Erkekler Nisan’da 24 kadını öldürdü

Evrim Kepenek 04 Mayıs 2023 Türkçe, Kürtçe
Facebook Twitter Google

İnfografik: Dilek Sarıgül

Haberin Kürtçesi için tıklayın

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Nisan’da en az 24 kadını ve en az üç çocuğu öldürdü. Nisan’da en az 16 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı. Nisan’da dört çocuğun ölümü de basına şüpheli olarak yansıdı.

Erkekler, Urfa’da bir, Edirne’de üç kadını “öldürmekle” tehdit etti.

Şüpheli ölümlerin gerçekleştiği iller

Antalya (1), Bursa (1), Denizli (1),  Elazığ (1), İstanbul (2), Karaman (1), Kayseri (2), Kırıkkale (1), Kocaeli (1), Kütahya (1), Mersin (1), Sakarya (1), Samsun (1), Van (1).

Çocuk şüpheli ölümlerinin gerçekleştiği iller

Aydın (1), Mardin (1), İstanbul (2).

Erkekler, en 56 kadına şiddet uyguladı, en az dört kız ve oğlan çocuğunu istismar etti, en az beş kadını taciz etti. Nisan 2023’te basına yansıyan bir tecavüz vakası oldu. Nisan’da basına seks işçiliğine zorlama vakası yansımadı

Okuma Önerileri

2010-2013 Erkek Şiddeti Çeteleleri ve Düşündürdükleri

İstatistiklerle 2015-2016 Erkek Şiddeti Davalarında Çıkan Kararlar

11 yılın erkek şiddeti sayıları konuşuyor

Çetele üzerine nasıl çalıştık?

Erkek şiddeti ve kadın cinayetlerine nüfus ve SEGE’den bakış

Erkek şiddetinde ne neyi artırıyor, ne neyi düşürüyor?

Prof. Dr. Taşıran: Erkek şiddetinin daha fazla analize ihtiyacı var

 

 2023’te basına yansıyan erkek şiddeti

2023’ün ilk dört ayında erkekler 89 kadını öldürdü, 15 kadını taciz etti, 31 çocuğu istismar etti, 234 kadına şiddet uyguladı, dört kadına tecavüz etti. Erkekler en az 115 kadını seks işçiliğine zorladı. 73 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansırken, erkekler 11 çocuğu öldürdü.

Cinayet

Erkekler Nisan’da 24 kadını öldürdü - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Erkekler, en az 24 kadını öldürdü; geçen yıl da aynı ay bu sayı 29 idi. Erkekler, kadınların yanındaki üç erkeği de öldürdü.

Erkekler, en az altı kadını koruma kararına rağmen öldürdü.

Erkeklerin Mart’ta öldürdüğü kadınlar

Ayşe Mandal, Buket Y., Canan Çimen, Ebru G., Ebru Güneş, Emine T., Hanife Doymuş, Hatice Ö., M.K., Münevver Güneysu, Recibe K., Roza Göçmen, S.Ö.,  Sabiha G., Sakine S., Serap A., Serpil K., Sevim T., Sonay Gürsoy, Sudiye Akpınar, U.Ö., Yeşim A., Yeşim K., Zehra K.

 

Erkeklerin kadınları öldürdüğü iller

Afyon (1), Ağrı (1), Ankara (1), Antep (1), Batman (1), Diyarbakır (2), Erzurum (1), İstanbul (3), İzmir (3), Konya (1), Manisa (2), Muğla (2), Tokat (1), Trabzon (1), Urfa (1), Uşak (1), Zonguldak (1).

Erkekler beş kadını “ayrılmak istediği”, bir kadını “gürültü yaptığı” için öldürdü. Erkekler, üç kadını “miras” için öldürürken, erkeklerin en az 15 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı.

12 kadını kocası, eski kocası, sevgilisi erkekler, dört kadını oğlu, üç kadını komşusu, bir kadını meslektaşı, bir kadını arkadaşı, bir kadını çalışanın oğlu, bir kadını akrabası öldürdü. Bir kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, altı kadını sokak, park, iş yeri gibi ev dışı alanlarda, 17 kadını ev içinde öldürdü. Erkeklerin bir kadını nerede öldürdüğü bilgisi basına yansımadı.

Erkekler, üç kadını kesici aletlerle, 19 kadını ateşli silahla öldürdü. Erkekler bir kadını boğarak bir kadını da darp ederek öldürdü.

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren 29 fail vardı. Sadece dört fail tutuklandı. Sekiz fail intihar etti, 10 fail gözaltına alındı. Yedi failin hukuki süreci basına yansımadı.

Çocuk Cinayeti

Erkekler Nisan’da en az üç çocuğu öldürdü. Geçen yıl aynı ay sayı bir idi. Bir çocuğu iki komşusu, iki çocuğu da babası öldürdü. Öldürülen çocuklardan biri Suriyeliydi.

Erkekler bir çocuğu iple boğarak, iki çocuğu ateşli silahlarla öldürdü. Erkekler iki çocuğu ev içinde öldürdü, bir çocuğu nerede öldürdüğü bilgisi basına yansımadı.

Erkeklerin çocukları öldürdüğü iller

Adıyaman (1), Kilis (1), Hatay (1).

 

Öldürülen çocukların isimleri

Gina Mercimek, Asya İrem Dayan. Bir çocuğun ismi basına yansımadı.

 

Hukuki Süreç

Çocukları öldüren dört fail vardı. Sadece iki fail tutuklandı. Bir fail intihar etti, bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Taciz

Nisan 2023’te erkekler en az beş kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay da 14 idi.

Erkekler, dört kadınları sözlü ve fiziki yollarla taciz etti. Bir kadının da görüntüsünü çekti. Erkekler, beş kadını da sokak, durak ve toplu taşıma araçlarında taciz etti.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

Bitlis (1), Edirne (1), Samsun (1), İstanbul (2).

 

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden beş fail vardı. Sadece iki fail tutuklandı, biri hakkında hiçbir işlem yapılmadı, biri sınır dışı edildi. Bir fail hakkında yasal işlem başlatıldı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Nisan’da en az dört kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 18 idi. Çocuklardan biri Suriyeliydi.

Erkekler, dört çocuğu da sokak, okul etrafı gibi ev dışı alanlarda istismar etti. Üç çocuğu istismar eden erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı, bir çocuğu da market sahibi istismar etti.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Bolu (1), Hatay (1), Muğla (1), İzmir (1).

 

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden dört fail erkek vardı. Üç fail tutuklandı. Bir fail gözaltına alındı.

Cinsel Saldırı/ Tecavüz

Nisan’da erkekler basına yansıyan bilgilere göre bir kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı iki idi.

Kadına cinsel saldırıda bulunan erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Bir kadına tecavüz eden erkek kaçtı.

 

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller
Çorum (1).

Şiddet / Yaralama

Erkekler Nisan’da 24 kadını öldürdü - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Erkekler, Nisan’da 56 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl, aynı ay bu sayı, 52 idi. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı en az aldı kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en az yedi kadına “koruma kararını” ihlal ederek şiddet uyguladı.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (1), Ankara (1), Antalya (1), Balıkesir (1), Bursa (1), Çanakkale (1), Denizli (1), Diyarbakır (1), Düzce (2), Edirne (28), Erzincan (1), İstanbul (6), İzmir (2), Kastamonu (3), Kocaeli (1), Konya (1), Mersin (1), Samsun (1). Erkeklerin iki kadını hangi kentlerde yaraladığı basına yansımadı.

En az 47 kadını kocası, sevgilisi erkekler yaraladı. Bir kadını oğlu, bir kadını hasta yakını iki erkek, bir kadını akrabası, iki kadını arkadaşı, bir kadını da oğlu yaraladı. Bir kadını da bir erkek sürücü yaraladı. Üç kadını yaralayan erkeklerin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, 14 kadını “ayrılmak istediği” barışmak istemediği için altı kadını da kıskandığı için yaraladı. Erkeklerin 36 kadını yaralama bahanesi basına yansımadı.

Erkekler, 43 kadını darp ederek, bir kadını Molotof atarak, sekiz kadını ateşli silahlarla, dört kadını kesici aletle yaraladı.

Erkekler, 39 kadını ev içinde, sekiz kadını ormanlık alan, gazino ve sokak gibi ev dışı alanlarda yaraladı. Erkeklerin dokuz kadını nerede yaraladığı bilgisi basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Kadınlara şiddet uygulayan 57 fail erkek vardı. Sadece dört fail tutuklandı. 26 fail hakkında yasal süreç başlatıldı. Sekiz fail gözaltına alındı. Bir fail intihar etti, bir fail kaçtı. En az 17 failin hukuki süreci basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Nisan’da basına yansıyan erkeklerin kadınları seks işçiliğine zorlama vakası yansımadı.

Açıklama

bianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Masumiyet karinesi gereği resmi olarak evli çiftlerde kadının ve erkeğin soyadını kısaltarak yazıyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dâhil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dâhil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dâhil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.

(EMK)

Görseller:csgorselarsiv.org Emre Orman