YSK Vekil Adaylarının Kadın-Erkek Oranını Açıkladı: 996 Kadın – 3855 Erkek

Çiçek Tahaoğlu 7 Haziran 2018 Türkçe
Facebook Twitter Google

YSK, 24 Haziran milletvekili adaylarının cinsiyet dağılımını açıkladı. En çok kadın aday gösteren partiler sırasıyla HDP, İYİ Parti, Vatan Partisi, CHP, AKP, MHP, Saadet Partisi ve HÜDA-PAR.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 24 Haziran Milletvekili Genel Seçimi’ndeki adayların cinsiyet dağılımını açıkladı.

YSK’nın verilerine göre, seçime katılacak toplam 4 bin 851 adayın yüzde 20,5’i kadınlardan, yüzde 79,5’i erkeklerden oluşuyor.

HDP, adayları arasında yüzde 38’lik oranla, en çok kadın aday gösteren parti. HDP’yi yüzde 26,5 ile İYİ Parti, yüzde 24 ile Vatan Partisi, yüzde 22,6 ile CHP, yüzde 21 ile AKP, yüzde 12,6 ile MHP, yüzde 11,6 ile Saadet Partisi ve yüzde 7,5 vile HÜDA-PAR izliyor.

Toplam 68 bağımsız adayın ise yüzde 16’sı kadın, yüzde 84’ü erkeklerden oluşuyor.

Kamunun cinsiyetlendirilmiş veri tutması önemli

bianet’e konuşan sosyolog Nükhet Sirman, YSK’nin milletvekili adaylarıyla ilgili istatistiki verilerde cinsiyet dağılımını dikkate almasının toplumun sosyolojisini anlamak için önemli bir ilk adım olduğunu söylerken, toplumdaki farklılıkları anlayabilmek için daha fazla kategori üretilmesi gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Sirman şöyle konuştu:

“Cinsiyetlendirilmiş istatistikler tutulması, toplumun resmini çekmek açısından çok önemli. Özellikle de Toplumsal cinsiyetin, ayrımcılığın ölçülmesi açısından önemli bir veri olarak kabul edilmediği Türkiye’de çok daha önemli.

“Toplumsal cinsiyet, şimdiye kadar anlamlı bir sosyolojik kategori olarak ele alınmıyordu. Oysa ki toplumsal cinsiyete göre insanların yaşam koşulları, gelecekleri, statüleri, hatta hayalleri bile değişebiliyor.

“Ama toplumun resmini iyice anlamak için bu istatistiklerin çok daha anlamlı kategoriler içermesi gerekiyor, aksi toplumun farklılıklarını gözardı etmek ve herkesi normatif kimliklere asimile etmek anlamına geliyor.

“YSK’nın milletvekili adaylarının cinsiyet dağılımını yayınlamış olması bir ilk adım olarak önemli. Toplumdaki farklılıkları gösteren kategorilerin üretilmesi ve bunun farklı alanlardaki istatistiklerde yapılmasını ümit ediyoruz.”

3855 erkek, 996 kadın

Daha önce bianet’te ve diğer medya kuruluşlarında yer alan kadın aday- erkek aday oranları, geçici aday listeleri üzerinden ve partilerin açıkladığı kadın-erkek sayılarına göre hazırlanmıştı. bianet’in ilgili haberinde, verilere ulaşamadığımız için bağımsız adaylar ve HÜDA-PAR’ın kadın aday sayısına yer verilmemiş, istatistikler 4 bin 200 vekil adayı üzerinden hesaplanmıştı.

YSK, Kesin Aday Listesi’nin belli olmasının ardından, tüm milletvekili adaylarının cinsiyetlere göre dağılımını açıkladı.

Kesin listeye göre kadınların sadece yüzde 4,9’u birinci sıradan aday gösterildi.

YSK’nın verilerine göre, milletvekili adaylarının cinsiyetlere göre dağılımı şöyle:

YSK Vekil Adaylarının Kadın-Erkek Oranını Açıkladı: 996 Kadın - 3855 Erkek - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

(ÇT)

  • Etiketler