Erkekler Ekim’de 23 kadını öldürdü

Evrim Kepenek
Facebook Twitter Google

Fotoğraf- İnfografik: Yağmur Karagöz/bianet

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Ekim’de en az 23 kadını öldürdü, yedi kadına tecavüz etti.

Ekim 2020‘de en az  14 kadının ölümü (Mardin (1), Antep (1), Antalya (1), Karaman (1), Diyarbakır (2), Malatya (1), Zonguldak (1),  İzmir (2), Düzce (1), Kayseri (1), İstanbul (1), Adıyaman (1) ) basına şüpheli olarak yansıdı.

Ölümü “şüpheli” olan kadınlardan biri transtı.

Erkekler Manisa’da bir kadını öldürmeye teşebbüs etti. Ayrıca, Konya’da bir kadın meşru müdafaa hakkını kullandı.

2019-2020 Erkek Şiddeti

Erkekler, 2019’un ilk on ayında en az 284 kadını öldürdü, 42 kadına tecavüz etti, 485 kadını seks işçiliğine zorladı, 178 kadını taciz etti, 217 çocuğu istismar etti. Erkekler 2019’un ilk on ayında 502 kadına da şiddet uyguladı.

Erkekler, 2020’nin ilk on ayında en az 229 kadını öldürdü, 122 kadını taciz etti, 226 çocuğu istismar etti, 79 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 715 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 670 kadına şiddet uyguladı.

Cinayet

Erkekler, Ekim  2020’de en az 23 kadını; Ekim 2019’da ise 23 kadını öldürdü. Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan biri Suriyeliydi.

Erkekler, bir kadın “koruma kararı” için karakola başvuru yaptıktan sonra, üç kadın da “uzaklaştırma” kararına rağmen öldürdü.

Ekim 2020’de erkeklerin öldürdüğü kadınlar

Bihter Y., Büşra Gizem Güzelsoy, Döndü T., Emel O., Gamze Esgicioğlu, Gizem Önal, Gül Gülsüm, Gülay Güneş, Gülcan G. Gülya Barutçu, Hatice Tansu, Hazal Tektaş, Hiba Yusuf, Hülya Güllüce, Mahide Güneş Ünal, Makbule Can, Melek A., Melek Bulut, Nuran S., Seher Özkurt, Sıdıka Ü., Sinem Kaya, Tuğba Keleş

 

Erkeklerin Kadınları Öldürdüğü İller

Adana (2), Antalya (1), Aydın (2), Çankırı (1), Diyarbakır (1), Düzce (1), Erzurum (1), Isparta (1), İstanbul (5), İzmir (2), Kayseri (1), Konya (2), Maraş (1), Mersin (1), Osmaniye (1)

Erkeklerin 15 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, dört kadını “ayrılmak istediği”, “barışmak istemediği”, üç kadını “kıskançlık”,  bir kadını “namus” “bahanesi” ile öldürdü.

Kadınları öldürenlerin yüzde 47’si koca/eski koca

Ekim’de 11 kadını kocası/eski kocası, beş kadını sevgilisi/nişanlısı, iki kadını damadı, bir kadını kardeşi, bir kadını reddettiği bir erkek, bir kadını da evine gelen tamirci öldürdü. İki kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, 13 kadını ev içindealtı kadını ormanlık alan, araba, kuaför salonu, sokak gibi ev dışı alanlarda öldürdü. Erkeklerin dört kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Erkekler kadınların yarısından çoğunu, yüzde 60’unu ateşli silahlarla öldürdü

Erkekler, 16 kadını ateşli silahlarla, beş kadını bıçak, balta gibi kesici aletlerle, iki kadını da boğarak öldürdü.

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren en az 25 fail vardır. Faillerden sadece beşi tutuklandı, 11 fail  gözaltına alındı.

Sekiz fail intihar etti. Bir failin durumu hukuki süreci de basına yansımadı.

Çocuk Cinayeti – Çocuğa şiddet

Erkekler, Ekim’de en az dört çocuğu öldürdü. Geçen yıl aynı ay bu sayı ikiydi. Bir çocuğu annesi ve annesinin sevgilisi, üç çocuğu da babası öldürdü.

Muğla’da bir, Mersin’de bir ve Rize’de en az üç çocuğun ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı.

Erkeklerin öldürdüğü çocukların isimleri

Rüzgar E., Kumsal K. Öldürülen iki çocuğun ismi basına yansımadı.

 

Erkeklerin çocukları öldürdüğü iller

İstanbul (2), Çorum (1), Antalya (1)

 

Hukuki Süreç

En az beş fail vardı. Bir fail intihar etti. İki fail tutuklandı, iki fail de gözaltına alındı.

Tecavüz

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre erkekler Ekim 2020’de en az yedi kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı ikiydi.

Bir kadına sevgilisi, üç kadına kendisini “hoca” olarak tanıtan din istismarcısı, bir kadına işvereni, bir kadına gazete yöneticisi, bir kadına da babası tecavüz etti. Erkeklerin kadınlara nerede tecavüz ettiği basına yansımadı.

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller

Antalya (1), Aydın (1), İstanbul (1), Kütahya (3), Muğla (1)

 

Hukuki Süreç

Kadınlara tecavüz eden beş fail vardı. Sadece biri fail tutuklandı. Üç fail gözaltına alındı bir fail hakkında da dava açıldı.

Taciz

Ekim 2020’de en az yedi kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 13’idi. 

Kadınlar kendilerini taciz eden 5 erkeği tanımıyordu. Bir kadını yardım başvurusu yaptığı vakfın müdürü, bir kadını da cafe işletmecisi taciz etti.

Erkekler, beş kadını sözlü ve fiziki olarak, bir kadını karşısında mastürbasyon yaparak, en az bir kadını da fotoğrafını çekerek taciz etti.

Erkekler, dört kadını sokak, ATM önü gibi ev dışı alanlarda taciz etti. Erkeklerin üç kadını nerede taciz ettiği basına yansımadı.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

Bursa (1),  Edirne (1),  İstanbul (2), İstanbul (2),  Nevşehir (1)

 

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden en az yedi fail vardı. Faillerden sadece biri tutuklandı. En az iki fail gözaltına alındı. Bir fail hakkında soruşturma başlatıldı, biri görevden uzaklaştırıldı. Bir faile de ev hapsi cezası verildi. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Ekim 2020’de aralarında oğlanların da olduğu en az 25 çocuğa istismar etti.  Geçen yıl, aynı ay bu sayı 33’idi. Erkeklerin istismar ettiği çocuklardan biri zihinsel engelleydi. İstismardan en az ikisi sistematikti.

İstismarların üçü çocuklar hamile olduğu için ortaya çıktı.

İki çocuk kendisini istismar eden beş erkeği tanımıyordu, iki çocuğu babası, bir çocuğu abisi, dört çocuğu muhtar, bir çocuğu sokak satıcısı, bir çocuğu muaviniki çocuğu akrabası, bir çocuğu da market işletmecisi istismar etti. Çocukları istismar eden 11 erkeğin kim olduğuna dair bilgi basına yansımadı.

Erkekler, bir çocuğu evde, altı çocuğu sokak, market, otobüs gibi ev dışı alanlarda istismar etti. Erkeklerin on sekiz çocuğu nerede istismar ettiği basına yansımadı.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Adana (2),  Antep (2), Aydın (1), Edirne (2), Erzurum (1), Giresun (1), İstanbul (1), İzmir (1), Kocaeli (3), Maraş (1), Mardin (2), Mersin (1), Muğla (1), Sivas (1), Tokat (4), Trabzon (1)

 

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden 21 fail vardı, sadece dokuzu tutuklandı.

İki fail “adli kontrolle” serbest bırakıldı, bir faile dava açıldı, iki fail hakkında yasal işlem başlatıldı. İki fail gözaltına alındı bir faile de ev hapsi cezası verildi. Dört failin hukuki süreci basına yansımadı.

Şiddet/ Yaralama

Erkekler, Ekim’de en az 80 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 41’di. 

Erkekler en az iki kadını “öldürmekle” bir kadını da cinsel saldırıda bulunmakla tehdit etti. Erkekler, bir kadını da çocuklarını öldürmekle tehdit etti; bir kadını da görüntülerini internette paylaşmakla tehdit etti. Erkekler en az iki kadına da dijital yollardan şiddet uyguladı.

Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan yedisi “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler dört kadına “koruma” kararına rağmen şiddet uyguladı.

Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan ikisi Suriyeli, biri Ukraynalıydı. Birinin de hangi ülkenin vatandaşı olduğu açıklanmadı, “Türkiye vatandaşı değildi” diye basına yansıdı.

En az beş kadına sistematik olarak şiddet uygulayan erkekler, en az üç kadının da “koruma”, “uzaklaştırma” kararına rağmen şiddet uyguladı.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (3), Antalya (2), Aydın (3), Batman (1), Bursa (1), Çorum (1), Denizli (1), Diyarbakır (2), Edirne (27), Elazığ (1), Isparta (1), İstanbul (15), İzmir (1), Kayseri (2), Kırıkkale (1), Kocaeli (2), Konya (1), Mardin (1), Nevşehir (2), Sakarya (3), Samsun (3), Trabzon (1), Urfa (2), Yozgat (1). Erkeklerin iki kadına hangi şehirde şiddet uyguladığı basına yansımadı.

En az 54 kadına kocası, dini nikâhlı kocası, sevgilisi, eski sevgilisi şiddet uyguladı, 16 kadın kendisine şiddet uygulayan 21 erkeği tanımıyordu. En yedi kadına da baba, oğul, akraba gibi aile üyeleri şiddet uyguladı. İki kadına iş arkadaşları, bir kadına da bindiği aracın şoförü şiddet uyguladı.

Erkeklerin 69 kadına şiddet uygulama “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, iki kadına “kıskançlık”, bir kadına “çöp kavgası”, en az beş kadına “ayrılmak istediği”, “barışmak istemediği” bahanesi ile şiddet uyguladı.

Erkekler, 68 kadını darp etti, altı kadını bıçakla yaraladı, dört kadını ateşli silahlarla yaraladı. Erkekler, iki kadını kaynar suyla yaktı.

Erkekler, 28 kadına ev içi, 32 kadına da sokak, hastane, araç, ofis, otopark, market gibi ev dışı alanlarda şiddet uyguladı. Erkeklerin 18 kadına nerede şiddet uyguladığı basına yansımadı.  Erkekler, İki kadına da dijital şiddet uyguladı.

Hukuki Süreç

Kadınlara şiddet uygulayan en az 86 fail vardı. Sadece on fail tutuklandı, iki faile de elektronik kelepçe takıldı. En az on bir fail gözaltına alındı.

En az 25 failin hukuki süreci basına “yasal işlem başlatıldı, soruşturma başlatıldı” diye yansıdı.

Beş failin hukuki süreci basına “aranıyor” diye yansıdı. Bir fail intihar etti. 32 failin hukuki süreci basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Ekim’de erkekler, en az 49 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 85 idi.  Kadınlardan 4’ü Türkiye vatandaşı değildi.

Hukuki Süreç

Kadınlara zora seks işçiliği yaptıran 77 fail vardı.

Sadece beş fail tutuklandı. 72 fail gözaltına alındı.

 

Açıklama

bianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dahil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dahil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dahil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de, şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.