Türkiye’den Bulgaristan’a sığınan şiddet mağduru kadın mültecilik statüsü alabilir

24 Nisan 2023 Türkçe
Facebook Twitter Google

Avrupa Adalet Divanı (AAD) yetkilisi Richard de la Tour, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden töre cinayeti, zorla evlendirme ve kadına yönelik şiddet gerekçeleri ile gelen sığınma taleplerinin kabul edilmesi yönünde görüş açıkladı.

t24’ün geçtiği habere göre, konu, Türkiye’den Bulgaristan’a şiddet görme ihtimali olduğunu söyleyerek sığınan bir Kürt kadının mahkemeye yaptığı bireysel başvurunun ardından gündeme geldi. Bulgaristan’daki mahkeme konu hakkında AAD’den görüş talep etti.

Avrupa Adalet Divanı’nın 20 Nisan’da yayımladığı raporda, mahkemeye başvuran kadının zorla evlendirildiği, defalarca eski kocasından ve kendi ailesinden şiddet gördüğü, Türkiye’ye dönmesi durumunda korunamadığı için hayati tehlikesi olduğu vurgulandı.

Dosya ile ilgili görüş bildiren Richard de la Tour, koruma ve sığınma statüsünün “mensup olunan belirli bir sosyal grup” temeline dayandığını açıkladı ve toplumsal cinsiyetin de bu toplumsal gruplardan olduğunu savundu.

Richard de la Tour ayrıca başvurucunun ülkesinin kanunları ve düzenlemelerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini tavsiye ederek başvuran kişinin şiddet görme ve aşağılayıcı muameleye maruz kalmasının “ağır zarar” olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Tour, ağır zararın ortaya çıkacağı durumların koruma statüsü verilmesi için yeterli olduğu yönünde tavsiyelerini sundu.

AAD’nin konu hakkında olumlu görüşler paylaşılması bundan sonraki AB ülkelerine yönelik yeni başvurular ve kararlar için de önem taşıyor.