Seks İşçileri İçin COVID -19’dan Korunma Rehberi

Pembe Hayat Derneği Nisan 2020 Türkçe
Facebook Twitter Google

Pembe Hayat Derneği

Pembe Hayat Derneği, COVID 19 süresince seks işçilerinin dikkat etmesi gereken öneriler yönergesi hazırladı.

From Butterfly Asian and Migrant Sex Workers Support Network andMaggie’s Toronto Sex Workers Action Project’den uyarlanan yönerge, anlaşılır olması açısından oldukça sadeleştirildi.

Yönerge, hem müşteriler, hem seks işçisi dostları hem de seks işçileri için önerilerini şöyle sıraladı:

*Eğer mümkünse; Skype, telefon, mesajlaşma seansları gibi alternatif işler düşünmenizi öneriyoruz. Çalışan her seks işçisinin toplu bir şekilde alınacak bu karar, çalışmaların daha da düzenli ve fiziksel temaslı görüşmelere zorlayan müşteriler için daha caydırıcı olacağını düşünüyoruz. Ancak gizlilik, güvenlik ve teknolojiye erişimle ilgili sorunlar yaşanması nedeniyle bu seçeneklerin tüm seks işçileri için geçerli olamayacağının farkındayız.

*Bilgi almak için güvenilir kaynaklara bakın.

*Ellerinizi daima 20 saniye boyunca yıkayın ya da dezenfektan kullanınız: her müşteri arasında, her dışardan içeri girdiğinizde, her yer değişikliğinde ve her paraya dokunduğunuzda.

*Temastan önce, müşterilerinizin el ve yüzlerini iyice yıkamalarını talep ediniz. Sabun ve su olanaklarına düzenli eşimizin yoksa, yanınızda el dezenfektanı taşıyın ve müşterilerinizden kullanmasını talep edin.

*Eğer müşteriniz hapşuruyor ya da öksürüyorsa, kendisine verebilmek için el atında selpak bulundurun. Selpaklarla temas kurmaktan kaçının ve gecikmeden atıldıklarından emin olun.

*Mümkün olduğunca, öpüşmekten kaçının, tükürük alış-verişinden, ağzın tene temasından, bunun yanı sıra, müşteriye dokunan objeleri ağzınızın içine koymaktan (elleriniz de dahil) kaçının.

*Öpüşme ve direkt temas yerine, erotik masaj, stripriz gibi alternatif hizmetleri önermeyi göz önünde bulundurun ve yüz yüze teması en aza indirecek cinsel pozisyonları (mesela; doggy pozisyonu, kovboy pozisyonu (penetre edilen kişinin üstte olması)) tercih edin.

*Bedensel sıvılarla direkt temas kurmaktan kaçının.*Kondom, oral seks kondomu ve eldiven kullanın.

*Hizmetlerden sonra, çalışma yüzeyini ve kullanılan her materyali dezenfekte edin.

*Mümkünse, tabak çanak ve çatal bıçaklarınızı başkalarıyla paylaşmayın. *Eğer bu kaçınılmazsa, sonrasında hemen atılacak şekilde kağıt havlu kullanarak, sabun ve sıcak suyla iyice yıkayın.

*Seks işçilerinin çalışma alanlarını hijyenik tutma ve güvenli temas kurma konusunda halihazırda uzman olduklarını ve on yıllardır grip mevsimlerinde kendilerini koruduklarının farkında olun. Geçim kaynakları buna dayalıdır.

Müşteriler açısından

*COVİD-19 semptomları gösteriyorsanız, ya da yurt dışı seyahatinde bulunduysanız, seks işçileri ile buluşmayın. Evde kalın ve tıbbi tavsiye için sağlık uzmanınız ile iletişime geçin.

*Yüz yüze seans yerine, hizmet veren kişiye para gönderin. Skype, telefon ya da mesajlaşma seansları gibi alternatif düzenleme mümkün olup olmadığını sormak isteyebilirsiniz. Ancak, birçok nedenle bunun uygulanabilir olmayabileceğinin farkında olun ve anlayış gösterin.

*Eğer herhangi bir semptom göstermiyorsanız, ve seks işçileri ile buluşacaksanız, her zamanki gibi onların sınırlarına saygı duyun ve bağlı kalın (ki bu durumda, temizlik ve fiziksel temas çerçevesinde ek tedbirler söz konusu olabilir).

*Fazla hizmet almak için, ekstra ücret teklif ederek ya da ısrar ederek, seks işçisini riskli hizmetlere zorlamayın. Eğer bir seks işçisi “öpüşme yok” diyorsa, bu öpüşme yok demektir, (hayır, hayır demektir!).

*Hijyeninize dikkat edin.

*Hizmet sağlayan kişi ile gerçekleşen seansın akabinde yüz ve ellerinizi iyice yıkama konusunda inisiyatif alın. Olanaklar izin veriyorsa, duş alın.

*Endişeleriniz ve sınırlarınız konusunda açık olun.

*Seans boyunca, güvenliği sağlamak konusunda sorumluluk alın ve solunumla alakalı hijyeninize dikkat edin *Öksürecek ya da hapşıracak olursanız, hizmet veren kişinin vücudundan uzaklaşarak ve ağzınızı ya da burnunuzu dirseğiniz ya da peçete ilekapatarak yapın.

*Bol bahşiş bırakın.

*Seks işçileri, müşteri bulmakta zorluk çekiyorlar ve siz yakın gelecekte onların tek müşterisi olabilirsiniz.

*Irkçılığınızın farkında olun ve Asyalı işçilere yönelik ayrımcı davranış ve söylemlerinize bir son verin. Tüm dünyada, medya kuruluşları, Asya komunitesinden kişilere yönelik düşmanlık ve ayrımcılık haberleri bildirmekte.

*Ayrımcılığı destekleyen yorum ve “şaka’lar yapmayın. Bunun yerine, Asyalı çalışanları tercih edin, saygılı olun ve bol bahşiş bırakın.

*Müşteri tarama sürecine seyahatle ilgili belirtiler ve sorular ekleyin.-Hasta olan insanları çalışma konusunda zorlamayın.

Seks işçisi dostları

*Eğer seks işçilerini destekliyor ve maddi sıkıntı çekmiyorsanız, ya da salgın nedeniyle işleri artan bir seks işçisiyseniz, lütfen diğer maddi sıkıntı yaşayan seks işçilerine ve seks işçiliği alanında çalışan gruplara maddi destek, zaman ve olanak sağlamayı unutmayın.

*Seks işçilerini çalışmalarına her zamanki gibi devam ettikleri için utandırmayın. Birçoğu için bu bir hayatta kalma meselesidir.

*Çevrenizdeki seks işçilerine göz kulak olun..

*Bu, işçiler için inanılmaz stresli bir zamandır ve konuşacak birine sahip olmak onlar için çok şey ifade edebilir.

*Mümkünse, hayatınızdaki seks işçilerine kaynak sunun.1Örneğin, daha güvenli seks malzemeleri, sağlık önlemleri için malzemeler, gıda, para.