Erkekler Haziran’da 21 kadını öldürdü

Evrim Kepenek Haziran 2020
Facebook Twitter Google

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Haziran 2020’de en az 21 kadını, öldürdü, yedi kadına tecavüz etti.

Haziran’da en az 31 kadının ölümü (Burdur, Mardin 5, Mersin, Diyarbakır 2, Ankara 2, Samsun, Bursa, Denizli, Maraş, Adıyaman, Balıkesir 2, Aydın, Zonguldak, Antep, Kayseri, Ağrı, Burdur, Bayburt, Düzce, Nevşehir, Samsun, Urfa, Giresun)  basına şüpheli olarak yansıdı.

Haziran 2020’de Diyarbakır’da bir kadının ölümü basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı. Adana’da bir kadın meşru müdafaa hakkını kullandı.

Erkekler, İstanbul’da bir kadını öldürmeye teşebbüs etti, üç kadını da öldürmekle tehdit etti.

Ayrıca, İstanbul ve Mersin’de LGBTİ+’lara cinsiyetçi saldırılar gerçekleştiren erkekler, en az üç LGBTİ+’yı da yaraladı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın da aralarında olduğu devlet yöneticileri LGBTİ+’lara yöneik cinsiyetçi, ayrımcı sözler sarf etti, hedef gösterdi.

2019-2020 Erkek Şiddeti2019’un ilk altı ayında erkekler, en az 160 kadını öldürmüş, 104 kadını taciz etmiş, 120 çocuğu istismar etmiş ve 21 kadına da tecavüz etmişti. Basına yansıyan verilere göre erkekler, 2019 ilk beş ayında 220 kadını yaralamış ve en az 229 kadını da seks işçiliğine zorlamıştı.

2020’nin ilk altı ayında erkekler, 123 kadını öldürdü, 61 kadını taciz etti, 134 çocuğu istismar etti, 31 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 444 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 291 kadına şiddet uyguladı.

Cinayet

Erkekler, Haziran 2020’de en az 21 kadını; Haziran 2019’da 34 kadını öldürdü.

Öldürülen kadınlardan biri Özbekistan’lıydı. Bir erkek bir kadının iki çocuğunu, başka bir kadının da babasını da öldürdü. Bir erkek bir kadını uyuduğu sırada öldürdü.

Haziran 2020’de Erkeklerin Öldürdüğü Kadınlar

Aslıhan A., Ayşegül A., Aynur A., Aynur E., Carmen Florentina, Çakır K., Çilem K., Edanur Ş., Güler A., Hatice Ç., Hüsne C., Kader C., Merve K., Miray Y., Nargül Y., Nasiba M., Nazmiye K., Nermin Y., Özlem Ç., Rabia E., Serpil K.

 

Erkeklerin Kadınları Öldürdüğü İller

Adana (2), Aksaray (1), Ankara (1), Aydın (1), Bursa (1), Denizli (1), Elazığ (2), Giresun (1), İstanbul (4), İzmir (1), Konya (1), Manisa (1), Maraş (1), Ordu (1), Tekirdağ (1), Urfa (1)

Erkeklerin on dört kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, dört kadını “ayrılmak istediği”, bir kadını “aşk”, bir kadını “ekonomik sorun”, bir kadını da “kızgın” olduğu “bahanesi” ile öldürdü.

Haziran’da 14 kadını kocası/eski kocası, üç kadını babası, bir kadını akrabası, bir kadını komşusu öldürdü. İki kadını öldüren iki erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler on üç kadını ateşli silahlarla, yedi kadını kesici aletle, bir kadını boğarak öldürdü.

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren en az 22 fail vardı.

Faillerden sadece üçü tutuklandı. On fail gözaltına alındı. Dört fail intihar etti. Beş failin hukuki süreci basına yansımadı.

 

Geçmiş aylarda işlenen Haziran 2020’de basına yansıyan cinayet 

*24 Mayıs’ta Antalya’da Gülsüm T. isimli kadın evinde ölü bulundu. Otopsi sonrası rapora ölüm sebebi kalp krizi olarak kaydedildi.

11 Haziran’da C.Y. isimli erkek, kadını öldürdüğünü itiraf etti. C.Y. önce kadınla sevgili olduğunu ve onu ölü bulduğunu söyledi, sonra kadını boğarak öldürdüğünü itiraf etti ve intihar teşebbüsünde bulundu. Erkek “kasten öldürme” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

*İstanbul’da 2019’un Temmuz ayında kayıp bildirilen Ayşe A.’nın cansız bedeni ormanlık alanda gömülmüş olarak bulundu. Ayşe A.’nın akrabası M.T. (53) isimli erkek sorgu sırasında kadını öldürdüğünü itiraf etti. Erkek, akrabası olan kadınla kıskançlık nedeniyle tartıştığını, bu sırada “silahının ateş aldığını” söyledi.

Çocuk Cinayeti

Erkekler Haziran’da üç oğlan çocuğunu öldürdü.  İki çocuğu babası, birini üvey babası öldürdü. Erkekler, iki çocuğu ateşli silahla bir çocuğu da boğarak öldürdü. Giresun’da bir çocuğun ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı.

Erkeklerin öldürdüğü çocukların isimleri

Naki Ç., Emir Ç., Alperen

 

Erkeklerin çocukları öldürdüğü iller

Denizli (2), Kayseri (1),

 

Hukuki Süreç

Bir fail intihar etti, bir fail de basına “aranıyor” olarak yansıdı.

 

Geçmişte işlenmiş basına Haziran’da yansıyan çocuk cinayeti

Mersin’de abisi M.A.B.’nin (20) 7 Kasım 2019’da kardeşi İrem B.’yi (17) töre yüzünden öldürdüğü ortaya çıktı. M.A.B.’nin kız çocuğunu “aile meclisi” kararıyla öldürdüğü açıklandı. Olay zamanı çocuğun intihar ettiği iddia edilmişti.

Çocuğun 5 aylık hamile olduğu, ailenin olaydan 20 gün önce Urfa’dan Mersin’e geldiğini ve hamile çocuğu öldürmesi için M.A.B. üzerinde baskı kurduğu iddia edildi. M.A.B., baba S.B., anne M.M., büyük abi V.B., amcalar İ.B., K.B. ve M.V.B. gözaltına alındı. İfadesinde kardeşini öldürdüğünü itiraf eden M.A.B., olayı babası, annesi ve amcalarının baskısıyla yaptığını söyledi.

Tecavüz

Haziran’da erkekler en az yedi kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı dörttü. Kadınlardan biri Suriyeli biri de Afgan’dı. 

Bir kadına kocası, bir kadına sevgilisi, bir kadına akrabası, bir kadına da komşusu tecavüz etti. Afgan kadına tanıdığı ancak yakınlık derecesi basına yansımayan üç erkek tecavüz etti. İki kadına da tecavüz eden erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. Erkekler üç kadına evde tecavüz etti, erkeklerin üç kadına nerede tecavüz ettiği basına yansımazken bir kadına da konteynerde tecavüz etti.

Afgan kadına tecavüz eden erkekler, onun parasını da gasp etmeye çalıştı.

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller

Adana (1), Ankara (1), Aydın (1), İstanbul (1), Kütahya (1), Sakarya (1), Tekirdağ (1).

 

Geçmişte işlenen ancak Haziran’da basına yansıyan tecavüz suçları

Kırklareli’de bir hastanede erkek başhekim A.Ç., aynı hastanedeki doktor kadını ilaç ve alkolle bayıltarak cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle tutuklandı. 30 Mayıs’ta gerçekleşen olay basına 23 Haziran’da yansıdı.

Trabzon’da O.N. (54) isimli usta, karyola tamiri için gittiği evde B.B. (20) isimli kadına cinsel saldırıda bulundu. 14 Mayıs’ta yaşanan olay basına 8 Haziran’da yansıdı

 

Hukuki Süreç

Dokuz fail vardı, hiç biri tutuklanmadı. Faillerden biri gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı, biri gözaltına alındı, ikisi hakkında soruşturma başlatıldı. Beş failin hukuki süreci basına yansımadı.

Taciz

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, Haziran’da en az 13 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 34’idi.

Kadınlar kendilerini taciz eden 13 erkeği tanımıyordu. Erkekler dokuz kadını sözlü ve fiziki olarak, en az iki kadının bacak fotoğraflarını çekip sosyal medyada yayınlayarak, bir kadına da cinsel organını göstererek, bir kadını da pencereden izleyecek taciz etti.

Erkekler 10 kadını ambulans, hastane, park gibi ev dışı alanlarda, iki kadını ev içinde bir kadını da iş yerinde taciz etti.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

Adana (1), Ağrı (1), Bolu (1), Çorum (1), Edirne (1), İstanbul (4), Manisa (1), Sakarya (1), Samsun (1), Zonguldak (1).

 

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden 13 fail vardı. Faillerden üçü tutuklandı, beşi gözaltına alındı. Bir failin hukuki süreci basına “kaçtı” diye yansırken, dört failin hukuki süreci yansımadı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Haziran’da aralarında oğlanların da olduğu en az 46 çocuğa istismarda bulundu. Geçen yıl, aynı ay bu sayı 35’idi. Erkeklerin istismar ettiği çocuklardan biri Suriye’liydi. En az iki fail daha önce aynı suç nedeniyle tutuklanmıştı.

Bir çocuğu sevgilisi, bir çocuğu annesinin arkadaşı, iki çocuğu üvey babası, iki çocuğu öğretmeni, bir çocuğu “nişanlısı olduğu”nu iddia ettiği erkek, iki çocuğu akrabası istismar etti. Çocukları istismar eden en az 37 failin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler 11 çocuğu sokak, park gibi ev dışı alanlarda, altı çocuğu işyerinde, dokuz çocuğu evde, üç çocuğu okul ve çevresinde istismar etti. Erkeklerin 17 çocuğu nerede istismar ettiği basına yansımadı.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Adana (2), Antalya (4) Balıkesir (3), Çorum (5), Denizli (2), Diyarbakır (3),  İstanbul (7), İzmir (1), Karaman (1), Kocaeli (2), Muğla (2), Sakarya (6), Tokat (2), Trabzon (1), Zonguldak (5)

 

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden en az 47 bir fail vardı. Faillerden sadece 17’si tutuklandı. Bir fail sadece 18 gün tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

En az 15 failin hukuki süreci basına “işlem, soruşturma başlatıldı” bir failin durumu da “kaçtı” olarak yansıdı. En az yedi fail gözaltına alındı, dört fail “serbest bırakıldı”. İki failin hukuki süreci basına yansımadı.

Şiddet/ Yaralama

Erkekler, Mayıs’ta en az 61 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 72 idi.

En az dört kadının sağlık durumu basına “ağır” olarak yansıdı. Erkekler yaraladıkları kadınlardan en az üçüne sistematik şiddet uyguluyordu.

Kadınların biri engelliydi. Erkekler yaraladıkları kadınlardan birine tecavüz etmek de istedi.

En az iki kadın defalarca koruma başvurusu yaptığı halde, başvurusuna dair hiçbir işlem yapılmadığı için erkeklerce yaralandı. Bir vaka da erkeğin “uzaklaştırma” kararına uymadığı görüldü.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (3), Ankara (2), Antep (1), Bolu (2), Bursa (2), Denizli (2), Dersim (1), Diyarbakır (1), Edirne (7), Isparta (1), İstanbul (8), İzmir (3), Kastamonu (1), Kayseri (2),  Kırklareli (1), Kocaeli (4), Konya (1), Kütahya (1), Maraş (1), Mersin (1), Muğla (2), Nevşehir (1), Niğde (2), Ordu (1),Sakarya (2), Samsun (1), Tokat (1), Uşak (1), Zonguldak (2). Erkeklerin üç kadına hangi ilde şiddet uyguladığı basına yansımadı.

En az 47 kadına kocası/sevgilisi, eski kocası/eski sevgilisi, dört kadına baba, abi, oğlu, iki kadına akrabası, bir kadına hastası(danışanı) şiddet uyguladı. Yedi kadın kendisine şiddet uygulayanı tanımıyordu.

Erkeklerin 56 kadına şiddet uygulama “bahanesi” basına yansımadı. Bir kadına “kıskandığı”, üç kadını da “ayrılmak istediği” bahanesi ile şiddet uygulayan erkekler, bir kadına da “arazi anlaşmazlığını” bahane edip şiddet uyguladı.

Erkekler, 45 kadını darp ederek, sekiz kadını ateşi silahlarla, yedi kadını bıçakla yaraladı. Erkekler en az bir kadına da dijital şiddet uyguladı.

Hukuki Süreç

Faillerden sadece yedisi tutuklandı. Bir fail tutuklandıktan bir gün sonra serbest bırakıldı. En az 18 fail gözaltına alındı. Bir faile “ev hapsi” cezası verildi.

En az altı fail hakkında “uzaklaştırma” kararı verildi. Üç failin hukuki süreci basına “kaçtı” olarak yansıdı. 16 failin hukuki süreci basına, “işlem başlatıldı”, “soruşturma başlatıldı” olarak yansıdı. En az on failin hukuki süreci basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Haziran’da erkekler, en az 93 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 45 idi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında kız çocukları da vardı. Kadınlardan 26’sı Türkiye vatandaşı değildi. Pasaportları alınarak tehdit edilen kadınlar vardı.

Hukuki Süreç

Kadınları seks işçiliğine zorlayan en az 116 fail vardı sadece dokuzu tutuklandı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

En az on fail “serbest bırakıldı” diye basına yansırken, 96 failin sadece gözaltına alındığı bilgisi basına yansımadı.

 

Açıklama

bianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dahil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dahil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dahil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de, şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.