Türkiye LGBTİ+ haklarında yine sondan ikinci

ILGA Europe 12 Mayıs 2022 Türkçe, Kürtçe, İngilizce
Facebook Twitter Google

ILGA Europe

Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın

ILGA Europe’un 2009’dan beri her sene yayımladığı Rainbow Map’in 2022 verileri paylaşıldı. Ocak-Aralık 2021 arasında 49 Avrupa ülkesinde LGBTİ+ haklarının durumunu inceleyen araştırmada Türkiye 4 yıldır olduğu gibi bu yıl da 48. sırada. Listenin son sırasında ise Azerbaycan yer alıyor.

Kaos GL’nin haberine göre, Listenin ilk 3 sırasında sırasıyla Malta (yüzde90), Danimarka (yüzde74), Belçika (yüzde72) yer alıyor. İsveç, Lüksemburg ve Norveç de yüzde68 puanla bu ülkeleri takip ediyor.

Listenin son beşinde ise Belarus (yüzde12), Ermenistan (yüzde8), Rusya (yüzde8), Türkiye (yüzde4) ve Azerbaycan (yüzde 2) yer alıyor.

Raporda tüm Avrupa ülkelerinin ortalaması yüzde 38’ken, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ortalaması ise yüzde 48 oldu.

2009 yılında beri yayınlanan raporlara göre, Türkiye’nin puanı 2015 yılına kadar yüzde 14-15 bandındaydı. 2015 yılında yüzde 12 puana gerileyen Türkiye, 2016, 2017 ve 2018’de yüzde 9, 2019’da yüzde 5, 2020’den beri de yüzde 4 puan alarak listenin son sıralarında yer aldı.

Türkiye detayları

Raporun içinde yer alan Türkiye bölümünde,  Türkiye’de 2021 yılında için gerçekleşen LGBTİ+ hak ihlalleri detaylıca anlatılıyor.

Üç sayfalık Türkiye raporunda LGBTİ+ mültecilerin Türkiye’deki durumu, Süleyman Soylu ve diğer siyasilerin LGBTİ+ hakları konusunda söylediği ayrımcı sözler, Ebrar Karakurt’a yöneltilen ayrımcı medya ve sosyal medya kampanyası gibi birçok başlık yer aldı.

Raporda aynı zamanda Boğaziçi eylemlerine de detaylıca yer verildi.  Bunların yanında raporda Boğaziçi eylemleri, İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çıkması, Onur Haftalarında yaşanan yasaklar ve Küçük Bayram Sokak’taki kolluk tacizi de raporda yer aldı.

ILGA Europe’un raporda Türkiye’ye sunduğu öneriler arasında anayasada cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin tanınması, eşitlik eylem planlarına LGBTİ+’ların dahil edilmesi, toplanma ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması ve LGBTİ+ hak savunucularının devlet tarafından korunması var.

Rapor neye göre hazırlanıyor?

Rapor oluşturulurken değerlendirilen kriterler eşitlik ve ayrımcılık yapmama, aile, nefret suçu ve nefret söylemi, yasal cinsiyet tanıma, interseks vücut bütünlüğü, sivil toplum alanı ve iltica olarak sıralanıyor.

TIKLAYINAraştırmanın tamamına ulaşın

Araştırmanın Türkiye sayfasına buradanTürkiye raporuna buradan ulaşabilirsiniz.