uygulamaktan vazgeçemezsiniz, esnetmek icin girişimde bulunamazsınız, 6284 s. kanunun uygulamasına dair ucu açık, karar verenlerin ve uygulayıcıların keyfiyetine bırakılmasının yolunu açan kararlar alamazsınız, şiddet uygulayanın sağlığını düşünürken kadınların ve çocukların erkek şiddetinden korunmasını engelleyecek şekilde bir düzenleme getiremezsiniz.

“Çocukların erkek şiddetine karşı yalnız bırakılmasına sebep olacak bir düzenlemeyi bize kabul ettiremezsiniz. Bu madde ile kaç kadın ve çocuğun hayatı girecek farkında misiniz?

“10. Madde düzenlemesiyle kadınları ve çocukları erkek şiddetine açık hale getirdiğinizin farkında misiniz? 10. Madde ivedi olarak geri çekilmelidir.  6284 No’lu yasayı hiç bir koşulda askıya alamazsınız çünkü 6284 her koşulda karantinada bile yaşatır.”