Türkiyeli kadın ve LGBTİ+ sinemacılardan İran’daki protestolara destek

29 Eylül 2022 Türkçe
Facebook Twitter Google

İranlı yönetmenler Bahman Ghobadi ve Asghar Farhadi, Jîna Mahsa Amini’nin “ahlâk polisi” tarafından öldürülmesinin ardından İran’da başlayan protestolara destek çağrısı yaptı.

Yönetmenlerin çağrısının ardından Türkiye’deki sinemacılar Türkçe, Kürtçe ve İngilizce çağrı içeren bir imza kampanyası başlattı.

Türkiyeli kadın ve LGBTİ+ sinemacılar ise dün (28 Eylül) İranlı kadınlarla ve İran halklarıyla dayanışma içinde olduklarını gösterdikleri videolar yayınlamaya başladı.

Aralarında Ece Sükan, Ceren Moray, Serra Yılmaz, Ayça Damgacı, Melisa Sözen, Şebnem Hassanisoughi, Devin Özgür Çınar, Canan Ergüder, Aslı İnandık, Füsun Demirel, Belçim Bilgin, Tülin Özen, Feri Baycu Güler, Ceylan Özgün Özçelik, Elit İşcan, Gizem Bayıksel, Hatice Aslan, Nergis Öztürk, Melis Birkan, Nursel Köse, Nur Sürer, Tilbe Saran ve Güliz Sağlam’ın da bulunduğu sinemacılar, meslekleri ne olursa olsun tüm kadınları, İranlı kadın ve LGBTİ+’larla dayanışmak için video çekmeye davet etti.

Stand with Women of Iran – Turkey” hesabından paylaşılan video şöyle duyuruldu:

“Türkiyeli sinemacı kadınlar olarak, İranlı kadınlarla dayanışmak ve yalnız olmadıklarını dünyaya duyurabilmek amacıyla bir araya geldik. Meslekleri ne olursa olsun, tüm kadınları dayanışma videoları çekmeye ve bu videoları @StandwithWomenofIran_Turkey hesabını mention’layarak paylaşmaya çağırıyoruz.

“Böylece hem İran sokaklarında direnen dostlarımıza yalnız olmadıklarını söyleriz, hem de onların seslerinin tüm dünyada duyulmasına katkı sağlayabiliriz.

Dayanışmayla…”

Women from Turkey are in solidarity with women in Iran.
Türkiyeli kadınlar İranlı kadınların yanında!
جنبش همبستگی برای زنان مبارز ایران
Jinên li Tirkiyê li gel jinên li Îranê ne!
Թուրքիայի կանայք իրենց սոլիդարությունն են հայտնում Իրանի կանանց։
Les femmes de Turquie sont solidaires avec les femmes d’Iran.
Frauen aus der Türkei stehen zusammen mit iranischen Frauen.
¡Las mujeres de Turquía en solidaridad con las mujeres de Iran!
Le donne di Turchia sono solidali con le donne d’Iran.
As mulheres da Turquia são solidárias com as mulheres do Irão.