Kadınlar mücadele ediyor, erkek şiddeti yargılanıyor

Evrim Kepenek & Ege Öztokat
Facebook Twitter Google

İllüstrasyon: Başak Günaçan

bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve “olumlu” ve “olumsuz” yargı kararların çetelesini tutuyor.

Ağustos’ta kadınların mücadelesi ajandasına yansıyanlar
EŞİK- Eşitlik İçin Kadın Platformu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin 5 acil talebi iletmek istiyor.

Beşiktaş Belediyesi, yeni evlenen çiftlere evlilik cüzdanın yanında İstanbul Sözleşmesi’nin maddelerini içeren kart verme kararı aldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu, “COVİD-19 Salgını ve Ücretli Kadın Emeği” başlıklı raporun detaylarını kamuoyu ile paylaştı.

Kadıköy Belediyesi “Kadın Yaşam Evi”ni açtı.

Zafer P.’ye Güleda’yı “öldürmek”ten ömür boyu hapis.

Sanatçı Sıla, hedefte olan İstanbul Sözleşmesi’ne herhangi bir müdahale edilmemesi için başlatılan imza kampanyasına destek verdiğini duyurdu.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), “İstanbul Sözleşmesi ile ilgili tartışmalara derhal son verilmeli” çağrısı yaptı, “Herkesi kadınların hak nöbetine eşlik etmeye çağırıyoruz” dedi.

Aile ve Sosyal Araştırmalar Platformu’ndan (ASAP) Ayla Kerimoğlu, “Sözleşme, daha çok anlatılmalı ve Doğu-Batı medeniyetler çatışmasına sıkıştırılmamalı “diyor.

AKP Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam, “İstanbul Sözleşmesi kaldırılınca sorunlar bitiyorsa kaldıralım” dedi ve Sözleşme’yi savunan kadınlara hakaret eden Dilipak hakkında suç duyurusu yapacaklarını söyledi.

Cinayet

Bir sanığın cezası ağırlaştırıldı: Bursa’da sevgilisi Şengül V.’yi yakarak öldüren Ü.V.’ye verilen “iyi hal” indirimi 1 Ağustos’ta kaldırıldı. İlk karara itiraz üzerine görülen duruşmada Ü.V.’ye verilen müebbet hapis cezası, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrildi.

Bir sanığa “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimi: Urfa’da “üzerine kuma getirdiği” karısı Sema K.’yi kadının kendisini aldattığını iddia ederek öldüren İ.K. isimli erkeğe istinaf mahkemesi tarafından 2 Ağustos’ta “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimi verildi. Kadını öldürene kadar darp eden İ.K.’nin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası 18 yıl 4 aya düşürüldü.

Bir iddianame kabul edildi: Antalya’da Gülsüm T.’yi (46) öldüren C.Y. (43) hakkında “kasten öldürme” suçundan iddianame hazırlandı. 7 Ağustos’ta basına yansıyan iddianamede Gülsüm T. ile C.Y.’nin arkadaş olduğu, erkeğin kadını bornoz kuşağıyla boğarak öldürdüğü, sonra kaza süsü vermek için fondötenle boynundaki izleri kapattığı, ağzına yiyecek koyduğu ve tüpün gazını açtığı kaydedildi. C.Y. ertesi gün kadını öldürdüğünü itiraf etmişti.

Niğde’de boşanma aşamasında olduğu S.Ç. isimli kadını öldüren M.Ç.’nin yargılandığı dava 11 Ağustos’ta başladı. M.Ç. kadının kendisini aldattığını söyledi, olay günü yanında “eve yerleştirmek için kamera ve ses kayıt cihazı getirdiğini” söyledi, karısının kendisine hakaret ettiğini iddia etti ve “Silah nasıl ateş aldı hatırlamıyorum” dedi. S.Ç.’nin babası N.T. ve annesi F.T. ise sanığın yalan söylediğini, kızlarına evliliği boyunca şiddet uyguladığını ve sürekli silahla tehdit ettiğini söylediler. S.Ç. ve M.Ç.’nin oğlu A.B.Ç. (12) tanık olarak konuştu, babasının annesini öldürdüğünü söyledi. Mahkeme heyeti zanlının tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Bir sanık hakkında iddianame hazırlandı: Rize’de Gamze P.’yi (46) kendisini reddettiği için işyerinde tabancayla sırtından vurarak ve boğazını bıçakla keserek öldüren S.D. (37) hakkında 12 Ağustos’ta iddianame hazırlandı. S.D. hakkında “tasarlayarak canavarca hisle kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

İstanbul’da Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı Lisha Y.’yi (31) öldüren Y.T., A.A. ve H.A. isimli 3 erkek hakkında 15 Ağustos’ta iddianame hazırlandı. Y.T.’nin kullandığı arabanın Lisha Y.’nin arabasını arkadan çarparak durdurduğunu, kadını zorla arabalarına bindirdikleri, A.A.’nın kadının arabasını saklamak için olay yerinde kaldığı açıklandı.

Isparta’da eski sevgilisi Güleda C.’yi (19) öldüren Z.P.’ye (19) 20 Ağustos’ta “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verildi. Z.P.’nin cinayeti tasarladığına dair delil olmadığını iddia eden mahkeme heyeti cezayı ağırlaştırmadı. Z.P. Güleda C.’yi cinayetten önceki gün darp etmişti ve telefonunu kırmıştı, kadına olaydan iki önce bir mektupta “Şimdi gidiyorum. [Güleda C.’yi] yanımda götürüyorum” yazmıştı.

Çocuk Cinayeti

Bursa’da Suriye vatandaşı Hamza A. (17) isimli oğlan çocuğunu çalıştığı pazarda Suriye vatandaşı bir kadına küfür etmemelerini söylediği için darp ederek öldüren pazarcı 3 oğlan çocuğu İ.S (13), M.S. (15) ve R.S. (17) hakkında 4 Ağustos’ta iddianame hazırlandı. M.S. (22) hakkındaki dosya yaşının büyük olması nedeniyle ayrıldı.

Öldürmeye Teşebbüs

İstanbul’da kendisinden boşanmak isteyen karısı B.G.’yi tornavida saplayarak öldürmeye çalışan D.G. isimli erkeğin davası 13 Ağustos’ta görüldü. Tanık ifade verdi, duruşma mütalaa verilmek üzere ertelendi.

Tecavüz

Samsun’da oğlunun karısı S.A.’ya 4 kez tecavüz ettiği gerekçesiyle N.A. hakkında iddianame hazırlandı. Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi 7 Ağustos’ta iddianameyi kabul ederek dava açtı.

İstanbul’da yanında çalışan K.K. (34) isimli kadına 14 yıl boyunca tecavüz eden M.B. (54) isimli erkek işveren hakkında iddianame düzenlendi. 30 Ağustos’ta basına yansıyan iddianameye göre kadın öğrenciliyken erkeğin şirketinde işe girdi, erkek ona o zamandan beri tecavüz etti. İçkisine uyuşturucu karıştırarak kadına tecavüz eden M.V., sonra bilinçsizken çektiği görüntülerle şantaj yaparak ve tehdit ederek kadına tecavüz etmeye ve sürekli cinsel saldırıda bulunmaya devam etti.

Cinsel Saldırı

İstanbul’da kullandığı taksiye binen N.S.O. (24) isimli kadını taciz ve darp eden, kadına cinsel saldırıda bulunan E.D. (53) hakkında 8 Ağustos’ta iddianame hazırlandı. İddianamede erkeğin aracı karanlık bir yokuşa park ettiği ve kadına cinsel saldırıda bulunduğu kaydedildi.

İstanbul’da ofisinde stajyer olarak çalışan Ö.A., B.M., N.Y., F.G., S.B. ve G.Ç. isimli 6 kadına karşı taciz, tecavüz, cinsel saldırı, tehdit suçları işleyen M.K. (59) isimli erkek avukat hakkında 141 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Taciz

Yargıtay 18. Ceza Dairesi, hakkında bir kadına “Seni ve kalbini nasıl kazanabilirim” diye mesaj attığı için “cinsel taciz” suçundan yargılanan sanığa verilen cezayı “cinsel taciz” değil, yalnız “huzur ve sükunu bozma” suçundan ceza verildiği gerekçesiyle bozdu.

Çocuk İstismarı

İstanbul’da iş yerinde çalışan 17 yaşındaki kız çocuğuna tehditle, ellerini şarj kablosuyla bağlayarak ve jilet zoruyla tecavüz ettiği iddia edilen H.E. (25) hakkında dava açıldı. 6 Ağustos’ta basına yansıyan iddianamede H.E.’nin “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” ve “cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından cezalandırılması talep edildi.

Antalya’da akrabası olan N.D. (16)  isimli çocuğa tecavüz ettiği için yargılanan B.K. isimli erkek, davanın 6 Ağustos tarihli 3. duruşmasında “delil yetersizliği” gerekçesiyle tahliye edildi. B.K. “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından tutuklu yargılanıyordu.

İstanbul’da 17 yaşındaki kız çocuğuna zorla bindirdiği teknesinde tecavüz eden M.P. (46) isimli erkek hakkında 7 Ağustos’ta iddianame düzenlendi. M.P.’nin çocuğu istismar ettikten sonra okul hayatını bitirmekle ve ailesine söylemekle tehdit ederek çocuğa aylarca istismarda bulunduğu açıklandı. Erkek hakkında “cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlarından dava açıldı.

İstanbul’da Y.K. (16) isimli kız çocuğuna temizlik için gittiği işyerinde cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen, kendisi de aynı işyerinde temizlik işçisi olan K.Y. (21) isimli erkek hakkında iddianame hazırlandı. 8 Ağustos’ta basına yansıyan iddianamede K.Y. hakkında “çocuğun cinsel istismarı” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından ceza talep edildi.

Aksaray’da A.S.’nin (33) 10 ay önce kendisine şiddet uyguladığı, babası önceki kocası olan 14 yaşındaki kızına da cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla şikayetçi olduğu kocası C.E.S. hakkında 11 Ağustos’ta zincirleme olarak “çocuğa cinsel istismar” suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Urfa Siverek 1. Ağır Ceza Mahkemesi 12 Ağustos’ta A.B. isimli kız çocuğuna tecavüz eden 2 erkeğe “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan 24 yıl hapis cezası verdi. A.B. (14) isimli kız çocuğu karın ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede doğum yapmış, ifadesinde dayısı M.İ. ve abisi M.B.’nin kendisine birçok kez tecavüz ettiğini söylemişti. A.B. “Hapishaneden çıktıklarında beni döverler” diyerek şikayetçi olmamıştı. Erkekler “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan beraat etti.

İstanbul’da alkol etkisi altındaki Y.A. (16) isimli kız çocuğuna tecavüz etmeye çalışan K.M. (19) hakkında iddianame hazırlandı. 17 Ağustos’ta basına yansıyan iddianamede E.T. isimli kız çocuğunun olay yerinde K.M.’nin Y.A.’nın kıyafetlerini çıkardığını gördüğünü, K.M.’yi çocuğa tecavüz etmeden durdurduğu ifade edildi. K.M.’nin eylemlerinin “çocuğun cinsel istismarı” suçunu oluşturduğu belirtilen iddianame kabul edildi.

İstanbul’da İ.M.Y. isimli erkek hakkında sevgilisi S.C.’nin 12 yaşındaki kız çocuğuna 6 yaşından beri cinsel istismarda bulunduğu için iddianame hazırlandı. 9 Haziran’da çocuk erkekten kaçarken camdan atlamıştı, olay yerine gelen polis ekipleri erkeğin çocuğu istismar ettiğini fark etmişti. S.C. de İ.M.Y.’nin kendisine şantaj yaptığını, polise bu yüzden gitmediğini söyledi. 9 Ağustos’ta basına yansıyan iddianamede İ.M.Y. hakkında “çocuğun cinsel istismarı”, “çocuğun cinsel amaçlı alıkonulması”, “yaralama”, “hakaret” ve “tehdit” suçlarından 33 yıl, S.C. hakkında ise 27 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Seks İşçiliğine Zorlama

Konya’da reklamcı E.Y. isimli erkek, işini kaybeden Ö.Y. isimli kadını seks işçiliğine zorladığı gerekçesiyle seks işçiliğine “teşvik” suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı. E.Y.’nin cezası 5 yıl süreyle ertelendi, erkek “cinsel taciz” suçundan beraat etti.