İstinaf G.Ç kararını bozdu: Öldürmeye teşebbüsten yargılayın

Burcu Özkaya Günaydın 26 Aralık 2022 Türkçe
Facebook Twitter Google

Fotoğraf:csgorselarsiv.org

Hatay’ın İskenderun ilçesinde zorla evine girdiği G.Ç.’nin yüzüne kızgın yağ atıp, istismar eden Mustafa Resul E.’ye yerel mahkeme tarafından verilen 10 yıl ceza, Adana Bölge Adliye Mahkemesi 12’nci Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Bölge Mahkemesi, cezayı az buldu, E.’nin “eziyet” suçundan değil de ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan yargılanmasını istedi.

15 Aralık 2021’de G.Ç.’ye cinsel saldırıda bulunup, yüzüne kızgın yağ attıktan sonra katletmeye çalışan Mustafa Resul E. tutuklandı. “Eziyet” ve “Cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından verilen yargılanan E. 8 Mart 2022’de İskenderun 4’ncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada serbest bırakıldı. Erkmen, kamuoyunun yoğun tepkisiyle tekrar tutuklandı.

Mahkeme havluyu silah saydı

Davanın temmuz ayındaki karar duruşmasında “Eziyet” suçunda 4 yıl, “Cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan önce 3 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, daha sonra “suç eylemini silahla işlediği anlaşıldığından” cezayı artırıp 6 yıla çıkardı, E.’nin tutukluluk halinin devamına karar verdi.

G.Ç’nin Avukatı Mehtap Sert, karara itiraz ederek, Adana Bölge Adliye Mahkemesi 12’nci Ceza Dairesi’ne başvurdu. Bölge Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını bozdu; Sanık Resul E., ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ten yargılanacak.

Bölge Mahkemesi’nin yerel mahkeme kararını bozmasındaki etmen; sanığın aleyhine olan delillerin görülmemesi. Mahkeme, G.Ç’nin havluyla boğazının sıkılmasının göz ardı edildiğini, halbuki burada havlulun silah sayılması gerektiğine dikkat çekti.

Öldürmeye teşebbüs çok açıktı, görmezden gelinmişti

Kararı olumlu bulan G.Ç’nin Avukatı Mehtap Sert, kadına şiddet davalarında yargının genelde erkekten yana tavır takındığını, bu tarz kararlar çıkmasının az rastlanan bir durum olduğunu söyledi.

Bu kararda delillerin çok net bir şekilde ortada olmasının da çok önemi olduğunu vurgulan Sert, şöyle dedi:

“Bu dosyada öldürmeye teşebbüsün delilleri çok açıktı. Yerel Mahkeme görmezden geldi ama o kadar ortada ki Bölge Mahkemesi bu delilleri görerek, karara itiraz etti. Sanık eylemleriyle müvekkili yaşamdan koparmayı hedef almıştır. G.Ç bayılmamış olsaydı, işkenceye devam ederek ölümüne neden olabilirdi.”

Ne olmuştu?

Hatay’ın İskenderun ilçesinde 15 Aralık’ta Mustafa Resul E. isimli erkek, G.Ç.’nin kapısını çalarak, zorla içeri girdi. G.Ç.’yi istismar eden Mustafa Resul E., ardından yüzüne kızgın yağ döktü. G.Ç.’nin beyanlarından sonra gözaltına alınan E., “nitelikli cinsel istismar” ve “kasten yaralama” suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

E. hastanede verdiği ilk ifadede, saldırıyı kendisinin yapmadığını, G.Ç.’nin evine misafir olarak gelen bir kişi tarafından saldırıya uğradığını iddia etti.

8 Mart 2021 tarihinde görülen ilk mahkemede Resul E., duruşmada tüm kadınların 8 Mart’ını kutlayarak, şöyle konuştu: “G.Ç.’nin evinden birkaç kişinin çıktığını gördükten sonra zili çaldım. Kapıyı iç çamaşırıyla açtı. Kuzeni de olsa gece 3.00’e kadar evli bir kadının evinde oturulur mu? Madde de vermişler. Onlar kamu düzenini bozmuyor da ben onları 155’i arayıp şikâyet ettim diye mi suçlu oluyorum. Kapıda iç çamaşırı ile gördüğümde beynim döndü. Beraatımı istiyorum.”

Mahkemenin beraat vermesi üzerine Resul E., mahkemeye teşekkür etmişti. Kamuoyundan gelen yoğun tepkiler üzerine Erkmen tekrar tutuklandı.

Erkekler Kasım’da 28 kadını öldürdü
Erkek şiddeti Kasım 2022
Kadınlar mücadele ediyor, erkek şiddeti yargılanıyor

Erkekler Ekim’de 32 kadını öldürdü
Erkek şiddeti Ekim 2022
Kadınlar mücadele ediyor, erkek şiddeti yargılanıyor

Erkekler Eylül’de 26 kadını öldürdü
Erkek şiddeti Eylül 2022
Kadınlar mücadele ediyor, erkek şiddeti yargılanıyor

Erkekler Ağustos’ta 31 kadını öldürdü
Erkek şiddeti Ağustos 2022
Kadınlar mücadele ediyor, erkek şiddeti yargılanıyor

Erkekler Temmuz’da 28 kadını öldürdü
Erkek şiddeti Temmuz 2022
Kadınlar mücadele ediyor, erkek şiddeti yargılanıyor