“Adalet mumla aranıyor”: İstinaf cinsel saldırıyı görmedi

Evrim Kepenek
Facebook Twitter Google

*Bu haberde Havva’nın anlatımları üzerinden, her iki sanığın cinsel saldırı suçunu nasıl işlediklerine yönelik detaylı bilgilere, başka insanlar açısından, tetikleyici olmaması adına yer vermedik.

*İki erkeğin cinsel saldırıda bulunduğu kadının, mental durumunu gösteren en az üç farklı resmi tıp kurumundan alınan raporlar, tarafımızda mevcut.

Mehmet Ç., 64 yaşındaki sanık.

Zihinsel engelli Havva’nın köyden komşusu olan sanık Mehmet, mağdurun evde tek olduğu zamanları fırsat bildi ve silahını alıp, mağdura cinsel saldırıda bulunmak için plan yaptı.

Havva’yı yatak odasında kilitledi, silahını doğrulttu, “Kimseye söyleme! Söylersen seni ve aileni öldürürüm” diyerek cinsel saldırıda bulundu.

Bu suçu, üç kez daha işledi.

Soru: Neden yerel mahkeme bu silahın nerede olduğunu araştırmadı, neden bu silah yok gibi davranıldı?

Okan Y. o da sanık

Sanık Mehmet’in cinsel saldırısından sonra ise sanık Okan, Havva’ya cinsel saldırıda bulundu. Daha önce yakın inşaatta çalışan ve evlerine su içmek için girdiği mağdurun evine girip aniden üzerine atladı, Mehmet tarafından etkisiz hale getirilmiş olan baygın Havva’ya tecavüz etti. “Kimseye anlatmayacaksın” diyerek gözdağı verdi. Ayrıca arkadaşı Ceyhun’a yazmış olduğu kuşdili mesajlarla suçunu itiraf etti. İlaç gönderip bebeğin ölmesi için de çok uğraştı.

Soru: Bu kuşdili ile yazılan mesajların çevirisi neden yapılıp dosyaya dâhil edilmedi?

Okuduğunuz bilgiler, avukat Selin Nakıpoğlu’nun “iğne ile kuyu kazarcasına adalet aradığı” bir cinsel saldırı davasından.

Sanıklar, Mehmet Ç. ve Okan Y., Ekim 2018’de Giresun Adliyesi’nde görülen karar duruşmasında beraat edince Nakıpoğlu, karara itiraz etti.

“İstinaf usule aykırı karar verdi”

Samsun Bölge Adliye Mahkemesi’ne (istinaf) başvurdu. Önceki gün kararını açıklayan üst mahkeme, her iki sanığa yerel mahkemenin “cinsel saldırıdan” beraatını onayladı. Sadece Okan Y.’ye konut dokunulmazlığından ceza verdi ve onu da erteledi.

Karar temyiz edildi

Avukat Nakıpoğlu, istinafın kararını da temyiz etti. Karara, “İstinaf mahkemesi adeta yerel mahkeme kararını tekrarlayan bir gerekçeli karar ile adaletten uzak bir karara imza atmıştır” diyerek tepki gösterdi.

“Nisan 2019 tarihinden beri Samsun Bölge Adliyesine Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’ne vermiş olduğum 4 dilekçenin hepsinde ısrarla yüz yüzelik ilkesini hatırlatmış ve istinaf talebimin duruşmalı olarak incelenmesini defaetle yazmış olmama rağmen 3. Ceza Dairesi SEGBİS yöntemi ile sanıkları ve katılan vekilini talimat duruşmasına davet etti. Bu usul hukuka aykırıdır, kabul edilemez.

‘Adaleti mumla arıyoruz’

“İstinaf mahkemelerinin dosyanın esasına girme, delil toplama, tanık dinleme vs hakları mevcuttur ancak istinaf mahkemesi adeta yerel mahkeme kararını tekrarlayan bir gerekçeli karar ile adaletten uzak bir karara imza atmıştır.

“Müvekkilim zihinsel engelli Havva, iki erkek tarafından silah zoruyla cinsel saldırıya uğramış sanık Okan’dan hamile kalmış, zihinsel engeli sebebiyle hamile olduğunu bile anlayamamıştır. Ve bu iki sanık bir kez bile yerel mahkeme önüne çıkmadı, SEGBİS yolu ile yerel mahkeme sürecini sonlandırdı, istinaf aşamasında da kendilerine aynı kolaylık sağlandı. Bu davada adalet mumla aranıyor. Yüksek mahkemenin bu adaletsizliği gidermesi elzemdir.

Raporlar Havva’yı doğruluyor

Son olarak sanıkların Havva’nın kurguladığını iddia ettikleri suçları kurgulamayacak düzeyde mental geriliği olduğunu kanıtlayan raporlar olduğunu hatırlatan Nakıpoğlu, şöyle dedi:

“Peki zihinsel engelli olan mağdur Havva’nın böyle bir konuda iftira atması için bir sebep var mıdır? Yoktur! Asla kabul etmiyoruz ama velev ki sanıkların söylediği gibi kurgu olsun, tüm bunları kurgulayacak bir düşün yapısı bile yoktur. Hangi ayda olduğunu bile bilmeyen 40 küsur kilo genç bir kadın.”

Ne olmuştu?

Giresun’da yaşayan A.K. Aralık 2016’da özel eğitim gören kızı Havva K.’yi hastaneye götürdü. Kızının 5 aylık hamile olduğu anlaşıldı.

Kızı babasına köyde komşuları olan 60 yaşlarındaki Mehmet Ç.’nin cinsel saldırıda bulunduğunu açıkladı. Baba A.K., aynı gün şikâyetçi oldu. Havva K.’nin Espiye Cumhuriyet Başsavcılığı’nda rehberlik uzmanı, avukat ve kamera eşliğinde beyanı alındı.

Havva, beyanında, Temmuz 2016’da evde yalnız olduğu öğlen saatlerinde Mehmet Ç.’nin eve girerek tabanca ile kendisini tehdit edip tecavüz ettiğini, sonra da silahı kendisine gösterip “olayı kimseye anlatmayacaksın, anlatırsan seni öldürürüm” dediğini söyledi.

Mehmet Ç. gözaltında alındı ve Espiye Cumhuriyet Başsavcılığı’nca alınan savunmasında özetle, Havva’yı tanıdığını, çocuğun kendisinden olmadığını belirterek suçlamayı kabul etmedi.

Ayrıca Havva K.’nin Yağlıdere Jandarma Komutanlığı’nda da beyanı alındı. Havva buradaki beyanında, Mehmet Ç.’nin iki-üç defa kendisine silah zoru ile tecavüz ettiğini, Mehmet Ç.’nin tecavüzünden iki gün sonra Okan Y.’ın da evde tek başına olduğu sırada eve geldiğini, kendisine zorla saldırarak tecavüz ettiğini anlattı.

Okan Y., 19 Aralık 2016’da Gebze’de gözaltına alındı. O da savunmasında Havva K.’yi evinin yan tarafındaki inşaatta çalışırken tanıdığını, Havva’nın her zaman yanlarına gelip gittiğini, konuşmaları ve vücut dili ile kendisini tahrik ettiğini iddia etti. Bir gün su almak için Havva K.’nin evine gittiğinde aniden kapının örtüldüğü ve evden birinin çıktığı, ancak çıkanın yüzünü göremediğini söyledi.

Zihinsel engelli Havva ile rızası ile ilişkiye girdiklerini iddia eden Okan Y., Havva’nın akli dengesinde bir problem olduğunu düşünmediğini belirtti. Okan Y. de suçlamayı kabul etmedi.

Giresun Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan iddianamede her iki sanık için de “nitelikli cinsel saldırı”dan dava açıldı. Davanın Ekim 2018’de Giresun Adliyesi’nde görülen karar duruşmasında mahkeme her iki sanık için de beraat kararı verdi.