Yıldız İdil: İlişkiye Girmeyi Reddettiği İçin Kurşunlanan Trans Kadınların Sesini Duyan Yok

Evrim Kepenek
Facebook Twitter Google

“En büyük zafer kendini kabul ettiğinde başlıyor. Ben bunu ortaokulda yaşamaya başladım. O günden beri de devlet, toplum, medya ve yargı ile mücadele ediyorum.

“Görece de olsa ben şanslı bir trans kadınım. Başıma bir sorun geldiğinde, birlikte mücadele ettiğim arkadaşlarımdan güç alabiliyorum. Ama geçen gün Tarlabaşı’nda bir arkadaşımız ters ilişkiye girmeyi kabul etmediği için kurşunlandı. İlişkiye girmeyi reddettiği için kurşunlanan trans kadınlar, seslerini duyan yok.”

Yıldız İdil. 31 Aralık 2019 yılbaşı gecesi, Taksim’de daha çok transların gittiği bir konsere gitti. Konser çıkışı İstiklal Caddesi’nde arkadaşlarını beklerken kendisine Genel Bilgi Tarama (GBT) kontrolü yapan polislerce gözaltına alındı.

“Hücrenin kapılarına vurduk, slogan attık”

Beyoğlu Karakolu’na götürülen İdil, yaşadıklarını bianet’e şöyle anlattı:

“Oraya gittiğimde başka trans kadınların da orada olduğunu gördüm. Ben ilk defa böyle bir durum yaşıyordum. Oradaki diğer trans kadınlardan öğrendim ki, yılbaşı gecesi gibi özel zamanlarda bu uygulamalar rutinmiş.

“Özellikle yabancı basın varken trans kadınlar gözaltına alınırmış. Oradaki kadınlara ve bana polis cinsiyetçi küfürler etti. Bizi darp etti. Biz de bu durumu protesto etmek için hücrenin kapılarına vurduk. Ben politik bir trans kadınım. Çok slogan atmışlığım vardı. Ama bazı arkadaşlarımız ilk kez slogan atıyordu.”

“Trans kadın olmak suç gibi yaklaşılıyor”

Oradaki trans kadınlardan bazılarına polisin sokakta keyfi cezalar kestiği yönünde bilgi aldığını söyleyen idil, şunları söyledi:

“Bu ülkede trans kadın olmak suç. Transların görünür olmasını istemiyorlar. Trans kadınlara, ‘Kabahatler Kanu’na göre ceza kesiliyor. Bu cezalar keyfi. Bu işlemlerin hepsi hukuksuz.

“Ben politik bir trans kadın olarak. Bu anlayışlarla mücadele ediyorum. Ama, sokakta çok çok daha zor durumda olan ve mücadele edemeyen arkadaşlarımız var. Sadece hayata tutunmaya çalışan arkadaşlarımız var. Onların da sesini duyurmak zorundayız.”

İdil son olarak, polisler hakkında suç duyurusu yapacaklarını belirterek, hukuki olarak da mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmeyeceklerini belirtti.