Asgari ücretli kadınlardan vergi alınmasın, kreş açılsın

Evrim Kepenek
Facebook Twitter Google

*Fotoğraf: Evrim Kepenek/bianet

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, dün (24 Ekim 2021, Pazar), Taksim Hill Otel’de “Toplumsal Cinsiyete Dayalı Bütçe” çalıştayı düzenledi.

Çalıştayda, ev işçisi kadınlardan tutun da sendikalı oldukları için işten çıkartılan kadınlara kadar toplumun her kesiminden kadın bütçeye dair kendi taleplerini sıraladı.

NOT: Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme (TCDB) ((İngilizce) Gender Responsive Budgeting), kaynakların kadınların ve erkeklerin ihtiyaçları, gereksinimleri ve ilişkileri doğrultusunda dağıtılmasına yönelik bir bakış açısıdır.

TCDB, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinin planlama ve bütçeleme süreçlerine dâhil edilmesini amaçlamaktadır. TCDB, kadınların ve erkeklerin farklı ihtiyaçlarını ve önceliklerini temel haklar perspektifi ile dikkate almaktadır.

Uygulandığı bölgelerde kamu harcamalarının toplumsal cinsiyet eşitliğini iyileştirip iyileştirmediğini araştırmaktadır. Bir başka ifadeyle, toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında verilen taahhütlerin yerine getirilmesi ve uygulanması için önemli bir araç görevi görmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki bütçe sürecinin her aşamasında eşitlik perspektifini güçlendirerek, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini gidermeyi amaçlamaktadır.

TCDB kadın ve erkekler için ayrı ayrı bütçe hazırlanması anlamına gelmez. Aynı zamanda, kaynakların yarısının erkeklere yarısının kadınlara verilmesi demek değildir [1] TCDB, merkezi ve yerel yönetimlerin bütçelerini kadınların ihtiyaçlarını ve gereksinimlerini göz önünde bulundurarak hazırlamaları yaklaşımını benimser.

Cinsiyetler arasında ayrımcılığa sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılması için önemli bir mali araçtır. TCDB’nin hedeflerinden biri de kadınların statüsünün toplumun her alanında yükseltilmesidir.
*Wikipedia’dan derledik.

Talepler Meclis’e iletilecek

Toplantının ilk bölümünde HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar-Başaran konuştu. Şu bilgileri verdi:

* İktidar son 6 yılda savaşa ayırdığı bütçeyi yüzde 86 arttırdı.

* Bütün kalemlerde kadına ve kadının ihtiyaçlarına, toplumun ihtiyaçlarına bütçelemenin yapılması talebimizi iletiyoruz.

* Kadınların ihtiyaçlarının da gözetildiği bütçeyi savunuyoruz.

* Bizim bütçemizin çetelere, mafyalara, neredeyse toplumu daha fazla savaşa sürükleyen alanlara aktarıldığını görüyoruz. Bütçeleme çalışması sonrası takibinin şeffaf olmadığı için bu bütçelerimiz belli bir kesime rantı için kullanılan bir duruma gelmiş.

* Eğer bir bütçe yapılıyorsa, eğer halk için, kadınlar için yapıldığı gibi bir izlenim yansıtılıyorsa, muhatapların sözünün yansıtılması önemli. Kadınlar kendileri için daha duyarlı bir bütçe istiyor. Bütün burada konuşulanları Meclis’te sizin sesiniz olarak yansıtacağız. Bu bütçe görüşmelerinde daha fazla kadınların sesini, kendi sesinizi duyacaksınız.

Talepler

Toplantının ikinci bölümü basına kapalı olarak devam etti. Bu bölümden yansıyan toplumsal cinsiyet odaklı bütçe talepleri şöyle:

Kadın çalışanlardan vergi alınmasın veya daha düşük oranlarda alınsın.

Engelli çocuk ve kadınlar için bütçeden daha fazla pay ayrılsın.

Erkek şiddetinden kurtulmak için sığınaklara sığınmak durumunda kalan kadınlar var. Sığınaklara ayrılan bütçe ve sığınak sayıları artırılsın.

Ev eksenli çalışan kadınların sigortaları yapılsın. Emeklilik hakkı sağlansın.

Bütçe planlamaları şeffaf yapılsın ve kamuoyuna açıklansın.

“Eşit işe eşit ücret” ilkesi tüm iş kollarında uygulansın.

Asgari ücretli çalışan kadınlardan vergi alınmasın.

Kadın istihdamını artırmak için kreş desteği sağlansın.

Çalıştaydan detaylar

*Çalıştaya HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Filiz Kerestecioğlu, Züleyha Gülüm, Dilşat Canbaz da katıldı.

*Çalıştayda, katılımcılara “Bütçeden Hakkımızı İstiyoruz” başlıklı kitapçıklar dağıtıldı.

*Gazeteci kadınlar da bütçe taleplerini sıraladı.

*Çalıştaya kadın yoksulluğu alanında çalışan akademisyenler de katıldı.

*Çalıştayda iletilen talepler ve çözüm önerileri önümüzdeki dönemlerde kamuoyuyla da paylaşılacak.