Akşener: Adamlar Terapi Evlerine Gidecek, Kadınlar Evde Oturacak

Çiçek Tahaoğlu 07 Haziran 2018 Türkçe
Facebook Twitter Google

İYİ Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, şiddete maruz bırakılan kadınlar sığınma evine kapatılırken, şiddet faillerinin özgürce gezmesini eleştirdi.

İYİ Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, şiddete maruz bırakılan kadınlar sığınmaevine kapatılırken, şiddet faillerinin özgürce gezmesini eleştirdi. Son 10 yılda kadınlara yönelik taciz ve şiddetin arttığını ifade etti.

Kadınlara karşı ayrımcı açıklamalarda bulunan kişilerin kamu görevlerine devam ettiklerine dikkat çeken Akşener, 1987’de “kadının karnından sıpayı, sırtından sopayı eksik etmeyeceksin” diyen hakimin bile görevde olduğunu söyledi.

1987’de Çankırı Asliye Hukuk Mahkemesi hakimi Mustafa Durmuş’un bir kadının boşanma talebini “Kadının karnından sıpayı, sırtından sopayı eksik etmeyeceksin!” diyerek reddettiğinin ortaya çıkmasının ardından, kadınlar önce protesto telgrafları çekmiş, toplu olarak adliyelere gidip dava dilekçeleri vermiş, en sonunda da 1987 Dayağa Karşı Dayanışma Yürüyüşü’nü örgütlemişlerdi.

“İyi hal indirimi kaldırmayı vaat ediyorum”

Dün Fox TV’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akşener şöyle konuştu:

“Kadınlara son on yılda artan şiddet, tecavüz gibi konularda iyi hal indirimi kaldırmayı vaat ediyorum. Tülbent çok önemli bir sembol oldu. Kadın dayak yer, şikayetçi olunca sığınma evine gönderilir. Adam gezer. Biz bunun tam tersini yapacağız. Adamlar terapi evlerine gidecek, kadınlar evde oturacak.

“Daha önce Meclise gelen, 12 yaş kanunu iğrenç bir şey. 25 yaşında evlilikler bile azalmışken, siz ufacık kız çocuğunu evlendirmeye kalkışırsanız olmaz.

“Kadınlarda bir suç arama olayı kalkacak. Bunlar erkek egemen düzenin örneği. Bu erkek egemen düzen kalkacak. Türkiye’de kadınların işe katılma olayı da çok düşük. Bizim önceliğimiz bunu yükseltmek. İyimser ayrıcalık uygulayacağız.”

“Adamlar çıkıyor kadın bedeni üzerinden fetva veriyor”

“Şiddet olayları yüzde 4 bin artmış son on yılda. Türkiye’de maddi değerler pahalandı, manevi değerler ucuzladı. Ben dindar bir kadınım. Hiçbir zaman kadın bedeni üzerinden şu zamana kadarki tacize uğramadım. Adamlar çıkıyor kadın bedeni üzerinden fetva veriyor. Niye haram üzerinden vermiyorsun?

“Rize Belediye Başkanından açılım sürecinde saçma öneri geldi. Dedi ki, ‘Biz terörü bitirmek için Kürt kadınlarını ikinci eş olarak alalım’ Diyanetin işi kadın değildir, ahlaktır. Bizim dindarlık anlayışımız bu değil. Atatürk’ün kız evlatları üzerinden çamurlar atıldı. Atatürk’ü eleştirebilirsiniz, ama böyle iğrenç şeyler olmaz. Bu adam sonra Saray’da ağırlandı. Diğer taraftan Atatürk’ün annesine ‘Genelevde çalışıyor’ dendi. Hiçbir şey olmadı. Kadınlar bu işten bıktı, usandı. Bu ülkede bir hakim, ‘Karnından sıpayı, sırtından sopayı eksik etmemek lazım’ dedi. O adam hala yerinde.”

Tülbent meselesi

Akşener, mitinglerde kadınlardan uzattıkları tülbentleri topluyor. Geçtiğimiz günlerde Denizli mitinginde bu tülbentlerden müze açacağını da söylemişti.

Akşener gazetecilerin bu konuyu sorması üzerine “Bu fikir benim danışmanım tarafından verildi. Tülbent Al Yazmalım’dır, Çemberimde Gül Oya’dır. Tülbent Batı’da da Doğu’da da semboldür. Tülbent barıştır. Tülbent ortak semboldür” diye konuştu. (ÇT)

  • Etiketler