Çocuğa Cinsel İstismarda “Kravat İndirimi” Uygulanmadı: 62 Buçuk Yıl Ceza

Evrim Kepenek
Facebook Twitter Google

Yüksekova’da yaşayan Mikail A. arkadaşının torunu olan kız çocuğu sistematik olarak cinsel saldırıda bulundu. Suç üstünde yakalandı.

Mikail A. hakkında Hakkâri Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan iddianamede M.A.’nın cinsel saldırı suçunu nasıl işlediği detaylı bir şekilde anlatıldı.

Mikail A.’ya “Cinsel istismar ve cinsel amaçla kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından dava açıldı.

İddianamede ayrıca, M.A.’nın çocuğu korkuttuğu ve tehdit ettiği de belirtildi.

M.A. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Davanın 14 Ocak’ta  Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmasında suçlamayı kabul etmedi. Davanın dün görülen ikinci duruşmasında ise mahkeme heyeti, sanığa “İstismar” suçundan 40 yıl, “hürriyeti yoksun kılmadan” 22,5 yıl verdi.

Sanığın kravat takmasını da indirim nedeni olarak saymadı. Verilen yüksek ceza böylesi davalar için emsal teşkil ediyor.

“Sanık müdafi davayı uzatmak istedi”

Davayı takip eden avukatlardan Harika Günay Karataş, kararı bianet’e şöyle yorumladı:

“Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi emsal bir karara imza attı. Ancak bu kararı salt mahkeme üzerinden yorumlamak eksik olacaktır.

“Erkek şiddetine karşı her alanda mücadele eden kadınların örgütlü mücadelesi sonucu, hiçbir kadının asla yalnız yürümediğini ve çocuklarımızın çıkaramadığı sesin bizler olduğunu kadınlar olarak göstermiş olduk.

“Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nin ve Hakkâri Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu’nun katılma taleplerinin kabul edilmesi, aslında zarar görenin çocuklar öznelinde tüm toplumun olduğunun bir göstergesidir.

“Verilen kararda mahkeme heyeti, genelde karşımıza çıkan ‘kravatlı iyi hal indirimi’ni uygulamadı. Sanık müdafiinin duruşmayı uzatmaya yönelik tüm çabalarına rağmen mahkeme heyeti gerçek adaleti tesis etti.”