Medyada LGBTİ+ temsilinin 10 yılı!

Facebook Twitter Google

Kaos GL Derneği’nin internet sitesi kaosgldernegi.org yenilendi. Yeni internet sitesinde derneğin tüm yayınları E-Kütüphane bölümünde yer alıyor. Yayınlar türüne ve ilgili programa göre tasnif edildi.

Kaos GL, haberi Yıldız Tar imzasıyla şöyle duyurdu:

“Dernek sitesinin yenilenmesinin ardından Kaos GL’nin yayınlarından seçkileri KaosGL.org okurlarıyla paylaşıyoruz.

“Bugün medya izleme raporlarındayız. 2010 yılından bugüne senelik, dönemlik ve tematik medya izleme raporlarından bir seçki ile karşınızdayız.”

2010: Medyada homofobiye son!

Kaos GL’nin yayınladığı üçüncü medya izleme raporu olan 2010 medya izleme raporu, “Medyada homofobiye son!” başlığıyla çıktı. Raporun girişinde neden medyanın izlendiğine şöyle yanıt veriliyor:

“Biz, bize karşın üç maymunu oynayan yetkililerle sesimizi duyurmak ve eşcinsellik konusunda neler düşündüklerini öğrenmek içinde medyayı izliyoruz.”

Medya izleme verilerinin yanı sıra habercilik kılavuzunun da yer aldığı raporda son üç yıl şöyle özetleniyor:

“Homofobi ve Transfobi karşıtı hareketin yapıp ettikleriyle daha görünür olması, lezbiyen, gey, biseksüel trans (LGBT) bireylere yönelik insan haklarının izlenmesi, raporlanması ve bu ihlalleri görünür kılınması için yapılan eylemlerlerin son üç yılda medyada daha geniş yer bulduğunu görmekteyiz. Medya bir yandan LGBT örgütlenmelerin yapıp ettiklerine yer verirken bir yandan da halen eşcinsel sterotiplerini destekleyecek nitelikte haberler yapmaya devam ediyor. Halen LGBT bireylere yönelik şiddet 3. sayfanın magazinsel haberleri olarak karşımıza çıkıyor. Mağdurlar failleştiriliyor, failleri kendi ifadeleri doğrultusunda mağdurlaştırıyor.”

Rapora ulaşmak için tıklayın.

2011 raporu

Dernek, ilerleyen yıllarda da medya izleme raporları ile medyada LGBTİ+ temsilini mercek altına aldı. 2011 raporunda da medyadaki haberler ayrımcılık ve nefret söylemi açısından incelendi

Rapora ulaşmak için tıklayın

2013: Gezideki LGBT görünürlüğü medyada kalıcı olmadı

2013 yılı raporunda Gezi direnişinin sağladığı görünürlüğün kalıcı olmaması eleştiriliyor. Haziran ayı boyunca olumlu bir temsil görülse de bu temsil sonraki aylara taşınmadı. Raporda en çok stereotipleştirmeye rastlandığı da vurgulanıyor.

Rapora ulaşmak için tıklayın.

2014: İntiharlar

2014 yılı raporunda sayıların dışında, diğer yıllardan farklı olarak intiharlar öne çıkıyor. Bu durum raporda şöyle açıklanıyor:

“2014 yılını LGBT gündemi açısından önceki yıllardan farklı kılan nokta, kuşkusuz ki LGBT intiharları oldu. İntihar haberleri zaman zaman magazinel, zaman zaman da duygusal motifler taşısa da LGBT intiharlarının toplumsal yanını irdeleyen haberlerin sayıca azlığı büyük bir sorun olarak karşımızda duruyor. Ayrımcılık ve nefretin psikolojik sorunlara yol açtığına dikkat çeken araştırmalar bir yana, kalkınmanın ekonomik parametreler dışında da değerlendirebileceği fikri Türkiye özelinde önemli bir hatırlatma.”

Rapora ulaşmak için tıklayın.

Haberin devamını okumak için tıklayın.