Erkekler Aralık’ta 34 kadını öldürdü

Evrim Kepenek 5 Ocak 2021 Türkçe, Kürtçe, İngilizce
Facebook Twitter Google

  • TARİH 5 Ocak 2021
  • SÖYLEŞİ Evrim Kepenek
  • HABER Evrim Kepenek
  • KAYNAK bianet
  • YAYIN DİLİ Türkçe, Kürtçe, İngilizce
  • PAYLAŞ Facebook Twitter LinkedIn Yazdır

*İnfografik: Yağmur Karagöz/bianet

Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Kasım’da en az 34 kadını öldürdü, yedi kadına tecavüz etti.

Aralık 2021‘de en az 13 kadının ölümü (İstanbul (2), Ankara (2), Urfa (1), Kocaeli (2), Diyarbakır (1), Bingöl (1), Maraş (1), Balıkesir (1), Karabük (1), Muğla (1)) basına şüpheli olarak yansıdı.

Şüpheli ölümlerden biri trans kadındı.

Siirt’te bir kadının ölümü basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı. İstanbul’da bir erkek bir kadını öldürmeye teşebbüs etti. Antep’te bir erkek, eski karısını “öldürmekle” tehdit etti.

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelelerinin tamamı

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelesi metodolojisi

2021 – 2020-2019

2021’de erkekler, 324 kadını öldürdü, 424 kadını taciz etti, 208 çocuğu istismar etti, 96 kadına tecavüz etti. Erkekler, en az 772 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 793 kadına da şiddet uyguladı, yaraladı. 2021’de 213 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansırken, erkekler, en az 34 çocuğu öldürdü.

Erkekler, 2020’de en az 284 kadını öldürdü, 147 kadını taciz etti, 265 çocuğu istismar etti, 96 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 818 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 792 kadına şiddet uyguladı.

Erkekler, 2019’da en az 328 kadını ve 15 çocuğu öldürdü, 51 kadına tecavüz etti, 712 kadını seks işçiliğine zorladı, 232 kadını taciz etti, 279 çocuğu istismar etti. Erkekler 2019’un ilk on iki ayında 630 kadına da şiddet uyguladı. 2019’da en az 134 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı.

NOT: Bu ay yayınladığımız toplam 2021 cinayet verisine, işlendiği ay basına yansımayan fakat sonrasında yansıyan cinayet verisi ekli değil. Bu sayıyı bir yıllık erkek şiddeti çetelesine ekliyoruz.

TIKLAYIN – Neden Erkek Şiddetinin Çetelesini Tutuyoruz?

Cinayet

Erkekler, Aralık’ta en az 34 kadını öldürdü; geçen yıl bu sayı 24 idi. Erkeklerin öldürdüğü iki kadın Suriyeli,  bir kadın Tunus, bir kadın da Özbekistan yurttaşıydı.

Kasım’da erkeklerin öldürdüğü kadınlar

Ayşegül T., Cahide C., Cemile D., Derya Damla Y., Derya Gül, Fatma H., Feriha Temiz, Gülderen Ç., Gülsenem Y., Gülser U., Güzin Ç., Hatun M., Hayriye Aylin Alkutay, Hibetullah el Muhammed el Nasır, Hülya Alacay, Hürmet D., Kadriye Başçı, Kezban Meşe, Kübra E., Lola Ibatova, Mariyam Aloui Ep Guitni, Melike Yağmur, Meral B., Meryem Yılmaz, Mülkiye Kazan, Nazik S., Nebahat Er, Nebahat Ö., Özlem Çopur, Ruliye A., Selva El Hinedi, Sevda Yalın, Ümmün Gülsüm B., Zehra Ç.

 

Erkeklerin kadınları öldürdüğü iller

Adana (3), Ankara (2), Antalya (6), Bursa (2), Erzincan (1), Giresun (1), İstanbul (2), İzmir (1), Kayseri (2), Kocaeli (4), Mardin (3), Mersin (1), Muğla (1), Rize (1), Şırnak (1), Trabzon (1), Urfa (2)

Erkeklerin 24 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, yedi kadını “barışmak istemediği”, “boşanmak istediği” için öldürdü.

Erkekler, bir kadını “evlenme teklifini kabul etmediği” için iki kadını da “kıskandığı” için öldürdü.

27 kadını kocası, sevgilisi, eski kocası öldürdü. Üç kadını baba, oğul gibi aile üyeleri öldürdü. Bir kadını üvey oğlu, bir kadını damadı öldürdü. İki kadını öldüren iki erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, kadınların yarısını ev içinde öldürdü. 

Erkekler, 19 kadını ev içinde, 11 kadını işyeri, sokak, park gibi ev dışı alanlarda öldürdü. Erkeklerin dört kadını nerede öldürdüğü bilgisi basına yansımadı.

Erkekler, kadınları yarısından fazlasını ateşli silahla öldürdü. 

Erkekler, 21 kadını ateşli silahlarla, on kadını kesici aletle, iki kadını darp ederek öldürdü. Erkeklerin bir kadını nasıl öldürdüğü bilgisi basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren en az 33 fail erkek vardı; 20 fail tutuklandı, bir fail gözaltına alındı, bir fail “delil yetersizliğinden” serbest bırakıldı.

On bir fail intihar etti.

*İntihar eden fail erkeklerin, sonraki süreci basına yansımadı.

 

Basına Aralık’ta yansıyan cinayet

Sivas’ta S.D. (43) isimli kadın, 24 Kasım’da evinde av tüfeği ile vurulmuş şekilde ölü bulundu, soruşturma kapsamında kocası D.D. (45) tutuklandı.

 

Çocuk cinayeti

Erkekler Aralık’ta erkekler en az dört çocuğu öldürdü. Geçen yıl aynı ay da bu sayı iki idi.

Üç çocuğu babası, bir çocuğu üvey babası öldürdü.

Erkeklerin öldürdüğü çocukların ismi

Defne Ü., Devran P., Hazal K., Yasemin Nur Ş.,

 

Erkeklerin çocukları öldürdüğü iller

Kayseri (1), Kırıkkale (1), İstanbul (2)

 

Hukuki Süreç

Çocukları öldüren dört fail vardı. iki fail tutuklandı, iki fail intihar etti.

Cinsel Saldırı /Tecavüz

Erkekler, Aralık’ta en az yedi kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay erkeklerin tecavüz ettiği kadın sayısı dört idi.

Erkeklerin tecavüz ettiği kadınlardan biri Özbekistanlı, biri Azerbaycan, biri de Rusyalıydı.

Bir kadına eski sevgilisi, bir kadına kocası tecavüz etti. Beş kadına tecavüz eden 11 erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, beş kadına ormanlık alan, sokak gibi ev dışında, iki kadına da ev içinde tecavüz etti.

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller

Ankara (1), Antalya (2), Hatay (1), İstanbul (3).

 

Hukuki Süreç

Kadınlara tecavüz eden 13 fail vardı. Sadece bir fail tutuklandı. Bir faile “evden uzaklaştırma” cezası verildi. Bir fail “göz altına” alındı. On fail serbest bırakıldı.

Taciz

Aralık 2021’de erkekler en az 12 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay on bir idi.

İki kadını doktoru, bir kadını da komşusu taciz etti. Dokuz kadın kendisini taciz eden on erkeği tanımıyordu.

Erkekler, 12 kadını söz ve fiziki olarak taciz etti. Erkekler kadınları, metro, sokak gibi ev dışı alanlarda taciz etti.

Erkeklerin kadınları taciz etiği iller

İstanbul (5), Kocaeli (2), Niğde (1), Zonguldak (4)

 

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden dokuz fail erkek vardı. Sadece biri tutuklandı. Altı fail gözaltına alındı, bir fail hakkında yasal işlem başlatıldı, bir fail serbest bırakıldı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Aralık’ta en az 37 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı sekiz idi. 

En az 17 çocuğu üç öğretmen, yedi çocuğu din öğretmeni, bir çocuğu erken yaşta zorla evlendirildiği “kocası”, bir çocuğu üvey babası, bir çocuğu dedesi, bir çocuğu akrabası istismar etti. En az dokuz çocuğu istismar eden on erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, iki çocuğu ev içinde, 35 çocuğu okul, sokak, market, din kursu gibi ev dışı alanlarda istismar etti.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Adana (1), Afyon (2), Ankara (1), Aydın (3), Diyarbakır (1), Erzurum (7), İzmir (8), Kocaeli (1), Mardin (1), Muğla (1), Samsun (10), Urfa (1).

 

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden 18 fail erkek vardı. Sadece sekiz fail tutuklandı. Dört fail gözaltına alındı. Bir failin süreci “görevine son verildi” diye yansıdı. Bir fail serbest bırakıldı. Dört failin hukuki süreci basına yansımadı.

Şiddet/Yaralama

Erkekler, Aralık’ta en az 61 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl da aynı ay bu sayı, 61 idi. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı sekiz kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en az beş kadına “koruma kararını” ihlal ederek şiddet uyguladı. Erkekler iki kadına dijital yollardan şiddet uyguladı. Bir erkek elektronik kelepçesini kırdıktan sonra gidip kadına saldırdı.

Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri Suriyeliydi. Erkekler en az üç kadına sistematik olarak işkence etti.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (5), Ankara (1), Antalya (3), Antep (1), Aydın (1), Bursa (1), Diyarbakır (1), Edirne (19), Elazığ (2), Isparta (1), İstanbul (7), İzmir (1), Kastamonu (1), Kayseri (1), Kırıkkale (1), Kırklareli (2), Kocaeli (4), Konya (1), Kütahya (1), Sakarya (1), Sivas (2), Tokat (1), Urfa (2)

En az 45 kadına, nişanlısı, kocası, sevgilisi şiddet uyguladı. İki kadına dizi oyuncusu arkadaşı, bir kadına akrabası, bir kadına arkadaşı, bir kadına evine giden kargocu, bir kadına siyasi parti yöneticisi, iki kadına oğlu, bir kadına da polis şiddet uyguladı. Yedi kadına şiddet uygulayan yedi erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, yedi kadına “ayrılmak istediği, barışmak istemediği”, dört kadını da “kıskandığı” için şiddet uyguladı. Erkeklerin 50 kadına şiddet uygulama “bahanesi” basına yansımadı.

Erkekler, 40 kadını darp ederek, dokuz kadını kesici aletle, yedi kadını ateşli silahla, üç kadını da yakarak yaraladı. İki kadına da dijital yollardan şiddet uyguladı.

Erkekler, 12 kadını araba, iş yeri, otobüs, ormanlık alan gibi ev dışı alanlarda, 41 kadını ev içinde yaraladı. Erkeklerin, altı kadını nerede yaraladığı bilgisi basına yansımadı. Erkekler iki kadına dijital ortamda şiddet uyguladı.

Hukuki Süreç

Kadınlara şiddete uygulayan, en az 60 fail vardı. Sadece beş fail tutuklandı. 16 fail de gözaltına alındı. 21 fail hakkında yasal işlem başlatıldı. Bir fail adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, bir fail hakkında uzaklaştırma kararı verildi. 16 failin hukuki süreci basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Erkekler Aralık’ta en az 130 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 43 idi. Seks işçiliğine zorlanan 35 kadın Türkiye vatandaşı değildi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında çocuklar da vardı.

Hukuki Süreç

Kadınları seks işçiliğine zorlayan 142 fail vardı. 115 fail gözaltına alındı, 27 fail tutuklandı.

 

Açıklama

bianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dâhil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dâhil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dâhil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.

*Fotoğraf: Evrim Kepenek/bianet