Erkekler Aralık’ta 30 Kadını Öldürdü

Evrim Kepenek Ocak 2019
Facebook Twitter Google

Grafik: Yağmur Karagöz

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Aralık’ta en az 30 kadını, bir bebeği ve dört erkeği öldürdü.

Aralık’ta erkekler en az dokuz kadına tecavüz etti, 47 kadını ve bir kız çocuğunu seks işçiliğine zorladı, 11 kadını taciz etti, dokuz çocuğu cinsel istismarda bulundu. Erkekler, en az 16 kadını da yaraladı, şiddet uyguladı.

Bu cinayetlerin dışında, erkekler, Antep, İstanbul ve Eskişehir’de en az üç kadını öldürmeye teşebbüs etti. Van’da bir kadının şüpheli ölümünden sorumlu tutulan kocası “cinayete teşebbüsten” tutuklandı.

İstanbul’da Gülten Gülüm sokak ortasında öldürüldü. Failine dair hiçbir bilgi basına yansımadı. İzmir’de de bir kadın ormanlık alanda öldürülmüş halde bulundu.

Adana, İstanbul, Kayseri ve Ankara’da da dört kadın şüpheli bir şekilde öldü. İzmir’deyse iki kadından haber alınamıyor.

Erkekler 2018’in on iki ayında en az 255 kadını ve aralarında bebeklerin de olduğu 17 çocuğu öldürdü, 61 kadına tecavüz etti, 188 kadını taciz etti, aralarında kız çocuklarının da olduğu 516 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı ve 347 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Erkekler, 2018’in on iki ayında en az 380 kadını da yaraladı.

2017’de erkekler 286 kadın ve kız çocuğunu öldürdü, 101 kadına tecavüz etti, 248 kadını taciz etti, 377 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu, 418 kadına şiddet uyguladı.

Cinayet

Erkekler Aralık’ta en az 30 kadın, bir bebek* ve dört erkeği öldürdü. Öldürülen kadınlardan biri Suriyeliydi.  Erkekler Aralık 2017’de 31 kadın, beş çocuk ve cinayete engel olmaya çalışan iki erkeği öldürmüştü.

Ayrıca, erkekler, öldürdükleri kadınların yanında bulunan ikisi kendi çocuğu (çocuklar 18 yaşından büyük) üç erkeği yaraladı. Erkekler, ikisi 15 yaşından küçük biri kendi çocuğu yaraladı.

Erkekler kadınların yanında bulunan dört erkeği de öldürdü.

Öldürülen kadınların isimleri şöyle:

Aynur Top, Emine Topluca, Esmel El H, Fatma K., Feride Kaya, Gizem Danış, Gülüstan A., Gülseren K., Hediye İnanç, Hürü Ergi, Mehtap Er, Mekiye Kaya, Meral T., Meral Uzda, Merve Özcan, Muazzez Kınay, Nefise Dolapçı, Nesrin Cengiz, Nilüfer Danış, Pınar Çoban, Robin Yetiş, Rojda Bulga, Sadiye Andıç, Seda Ulu, Serpil Yıldız, Sevda Çopur, Sevgi  Völler, Simge Yıldız, Şerife Boztepe, Zuhal Kayaalp.

Kadınların öldürüldüğü kentler:

Adana (1), Ankara (5), Antalya (1), Burdur (2), Bursa (2),  Diyarbakır (1), Elazığ (1),Hatay (2), İstanbul (2), İzmir (2), Kayseri (1), Konya (2), Mardin (2), Nevşehir (2), Osmaniye (1), Samsun (1), Tokat (1), Urfa (1)

Öldürülen kadınların üçünde öldüren erkek için uzaklaştırma kararı bulunuyordu.

Öldürülen kadınlardan birinin faili çocuktu.

Kadınları öldüren erkeklerden biri emekli profesyonel asker, biri profesyonel asker biri de polisti.

Erkekler 30 kadından 11’ini boşanmak-ayrılmak istemesini bahane ederek öldürdü. Kadınların, üçü “kıskançlık” iddiasıyla öldürüldü. Erkekler bir kadını “namus”, iki kadını da kızı boşanmak istediği için öldürdü. Kadınlardan biri akşam arkadaşıyla dışarı çıkmayı planladığı için öldürüldü. Bir kadın da sessiz olmasını istediği erkekçe öldürüldü.

Kadınların 16’sını kocası, ikisini damadı, ikisini sevgilisini,  ikisini eski kocası, birini eski iş arkadaşı, birini nişanlısı, birini babası, birini ağabeyi, birini komşusu, birini eski sevgilisi öldürdü. Birini kocasının yeğeni öldürdü. Bir kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Kadınların 23’ü evde, altısı sokakta, öldürülürken birinin nerede öldürüldüğüne dair bilgi basına yansımadı.

Erkekler kadınların 20’sini ateşli silahlarla (tabanca-av tüfeği), sekizini bıçakla, birini çekiçle öldürdü. Bir kadının nasıl öldürüldüğü basına yansımadı.

Öldürülen kadınlardan birinin çocuk yaşta zorla evlendirilen kadınlardanbiri olduğu yazıldı.

Hukuki Süreç

Kadın katillerinin sekizi intihar etti, altısı yakalandı, beşi teslim oldu, üçü gözaltına alındı, üçü tutuklandı ve üçü kaçtı.

Tecavüz

Erkekler, en az üç kadına tecavüz etti.

Kadınlara tecavüz eden erkeklerden biri sevgilisiydi, en az iki kadına cinsel saldırıda bulunan erkek ise  kadınları tedavi amacıyla başvurduğu jinekolog, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı idi.

Hukuki Süreç

Faillerden biri tutuklandı, biri önce tutuklandı avukatlarının itirazıyla denetimli olarak serbest bırakıldı. Bu fail hakkında 36 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

Seks işçiliğine zorlama

Erkekler, Aralık’ta en az 47 kadına ve bir kız çocuğuna zorla seks işçiliği yaptırdı. Kadınların, 39’u Türkiye vatandaşı değildi.

Adıyaman (6), Antalya (8), Balıkesir (5), Bartın (3), İstanbul (20), Maraş (çok sayıda), Mersin (1), Tekirdağ (2), Uşak (2).

Hukuki Süreç

47 failden 31’i tutuklandı, biri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 15 failin gözaltına alındıktan sonraki durumu basına yansımadı.

Taciz

Erkekler, en az 11 kadını taciz etti.

Ankara (1), Antalya (4), İzmir (1), Kocaeli (2), Mardin (2), Sivas (1)

Erkekler kadınların 11’ini pazar, market, otobüs gibi kamusal alanlardataciz etti. İki erkek bir kadını sosyal medya üzerinden taciz ettikten sonra kaçırmak istedi. Bir erkek bir kadını sinema salonunda teşhircilik yaparak taciz etti.

Faillerden biri öğretmendi.

Hukuki Süreç 

Dokuz failden dördü tutuklandı. Öğretmen olan failin görev yeri değiştirildi. Bir fail adli kontrolle serbest bırakıldı. İki fail hakkında şikayetçi olundu. Bir failin hukuki durumu basına yansımadı.

Çocuk istismarı

Erkekler, dokuz kız çocuğa cinsel istismarda bulundu.

Bursa (2), Erzurum (1), İzmir (4), Kilis (1), Samsun (1).

Erkekler çocukların dördünü sokakta, birini serviste, dördünü okul gibi kamusal alanlarda istismar etti.

Cinsel istismarcı erkeklerden ikisi okul servisi şoförü, biri de öğretmendi. Öğretmenin aynı okuldaki üç kız çocuğa sistematik olarak cinsel istismarda bulunduğu yazıldı.

Hukuki Süreç 

Fail üç erkek tutuklandı, bir fail hakkında 8 yıl 6 ay hapis cezası verildi ancak yaşından (66 yaşındaydı) dolayı ceza uygulanmadı. Faillerden biri gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı, bir fail hakkında da soruşturma başlatıldı.

Şiddet – Yaralama

Erkekler, en az 16 kadını yaraladı, şiddet uyguladı.

Adana (1), Antep (1), Ankara (1),  Eskişehir (1), İstanbul (2), İzmir (1), Karabük (1), Kocaeli (1), Manisa (1), Mersin (1), Ordu (1), Osmaniye (1), Tekirdağ (1), Urfa (1), Zonguldak (1).

Erkekler 10 kadını, sokakta yedi kadını da evde yaraladı. Kadınlara şiddete uygulayan erkeklerden biri okul müdürüydü, hakkında soruşturma başlatıldı.

Hukuki Süreç

Faillerden altısı kaçtı, dördü gözaltına alındı, biri yakalandı. Biri hakkında uzaklaştırma kararı verildi.

Açıklama

bianet‘in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dahil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dahil etmiyoruz.Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dahil etmiyoruz.Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor. Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de, şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.

Bursa’da O.K. (25) evde rehin aldığı karısı Zuhal Kayaalp (24) ve beş aylık bebekleri A.K.K.’yi bıçakla öldürdü. Kapıyı kırarak eve giren polis erkeği gözaltına aldı.

  • Etiketler