Erkekler Kasım’da 22 Kadın Öldürdü

Evrim Kepenek Aralık 2018
Facebook Twitter Google

Grafik: Yağmur Karagöz

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Kasım’da en az 22 kadın ve bir bebek öldürdü.

Bir çocuğa şiddet uygulayan erkekler, en az sekiz kadını taciz etti, bir kadını da seks işçiliğine zorladı. Erkekler, Kasım’da dört kadına tecavüz etti, en az 32 kız çocuğuna ve üç oğlan çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Erkekler en az, 23 kadına da şiddeuyguladı, yaraladı. Cinayet işleyen erkekler, o sırada öldürdükleri kadınların yanında bulunan üç erkeği de öldürdü.

Bu cinayetlerin dışında üç kadın şüpheli bir şekilde ölüme sürüklendi, bir kadın intihar etti ve erkekler iki kadına yönelik cinayete teşebbüs etti.

Ayrıca, bir cinayetin faili, Kasım’da belirlendi.

Erkekler 2018’in ilk on bir ayında, en az 225 kadını ve aralarında bebeklerin de olduğu 16 çocuğu öldürdü, 58 kadına tecavüz etti, 177 kadını taciz etti, 469 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı ve 338 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Erkekler, 2018’in ilk 11 ayında 364 kadını da yaraladı.

Cinayet

Erkekler Kasım’da en az 22 kadın öldürdü. Çanakkale’de bir baba bir buçuk yaşındaki kız çocuğunu darp ederek öldürdü.

Kadınların yüzde 54’ü boşanmak/ayrılmak istediği için öldürüldü. Erkekler, 12 kadını ayrılmak istedikleri için, birini dans etmeyi reddettiği için, üçünü de kıskançlık bahanesiyle öldürdü.

Kadınların öldürüldüğü şehirler:

Adana(1),  Ankara (2), Antalya (2), Antep (1), Bursa (1), Çanakkale (1), Denizli (1) Diyarbakır (2), Hatay (1), Isparta(1), İstanbul (1), Kayseri (1), Maraş (2), Mersin (1), Samsun (1), Tokat (1), Trabzon (1), Urfa (1),

Erkekler iki kadını koruma, bir kadını da uzaklaştırma kararına rağmen öldürdü.

Kadınlardan biri, sistematik şiddet gördüğü kocasını 15 kez şikayet etmesine rağmen herhangi bir tedbir kararı uygulanmadığı için öldürüldü.

Kadınların yüzde 50’sini kocası, yüzde 13’ünü sevgililileri öldürdü.

Kadınlardan 11’ini kocası, üçünü sevgilisi, ikisini oğlu, ikisini oğlan kardeşi, ikisini damadı, birini eski kocası ve birini de dini nikahlı kocasıöldürdü.

Cinayetlerden birini işleyen erkek eski profesyonel askerdi.

Cinayetlerin yüzde 72’si ateşli silahlarla işlendi. Erkekler, 22 kadından 16’sını ateşli silahlarla, üçünü bıçakla, birini orakla, birini darp ederek,birini de boğarak öldürdü.

Cinayetlerin yüzde 50’si alanlarda, yüzde 45’i de evde işlendi. Kadınlardan 11’i alışveriş merkezi, sokak, otopark gibi kamusal alanlarda, 10’u evde öldürüldü. Öldürülen kadınlardan biri Kazakistan vatandaşıydı.

Öldürülen kadınlardan üçü, evlenmeden önce 18 yaşından küçüktü. Öldürülen kadınlardan birinin ismi basına yansımadı.

Öldürülen kadınların isimleri şöyle:

Cemile E., Cemile Kılavur, Emine A., Emine Çakır, Emine D., F.G, Günay Torun, Hanife Babayiğit, Hatice Korkmaz, Merve Özcan, Nailli Nutfilliana, Pakize Çiftçi, Rahime Gencer, Samiye Ö., Sedef Şen, Sezen Serpil, Sibel Akpınar, Songül Güleçyüz, Vildan Nerede, Zahide Oğuz, Ziynet Terzi.*

* Çanakkale’de F.A. (32) 1,5 yaşındaki kızı E.A.’yı darp ederek öldürdü. F.A. tutuklandı.

Hukuki Süreç

Faillerden üçü intihar etti, üçü kaçtı, dördü teslim oldu, üçü tutuklandı. İkisi gözaltına alındı. Bir davada, mahkeme, dosyaya gizlilik kararı getirdi.

Tecavüz

Erkekler Kasım’da dört kadına tecavüz etti.

Faillerden biri kocası, biri babası, biri evine gizlice giren erkek, biri de tanıdık erkekti.

Bolu (2), Bursa (1), Kocaeli (1)

Hukuki Süreç

Fail erkeklerden ikisi tutuklandı, biri de aranıyor.

Seks İşçiliğine Zorlama

Muğla’da bir kadın zorla seks işçiliğine zorlandı.

Hukuki Süreç

Faillerden biri anne ve diğeri de oğlan kardeşti ikisi de tutuklandı.

Taciz

Erkekler Kasım’da en az sekiz kadını taciz etti. Taciz edilen kadınlardan biri Tayland vatandaşı N.S. idi.

Ankara (1), Antalya (1), Eskişehir (1), İstanbul (2), Kocaeli (1), Samsun (1), Trabzon (1).

Faillerden biri kadının babasıydı. Babanın kızına, uzun yıllardır, sistematik olarak cinsel saldırıda bulunduğu ortaya çıktı.

Faillerden biri öğretmendi.

Hukuki Süreç

Faillerden ikisi tutuklandı, ikisi gözaltına alındı. Faillerden üçü daha önce de kadınları taciz edip serbest bırakılan erkeklerdi.

Çocuk İstismarı

Erkekler en az 32 kız çocuğuna ve üç oğlan çocuğuna cinsel istismarda bulundu.

Antalya (5), İstanbul (2), Mardin (3), Muğla (23), Zonguldak (1)

Hukuki Süreç

Faillerden beşi tutuklandı. İki fail serbest bırakıldı. Biri memurluk görevinden açığa alındı.

Şiddet – Yaralama

Erkekler Kasım’da en az 23 kadını yaraladı. Kadınlardan yüzde 56’sını kocaları, yüzde 13’ünü de sevgilisi yaraladı.

İki kadını oğulları, 13’ünü kocası, ikisini eski sevgilisi, üçünü sevgilisi birini de babası yaraladı.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı veya yaraladığı iller şöyle:

Adana (2), Adıyaman (2),  Afyon (1), Antalya (1), Aydın (1), Bilecik (1), Çorum (1), Denizli (1), Diyarbakır (1), Edirne (1), İstanbul (3), Kırıkkale (1), Kilis (1), Muğla (1), Samsun (3), Trabzon (2)

Şiddet – yaralamaların en az 19’u evde, ikisi sokakta gerçekleşti.

Kadınlardan üçü, bulundukları illerde savcılıklara başvurarak, erkekler hakkında uzaklaştırma kararı aldırdı. Kadınlardan birinin daha önce şiddet gördüğünü ifade edip koruma tedbiri istediği, bu tedbirin uygulanmadığı ortaya çıktı.

Kadınlardan biri İrlandalıydı. Şiddet uygulayan erkeklerden biri kamu çalışanıydı.

Hukuki Süreç

Faillerden üçü adli kontrolle serbest bırakıldı, birine üç ay uzaklaştırma cezası verildi, biri tutuklandı, birine basit yaralama suçundan dava açıldı. Faillerin ikisi hakkında soruşturma başlatıldı. İki fail olay yerinde gözaltına alındı. İki fail de kaçtı.

 

Açıklama

bianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dahil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dahil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dahil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor. Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de, şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.

* 11 Kasım 2018 günü Diyarbakır’da kocası tarafından öldürülen kadının adı basına yansımadı.

  • Etiketler