Queer sanatçılardan dijital sergi: “Through The Window”

Ege Öztokat
Facebook Twitter Google

Türkiyeli ve Hollandalı queer sanatçılar, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde “Through The Window” isimli dijital sergide buluşuyor.

Through The Window projesiyle Türkiye’den on, Hollanda’dan on queer sanatçı ve aktivist, dayanışma ve iş birliği olanaklarını geliştirmek üzere çevrimiçi olarak bir araya geliyor.

Sergi tamamı İstanbul ve Amsterdam Pride arasında, yani Temmuz ve Ağustos aylarında proje için üretilmiş fotoğraf, resim, video, ses gibi işlerden oluşuyor.

Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’nun desteklediği, sanatçı Ömer Tevfik Erten’in küratörlüğünü yürüttüğü proje çevrimiçi serginin yanı sıra söyleşi ve partileri de içeriyor. Söyleşileri Hollandalı yazar ve felsefeci Simon(e) van Saarloos organize ediyor, proje koordinatörlüğünü ise LGBTİ+ hakları aktivisti, DJ ve şarkıcı Kübra Uzun yapıyor.

“Paylaştıkça mutlu olanlara nefes ve ses olmak için”

bianet’e konuşan Through The Window küratörü Erten ve proje koordinatörü Uzun, projenin hazırlık sürecini şu sözlerle anlattı:

“Pandemi süreci hepimiz için zorlu ve yeni bir deneyim oldu, olmaya devam ediyor. Biz queer sanatçılar, gece çalışanları, DJ’ler aniden işsiz kaldık, sergilerimiz ertelendi ya da iptal oldu. Projeyi, üretimini var ettikçe ve paylaştıkça mutlu olan bizlere nefes ve ses olması adına hayata geçirdik; Hollandalı ve Türkiyeli queer sanatçılar, DJ’ler ve farklı mecralarda söz sahibi olan aktivistlerle kurguladık.

“Herkes bu süreci kendi gözünden -penceresinden- nasıl yaşıyor ve/veya yaşamayı hayal ediyor ise işlerini de bu bağlamda üretiyor. İşbirliği ve dayanışma, birlikte hareket etme projenin ana arterleri.”

“Birlikte üretiyoruz”

Dijital serginin 1 Eylül’deki açılışına “Gösterişli Queerler” temalı söyleşi de eşlik edecek. Konuşmacılar Shishani Vranckx, Esra Ozban ve Sanne Pols’un katılacağı söyleşiden hemen sonra ise sergi zoom partisiyle kutlanacak. DJ’ler discourse, Sky Deep, Mx. Sür ve Ece Özel’in çalacağı dijital parti, Club CoWed’in zoom hesabında gerçekleşecek.

Erten ve Uzun, salgın döneminde işbirliğinin queer sanat topluluklarını bir araya getirdiğini söyledi:

“Fiziki olarak toplu hareket edilemeyen bir dönemden bahsediyoruz, böyle bir işbirliği ağının dijitalde var olması farklı ülke ve şehirlerde olan tüm katılımcıları aynı kümede bir araya getiriyor, birlikte üretiyoruz. Club CoWed’in ev sahipliğini yaptığı çevrimiçi panel ve partilerimize katılım da beklediğimizin üstünde gerçekleşiyor.

“Proje, tüm katılımcılarına ufak birer maddi destekte de bulunuyor. Through The Window ekibi olarak bu zincir etkisinin artarak devam edeceğini umuyoruz ve bir sonraki bandında çok daha başka bir sese kavuşacağını düşünüyoruz. Ayrıca Through The Window’dan ilham alarak başka şeyler kurgulayan, gerçekleştiren farklı gruplar mutlaka olacaktır ve bu bile başlı başına çok heyecan verici.”

Sergide yer alan sanatçılar: Akış Ka, Albertina Sybila, Ateş Alpar, Bulut B. Sezer, Efemine, Fırat Uran, Gayatri Kodikal, Jaleh Nezamdoustroudsari, Joy Brandsma, Khadija El Kharraz Alami, Magda On Curve, MAKHism, Meltem Sarıkaya, Mini Maxwell, Mira Thompson, Özgür Can Taşçı, Paula Chaves Bonilla, Prins Chris, Ugemfo, Vinita Gatne.

Through The Window instagram hesabı: @throughthewindowproject2020