Kadınlar mücadele ediyor, erkek şiddeti yargılanıyor

Facebook Twitter Google

Fotoğraf: csgorselarsiv/Dilara Açıkgöz

Erkekler Nisan’da 17 kadını öldürdü

bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve “olumlu”/”olumsuz” yargı kararların çetelesini tutuyor.

TIKLAYIN – Neden Erkek Şiddetinin Çetelesini Tutuyoruz?

TIKLAYIN – 2008-2021 bianet erkek şiddeti çetelelerinin tamamı

Nisan 2021’de kadınların mücadele ajandasına yansıyanlar

* CHP İstanbul Milletvekili Kadıgil, “Ne yapacaksınız içişleri bakanı! nasılsınız adalet bakanı! neredesiniz aile bakanı!” diye seslendi.

* HDP Milletvekili Kemalbay, “HDP olarak iktidara kovid salgını karşısında güvenceli herkese ekonomik desteğin sağlanmasını çağrısı yaptık, her zaman bunu savunduk. Ancak iktidar, hiçbir çağrıya kulak vermeden ekonomik kiriz derinleştirdi. Bundan da en çok kadınlar etkilendi” dedi.

* Ka.Der Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, “Bu sonuçları kanallarla paylaştığımızda kanallar ya duymuyor ya da kadın konuk bulamıyoruz diyorlar. Bu düşünce, siyasi partilerin “kadın aday arıyoruz ama bulmakta zorlanıyoruz” sözleri gibi erkek egemen zihniyetin dile dökülmüş halidir” diyor.

* www.istanbulsozlesmesi.org yayına başladı.

* Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, 2020 yılında 395 kadının e-posta, 24’ünün yüz yüze, birinin mektup ve bin 267’sinin telefonla kendilerine başvurduğunu belirterek, toplam 3 bin 936 görüşmenin gerçekleştirildiğini belirtti.

* SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Gülseren Onanç, kadına yönelik şiddetle sistemli bir şekilde mücadele etmesi için devlete görev yükleyen İstanbul Sözleşmesi’nin bir gecede iptal edilmesine karşı toplumun her kesimini İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya çağırdı.

Cinayet

Emine Bulut davasında ağırlaştırılmış müebbet talebi yine reddedildi: Ankara’da Emine Bulut’u kızının önünde bıçaklayarak öldüren F.D.’ye verilen ceza 1 Nisan’da onandı. Mahkeme heyeti “canavarca hisle öldürme” suçundan talep edilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebini reddetti. Yargıtay’a temyiz başvurusu yapıldı.

Bir sanığa beraat: Kayseri’de sevgilisi Deniz Dal’ı (40) ateşli silahla öldürdüğü suçlamasıyla yargılanan S.Ö. isimli erkek 1 Nisan’da beraat etti. 4 Temmuz 2020’de Deniz Dal, S.Ö.’nün arabasında silahla vurulmuş, S.Ö. kadını aynı araçla hastaneye götürmüştü. Olay sırasında kadını aldattığı için kadınla kavga ettiğini söyleyen erkek kadının intihar ettiğini ve silah sesi duyduğunda kendisinin “Camdan dışarı baktığını” iddia etmişti ve ilk duruşmada tahliye edilmişti. “Bu süreçte en çok üzülen ve mağdur olan benim” diyen S.Ö. beraat etti.

Bir sanığın davası başladı: Nevşehir’de boşanmak isteyen karısı Fatma Esra D.’yi silahla öldüren M.D.’nin yargılandığı dava 1 Nisan’da başladı. M.D. kadının kendisini aldattığını iddia etti, duruşma ertelendi.

Bir sanığa müebbet hapis: Aydın’da Gamze Esen’i benzin döküp yakarak öldüren F.A.Ü. isimli erkeğe 3 Nisan’da “yakarak kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verildi. Erkek “Ölen kadın değil erkek olsaydı ben şimdi içeride olmazdım” dedi.

Muğlada 2015’te Cansu Kaya öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan M.P.Ç. ve N.D. isimli erkeklerin, Yargıtay’ın kararı bozması üzerine tekrar yargılandıkları dava 4 Nisan’da başladı. Mahkeme heyeti sanıkların tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı erteledi. 12 Nisan’da görülen karar duruşmasında N.D.’ye “kasten öldürme”den ağırlaştırılmış müebbet, “cinsel saldırıya teşebbüs” ve “kişiyi hürriyetten yoksun kılma” suçundan 28 yıl 8 ay 7 gün, M.P.Ç.’ye “kasten öldürme” suçundan 22 yıl, “cinsel saldırıya teşebbüs” ve “kişiyi hürriyetten yoksun kılma” suçundan 18 yıl hapis cezası verildi.

Güllü Y. davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis: Diyarbakır’da evde kıskandığı için kavga ettiği karısı Güllü Y.’yi (33) yakarak öldüren C.Y.’ye (36) ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Kocaeli’de vaiz Özlem Gön G.’yi öldüren müezzin kocası Z.G.’nin davası 6 Nisan’da başladı. Kadının babası ifade vererek erkeğin kızına sistematik şiddet uyguladığını, boğazını sıktığını, kadının annesine Z.G.’nin kendisini boğarak öldürmesinden korktuğunu söylediğini aktardı. Kadının 10 yıl boyunca maaşını kendisi alamadığını, erkeğin kızına psikolojik ve ekonomik baskı uyguladığını söyledi. Mahkeme heyeti avukatlara savunma hazırlaması için süre vererek ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Manisa’da sevgilisi Gülnur Kocabaşı (22) pompalı tüfekle öldüren tutuklu sanık Y.A.’nın (27) ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması 6 Nisan’da görüldü. Erkek pişman olduğunu iddia ederek kadının ailesine “başsağlığı diledi”. Gülnur Kocabaş’ın işyerinden iki arkadaşı ve komşusu tanık olarak ifade verdi.

Yargıtay cezayı fazla buldu: İstanbul’da karısı Alime D.’yi 17 kere bıçaklayarak öldüren K.D.’ye “haksız tahrik” indirimi ile verilen 24 yıl hapis cezasını “fazla” bulan Yargıtay kararı bozdu. Erkek kendisine şiddet gösterdiği için ailesinin yanına Balıkesir’e giden kadını ikna etmişti, otogardan aldığında eve götürüp öldürmüştü. Erkek ifadesinde kadının kendisine hakaret ettiğini ve kendisini darp ettiğini iddia etti. “Haksız tahrik” indirimiyle 24 yıl hapis cezası verildi, Yargıtay indirimi az bularak cezayı bozdu.

Bir sanığa beraat: Antep’te hamile karısı Aysel Kurt’u darp ederek öldürdüğü iddiasıyla yargılanan İ.Ç. 8 Nisan’da beraat etti. Mahkeme heyeti İ.Ç.’nin eylemlerinin “taksirle ölüme neden olma” suçuna vücut verdiğini, verilecek bir cezanın 3 yaşındaki çocuğunun mağdur olmasına yola açacağını öne sürdü.

Bir sanığa beraat: Antalya’da Dilara Kandar’ı (23) öldürdüğü ve gömdüğü suçlamasıyla yargılanan eski kocası A.Y. 12 Nisan’da beraat etti. Erkek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldıktan sonra istinafa giden davada ikinci kez yargılanıyordu.

Duygu Çelikten davası devam etti: Antalya’da Duygu Çelikten’i (39) öldüren ve gömen V.Ü.’nün yargılandığı dava 9 Nisan’da devam etti. V.Ü. hakkında “kasten insan öldürme” suçundan ömür boyu, diğer sanıklar M.D., S.Ö. ve D.Ö. isimli üç erkek hakkında delil “yok etme, gizleme veya değiştirme” suçundan 5’er yıl hapis cezası talep edildi. Duygu Çelikten’in ablası tanık olarak konuştu ve erkeğin kadına sistematik şiddet uyguladığını söyledi.

Bir sanığa beraat: İzmir’de Filiz T.’yi (38) “kasten yaralama neticesinde ölümüne sebebiyet verme” suçundan tutuksuz yargılanan İ.T. isimli erkeğin davası 12 Nisan’da devam etti. Mütalaa veren savcı 8 yıl hapis cezası istedi. 28 Nisan’da karar duruşması görüldü, erkek beraat etti.

İstanbulda ayrı yaşadığı karısı Duygu K.’yi bıçaklayarak öldüren H.K.’ye Yargıtay’ın bozma kararının ardından 14 Nisan’da müebbet hapis cezası verildi. Erkeğe “eşi kasten öldürme” suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası “iyi hal” indirimi ile müebbet hapis cezasına indirildi. Erkeğe önceden “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimi ile 20 yıl ceza verilmişti.

Selvan A. cinayetinde iddianame hazırlandı: Muğla’da boşanma aşamasında olduğu karısı Selvan A.’yı (25) bıçaklayarak öldüren T.A. (31) hakkında iddianame hazırlandı. 15 Nisan’da basına yansıyan iddianamede T.A.’nın cezaevinde yan hücresinde kalan K.Ş.’nin ifadesi yer aldı. K.Ş.’nin ifadesi şu şekilde basına yansıdı: “Eşini öldürmek için plan yaptığını söyledi. Kadın cinayetlerinde nasıl az ceza alınacağını araştırmış. Aldatma olunca daha az ceza verildiğini öğrenmiş. Eşinin kendisini aldattığı süsünü verebilmek için sosyal medyadan hesaplar açıp, başkasıymış gibi eşiyle yazışıyormuş.”  

Zeynep Şenpınar davasında sanığa “iyi hal” indirimi: Muğla’da sevgilisi Zeynep Şenpınar’ı (24) darp eden ve göğsünden bıçaklayarak öldüren boksör S.A.K.’ye (27) “iyi hal” indirimi verildi. 15 Nisan’da görülen duruşmada mütalaa veren savcı, erkeğin kadını 37 bıçak darbesiyle öldürdüğünü söyleyerek “canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet talep etti. Karar duruşması 21 Nisan’da görüldü. “Psikolojisi bozulduğu için” kadını öldürdüğünü söyleyen erkeğe ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme heyeti, sonra “iyi hal” indirimi uyguladı.

İzmirde karısı Yazgül S.’yi (57) bıçaklayarak öldüren, cesedini halıya sararak saklamaya çalışan B.S. isimli erkeğin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı dava 21 Nisan’da devam etti. İfade veren sanık “Asıl katil bizlere maddi destekte bulunmayan kızımdır” dedi. Kadının kızı erkeğin annesine ve kendisine sistematik şiddet uyguladığını söyledi.

İlk duruşma: Diyarbakır’da Dilek Kaya’yı evinde öldüren astsubay Y.Ç. isimli erkeğin yargılandığı dava 21 Nisan’da başladı.

Bursada 2009 yılında Ayşegül Kapusuzoğluyu öldürdüğü ve cesedini yaktığı gerekçesiyle yargılanan B.Ç.’ye 22 Nisan’da müebbet hapis cezası verildi.

İstanbulda cezaevinden denetimli olarak serbest bırakılan ve çocuğunun annesi Nurgül Boz’u 44 kere bıçaklayarak öldüren E.K. isimli erkeğin yargılandığı dava 22 Nisan’da devam etti. Erkeğe müebbet hapis cezası verildi. Erkek hakkında “canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilmişti.

Fatma Mavi cinayetinde iddianame hazırlandı: İstanbul’da Fatma Mavi’yi (31) öldürdüğü suçlamasıyla E.A. ve A.İ.S. hakkında “tasarlayarak canavarca hisle kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. E.A.’nın Fatma Mavi’nin boğulduğu, sonrasında yanarak ve dumandan boğularak öldüğü tespit edildi. Erkeklerin kaza süsü vermek için patlamaya sebep verdiği ortaya çıkmıştı.

Cennet Tuba Tokbaş cinayetinde dava açıldı: Denizli’de sevgilisi Cennet Tuba Tokbaş’ı (22) öldürdüğü gerekçesiyle E.H. (22) isimli erkek hakkında “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası talep edildi. Erkeğin olay günü kadının evinden çıkarken kamera görüntüsü ve kadının tırnaklarından alınan örneklerde DNA’sı tespit edildi. 22 Nisan’da basına yansıyan iddianamede kadının ölüm nedeni “boyna bası” olarak kaydedildi.

Pınar Gültekin davası devam etti: Muğla’da C.M.A.’nın Pınar Gültekin’i (27) “öldürmekten” yargılandığı davanın 4’üncü duruşması 26 Nisan’da görüldü. Ara kararda C.M.A.’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi, Adli Tıp Üst Kurulundan gelecek rapor ve Pınar Gültekin’in telefonunun incelenmesi için ABD’ye yazılan müzekkerenin cevabının beklenmesine karar verilerek duruşma ertelendi. Tanık olarak konuşan bir erkek, C.M.A.’nın kendisine Pınar Gültekin’i “korkutması” için 200 bin lira teklif ettiğini söyledi.

Çocuk Cinayeti

Antep’te M.K.’nin (20) Duygu Delen’i (17) öldürdüğü suçlamasıyla “kasten öldürme”, “cinsel istismar”, “yağma” ve “hakaret” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı dava 28 Nisan’da devam etti. Çelişkili raporlara itiraz edildi. Mahkeme heyeti, M.K.’nin tutukluluk halinin devamına ve rapor hazırlayan adli tıp uzmanlarının gelecek duruşmada dinlenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Öldürme Teşebbüsü

İstanbul’da kavga ettiği karısı Ö.B.’yi öldürme teşebbüsünde bulunan ve bıçakla yaralayan D.B.’ye “iyi hal” indirimiyle 15 yıl hapis cezası verildi.

Ankarada M.A. isimli erkeğe, karısı Sevginur A.’yı (22) tabancayla başından vurarak ağır yaraladığı gerekçesiyle “eşe karşı öldürmeye teşebbüs” suçundan dava açıldı. Erkeğin kadını vurmadan önce kadına cinsel saldırıda bulunduğu ortaya çıktı, iddianamede erkeğe “nitelikli cinsel saldırı”, “kişiyi hürriyetinden toksun kılma”, “kasten yaralama” suçlarından 75 yıla kadar hapis cezası istendi.

Şiddet / Yaralama

İzmir’de boşanmak isteyen karısı A.K.’yi (23) “Kimseye yar olmayacaksın” diyerek 38 yerinden bıçaklayan, ölümle tehdit eden, tekmeyle yaralayan B.K.’ye (26) 12 Nisan’da 10 ay hapis cezası verildi. Erkek 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle ikinci kez yargılanıyordu.

İstanbul’da boşanma aşamasında olduğu karısı H.A.’yı ateşli silahla yaralayarak engelli kalmasına neden olan E.A.’nın yeniden yargılandığı davada 21 Nisan’da karar çıktı. Erkeğe 23 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

İstanbul’da karısı Ş.B.’yi darp ve tehdit eden M.B.’ye 24 Nisan’da 5 ay hapis cezası verildi.

Cinsel Saldırı / Tecavüz

Antalya’da taksi durağına bırakma bahanesiyle aracına aldığı Ç.Y.’ye (29) tecavüz eden M.K.’ye 7 Nisan’da 16 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Sanık avukatları Ç.Y.’nin eğlence mekanında çalıştığı için seks işçisi olduğunu iddia ederek “çalıştığı yer ve sosyo-ekonomik durumu itibariyle savunmasına itibar edilemeyeceğini” iddia etti. G.K. “delil yetersizliği” suçundan beraat ederken M.K.’ye “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 12 yıl, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 4 yıl 6 ay, “hakaret” suçundan 3 ay hapis cezası verildi, “yağma” suçundan beraatına karar verdi.

Kilis’te A.B. isimli kadına tecavüz ettiği gerekçesiyle yargılanan M.Ö.K isimli erkek “delil yetersizliği” gerekçesiyle 7 Nisan’da beraat etti. Mahkeme heyeti “yaralama” suçundan önce 120 gün, ardından cezayı 1/6 oranında düşerek 100 günlük hapis cezası verdi, cezanın hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi.

Mardin’de milletvekili T.Ç., bir kadına tecavüz ettiği suçlamasıyla yargılandığı davada 14 Nisan’da “delil yetersizliği” gerekçesiyle beraat etti.

Taciz

İstanbul’da minibüsüne yolcu olarak binen Özbekistan vatandaşı N.M.’yi (47) taciz eden İ.A. (31) isimli erkeğe 7 Nisan’da 1 yıl 3 ay hapis ile 2 bin 240 TL adli para cezası verildi. Verilen cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Muğla’da H.E.K. isimli kadını taciz eden O.D. isimli erkeğe 28 Nisan’da 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Çocuk İstismarı

İzmir’de 6 ila 11 yaşlarındaki 6 kız çocuğuna istismarda bulunan A.Ş. isimli erkek öğretmene 1 Nisan’da 79 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Karar istinafta onandı, Yargıtay’dan usulsüzlük gerekçesiyle döndü, yerel mahkemenin kararı 1 Nisan’da basına yansıdı.

Kocaeli’de okul çıkışı takip ettiği 17 yaşındaki kız çocuğuna cinsel organını göstererek istismarda bulunan A.D. isimli erkeğe 1 Nisan’da 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Mersin’de S.D. isimli erkek 3 yaşındaki kızına istismarda bulunduğu gerekçesiyle yargılandığı davada 2 Nisan’da beraat etti.

İstanbul’da evinin önündeki parkta oynayan 8 yaşındaki kız çocuğunu kaçıran ve çocuğu istismar eden A.Y.’ye 13 Nisan’da 24 yıl hapis cezası verildi.

Kocaeli’de A.A. isimli kız çocuğunu zorla Türkiye’ye getiren ve seks işçiliğine zorlayan N.K. isimli erkeğe indirimle 6 yıl 8 ay hapis ve 80 lira adli para cezası verildi.

Kayseri’de aracındaki 13 yaşındaki çocuğa istismarda bulunan servis şoförü N.G.’ye 20 yıl 5 ay hapis cezası verildi.

Meşru Müdafaa

Adana’da kendisine şiddet uygulayan kocası H.Ö.’yü pompalı tüfekle öldüren F.Ö.’ye “haksız tahrik indirimi” ile 15 yıl 10 ay hapis cezası verildi.

Antalya’da kendisine sistematik şiddet uygulayan, olay günü kelepçe takarak işkence yapan kocası R.İ.’yi öldüren M.İ. 26 Nisan’da tahliye edildi. Mütalaa veren savcı 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası talep etti.