“Şirin Tekeli 2022 Araştırma Ödülleri”ni kazanan araştırmacılar açıklandı

Bianet 20 Aralık 2022 Türkçe
Facebook Twitter Google

Bianet

Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi’nin (SU Gender) düzenlediği Araştırma Ödülleri bu yıl hibrit olarak düzenlenen konferansla 6. kez sahiplerini buldu.

Türkiye’de toplumsal cinsiyet odaklı araştırmaları desteklemeyi ve teşvik etmeyi amaçlayan Şirin Tekeli Araştırma Ödülü’ne bu yıl Esra Demirkol Colosio, Burcu Saka ve Elif Mura layık görüldü. Araştırma Teşvik Ödülleri ise İlkay Özküralpli, Özden Senem Erol ve Mine Egbatan’a verildi.

Doktora öğrencileri ile doktora derecesini tamamlamasının üzerinden en fazla 15 yıl geçen araştırmacıların çalışmalarının kabul edildiği ödül programında, değerlendirmeler üniversitelerarası bir seçici kurul tarafından akademik kriterler temel alınarak yapılıyor.

Konferansta konuşan Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender) Direktörü Hülya Adak şöyle dedi:

“Şirin Tekeli Araştırma Ödülleri ve Konferansı’nı düzenlemeye Şirin Tekeli’yi kaybettiğimiz 2017 yılında Ayşe Gül Altınay’ın öncülüğünde bir ekip olarak başladık. Araştırma Ödülleri kapsamında bugüne kadar toplam 41 araştırma projesi ve bu projelerde yer alan 50 araştırmacıya destek sağladık. Araştırmacı ve yazar kimlikleriyle Şirin Tekeli’den ilham aldığımız kadar, İnsan Hakları Derneği (1986), Mor Çatı Kadın Sığınağı (1990), Kadın Eserleri Kütüphanesi (1989-1990) ve KADER’in (1997) kurucularından biri olan Şirin Tekeli’nin aktivizminin de yakın dönem toplumsal cinsiyet çalışmaları üzerindeki izdüşümlerini görünür kılmak istedik.