Türkiye Sinemasının “Çekil(e)meyen Sahneler”i Yeniden Çekilecek

Çiçek Tahaoğlu
Facebook Twitter Google

Yönetmen Metin Akdemir, Türkiye sinemasında kadın cinselliğine dair “Çekilemeyen Sahneler”i, yeniden çekilip izleyiciyle buluşmak için desteğinizi bekliyor.

Çekilemeyen Sahneler from Irem Akbal on Vimeo.

Türkiye sinemasının kadın cinselliğine dair “Çekilemeyen Sahneler”i, yeniden çekilip izleyiciyle buluşmak için desteğinizi bekliyor.

Yönetmen Metin Akdemir, 80’li yıllarla birlikte başta Atıf Yılmaz olmak üzere birkaç yönetmenin “Kadın Filmleri” temasıyla çektiği filmlerde kadın cinselliğinin görünür olmadığına dikkat çekiyor ve soruyor:

“Bunun nedeni acaba kadın cinselliğine dair tabular mı? Kadın yönetmenlerin azlığı mı? Ya da oyuncu bulmakta zorlanılması olabilir mi? Belki de sansür, otosansür ya da yüzleşemediğimiz homofobi/bifobi mi?”

Cinsellik içeren sahneleri yeniden çekerek, “Çekilemeyen Sahneler” başlıklı kısa belgeseli sene sonuna kadar bitirmeyi planlayan Akdemir, filmi hayata geçirebilmek için FonGoGo sitesinde bir kitle fonlaması (crowdsourcing) kampanyası başlattı.

Sahneler neden çekilemedi?

Çekil(e)meyen Sahneler/Teaser from m e T i n a k d e m i r on Vimeo.

Dul Bir Kadın (1985 / Atıf Yılmaz), Kadının Adı Yok (1987 / Atıf Yılmaz), İki Kadın (1992 / Yavuz Özkan) filmlerinden yola çıkan yönetmen Akdemir, bu filmlerde cinsellik içeren sahneler olmamasının olası sebeplerini de şöyle sıralıyor:

* O dönem yönetmenin ve oyuncunun kendine uyguladığı otosansür ya da dönemin kendisinin sinema filmlerine uyguladığı olası sansür politikaları.

* Kadınlar arası cinsel ilişkinin izleyicisi olan erkeklere, kadınlar arası bir sevişme sahnesinin gösterilmesinin heteroseksizmi besleyeceğinin düşünülmesi. Yönetmenler bu sahneleri çekmeyerek LGBTİ aktivizminin mutlak değil, muğlak olan cinselliklerinin gücüne dair bir selam göndermiş olabilir.

* Belki de bizim okuduğumuz yerden yaklaşmayarak, yönetmenler bu filmlerde iki kadın arasındaki ilişkiyi sadece kadınlar arası dostluk/dayanışma olarak anlatmıştır.

Oyuncularla röportajlar

Çekilemeyen Sahneler projesine 2015’te hayatını kaybeden LGBTİ aktivisti Boysan Yakar ile 2013’te başlayan yönetmen Akdemir, sinema akademisyenleri ve o dönem bahsedilen filmlerde oynayan oyuncularla yapılan röportajların da yer alacağı kısa belgeselde, farklı oyuncularla cinsellik sahnelerini yeniden çekerek eski filmlerle birleştirecek.

Nur Sürer (Dul Bir Kadın), Serap Aksoy (İki Kadın), Deniz Türkali (Dul Bir Kadın) ve akademisyen Özlem Güçlü ile röportajlar şimdiden gerçekleştirilmiş.

Önümüzdeki 10 gün boyunca devam edecek FonGoGo kampanyasına destek çağrısı yapan yönetmen Akdemir “Bu filmde niyetimiz, söylediğimizi kanıtlamaktan öte, bu söylemimizin peşine düşmek ve olasılıkları tartışmak” diyor.

Metin Akdemir hakkında

1984’te doğdu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Tv Sinema bölümünden mezun olduktan sonra, aynı üniversitede Kadın Çalışmaları bölümünde yüksek lisans yaptı.

Uçan Süpürge Çocuk Gelinler projesinde finalist oldu ve bu proje ile “Nefes Al Alma Nefes Al” filminin sanat yönetmenliğini üstlendi.

2011’de “Ben Geldim Gidiyorum” ve 2012’de “Küpeli” isimli kısa filmleri çekti. Filmleri birçok festivalde ödüle layık görüldü.

Yönetmen Metin Akdemir’in Vimeo sayfası için tıklayın. (ÇT)

  • Etiketler