Hak Kayıpları Sürerken Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Ağustos 2021 Türkçe
Facebook Twitter Google

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, 17 Nisan’da gerçekleşen Hak Kayıpları Sürerken Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı’ndan sunum ve konuşma metinlerini kitap olarak yayımladı.

Kadın örgütleri, feminist platformlar ve belediyelerden 130 kadının bir araya geldiği çalıştaydan metinler şiddetle mücadele mekanizmalarındaki dönüşüme, dayanışma imkanları, karşılaşılan güçlükler tartışıyor. Şiddet başvurusu alan kadın örgütlerinin hangi zorluklarla karşılaştığı, deneyimlerden neler öğrenilebileceği aktarılıyor.

Açelya Uçan, Selime Büyükgöze ve Zeynep Ekin Aklar’ın yayına hazırladığı kitapta çalıştayın sonuç bildirgesi de yer alıyor.

Sonuç bildirgesi şunlara dikkat çekiyor:

  • 6284 sayılı Kanun’un uygulanmasında karşılaşılan zorlukların temelinde koordinasyonsuzluk var.
  • Nitelikli sosyal hizmetlerin eksikliği, kadınların sistem içerisinde tekrar travmaya maruz kalmasına neden olduğu gibi şiddetten uzaklaşıp yeni bir hayat kurmalarını engelliyor.
  • Yerel yönetimlerde profesyonel çalışan ya da kent konseylerine gönüllü olarak katılan toplumsal cinsiyet bakış açısına sahip kadınların aralarındaki iletişim ağını güçlendirmek, sürekli kılmakkalıcı değişim yaratabilmek için önemli.
  • İstanbul Sözleşmesi tartışmaları, alandaki sorunlar bir günde çıktı izlenimi yarattı. Sürekliliği görüp işaret etmek, alandaki deneyimi merkeze almak gerekiyor.
  • Belediyelerin hizmetlerinde ve bütçelerinin yönetiminde özerk hali çok önemli. Bütçe planlamaları kadınların ihtiyaçlarını odağa alarak yapılmalı ve sürdürülmeli.