AYM ilk kez bir kadın cinayetinde devleti suçlu buldu

1 Ekim 2021 Türkçe, Kürtçe, İngilizce
Facebook Twitter Google

Fotoğraf: csgorselarsiv.org/Serra Akcan

Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın

Anayasa Mahkemesi (AYM), ilk kez bir kadın cinayetinde yeterli önleyici ve koruyucu tedbirleri almayan kamu görevlilerinin yargılanması gerektiğine karar verdi.

Yüksek Mahkeme, 2013 yılında boşandığı eşi tarafından hakkındaki önleyici tedbir kararının sona erdiği gün öldürülen ve bu süreçte ısrarla koruma talebi reddedilen akademisyen Serpil Erfındık’ın yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

DW Türkçe’den  Alican Uludağ’ın haberine göre mahkeme, koruyucu ve önleyici tedbirlerin kamu görevlilerinin ihmali ile etkin olarak uygulanmaması sonucunda cinayetin meydana geldiğini belirterek, kamu görevlilerinin yargılanmasını istedi.

TIKLAYIN – 2008’den 2021’e bianet erkek şiddeti çeteleleri

AYM: Yaşam hakkı ihlal edildi

Yüksek Mahkeme, 29 Eylül tarihinde yaptığı toplantıda devletin Serpil Erfındık’ı korumayarak yaşam hakkını ihlal ettiğine karar verdi.

Mahkeme, kadına yönelik şiddete ilişkin koruyucu ve önleyici tedbirlerin kamu görevlilerinin ihmali ile etkin olarak uygulanmaması sonucunda meydana geldiğini belirterek, kamu görevlileri yönünden kapatılan soruşturmanın açılmasına hükmetti.

AYM, kararın gerekçesini önümüzdeki aylarda açıklayacak. Savcılık, gerekçeli kararın eline ulaşmasının ardından kamu görevlileri hakkında kapattığı soruşturmayı yeniden açmak zorunda olacak.

“Yıllardır bunu söylüyorduk”

Serpil Erfındık’ın ailesinin avukatı Aytül Arıkan, AYM kararının benzer vakaların önüne geçilmesi ve idarenin sorumluluğuna dikkat çekmesi açısından önemli olduğunu kaydetti.

Avukat Yelda Koçak sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, kararı olumlu bulduklarını belirtti: