Feminerva: Sözü Olan Tüm Kadınlara Sayfalarımız Açık

Evrim Kepenek
Facebook Twitter Google

Toplumsal Cinsiyet Odaklı içerikler üreten web sayfalarına, basılı ve online dergilere, haber ajanslarına ve televizyonlarına kütüphanemizde yer vermeye devam ediyoruz.

İlk konuğumuz Çatlak Zemin’di ardından Reçel Blog’dan Rümeysa Çamdereli ile söyleşmiştik.

Şimdi de üniversiteli kadınların hazırladığı Feminerva’yı kütüphanemize konuk ettik.

 

Üniversiteli kadınlardan kampüs cadılarının hazırladığı Feminerva beşinci sayısı ile okurla buluştu. “Tabuları yıkarak, yasakları hiçe sayarak” diyerek yola çıkan Feminerva’dan Hatice Göz’le söyleştik.

Feminerva ne zaman kuruldu ve kimler tarafından kuruldu?

Feminerva 2017 yılında “Tabuları yıkarak, yasakları hiçe sayarak” diyerek ilk sayısıyla, 3 aylık feminist dergi olarak yayın hayatına başladı. Feminerva doğrudan Kampüs Cadıları’nın dergisi niteliğini taşımasa da onun doğurduğu bir fikirdir. Sadece cadıların ya da sadece feministlerin değil bir sözü olan tüm kadınların mecrası olmayı hedefliyor.

Yola çıkarken nasıl bir motivasyonunuz vardı?

“Uslu kız” olmaktan vazgeçtik diyerek çıktık aslında yola. Biliyorduk ki bu yolu daha önceden arşınlamış kadınların yazdığı bir tarih vardı arkamızda. Hem tarihin tozlu raflarını silip süpürelim eteğimizde ne varsa gün yüzüne çıkaralım hem de uslu kız olmak istemeyen diğer kadınlarla yan yana gelip iki lafın belini kıralım istedik.

Dünyada olup bitenleri, Türkiye’de kadın olmayı, edebiyatı, sanatı, birer çocuğu olduğumuz doğayı, kampüslerden mutfaklara, sokaklardan fabrikalara kadar hayatımızı konuşalım istedik. Kadın dayanışmasının emeğiyle harmanlayıp var edelim istedik dergimizi.

Kadınlar nasıl dişiyle tırnağıyla inşa ediyorlarsa yaşamlarını, biz de aynı şekilde muazzam bir cüretin içerisinden yüzlerce kız kardeşimizin desteğiyle doğurduk Feminerva’yı… Neşemiz, umudumuz hiç eksik olmadı.

Cadı Kazanı’nda güncel politik değerlendirmeler var

Şu ana kadar neler yapıldı?

Şu ana kadar beşinci sayımızı çıkardık. Akademisyenlerden ev emekçisi, çalışan, öğrenci kadınlara dek bir çok kadın yazdıklarıyla, çizdikleriyle emek verdi dergimize. Bellek sayfasıyla mücadele tarihimize dönüp dönüp tekrar bakmak istedik. Cadı postasıyla dünyada diğer kadınların neler başardıklarına odaklandık. Hem dünyadan hem de Türkiye’den röportajlarla birbirimizin sesine kulak verdik. İran’dan Arjantin’den, Suriye’den Almanya’dan kadınlarla röportajlar yaptık.  Cadı kazanı sayfasında güncel politik olaylar karşısında kadınların neler düşündüklerine yer verdik. Her sayı yeni bir dosya konusu belirleyip oraya yoğunlaştık. Şiddet, bağımsızlık, kampüsler başlıkları altında.

Ulaşamadığınız hedefler var mı?

Elbette. Yayın kurulumuzda olan kadınların hemen hemen hepsinin kadınlar için gazete, fanzin çıkartma konularında deneyimleri olsa da dergi çıkarma fikri bizim için oldukça yeniydi. Çıkartabilir miyiz, dergi için hazır mıyız, nasıl bir dergi olmalı diye kendi aramızda yaptığımız tartışmalar sonucunda bu yola baş koyduk.

Yolu yolda öğreniyoruz. Hatalarımız, eksikliklerimiz, ulaşamadığımız hedeflerimiz oluyor ancak evlerin kapalı odalarından, duvarların arkasından, konuşulmaya değer bulunmayan hayatlardan çıkıp gelen kadınların hatalarıdır bunlar. Hata yapmak, harekete geçmek demektir. Cesaret demektir.

Adınız nereden geliyor? Neden?

Bu ismi sosyal medyada yaptığımız bir anket sırasında bir kız kardeşimiz  önerdi ve aklımıza yattı. Etrüsk mitolojisinden , bir tanrıça adı olan “Minerva”dan geliyor ismimiz . Bilgeliğin, aklın, savaşın, okulun ve ticaretin tanrıçasıdır Minerva. Günümüzde bu olgular, erkek hakimiyetine teslim edilmiş olduğu için kadınlarla beraber bu olguları yeni anlamlarına kavuşturmak, yeniden yapılandırmak için dergimizin ismini FeMinerva olarak belirledik.

Savaşların barışa döndüğü, bilgeliğin topluma hizmet ettiği; eğitimin, sanatın, sosyal ve ekonomik yapıların kadınların varlığıyla, kadınların sözüyle, kelamıyla yeniden şekilleneceği bir dünyanın taşlarını döşeyelim beraber döşeyelim istedik.

“Kıbrıs’ta da İsveç’te de okurlarımız var”

Çalışma sisteminiz nasıl ?

Feminerva’nın arka planında derginin hazırlanmasında, tasarımdan redaktörlüğünde kadar işin bir ucundan tutan 8 kişilik bir mutfak ekibimiz var. Çevresel faktörlerden dolayı çok sık toplantılar alamıyoruz ama internet üzerinden sıkça haberleşiyoruz.

Dergi çıktıktan sonra ise iletişimde olduğumuz ya da bizimle çeşitli sosyal mecralardan iletişime geçip dergimize ulaşmak isteyen herkese dergimizi kargoluyoruz. Kafelere, kütüphanelere, kampüslere, kitapçılara kısacası kadınların olduğu her alana dergimizin yayılmasını sağlıyoruz. Sadece Türkiye ile sınırlı değil. Kıbrıs’tan İsviçre’ye kadar uzanan, okunan, bilinen bir dergi oldu Feminerva.

Gönüllü bir emek zor olmuyor mu?

Her işin kendine has zorlukları vardır ancak  biz Feminerva’yı bir iş olarak görmekten çok uzağız. Biz Feminerva’yı kadın mücadelesinde yıllardır biriktirdiğimiz deneyimlerin bir meyvesi olarak görüyoruz. Eğer feminist harekete yeni bir soluk katmak gibi bir derdiniz varsa ve bu uğurda binlerce kadına rastlıyor onların sözü, sesi olmak gibi bir sorumluluk üstleniyorsanız buna ancak gönüllü olmanız gerekir. Zorlansanız da bundan zevk alırsınız, kendi sınırlarınızı aşmak için mücadele edersiniz. Bunu yapmaya sizi hiç kimse zorlayamaz. Bu sizin hayatınızın ta kendisi olup çıkar.

Kolektif çalışmak nasıl bir etki ediyor?

Kollektif çalışmanın bizim kendi hayatlarımıza da olumlu etkileri var. Ama biz zsten bu işin öncesinde de bir çok kollektif çalışmanın içerisinde yer almış kadınlarız. Ve aslında bakarsanız kollektif çalışma kadınlara çokça özgü bir harekettir. Kadınlar çoğunlukla bir araya gelerek birbirlerinden yardım alarak işlerini hallederler. Bu özellikle yoksul mahallelerde böyledir. Tartışmıyor muyuz? Elbette… Kendimizi dayatmıyor muyuz? Zaman zaman… Ama bunlar asıl işin gerçekliği arasında kaybolup gidiyor. Yaptığımız işin hayatın içinde dokunduğu yerde yok oluyor. Geriyr iyi bir iş yapmış olmanın güzel duyguları ve kadın dayanışmasının verdiği güvenlik duygusu kalıyor.

Son olarak bizim aklımıza gelmeyen sizin eklemek istedikleriniz nelerdir ?

Feminerva için bize yazmak, çizmek, destek olmak isteyen bir ucundan tutmak isteyen bütün kadınları yanımızda görmekten memnun oluruz. Sosyal medya adreslerimizden bize ulaşabilirler.