Erktolia LGBTİ+ Temel Kavramlar Broşürü yayında

Facebook Twitter Google

Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim alanında çoğunlukla kafa karıştırıcı bulunan temel kavramlara ilişkin güncel temel açıklayıcı bilgileri içeren “Erktolia LGBTİQ+ Temel Kavramlar Broşürü” yayında.

TIKLAYIN – Broşüre ulaşın

“Şiddet dilde başlar ve dönüşür”

Erktolia, broşürün başında, “Şiddet dilde başlar ve dönüşür” diye sesleniyor ve şöyle diyor:

“Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim bir sayı doğrusundaki kadın-erkek, lezbiyen-heteroseksüel gibi keskin, net noktalar değil; bir doğru üzerinde salınım olarak düşünülmelidir. Kişiler, dönemsel ya da anlık olarak cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim açısından salınım gösterebilir. Tüm heteroseksüel ve/veya natrans kadınlık ve erkeklikler aynı olmadığı gibi; tüm biseksüeller, translar ve +’lar da kendi kategorisi içinde dahi farklı ve biriciktir.

“Unutulmamalıdır ki; kendini heteroseksüel, cis olarak tanımlayan kişiler bile (!) kimi zaman “makbul” kabul edilen, kendi cinsiyetine özgü rolleri sergileyemez ve kadınlık, erkeklik algısının kendi içindeki hiyerarşisinde daha aşağıda veya yukarıda bulunarak, “kendi cinsine” göre de “yeterince kadın” ya da “yeterince erkek” olabilir ya da olamayabilirler. Bu salınımı ve değişkenliği kabul etmek, içselleştirmek ve heteroseksizmin çerçevesinin dışından da bakabilmek, heteroseksüel olsun ya da olmasın her birey için özgürleştirici ve kapsayıcıdır. Çünkü, şiddet dilde başlar ve dönüşür…”

Erktolia hakkındaTürkiye gündemindeki kişi ya da grupları cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği üzerinden hedef alarak; bu kimliklere karşı herhangi bir şiddet türünü içeren, aşağılayan, ayrımcılık yapan, yok sayan, ötekileştiren, marjinalleştiren, insan haklarına müdahalede bulunan söylem, içerik ve bunların sonucu dayatılan yaptırımlarla mücadele eden, proaktif bir gönüllülük platformu.

“Dil ve düşünce birbirinden ayrı düşünülemez” düsturuyla, yoğunlukla söylem ve içerik, yani dil üzerinden eylemlilik gösteren erktolia; cinsiyetçi, ayrımcı, aşağılayıcı, küçümseyen, ötekileştiren, marjinalleştiren, şiddet içeren dili ifşa edip, dönüştürerek, oluşumumuza da adını veren “erk” in hegemonik baskısıyla mücadele etmeyi amaçlar.

erktolia@gmail.com adresi üzerinden ya da Facebook, Twitter, Instagram sosyal medya hesaplarımız üzerinden irtibata geçebilirsiniz.