3 İlden 25 Milletvekili Adayı LGBTİ+ Hakları Taahhütnamesi İmzaladı

Çiçek Tahaoğlu 9 Haziran 2018 Türkçe
Facebook Twitter Google

İzmir merkezli Genç LGBTİ+ Derneği’nin hazırladığı LGBTİ+ Hakları Taahhütnamesi’ni şimdiye kadar İzmir, İstanbul ve Edirne’den 25 milletvekili adayı imzaladı.

Adaylar, taahhütnameyle milletvekili seçilmeleri halinde LGBTİ haklarını gözeteceklerine “LGBTİ sivil toplum örgütleri nezdinde, tüm LGBTİ+ yurttaşlara söz veriyor”.

Genç LGBTİ+’dan Barış Azar, “Aslında vekillerden temel beklentilerimiz var, söylemlerine dikkat etmeleri, LGBTİ hareketinin gündemini Meclis’e de taşımaları, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme hazırlamaları gibi” diyor:

“Bu taahhütnameyi hazırlarken, 7 Haziran 2015 seçimleri öncesi LGBTİ Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan vekillerin neler yaptığına baktık ve çok bir şey yapmadıklarını gördük. Meclis’te LGBTİ’lerle ilgili soru önergelerinin sayısı çok az, verilen önergelere de ya cevap gelmemiş ya da en başından reddedilmiş. Bu da hükümetin tavrından kaynaklanıyor.”

Adayları LGBTİ haklarını savunmaya çağırıyorlar

3 İlden 25 Milletvekili Adayı LGBTİ+ Hakları Taahhütnamesi İmzaladı - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik KütüphanesiHDP’nin İstanbul ve Edirne’den üç vekil adayı, bugün sosyal medya hesaplarından LGBTİ+ Hakları Taahütnamesi’ni imzaladıklarını açıkladı.

Azar, bazı partilerin vekil adaylarının taahhütnameye ilgi gösterdiğini, bazı partilerin ise olumlu yaklaşsalar da çekimser kaldıklarını söyledi. Genç LGBTİ+, önümüzdeki günlerde daha fazla adayın imza atmasını bekliyor:

“Bu taahhütnameyi hazırladıktan sonra, vekil adaylarına tek tek ulaşmayı planlamıştık. Sonrası tam olarak öyle gelişmedi.

“Örneğin HDP’nin il merkezini aradık ve taahhütnameyi anlattık. Bize geri dönüş yaptıklarında, HDP’nin 21 İzmir milletvekili adayı taahhütnameyi imzalamıştı bile. HDP’li vekil adayları bugün de ofisimizi ziyaret etti. Diğer vekil adaylarının da imzalayacağını ancak seçim yoğunluğu nedeniyle henüz imzalayamadıklarını söylediler.

“CHP’den şimdiye kadar iki vekil adayı imzaladı ve daha fazlasının imzalayacağı bilgisi bize iletildi.

“Bir parti çok ilgilendi ama ‘benim bunu imzalamam partimi zora düşürebilir’ diyerek imzalamadı.

“Kısacası ulaşabildiğimiz insanlardan olumsuz tepki almıyoruz ama bazıları biraz çekiniyorlar.”

Vekil adayları ne düşünüyor?

3 İlden 25 Milletvekili Adayı LGBTİ+ Hakları Taahhütnamesi İmzaladı - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

HDP İzmir milletvekili adayları, bugün Genç LGBTİ+ Derneği’ni ziyaret etti. Adaylar ziyaret sırasında şunları söyledi:

Serpil Kemalbay: Halkların Demokratik Partisi parti programı, seçim bildirgesi ve tüm kitlesiyle LGBTİ+ hak mücadelesine destek vermektedir. Genç LGBTİ+ Derneğinin hazırlamış olduğu LGBTI+ Hakları Taahhütnamesi’ni samimiyetle imzaladığımızı belirtmek istiyoruz. 7 Haziran seçimlerinde de SPoD LGBTI’nin benzer bir taahhütnamesini imzalamıştım. Seçimden sonra da iletişimimizi sürdürmeye devam edeceğiz, bu buluşmalarımız tekrarlanacaktır.

Murat Çepni: Meclise gidecek arkadaşlarımızın LGBTİ+ Hakları Taahhütnamesi’nin arkasında duracağına söz veriyoruz.

Derkay Tan: Parti adına çok verimli bir sohbet ve yararlı bir sunum oldu. HDP, kurulduğu günden bu yana LGBTİ+ haklarını savunan bir partidir. Diğer ezilenler gibi LGBTİ+’lar da ciddi hak ihlallerine maruz kalmaktadir. Ben bunu bir soykırım olarak adlandırıyorum. LGBTI+’larla birlikte çalışmak partimizin ve vicdanımızın gerektirdiği bir sorumluluktur. LGBTİ+’ların görünürlük, var olma ve hak mücadelelerinin bir sembolü olan Onur Yürüyüşü’ne vekil adaylarımız, parti yöneticilerimiz ve kitle ile katılacağız.

Ahmet Şık, Transevi ziyaretinde imzaladı

3 İlden 25 Milletvekili Adayı LGBTİ+ Hakları Taahhütnamesi İmzaladı - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

HDP İstanbul milletvekili adayları Ahmet Şık, Tülay Korkutan, Şehriban Alkış ve Edirne adayı Hasan Atik de Taahütname’yi bugün ziyaret ettikleri Trans Misafirhanesii’nde LGBTİ+ Hakları Taahütnamesi’ni imzaladı.

Trans Misafirhanesi 2012’de, İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği tarafından 2012’de barınma, sağlık hizmetlerine erişim gibi konularda yardıma ihtiyaç duyan trans bireylere güvenli bir alan açma amacıyla kurulmuştu.

LGBTİ’lere söz veren adaylar

İzmir:

Ayşe Yılmaz HDP İzmir 2. Bölge 3. Sıra / Cemile Aydın HDP İzmir 2. Bölge 5. Sıra / Ceyhan Akay HDP İzmir 1. Bölge 7. Sıra / Derkay Tan HDP İzmir 2. Bölge 9. Sıra / Elfesye Nas HDP İzmir 1. Bölge 10. Sıra/ Ferzende Deniz HDP İzmir 1. Bölge 9. Sıra / Gönül Aygün HDP İzmir 2. Bölge 7. Sıra / Hüseyin Çağlar HDP İzmir 1. Bölge 5. Sıra / İdil Uğurlu HDP İzmir 2. Bölge 2. Sıra / Mahsun Korkmaz HDP İzmir 2. Bölge 10. Sıra / Mehmet Aker HDP İzmir 2. Bölge 4. Sıra / Mervan Sincar HDP İzmir 1. Bölge 6. Sıra / Murat Çepni HDP İzmir 2. Bölge 1. Sıra / Orhan Ayhan HDP İzmir 2. Bölge 8. Sıra / Rahime Turan HDP İzmir 1. Bölge 4. Sıra / Serpil Kemalbay HDP İzmir 1. Bölge 1. Sıra / Tamer Aydın HDP İzmir 1. Bölge 11. Sıra / Yalçın Yanık HDP İzmir 1. Bölge 3. Sıra / Nurettin Turgay HDP İzmir 1. Bölge 2. Sıra / Ekrem Can Alaygut HDP İzmir 2. Bölge 12. Sıra / Abdullah Akdeniz HDP İzmir 2. Bölge 13. Sıra /

Tacettin Bayır CHP İzmir 1. Bölge 6. Sıra

İstanbul:

Ahmet Şık HDP İstanbul 2. Bölge 1. Sıra / Şehriban Alkış HDP İstanbul 1. Bölge 12. Sıra / Tülay Korkutan HDP İstanbul 2. Bölge 5. Sıra

Edirne:

Hasan Atik HDP Edirne 4. Sıra

2015 seçimlerinde 22 vekil imzalamıştı

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin (SPoD LGBTİ) Mecliste LGBTİ kampanyası kapsamında hazırladığı LGBTİ Hakları Sözleşmesi’ni 7 Haziran 2015 Genel Seçimi öncesinde CHP ve HDP’den 61 milletvekili adayı imzalamıştı.

Bu adaylardan 21’i, milletvekili olmuş, bir vekil de seçimin ardından sözleşmeyi imzalamıştı. (ÇT)

  • Etiketler