Erkekler Ocak’ta 23 kadını öldürdü

Evrim Kepenek 8 Şubat 2022 Türkçe, Kürtçe
Facebook Twitter Google

  • TARİH 8 Şubat 2022
  • SÖYLEŞİ Evrim Kepenek
  • HABER Evrim Kepenek
  • KAYNAK bianet
  • YAYIN DİLİ Türkçe, Kürtçe
  • PAYLAŞ Facebook Twitter LinkedIn Yazdır

İnfografik: Yağmur Karagöz/bianet

Haberin Kürtçesi için tıklayın

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Ocak’ta en az 23 kadını öldürdü, üç kadına tecavüz etti.

Ocak’ta en az 34 kadının ölümü (Adana (1), Adıyaman (1), Ankara (1), Antalya (3), Antep (2), Aydın (1), Bolu (1), Denizli (2), İstanbul (2), İzmir (2), Kayseri (1), Kırıkkale (1), Konya (2), Maraş (1), Mardin (1), Nevşehir (1), Ordu (3), Rize (1), Sakarya (2), Samsun (1), Şırnak (2), Trabzon (1), Van (1)) basına şüpheli olarak yansıdı.

Düzce ve Hatay’da erkekler bir kadını öldürmekle tehdit etti.

Urfa’da bir kadının ölümü basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı. Denizli’de erkekler bir kadını öldürmeye teşebbüs etti.

Konya’da bir kadın kendisine sistematik şiddet uygulayan kocasını öldürdü.

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelelerinin tamamı

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelesi metodolojisi

Cinayet

Erkekler, Ocak’ta en az 23 kadını öldürdü; geçen yıl bu sayı 22 idi. Kadınları öldürenlerden biri özel güvenlik görevlisiydi. Ayrıca erkekler, kadınların yanında bulunan bir erkeği de öldürdü.

Ocak’ta erkeklerin öldürdüğü kadınlar

Aysel Y., Canan I., Dilan P. , Dilara Yıldız, Elif T., Emsal E., Esra U., Funda K., Gözde K., Gülbeyaz P., Günay Özyıldız*, Hacer Evlice, Hasanpaşa Ö., Hüda Gün, Keziban K., Naima Gün, Nermin Celep, Nurcan K., Ömür Erez, Raziye Oskay, Safiye G., Safura G., Zeynep Ş.

*Öldürülen trans kadın.

 

Erkeklerin kadınları öldürdüğü iller

Adana (2), Adıyaman (1), Afyon (2), Ankara (1), Antalya (1), Antep (2), Balıkesir (1), Bursa (1), Denizli (1), İstanbul (6), İzmir (1), Mersin (1), Ordu (1), Tekirdağ (1), Van (1).

Erklerin 15 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, iki kadını kıskandığı, bir kadını “namus” beş kadını da “barışmak istemediği”, “boşanmak istediği” için öldürdü.

17 kadını kocası, sevgilisi, eski kocası öldürdü. İki kadını oğlu, üç kadını akrabası, öldürdü. Bir kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, kadınların yarısından fazlasını ev içinde öldürdü. 

Erkekler, 15 kadını ev içinde, sekiz kadını işyeri, sokak, hastane gibi ev dışı alanlarda öldürdü.

Erkekler, kadınları yarısından fazlasını ateşli silahla öldürdü. 

Erkekler, 10 kadını ateşli silahlarla, on kadını kesici aletle, iki kadını boğarak öldürdü. Erkeklerin bir kadını nasıl öldürdüğü bilgisi basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren en az 25 fail erkek vardı, 20 fail tutuklandı. Bir failin hukuki süreci basına “aranıyor” diye yansıdı. İki fail intihar* etti. Bir fail erkek gözaltına alındı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

*İntihar eden fail erkeklerin, sonraki süreci basına yansımadı.

 

Basına Ocak’ta yansıyan cinayetler

*Mersin’de N.A. isimli erkek, karısının kuzeni Muhammet A.’yı (22) odunla darp ederek öldürdüğü gerekçesiyle 8 Ocak’ta tutuklandı. Erkeğin Türkiye vatandaşı olmayan dört aylık hamile karısı Rim A.’nın (23) da kuzeni Muhammet A. ile 22 Aralık’ta telefon görüşmesi yaptıktan sonra kaybolduğu tespit edildi. Gözaltına alınan altı aile bireyinden biri N.A.’nın Rim A.’yı öldürdüğünü, evlerinin arka bahçesindeki sazlığa gömdüğünü söyledi.

*Antalya’da V.E. (58) isimli erkek, 17 Aralık 2021’de arkadaşı Saadet Tutkanç’ı (57) evinde boğarak öldürdü ve çeyiz sandığına kilitledi. Olay, erkek 4 Ocak tarihinde Malatya’da polise giderek itiraf ettiğinde ortaya çıktı. Erkek tutuklandı.

*Ankara’da 8 Mart 2021’de fenalaşarak hayatını kaybeden Özge Nur T.’nin (30) ölümüne kocası S.T.’nin “cin çıkarma seansında” hocanın yönlendirmesiyle darp ederek öldürdüğü ortaya çıktı.

Artvin’de F.K. (45) isimli erkeğin karısı Sinem K.’yi (38) öldürdüğü ortaya çıktı. Polis erkeği gözaltına aldı, erkek ifadesinde kadını öldürdüğünü ve boş araziye gömdüğünü itiraf etti.

Çocuk cinayeti

Erkekler Ocak’ta en az üç çocuğu öldürdü. Geçen yıl aynı ayda bu sayı bir idi. Bir çocuğu babası ve annesi, bir çocuğu dayısı ve annesi, bir çocuğu da arkadaşı öldürdü.

Erkeklerin öldürdüğü çocukların ismi

Ayşenur K., Edanur Demir, Gamze S.

 

Erkeklerin çocukları öldürdüğü iller

Antalya (1), Antep (1), Burdur (1).

 

Hukuki Süreç

Çocukları öldüren üç fail vardı. Üç fail de tutuklandı.

Cinsel Saldırı /Tecavüz

Basına yansıyan bilgilere göre erkekler, Ocak’ta en az üç kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay erkeklerin tecavüz ettiği kadın sayısı dokuz idi. Erkekler bir kadına sistematik olarak tecavüz etti.

Bir kadına bakkal, bir kadına doktor bir kadına da akrabası tecavüz etti. Erkekler, üç kadına ev dışı alanlarda tecavüz etti.

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller

Aksaray(1), Antalya (1), Uşak (1).

 

Hukuki Süreç

Kadınlara tecavüz eden üç fail vardı. Sadece bir fail tutuklandı. İki failin hukuki süreci basına yansımadı.

Taciz

Ocak 2021’de erkekler en az sekiz kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay dokuz idi.

Bir kadını akademisyen, bir kadını siyasetçi, bir kadını belediye çalışanı taciz etti. En az beş kadını taciz eden erkeklerin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, iki kadını foto-video çekerek, bir kadını da karşısında mastürbasyon yaparak taciz etti. Erkekler, beş kadını sözlü ve fiziki olarak taciz etti. 

Erkekler bir kadını ev içinde taciz ederken, yedi kadını işyeri, sokak gibi ev dışı alanlarda taciz etti.

Erkeklerin kadınları taciz etiği iller

Antalya (1), Bursa (1), Çanakkale (1), İstanbul (3), Kırıkkale (1), Muğla (1)

 

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden sekiz fail erkek vardı. Sadece iki tutuklandı. Bir fail gözaltına alındı, bir fail hakkında yasal işlem başlatıldı.

Dört failin hukuki süreci basına yansımadı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Ocak’ta en az 27 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 12 idi.

İki çocuk hamile kaldığı için istismar ortaya çıktı. Erkeklerin istismar ettiği çocuklardan biri engelliydi.

En az üç çocuğu üç öğretmeni, dört çocuğu kantin çalışanı bir erkek, bir çocuğu abisi istismar etti. Bir çocuğu da spor öğretmeni taciz etti. En az 18 çocuğu istismar eden 22 erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, dokuz çocuğu okul, sokak gibi ev dışı alanlarda istismar etti. Erkekler iki çocuğu ev içinde istismar etti. Erkeklerin 16 çocuğu nerede istismar ettiği bilgisi basına yansımadı.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Adana (1), Ankara (2), İstanbul (11), İzmir (5), Kocaeli (1), Mardin (1), Mersin (1), Sakarya (1), Urfa (4)

 

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden 28 fail erkek vardı. Sadece yedi fail tutuklandı. Beş fail gözaltına alındı. 16 failin hukuki süreci basına yansımadı.

Şiddet/Yaralama

Erkekler, Ocak’ta en az 57 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl da aynı ay bu sayı, 60 idi. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı altı kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en sekiz kadına “koruma kararını” ihlal ederek şiddet uyguladı.

Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri Suriyeliyi, biri de Kırgızistanlıydı. Erkekler en az iki adına sistematik olarak işkence etti.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (3), Ankara (2), Aydın (2), Bursa (2), Çorum (1), Diyarbakır (1), Edirne (21), Eskişehir (1), İstanbul (13), İzmir (1), Kayseri (1), Kırıkkale (1), Kilis (1), Kocaeli (1), Muğla (2), Ordu (1), Samsun (1), Urfa (2)

En az 45 kadına, nişanlısı, kocası, sevgilisi şiddet uyguladı. Bir kadına hırsız, iki kadına tedavi ettiği hasta, bir kadına abisi şiddet uyguladı. Sekiz kadına şiddet uygulayan erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, beş kadına “ayrılmak istediği, barışmak istemediği”, üç kadını da “kıskandığı” için şiddet uyguladı. Bir kadına da hırsızlık yapmak için şiddet uygulayan erkeklerin, en az 48 kadına şiddet uygulama “bahanesi” basına yansımadı.

Erkekler, 42 kadını darp ederek, sekiz kadını kesici aletle, beş kadını ateşli silahla yaraladı. Erkekler bir kadının aracına bomba düzeneği kurdu, bir kadını da balkondan attı.

Erkekler, 15 kadını araba, iş yeri, otobüs, ormanlık alan gibi ev dışı alanlarda, 40 kadını ev içinde yaraladı. Erkeklerin, iki kadını nerede yaraladığı bilgisi basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Kadınlara şiddet uygulayan en az 57 fail erkek vardı. Sadece altı fail tutuklandı. Dokuz fail gözaltına alındı, iki fail serbest bırakıldı. 20 fail hakkında yasal işlem başlatıldı.

Bir faile elektronik kelepçe takıldı. En az iki failin hukuki süreci basına “kaçtı, aranıyor” diye yansıdı. En az 17 failin hukuki süreci basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Erkekler Ocak’ta en az 24 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 28 idi. Seks işçiliğine zorlanan 21 kadın Türkiye vatandaşı değildi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında çocuklar da vardı.

Hukuki Süreç

Kadınları seks işçiliğine zorlayan 66 fail vardı. 18 fail gözaltına alındı, 48 fail tutuklandı.

 

Açıklama

bianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dâhil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dâhil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dâhil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.