2017 Onur Yürüyüşü’nde Gözaltına Alınanların Duruşması Kasım’a Ertelendi

Çiçek Tahaoğlu 28 Haziran 2018 Türkçe
Facebook Twitter Google

Geçtiğimiz sene 25. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında düzenlenmesi planlanan 15. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 24 kişinin yargılanmasına 8 Kasım’da devam edilecek.

 

Geçtiğimiz sene 25. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında düzenlenmesi planlanan 15. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 24 kişinin yargılanmasına bugün devam edildi.

26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası tarihlerine denk gelen duruşmayı LGBTİ aktivistleri izledi.

İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen üçüncü duruşmada, avukatlar Levent Pişkin ve Davut Erkan yargılanan 23 LGBTİ aktivistinin beraatini talep etti.

Beraat talebini kabul etmeyen mahkeme, bir sonraki duruşmanın 8 Kasım’da görülmesine karar verdi.

bianet’e konuşan avukat Pişkin şunları söyledi:

“Aslında bu dava basit bir ifade özgürlüğü davası. Bu tip yasaklar ve gözaltılar, LGBTİ varoluşunu doğrudan tehdit ediyor. Böyle bir davanın hiç olmaması gerekirdi ama oldu. Davanın hakkı beraatti, sonucun böyle olacağını umuyoruz.

“Sonuç olarak olay günü suç vasfı oluşmamış ve polis ihtarı yok. Polis sadece ‘LGBTİ olduğunu düşündüğü’ insanları gözaltına alıyor. Bu da doğrudan LGBTİ kimliğinin kriminalize edilmesi anlamına geliyor. Bu davayı, Türkiye’de ifade özgürlüğüne yönelik topyekun saldırının bir parçası olarak değerlendiriyoruz.”

Davada ikisi Türkiye vatandaşı olmayan 23 LGBTİ aktivisti ile birlikte, yürüyüş günü aktivistlere saldırma amacıyla Beyoğlu’na gelen bir kişi, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçlamasıyla yargılanıyor.

Ne olmuştu?

İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, 2003’ten bu yana kesintisiz bir şekilde düzenleniyor. 2013’teki yürüyüşe 100 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

Polisin yürüyüşe ilk engelleme girişimi 2015’te yaşandı ancak polis saldırısına rağmen yürüyüş gerçekleşti.

2016’da gözaltına alınanlara beraat

2016’da ise polis saldırısı nedeniyle yürüyüş yapılamadı. Polis aralarında Onur Haftası Komitesi ve Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

19 Haziran 2016 İstanbul Trans Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan dokuz kişi, 19 Haziran 2017’de 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada beraat etmişti.

Tehdit eden Alperenlere iyi hal indirimi

“Devlet yürüyüşü engellemezse ‘derin milletin temsilcileri’ olarak Alperen Ocakları’nın yürüyüşe engel olacağını” söyleyen Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican ise 14 Aralık 2017’de “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” (TCK 216 /2) suçundan cezalandırıldı ancak mahkeme verilen altı ay hapis cezasını “iyi hal” gerekçesiyle 4 bin TL para cezasına çevirdi.

Alperenlerden yine tehdit

2017’de, Alperen Ocakları gibi gruplar ve Yeni Akit gibi medya kuruluşlarının LGBTİ’leri tehdit eden açıklamalarının ardından İstanbul Valiliği 15. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne izin verilmeyeceğini  açıkladı. Gün boyunca polis İstiklal Caddesi’ne aktivistlerin, dövmesi olan insanların, ellerinde döviz veya bayrak olanların, çantalarında gök kuşağı rozet bulunanların girişine izin vermedi. Mis Sokak’ta çekim yapan gazetecileri de polis köpeklerle kovaladı. Associated Press (AP) kameramanı Bram Janssen yanında pasaportu olmadığı gerekçesiyle gözaltına alındı.

25 Haziran’da yürüyüşe gelen LGBTİ aktivistleri ve onlara saldırmaya gelen Alperen Ocakları üyelerinin de bulunduğu toplam 41 kişi gözaltına alındı. (ÇT)

  • Etiketler