Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması 2022

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi Türkçe
Facebook Twitter Google

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi’nin 2015 yılından beri yürüttüğü çalışmanın 2022 bulgularına göre 2022 yılında kadınların en büyük sorunu şiddet.

“Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması”, kürtaj hakkı, İstanbul Sözleşmesi, kadının siyasete katılımı, ev işlerinin paylaşılması gibi alanlarda önemli bulgular ortaya koyuyor.

Türkiye’deki toplumsal cinsiyet ve kadın algısına yönelik her yıl yapılan bu anket çalışması, toplumsal cinsiyet çalışmalarında karşılaştırma yapmak için bir veri tabanı oluşturmayı ve araştırmacılara bir temel oluşturmayı amaçlıyor. Bu nedenle, anket Türkiye’deki cinsiyet ve kadın konuları ile ilgili ilginç konulara odaklanıyor.

Anket, yedi bölümden oluşuyor: kadın, aile ve toplum; çalışma hayatında kadınlar; iş hayatında eşit fırsatlar; sosyal roller ve çalışma ilişkileri; kadın ve LGBTI haklarına yaklaşım; medyada kadınlar; kadınlar ve siyaset.

Araştırmaya göre;

* İstanbul sözleşmesinden çıkış kararına destek düşük. Kadınlar arasında çıkışı desteklememe daha yüksek oranda gözleniyor.

* İstanbul sözleşmesinden çıkış kararının kadınların geleceği için kötü olacağını düşünenler çoğunlukta.

* Yıllar içinde şiddetin: -boşanma için yeterli sebep olduğu, -aile bütünlüğü veya düzeni için göz ardı edilecek bir unsur olmadığı düşüncelerine destek oranı artıyor.

* Şiddet halen kadınların toplumdaki en büyük sorunu.